Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of December 2, 2014
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.120/09-12-2014
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
27-05-2020
20-05-2020 (joint)
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2014 > 02-12-2014 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 2, 2014

13. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală (PL-x 292/2014). (rămas pentru votul final)
 
see bill no. 292/2014

   

Domnul Miron Tudor Mitrea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Mergem mai departe.

16. Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală.

Din partea inițiatorilor dorește cineva să ia cuvântul?

Domnule profesor, domnule deputat, aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Voi începe pledoaria mea pentru a susține această inițiativă legislativă citind, cu permisiunea dumneavoastră, din scrisoarea pe care Nicolae Grigorescu, pictorul, i-a scris-o scriitorului Alexandru Vlahuță. Și anume: "Ne vine vestea că s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot. Am pus șaua pe cal și fuga la târg. Atunci am văzut eu ceea ce va să zică bucuria unui popor: cântece, jocuri, chiote în toate părțile. Îți ieșeau oamenii în drum cu oala plină cu vin. Care cum se întâlneau luau vorba de Cuza, de unire, se îmbrățișau și încingeau hora în mijlocul drumului. Și era un ger de crăpau pietrele, dar unde mai stă cineva în casă. Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie."

Iată mica unire, iată piatra de temelie a națiunii române și a României. Dacă vreți, în primul rând și a României mari. În fiecare lună ianuarie, pe 24, națiunea română stă cu ochii pe capitala Moldovei. Capitala Moldovei care, în înțelepciunea ei, prin moldovenii cu vorba molcomă, domoală, dar nu lipsiți de istețime, au găsit de cuviință că pot renunța la capitală pentru unitate, pentru solidaritate, în favoarea Bucureștiului. Nu pot spune acum că fost bine sau a fost rău. Ceea ce este, este că e un fapt împlinit și care ne face ca noi astăzi să luăm în discuție o mică "recompensă", ca această sărbătoare care, în fapt, există legal, fiecare președinte al României vine la 24 ianuarie în piață, în fața lui Alexandru Ioan Cuza, și pune prinosul său de recunoștință la picioarele statuii. Astăzi, acum, în ceas de seară, vă cer prinosul dumneavoastră de recunoștință spre a pune "la picioarele" acestei inițiative votul dumneavoastră, în care 24 ianuarie să fie sărbătoare legală.

Pentru că un distins coleg, vicelider, mi-a făcut semn să mă opresc din discursul meu, deși de-abia l-am început, că e convins că vom obține votul, da, și că trece timpul, mă gândesc de ce ei au putut și noi nu prea "putem" să facem această uniune "în simț, în cuget și-n simțiri".

Astăzi, deși nu suntem mulți, suntem buni, domnule Victor Paul Dobre, buni cu națiunea română și vom face ca sărbătoarea aceasta de 24 ianuarie să însemne același lucru, dar recunoscut de noi, reprezentanții poporului român.

Vă mulțumesc anticipat pentru vot și vă așteptăm pe 24 ianuarie când veți fi liberi să dansați hora unirii împreună cu noi, inclusiv cu domnul președinte Mitrea, în libertate.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Domnul Iordache.

În libertate... Va trebui să-mi explicați după ședință ce-ați vrut să-mi spuneți.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule președinte.

De multe ori când vorbești mult convingi mai puțin.

Eu voi fi foarte scurt.

Am ținut cont de avizul favorabil al Consiliului Legislativ, al Comisiei juridice, al Comisiei pentru administrație publică, cât și de avizul favorabil al Guvernului.

Noi vă propunem un raport de adoptare.

Face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc mult și mâine cred că va fi adoptată.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Mulțumesc.

PNL. Domnule deputat Dobre, aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Victor Paul Dobre:

O să repet, cu permisiunea dumneavoastră, câteva lucruri pe care le-am spus o dată și la Iași. Kogălniceanu a spus atunci că "De-ar crește troscot pe ulițele Iașiului vom duce capitala la București". Și am făcut-o. Numai că privind, așa, retrospectiv, la Moldova a rămas și sărăcie, dar Moldova l-a dat și pe Iorga, și pe Eminescu.

La Moldova, situația urbană, localități, e foarte grea, dar Moldova totdeauna a contribuit la buget. Sunt provincii unde se construiesc autostrăzi. Sunt provincii unde se proiectează autostrăzi. La Moldova doar am auzit de autostrăzi.

Așa că, stimați colegi, cel puțin, sunt de acord cu propunerea distinsului domn profesor, să le dăm această mică recompensă și poate acum mai puțin și la buget mai mult.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Dacă alte grupuri parlamentare doresc să ia cuvântul?

PP-DD. Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tudor Ciuhodaru:

Voi susține oricând tot ceea ce înseamnă recunoaștere pentru Iași. Dar poate v-ați uitat și pe acest proiect de lege, că nu e nici vorbă de o zi de sărbătoare legală. Adică nu este o zi liberă prevăzută în Codul muncii, în care într-adevăr oamenii să poată sărbători. Este vorba doar de declararea unei zile de sărbătoare națională în care autoritățile pot sărbători această zi. Mă-ntreb cine le-a împiedicat până acum.

Și cred că știu ce i-a împiedicat la Iași: lipsa unei autostrăzi scoasă din masterplanul pe buget, lipsa unui spital regional de urgență și dezastrul dendrologic de pe pietonalul de pe "Ștefan cel Mare", când primarul Iașiului a tăiat un simbol al Iașiului, teii.

