Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 15-04-2014

Ședința Camerei Deputaților din 15 aprilie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Viorel-Ionel Blăjuț - declarație politică cu subiectul: "Să gândim proiecte pentru viitor";

   

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Îl invit la microfon pe domnul deputat Viorel Blăjuț. Se pregătește domnul deputat Adăscăliței Constantin.

Video in format Flash/IOS

Domnul Viorel-Ionel Blăjuț:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimate doamne,

Stimați domni,

Declarația politică de astăzi se intitulează "Să gândim proiecte pentru viitor".

Un studiu recent efectuat și publicat la Iași, ce compară eficiența încălzirii locuințelor, arată că sistemul de încălzire centralizat poate fi cu 30% mai ieftin decât cel cu ajutorul centralelor de apartament.

De altfel, în ultimii ani, pentru reducerea pierderilor din sistem, Primăria Iași a accesat fonduri europene de 50 de milioane de euro pentru refacerea rețelei de distribuție a agentului termic în oraș.

În afară de înlocuirea țevilor din pământ, proiectul accesat de Primărie mai vizează modernizarea pompelor de transport și a cazanelor cu apă fierbinte, dar și instalarea unor sisteme de reducere a noxelor la cele două centrale electrotermice ale Iașiului. De menționat că jumătate din sumă este contribuție nerambursabilă a Uniunii Europene.

În plus, în viitorul apropiat se are în vedere accesarea de fonduri europene pentru eficiență energetică, de tipul celor oferite pentru anveloparea blocurilor. Fondurile ar urma să fie folosite pentru schimbarea actualului sistem de distribuție a agentului termic pe verticală - în fiecare scară, dintr-un apartament în altul, la comun - cu unul pe orizontală - individual, pentru fiecare apartament în parte. Dar planurile de viitor includ și încurajarea dezvoltării unui sistem de încălzire bazat pe module termice de apartament. Acestea arată ca niște centrale termice de perete, dar funcționează cu agent termic din sistemul centralizat. Cu ajutorul lor este distribuită căldură în calorifere sau este încălzită apa menajeră. Avantajul este că scad costurile unui agent termic cu aproximativ 40%.

Se argumentează că toate aceste investiții din rețeaua de distribuție a agentului termic și a apei calde, dar și evoluția prețului la gaze naturale livrate populației, comparativ cu cel al cărbunelui de pe piața mondială, vor conduce la diferențe de preț din ce în ce mai mari între cei racordați la sistemul centralizat și proprietarii de centrale termice.

Sunt aceste predicții valide? Dacă da, atunci haideți să gândim în perspectivă, să rezolvăm odată problema încălzirii ieftine a locuințelor din toată România.

Să nu uităm că, până în 2018, prețul gazului metan va fi liberalizat. Și mai ales să fim atenți la ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, conflictul de acolo putând avea consecințe devastatoare asupra prețului gazelor din Europa. Să acționăm înainte de a exploda posibila mare criză a gazelor rusești.

Mai depun la secretariat o declarație politică intitulată "Salvați sportul!".

Deputat independent de Iași, Viorel Blăjuț.

Vă mulțumesc.