Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 15-04-2014

Ședința Camerei Deputaților din 15 aprilie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.53 Liliana Ciobanu - declarație politică: - "Depolitizarea APIA, soluția pentru corectitudine în agricultură";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Doamna Liliana Ciobanu:

"Depolitizarea APIA, soluția pentru corectitudine în agricultură"

Mă adresez pe această cale, în mod indirect, Guvernului României și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în fapt premierului și ministrului de resort, pentru a le sesiza o serie de disfuncționalități care au loc în toată țara, referitor la modul în care se desfășoară procesul de armonizare a terenurilor agricole cu realitatea din teren. După cum se știe, APIA, instituția acreditată pentru a face ordine în operațiunile de cadastrare și înregistrare a terenurilor agricole din România, s-a dovedit în dese cazuri depășită de situația reală a terenurilor supuse subvenționării. Astfel, oamenii au fost puși în repetate rânduri pe drumuri, au fost obligați să întocmească și să reîntocmească documente pentru a intra în legalitate, ba chiar li s-au luat înapoi subvențiile acordate inițial, după ani de zile, din cauza unor greșeli comise de funcționari.

Potrivit legii, APIA ar trebui să fie o instituție autonomă, independentă, în care să-și găsească locul de muncă specialiștii din agricultură. În România însă nu poate fi vorba despre așa ceva, deoarece politizarea cvasigenerală a instituțiilor statului nu a ocolit nimic, de la secretar de stat la femeia de serviciu. În aceste condiții, de cele mai multe ori, țăranul nelămurit din satele noastre nu are cum să fie corect informat de un salariat al APIA care este la bază profesor de sport sau medic de familie, deoarece nu chiar toată lumea se pricepe la agricultură, care nu este nici politică, nici fotbal, ca să facem un amar haz de necaz...

Situațiile de necunoaștere sau indolență din partea funcționarilor APIA au condus la situații halucinante, precum numeroasele cazuri de țărani puși să returneze sume cu mult mai mari decât cele încasate inițial. Într-un singur județ din țară s-a ajuns ca peste 5.000 de fermieri să fie obligați să dea înapoi banii primiți, fiind vorba de o sumă totală de patru milioane de euro. Evident că oamenii nu înțeleg nici în ruptul capului cum s-a ajuns în asemenea situații penibile, când, după ce statul le-a identificat terenurile pe calculator, în declarația finală de la APIA le-au fost înregistrate alte terenuri și alte suprafețe. Culmea, cei care au greșit nu au fost puși să plătească nimic, în timp ce țăranii nevinovați, care și-au lucrat pământul și au depus declarațiile conform cu realitatea, au fost nevoiți să dea banii înapoi.

Este de urmărit cum va gestiona ministerul de resort activitatea APIA de acum încolo, mai ales că luni a intrat în vigoare Legea care reglementează vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan. Aceasta va permite și cetățenilor străini, persoane fizice și juridice, să achiziționeze terenuri agricole în România, iar din primele informații pe această temă rezultă că există un interes uriaș din partea investitorilor europeni.

În opinia mea, soluția pentru dezvoltarea armonioasă a agriculturii românești este legată de depolitizarea instituțiilor responsabile de gestiunea acestui sector vital al economiei. Trebuie să lăsăm specialiștii în agricultură să-i îndrume pe români despre ceea ce au sau nu au de făcut pentru a fi în legalitate, pentru a primi subvenții și pentru a face progrese în agricultură. Până atunci, rămânem la stadiul de promisiuni și laude despre gradul de absorbție al fondurilor europene, dar, dacă mergem în satele românești, nu vedem nicio schimbare în bine după 1990 încoace, țăranii lucrând în continuare pământul cu mâinile și calul și căruța...