Așa că o lege doar ca să fie dată nu știu ce rol are pentru ieșeni. Și poate o fi de la unii mai mult sau de la unii mai puțin, dar Iașiul lipsește de pe harta PSD.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

PSD-ul. Domnule deputat, aveți microfonul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Iată că de la un proiect de lege care era necesar și era util Moldovei am ajuns la autostradă. Aș vrea să-l anunț pe colegul meu și pe colegii mei că am discutat astăzi și acel masterplan se va modifica și va reapărea din nou propunerea de autostradă Ungheni-Târgu Mureș.

Prin urmare, o să vă rog frumos să votăm acest proiect de lege, pentru că are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal privind declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală.

În 24 ianuarie 1859, românii au demonstrat întregii lumi că ceea ce se dorea de mult timp printr-un exemplu de solidaritate și sacrificiu se poate realiza. Voința și curajul moldovenilor și al ieșenilor a dus la realizarea Marii Uniri a Moldovei cu Țara Românească, deși contextul internațional nu favoriza acest lucru. Iar crearea unui stat mai mare și puternic afecta sferele de influență ale marilor puteri care ofereau ca soluție tot felul de planuri având ca scop păstrarea în final a individualității fiecăreia dintre cele două țări.

Românii au demonstrat încă o dată că un popor demn trebuie să fie în același timp și un popor respectat. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești a fost soluția găsită de români pentru a evita piedicile puse de marile puteri care n-aveau niciun interes ca în regiunea extracarpatică să se constituie un nou stat puternic.

Unirea de la 24 ianuarie 1859 a trezit în inimile românilor dorința de autodeterminare sau, cum se spunea atunci, "dorința de neatârnare". Astfel, în mai puțin de 20 de ani, românii și-au câștigat independența față de Imperiul Otoman în urma participării la războiul din 1877-1878, încheiat cu Congresul de Pace de la Berlin, care a confirmat încă o dată că voinței unui popor demn nu i se poate opune nicio putere, în nici un context internațional.

Dreptul la autodeterminare, la unitate și independență al tuturor românilor de pretutindeni a făcut ca evenimentul fericit de la 24 ianuarie să aducă bucurie și speranță în inimile românilor din Transilvania, Basarabia și Bucovina, aflați la acea vreme sub stăpânire străină. Este evident faptul că fără Unirea de la 24 ianuarie, cunoscută de noi toți ca Mica Unire, nu s-ar fi putut înfăptui nici Marea Unire de la 1 decembrie 1918, și astfel cine știe care ar fi fost în viitor statul nostru din punct de vedere politico-statal.

24 ianuarie semnifică ziua de naștere a statului național modern român și este imperios necesar ca românii să nu uite acest lucru, devenind obligatorie acordarea statutului legal binemeritat acestei sărbători.

Având în vedere cele sesizate, Grupul Partidului Social Democrat susține adoptarea acestei legi.

Trebuie să redăm Moldovei ce este al Moldovei.

Vă mulțumesc foarte mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc, stimați colegi.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați invitați,

Ziua de 24 ianuarie a reprezentat un moment crucial în istoria poporului român. Toate realizările din anul 1600, mai târziu, realizările pașoptiștilor, ale lui Alexandru Ioan Cuza și, nu în ultimul rând, mai târziu, așa cum știți foarte bine, mă refer la Ziua Națională a României, 1 decembrie 1918, s-au concentrat într-un punct istoric de o însemnătate deosebită.

Doamnelor și domnilor,

"Unitatea în diversitate", un motto foarte târziu apărut în Uniunea Europeană, s-a dovedit a fi cu mult înainte prezent în Țările Române și în România de astăzi.

Iată de ce și minoritățile naționale au contribuit esențial la această zi măreață a istoriei poporului român, iată de ce și mâine Grupul parlamentar al minorităților naționale va vota pentru.

Vă mulțumesc pentru amabilitate.

Video in format Flash/IOS

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

(Doamna deputat Sanda-Maria Ardeleanu dorește să ia cuvântul.)

Din partea fiecărui grup parlamentar un singur vorbitor la dezbateri generale, cum știți. Îmi cer scuze dacă vă refuz, dar așa spune regulamentul.

Din partea grupurilor parlamentare, de fapt, un singur grup n-a vorbit încă. Nu-și manifestă interesul. De aceea, trecem la dezbaterea pe amendamente a raportului.

Nr.crt.1 din raport, text nou propus de comisie. Există intervenții? Nu. Adoptat.

Nr.crt.2. Text nou propus de către comisie. Nu există intervenții. Adoptat.

Nr.crt.3. Text nou. Dacă există intervenții. Nu. Adoptat.

Nr.crt.4. Comisia propune eliminarea. Există intervenții? Nu. Se elimină.

Și cu aceasta am terminat proiectul de lege de dezbătut.

Merge la votul final.

Ne oprim aici cu dezbaterea noastră de astăzi. Mâine urmează s-o luăm de la PL-x 375/2013.

Fac un apel la reprezentantul Ministerului Finanțelor, sau la Ministerul Finanțelor, dacă are două proiecte de lege în paralel în cele două Camere să trimită doi reprezentanți.

Facem pauză 5 minute, după care reluăm ședința noastră cu ședința consacrată răspunsurilor orale la interpelări.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie jeudi, 28 mai 2020, 12:06
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro