Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of June 30, 2015
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.133/07-07-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2015 > 30-06-2015 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of June 30, 2015

    Informare privind activarea domnului deputat Valentin Blănariu ca deputat UNPR, aparținând Grupului parlamentar al PSD.  

Ședința a început la ora 10,10.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților, asistat de domnii deputați Niculae Mircovici și Laurențiu Chirvăsuță, secretari ai Camerei Deputaților.

Conducerea ședinței a mai fost asigurată și de domnii deputați Florin Iordache și Petru Gabriel Vlase, vicepreședinți ai Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bună dimineața!

Prezența, doar pentru a anunța.

Până atunci vă informez că domnul Blănariu Valentin, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 11, Colegiul uninominal nr. 1, a fost... a acceptat, scuzați-mă, să devină deputat UNPR și să aparțină Grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților.

Dragi colegi,

136 de parlamentari au semnat prezența. Vă informez că începem dezbaterea inițiativelor înscrise pe ordinea de zi.

 
Video in format Flash/IOS Informare privind programul de lucru.  

Programul de lucru pentru astăzi: 10,00-13,00 - dezbateri; avem o pauză de o oră, un Birou permanent al Camerei Deputaților, ședința Comitetului liderilor, la ora 13,00; 14,00-15,30 - continuarea dezbaterilor; 15,30-16,00 - pauză și la ora 16,00 - votul final.

Păi dacă facem așa... Comitetul liderilor, nu mai facem Birou permanent la ora 13,00, facem Birou permanent la ora 15,30, între 15,30 și 16,00.

(Consultări.)

Da, da, e corect, corect, aveți dreptate. Rămâne la ora 13,00.

La ora 17,00 avem plenul reunit, da? Bun.

Pe procedură, domnul deputat Neacșu.

Video in format Flash/IOS Aprobarea suplimentării ordinii de zi.  

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Cu bunăvoința colegilor mei, liderii grupurilor parlamentare, v-aș solicita introducerea pe ordinea de zi, pe poziția 10, a raportului comun asupra Proiectului de Lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice, PL-x 286/2015, cu care închidem toate aspectele legate de amnistierea unor obligații fiscale...

Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pe ce poziție?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Pe poziția 10, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Poziția 10...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Comitetul liderilor este de acord?

Mulțumesc foarte mult.

Pregătiți-vă cartelele.

Numai o secundă. Să înceapă votul.

Domnule Tîlvăr, o să vă rog frumos, primul loc de aici este rezervat ministrului care susține. Rugați-l pe domnul Fâcă... face un pas mai încolo domnișoara, care nu este ministru, poate să accepte chestia aceasta, haideți să respectăm o cutumă parlamentară care are 25 de ani, nu am inventat-o eu. Primul loc, întotdeauna, în stânga, aici, este al celui care susține proiectul de lege. Cred că trebuie să învățăm și noi asta.

Vă rog frumos, domnule ministru.

 
Video in format Flash/IOS    

83 de voturi pentru, nicio abținere, niciun vot împotrivă.

Tocmai pentru că domnul Fâcă mă știe și acceptă rugămintea mea, știu că nu este supărăcios, așa că nu am nicio problemă.

Dragi colegi,

 
Video in format Flash/IOS Prezentarea și dezbaterea Raportului privind activitatea Grupului pentru combaterea traficului de persoane pe anul 2014. (rămas pentru votul final)  

2. Prima chestiune pe ordinea de zi, Raportul privind activitatea Grupului pentru combaterea traficului de persoane pe anul 2014.

Domnul Tîlvăr.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Angel Tîlvăr:

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte.

Vă rog să-mi permiteți să prezint acest raport. Vreau să vă spun că Parlamentul României este unul dintre puținele parlamente care produc un astfel de document și, ținând seama de situația traficului de persoane din România, activitatea pe care acest grup a făcut-o de-a lungul vremii, cred că ne dă motive și nouă, din Parlamentul României, să fim mândri, pentru că sunt foarte multe lucruri bune care s-au făcut, lucruri bune care sunt luate deja și de alte parlamente, ca bune practici.

Traficul de persoane nu constituie doar o încălcare a drepturilor omului, ci și o atingere adusă demnității și integrității ființei umane, o amenințare la adresa securității individului și a valorilor sociale și morale.

Traficul de ființe umane, ca activitate criminală, dă naștere unor fenomene conexe, precum munca ilegală, prostituția, exploatarea sexuală a femeilor și copiilor, traficul de organe, traficul de droguri.

Înțelegerea fenomenului, în vederea combaterii lui, presupune nu numai un instrument de lucru, precum legea, care să reglementeze din punct de vedere penal definirea și incriminarea faptei în sine, ci și o foarte bună cunoaștere a tuturor factorilor care determină existența traficului de persoane.

Prevenirea și combaterea diverselor forme ale traficului de persoane au descurajat de multe ori pe cei implicați în traficul internațional de ființe umane, iar presiunea societății civile a determinat guvernele statelor lumii să ia măsuri individuale în acest sens, să regândească strategii regionale și globale de luptă împotriva infracționalității transfrontaliere de acest tip.

Complexitatea fenomenului impune o abordare integrată și multidisciplinară care să reunească prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, protecția, sprijinul și asistența acordate victimelor, precum și evaluarea politicilor publice în domeniu.

Acestea sunt o parte dintre motivele care au determinat înființarea, în martie 2009, în Parlamentul României, a Grupului parlamentar român pentru combaterea traficului de persoane, ca parte componentă a unei rețele europene de luptă împotriva traficului de ființe umane, la nivel parlamentar.

Parlamentul României a fost primul dintre parlamentele naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene care a inițiat o procedură menită să contureze parteneriatul și schimbul informațional dintre actorii relevanți din toate sectoarele administrației publice și societatea civilă, în scopul prevenirii și combaterii eficiente a traficului de persoane.

Scopul activității acestui grup este reducerea traficului de persoane atât în România, ca țară de origine și tranzit, cât și în Uniunea Europeană, prin sporirea efectelor acțiunilor de prevenție, creșterea numărului de anchete penale și condamnări ale traficanților, optimizarea acțiunilor specifice ale organelor de aplicare a legii, consolidarea sistemelor de gestiune integrată a frontierelor, asigurarea măsurilor pentru protecția victimelor. România a trecut astfel de la o atitudine reactivă la una activă.

Grupul a acționat permanent, încă de la înființare, în sensul imprimării la nivelul Parlamentului a unei viziuni pe termen mediu și lung, acționând independent de politica de partid.

Prin obiectivele și activitățile sale, grupul a reușit să devină un partener al Guvernului și al societății civile, în procesul de elaborare a politicilor publice, în identificarea celor mai bune modalități de implementare a acestor politici și aplicarea lor efectivă.

Activitatea grupului s-a materializat prin organizarea de audieri și consultări axate pe teme esențiale și concrete, menite să concentreze informarea pe elemente și zone deficitare.

Informațiile și concluziile acestor audieri au constituit sursa primară pentru redactarea prezentului raport care identifică axele principale ale sistemului de combatere a traficului de persoane, propune soluții pentru creșterea calității și eficienței mecanismelor instituționale și instrumentelor destinate aplicării măsurilor și pentru combaterea unor politici oportune și aplicabile.

Pentru țara noastră, combaterea traficului de persoane este un imperativ, pentru că acest flagel lasă urme adânci nu numai asupra celor care îi cad victime, ci și asupra familiilor, prietenilor și comunităților din care fac parte.

Combaterea acestui fenomen nu trebuie să se oprească la eliberarea victimelor și aducerea lor acasă.

Acțiunea substanțială a Uniunii Europene, de combatere a traficului de persoane, este susținută de Camera Deputaților din România, care se numără printre Camerele parlamentare cele mai active în analiza propunerilor pe această temă și în dialogul informal cu Comisia Europeană, iar Grupul pentru combaterea traficului de persoane are o contribuție majoră în acest sens.

Pe plan internațional, grupul a depus toate eforturile pentru a contribui la buna reprezentare, corecta informare și justa reflectare a eforturilor naționale pentru combaterea traficului, în condițiile în care persistă de mai mulți ani organizarea unor campanii discriminatorii împotriva cetățenilor români aflați pe teritoriul unor state membre ale Uniunii.

Grupul din Parlamentul României și-a propus încă de la înființare să fie un partener activ, eficient și permanent al autorităților și organizațiilor din sfera combaterii traficului de persoane, să ajute la realizarea unui schimb de informații cât mai frecvent, chiar și neformalizat, pentru a conferi acțiunii sale valoarea și viteza de răspuns adecvate la provocările cu care ne confruntăm.

Raportul pe anul 2014 arată că toate prevederile legislației Uniunii Europene în materie au fost preluate în legile interne, iar România și-a asumat principalele instrumente internaționale în acest domeniu, iar mecanismele instituționale au fost concepute să funcționeze la standardele din state cu o administrație performantă.

Raportul de față reprezintă sinteza activității depuse în anul 2014 de către Grupul pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, fiind al doilea document de acest fel. Este un raport obiectiv întocmit, menit să ofere o imagine de ansamblu asupra fenomenului traficului de persoane în România și un instrument util, poate, pentru cei implicați în combaterea acestui flagel.

În încheiere, vă rog să-mi permiteți, stimați colegi, să mulțumesc tuturor colegilor care au fost implicați în activitatea acestui grup și să urez și să ne urăm succes în continuare, pentru că este un demers pe care noi îl vom continua.

Vă mulțumesc, domnule președinte și vă mulțumesc și pentru sprijinul acordat în activitatea acestui grup. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dezbateri generale? Luări de cuvânt ale colegilor din grupurile parlamentare? Nu sunt.

Acest proiect merge la votul final, pentru a fi însușit de către Camera Deputaților.

Domnule ministru, vă mulțumesc foarte mult și vă urez o zi frumoasă.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative privind fondul de garantare a asiguraților (Pl-x 494/2015). (rămasă pentru votul final)  

9. Propunerea legislativă privind fondul de garantare a asiguraților.

6 amendamente respinse, 60 de amendamente admise, procedura - de urgență, caracter ordinar.

Pe procedură, domnul deputat Ludovic Orban.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ludovic Orban:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al PNL solicită retrimiterea la comisie a acestei propuneri legislative. Necesită o reanalizare, cel puțin în câteva puncte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am înțeles.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ludovic Orban:

Un punct este legat de instituirea unei discriminări între cetățenii români care suferă accidente în România și cei care suferă accidente în străinătate, prin stabilirea unui plafon de garantare care este aplicabil ambelor categorii de cetățeni, în timp ce, la nivelul directivelor europene, plafonul de garantare este mult mai ridicat, de un milion de euro și, mă rog, mai sunt și alte motive, solicităm retrimiterea la comisie.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pregătiți-vă cartelele. Retrimiterea la comisie, termen - o săptămână. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

Nu a întrunit numărul de voturi necesare: 55 de voturi pentru, 3 abțineri, 64 de voturi împotrivă.

Continuăm dezbaterea. (Vociferări.)

Departamentul auto. Are roți.

Funcționează, să știți. Funcționează, funcționează. Știu povestea. La PNL, niciodată nu funcționează, fiindcă nu câștigă la vot. Am înțeles.

Dacă inițiatorii vor să ia cuvântul?

Domnul Marian Neacșu.

Funcționează, credeți-mă!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am să fiu foarte scurt.

Necesitatea inițierii acestui proiect legislativ derivă în primul rând din faptul că, în conformitate cu modelele din celelalte laturi ale vieții financiare - sistemul bancar, sistemul de pensii private - unde avem constituite astfel de fonduri de garantare, era nevoie să constituim un fond de garantare entitate juridică de drept privat, care să poată să asigure, în situația în care societățile de asigurare și reasigurare din România ar putea intra în procedură de faliment, dreptul cetățenilor de a fi despăgubiți. Acesta este, dacă vreți, principalul raționament de a fi al acestui proiect legislativ.

În plus, de la bun început, prin discuțiile pe care le-am avut la nivelul Ministerului de Finanțe, al Ministerului Justiției, am căutat ca interesele, deopotrivă ale asigurătorilor și ale asiguraților, să fie reprezentate. Mai mult decât atât, la fiecare dintre aceste discuții a fost prezentă Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În plus, vreau să remarc și acest lucru, eforturile și considerabile și benefice ale colegilor mei, în mod deosebit ale colegilor din Comisia de buget, finanțe și bănci, de aici, din Camera Deputaților, care au adus câteva îmbunătățiri, pe care eu le apreciez în mod real și sincer, asupra proiectului legislativ și pentru care le mulțumesc.

Referitor la afirmația făcută ceva mai devreme de colegul meu, cred că Domnia Sa a fost dezinformat, directiva respectivă nu avea ce căuta în conținutul acestui proiect legislativ, ea este și va rămâne în efectivitate.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Din partea Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, cine prezintă raportul?

Domnul președinte Viorel Ștefan.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Viorel Ștefan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

În conformitate cu prevederile art.95, 115 din Regulamentul Camerei, comisia noastră a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, cu Propunerea legislativă privind fondul de garantare a asiguraților, transmisă cu adresa Pl-x 622 din 22 iunie 2015.

Conform prevederilor art.75 din Constituție și ale art.92 din Regulamentul Camerei, Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în 16 iunie 2015.

La dezbaterea inițiativei legislative s-au avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ și punctul de vedere favorabil al Guvernului.

Propunerea supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare constituirea Fondului de garantare a asiguraților, persoană juridică de drept public, ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, care are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

În urma examinării inițiativei legislative și a opiniilor exprimate, deputații prezenți la lucrări au hotărât cu unanimitate de voturi să supună plenului Camerei Deputaților adoptarea Propunerii legislative privind Fondul de garantare a asiguraților, cu amendamentele admise prezentate în Anexa 1 și amendamentele respinse prezentate în Anexa 2.

În raport cu obiectul și conținutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Propun ca timp de dezbatere 10 minute, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Zece minute timp de dezbatere pe amendamente, da?

Pregătiți-vă cartelele.

Funcționează, vă rog frumos, sunteți 54 în sală și cu dânsul, 55. Atâtea voturi au fost pentru. Păi numărați-vă, să vedeți câți sunteți în sală, înainte de a vorbi. Așa ne place să vorbim... Cum este un vot la PNL... numai la PNL nu funcționează. Mutați-vă în alte bănci.

Vă rog frumos, domnule Orban.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ludovic Orban:

Cer o pauză pentru verificarea aparatelor de vot, pentru că pe întreaga linie nu funcționează, este ceva de neacceptat...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu am competență. Să votăm cu mâna ridicată, dacă vreți.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ludovic Orban:

Ce spuneți?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Votăm cu mâna ridicată și numără secretarii.

Nu am competență să opresc plenul Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ludovic Orban:

Atunci cer pauză, consultări cu liderii de grup 5 minute.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Păi nu... consultări...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ludovic Orban:

Sunteți obligat... conform regulamentului...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunteți 49 de colegi în sală și cu colegul din stânga, 50. Cum să aduc mai multe voturi, ca să fie... să câștigați?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ludovic Orban:

Deci...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Regulamentul Camerei, domnule Nicolăescu, când îl citiți și dumneavoastră, spune în felul următor, dar acum, dacă aveți 60 de zile de vacanță, poate îl citim: președintele de ședință are obligația, dacă nu funcționează aparatele, să treacă la votul cu mâna ridicată. Secretarii numără. Este o chestie care e veche de pe vremea dumneavoastră, de când ați venit în Parlament.

Pe procedură, domnul Marian Neacșu.

Cinci minute pauză de consultări pentru lideri.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Domnule președinte,

Voiam să vă propun ca să dispuneți aparatului tehnic să vină să verifice ce se întâmplă cu cartelele colegilor noștri. În timpul acesta noi ne continuăm ședința și folosim același sistem de vot, care este permis de regulament, cu mâinile ridicate. Și...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul director Tănase se află printre colegii de la PNL, stați liniștit. Domnul secretar general este aici, deci toate lucrurile funcționează exact așa cum trebuie. Și ca să nu existe comentarii, facem votul pe care îl știți, cu mâna ridicată. Tot 49 sunt în sală...

Deci 10 minute pentru dezbaterea pe articole.

Cu mâna ridicată, cine este pentru? Rog secretarii să numere.

Deci unanimitate.

Abțineri? Nu sunt.

Voturi împotrivă?

Cu două abțineri și un singur vot împotrivă, cu majoritate de voturi a fost aprobat. 10 minute pentru amendamente.

Dezbateri generale?

Doamna deputat Andreea Paul.

Aveți cuvântul, doamnă deputat.

S-au răzgândit.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Maria-Andreea Paul:

Vă mulțumesc.

Din păcate, acest proiect de lege nu are un impact asupra mediului de afaceri. Este uluitor cum în însăși nota de fundamentare apare argumentul Guvernului: "nu este cazul".

Ba da, este cazul. La dezbaterile din Comisia de buget, finanțe nu au fost luate în calcul nici amendamentele Partidului Național Liberal și nici punctul de vedere asupra acestei Propuneri legislative privind Fondul de garantare a asiguraților din partea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Partidul Național Liberal va vota împotriva acestui proiect de lege.

Cu toate că acest fond reprezintă o schemă de garantare menită să protejeze interesele asiguraților, ale beneficiarilor din asigurări și terțelor persoane despăgubite și păgubite, reglementările din noul proiect conduc la instabilitate, din perspectiva transferării riscului de insolvență sau de faliment a unei societăți către ceilalți actori din piață.

Drept urmare, societățile de asigurare cu un traseu de dezvoltare sustenabil vor suporta atât cote crescute de contribuție la fond, pentru acoperirea creanțelor creditorilor, cât și cheltuieli operaționale suplimentare ale fondului, în calitate de administrator special sau lichidator.

Două argumente cu care noi ne justificăm votul împotrivă. Primul argument. Din textul propunerii legislative, așa cum a ieșit din Comisia pentru buget, nu rezultă foarte clar dacă plafonarea la suma de 450.000 de lei are în vedere o entitate persoană fizică sau juridică, indiferent de numărul de polițe asigurate.

Al doilea argument. Apare o contradicție cu legislația europeană în vigoare în ceea ce privește implementarea plafonului de garantare, și asta rezidă în faptul că Directiva 2009/103 a Comisiei Europene impune statelor membre obligația, citez: "de a garanta că suma asigurată să nu fie mai mică decât anumite valori minime, iar suma minimă asigurată în cazul vătămărilor corporale ar trebui calculată astfel încât să despăgubească integral și echitabil toate victimele care au suferit răni foarte grave, ținând seama în același timp de frecvența scăzută a accidentelor care implică victime multiple și de numărul scăzut de accidente în care mai multe victime suferă răni foarte grave, în cursul aceluiași eveniment".

Vă rog, verificați preambulul Directivei Europene, paragraful nr. 12, pentru că am închis citatul.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, doamnă deputat.

Colegii mi-au spus că fiind prea aproape de microfoane, are cineva senzația că țip, dar nu țip. Dar i-am rugat pe colegi să facă... să amplifice semnalul de aici, că nu se aude tot timpul, mai ales în prima parte a... în spate se aude, dar în băncile din față nu se aude.

Domnule deputat Iane, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ovidiu-Cristian Iane:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voi fi foarte scurt. Nu este adevărat, ieri am participat la această ședință din Comisia pentru buget, finanțe și vreau să vă spun că au fost luate foarte multe amendamente ale PNL-ului. De asemenea, a fost un consens în ceea ce privește reglarea textelor pe amendamentele respective și toți factorii implicați au fost de acord cu textul care este astăzi în plen. Avem nevoie de acest mecanism de compensare și de recompensare a asiguraților care beneficiază de polițe ale unei firme care intră în insolvență.

De aceea, Grupul PSD va vota acest proiect de lege, pentru că este benefic și mai ales foarte bun pentru asigurații din România.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Alte luări de cuvânt, vă rog frumos, din partea grupurilor parlamentare? Nu avem.

Intrăm pe amendamentele admise.

Vă propun calupuri de câte 10. Dacă sunteți de acord? Da? Calupuri de câte 10, liderii grupurilor parlamentare?

Cine este pentru? Cu mâna ridicată.

101 voturi pentru.

Abțineri? Nu sunt.

Voturi împotrivă? Nu sunt. Aprobat.

Calupuri de câte 10.

De la 1 la 10.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Horga:

La art.2 alin. (4) din propunerea legislativă, am propus un amendament, în sensul în care, atunci când se efectuează despăgubirea creditorilor de asigurări, fondul să-și valorifice toate disponibilitățile pe care le are plasate în titluri de stat, în depozite bancare, în alte titluri de plasament, astfel încât perioada în care să poată fi despăgubit un creditor să nu se prelungească, așa cum era prevăzut inițial în proiectul de lege, în limita disponibilităților. Era prevăzut în proiectul de lege ca despăgubirea să se facă în limita posibilităților fondului, când are disponibilități în cont. El are obligația să-și valorifice, în momentul despăgubirii, toate plasamentele, indiferent în ce sunt plasate aceste disponibilități.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Horga:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Este pe poziția a doua de la amendamentele respinse. Să înceapă votul.

Nu mai funcționează acesta... stați o secundă.

Cine este pentru? Cine este pentru?

47 de voturi pentru... 48 de voturi pentru, scuzați-mă.

Abțineri? Nu sunt.

Voturi împotrivă?

84 de voturi împotrivă.

Respins.

Supun votului dumneavoastră amendamentul 2 de la art.2 alin. (4), poziția 4 de la amendamentele admise.

Cine este pentru?

87 de voturi pentru.

Abțineri?

Nu sunt.

Voturi împotrivă?

49.

Aprobat.

De la 5 la 10. Nu mai sunt obiecții, comentarii. Aprobate.

De la 11 la 20. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 21 la 30. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 31 la 40. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 41 la 50. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 51 la 60. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

Proiectul de lege merge la votul final. Așa cum vă spuneam, are caracter ordinar.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe (PL-x 512/2015). (rămas pentru votul final)  

10. Următorul, Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Nu are amendamente, procedura este de urgență, caracterul ordinar.

Guvernul României?

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Alexandru Oprean (secretar de stat, Ministerul Culturii):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Sunt Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Supunem atenției și dezbaterii plenului Camerei Deputaților, astăzi, o modificare la Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor, o modificare care nu face altceva decât să transpună în totalitate la legislația națională o directivă europeană, 28/2012, care vizează protecția și statutul și anumite utilizări permise ale operelor orfane.

Suntem în procedură parlamentară de urgență și supunem acest proiect legislativ adoptării Domniilor Voastre.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Comisia pentru cultură și Comisia juridică prezintă raportul.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Varga:

Cele două comisii au fost sesizate în procedură de urgență cu acest proiect.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat.

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil.

Cele două comisii s-au întrunit și au examinat proiectul într-o ședință comună și, în urma dezbaterii, cele două comisii sesizate în fond au hotărât cu unanimitate de voturi să propună plenului adoptarea proiectului de lege.

 
       

În continuare, lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

La dezbateri generale cine dorește? Grupul PNL.

Vă rog, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Traian Dobrinescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

De la acest microfon și în numele Partidului Național Liberal am vorbit favorabil, uneori aș spune părtinitor, despre cultură, actul de cultură și creatori.

Legea nr.8 consfințește dreptul de autor. Este în spiritul liberal să susținem drepturile creatorilor. Este în spiritul liberal să fim de acord cu alinierea legislației României la legislația europeană. Această lege, nr.8/1996, trebuia deja modificată conform Directivei 28/2012.

Așa cum a vorbit domnul secretar de stat, e vorba de operele orfane, adică operele fără autor.

În concluzie, Partidul Național Liberal va vota aceste modificări ale Legii nr. 8.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule deputat.

Grupul PSD. Domnul deputat Iacoban.

Urmează Grupul UDMR, domnul Márton Árpád.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi și colege,

Acest proiect de lege pentru completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe are ca drept scop transpunerea Directivei Europene nr.2012/28/UE a Parlamentului European din 25 octombrie 2012 privind unele utilizări permise ale operelor orfane. Operele orfane sunt operele susceptibile de a fi protejate de drepturi de autor sau de drepturi conexe pentru care nu s-a identificat minim un titular sau un drept de autor.

Directiva stabilește cadrul juridic unitar și coerent la nivelul Uniunii Europene privind digitalizarea și difuzarea acestor opere orfane. Proiectul de lege pe care-l discutăm astăzi are ca obiectiv soluționarea problemelor legate de determinarea, din punct de vedere juridic, a statutului operelor orfane, precum și a consecințelor acestui statut cu privire la utilizatorii și utilizările permise de operele orfane.

Acest proiect de lege nu are impact bugetar.

Prin urmare, Grupul parlamentar al PSD susține acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Márton Árpád, Grupul UDMR.

Vă rog, domnule deputat. Două minute.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Acest proiect de lege este într-adevăr o traducere corectă a unei directive europene, pentru că, din păcate, noi avem boala de a mai interpreta și a mai schimba ici-colo, în punctele esențiale, în momentul traducerii unor directive și includerii lor în legislația românească.

De data asta, această traducere, și includere, este corectă, este o lege tehnică, avem nevoie de ea. Ca atare, o vom vota.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Alte intervenții din partea grupurilor parlamentare? Nu sunt.

Nemaifiind alte intervenții, rămâne la votul final.

Neavând amendamente, are caracter ordinar.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (PL-x 354/2015). (rămas pentru votul final)  

11. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (PL-x 354/2015).

Caracter organic.

Dacă din partea inițiatorilor...o rog pe doamna deputat Cristea Aurelia. Vă rog. De la Cluj.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Aurelia Cristea:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Stimați colegi,

Așa cum știți, Consiliul Economic și Social este una dintre instituțiile importante pentru dialogul social tripartit. Această lege a fost promulgată tocmai în guvernarea PSD și un merit deosebit îl are aici doamna ministru Doina Pană. Modificările care se aduc astăzi acestei legi sunt ca urmare a consultării partenerilor sociali tradiționali, sindicate și patronate, și, evident, societatea civilă care și-a dorit foarte mult ca în acest moment situația de la CES să fie deblocată, iar pe viitor toate numirile și reînnoirile mandatelor să asigure o permanență și o fluiditate mult mai bună, astfel încât acest organism să fie funcțional.

Așa că vă rog mult de tot, în concordanță cu consensul pe care l-am realizat și în perioada de ministru cu privire la aceste modificări cu cei trei parteneri sociali, să susținem aceste modificări.

Vă mulțumesc mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, doamnă deputat.

Din partea celor două comisii: Comisia pentru muncă și Comisia pentru politică economică, domnul președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, domnul deputat Horia Grama.

Vă rog, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Horia Grama:

Domnule președinte,

Raport comun de înlocuire asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social.

În temeiul art.70 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social a fost retrimis Comisiei pentru muncă și protecție socială și Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, prin adresa nr. PL-x nr.354 din 17 iunie 2015, în vederea reexaminării și întocmirii unui nou raport.

Menționăm că prezentul raport comun înlocuiește raportul comun al comisiilor, depus anterior.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.248 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social în vederea unei mai bune funcționări a acestei instituții.

La întocmirea prezentului raport, comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, adresa Consiliului Economic și Social, transmisă celor două comisii sesizate în fond, prin care s-a comunicat punctul de vedere comun al părții patronale și al părții sindicale, de avizare favorabilă a inițiativei, condiționată de preluarea unor amendamente.

În conformitate cu art.61 și 63 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, membrii celor două comisii au examinat proiectul de lege în ședințe separate.

Membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială au examinat proiectul de lege și documentele care-l însoțesc în ședința din 23 iunie. Acesta a fost aprobat cu majoritate de voturi, iar membrii Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare au examinat proiectul de lege și documentele care-l însoțesc în ședința din 29 iunie. Din 25 de membri au fost prezenți 23. Raportul de înlocuire a fost aprobat cu majoritate de voturi și două abțineri.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din 7 aprilie, în temeiul art.75 alin.(2), Teza 3 din Constituția României, republicată.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât cu majoritate de voturi să supună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege cu amendamente admise și respinse.

Mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, domnule deputat.

Grupurile parlamentare, la dezbateri generale.

Grupul PNL. Vă rog, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe Udriște:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Proiectul de lege supus astăzi dezbaterii Camerei Deputaților vine să rezolve niște probleme care persistă de multă vreme în funcționarea Consiliului Economic și Social și are în vedere asigurarea tranziției din plenul al cărui mandat a expirat la constituirea noului plen al CES-ului, prin implicarea în procedură a secretarului tehnic al Consiliului Economic și Social.

Are în vedere: aducerea de precizări suplimentare cu privire la constituirea unui nou plen și la alegerea președintelui; asigură funcționarea Consiliului Economic și Social cu minimum 8 reprezentanți de fiecare parte; crește stabilitatea în funcționarea Consiliului Economic și Social, prin eliminarea posibilităților de revocare a președintelui și alte câteva aspecte importante.

Prin acest proiect de lege, prin adoptarea mai precis a acestui proiect de lege, se asigură o mai bună funcționare a Consiliului Economic și Social.

Impactul macroeconomic al prezentului act normativ este nesemnificativ, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt pentru anul curent, cât și pe termen lung este nesemnificativ, nu influențează în niciun fel bugetul.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc și eu, domnule deputat.

Alte grupuri parlamentare?

Nu mai sunt alte grupuri parlamentare.

Mulțumesc.

Intrăm în dezbatere. Sunt 34 de amendamente.

A! