Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2014 > 15-04-2014

Ședința Camerei Deputaților din 15 aprilie 2014

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.80 Ion Bălan - declarație politică intitulată "Centrele de informare turistică";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ion Bălan:

"Centrele de informare turistică"

De la tribuna aceasta am auzit multe declarații politice care au adus în atenția noastră problema absorbției de fonduri europene. Însă de la acest deziderat, cât mai multe investiții, și până la a folosi banii pe proiecte inutile este drum lung.

Și, totuși, iată că suntem în situația ca sute de mii de euro să fie cheltuite pentru construirea unor centre de informare turistică în mai multe comune și sate din țară, chiar dacă nu au avut obiective turistice importante cu care să se laude sau nu s-a putut angaja personal care să lucreze în aceste centre.

Alte sute de mii de euro urmează a fi investite în continuare pentru construirea unor astfel de centre. Cu ajutorul acestora, primăriile din mediul rural vor promova obiectivele din zona lor și, teoretic, vor atrage fonduri din turism pentru dezvoltarea comunelor. Practic, lucrurile stau foarte diferit la nivel local, tocmai din cauză că autoritățile locale întâmpină probleme la angajarea de personal care să lucreze în aceste centre de informare, iar altele nu prea au ce să promoveze.

Mă văd în situația de a mă întreba și eu, ca și majoritatea localnicilor acestor sate și comune: ce se întâmplă cu aceste obiective de investiții? Și, mai mult decât atât, de ce este irosită resursa financiară pe proiecte fără viitor? Iar din acest punct de vedere consider că este nevoie de expertiza Ministerului Turismului și a organismelor și instituțiilor din domeniu, care să ajute primăriile în aceste proiecte și să ajute la evitarea risipei de bani europeni.

Apreciez inițiativa publică-privată și cred în rolul primarilor de a găsi surse noi de finanțare, însă nu pot fi de acord cu proiectele fanteziste care duc la situații aberante - exemple de sate cu drumuri neasfaltate și cu gospodării abandonate și case părăsite, fără spații de cazare sau locuri de vizitat, dar cu sedii de centre turistice de 80.000 euro, care stau închise, pentru că nu au ce promova.

România are un potențial turistic imens, însă depinde numai de noi dacă reușim să-l valorificăm. Or, în acest sens, este vitală colaborarea autorităților locale cu autoritățile responsabile din turism. Și, mai ales, trebuie evitate situațiile în care banii pentru promovarea turismului sunt cheltuiți inutil, iar agroturismul rămâne la același nivel de subdezvoltare pe care îl cunoaștem deja. Și sper din tot sufletul că acest obiectiv, lansat de fostul ministru al turismului, Elena Udrea, al centrelor turistice inutile, să fie eliminat cât mai curând din lista de priorități a primarilor de sate și comune.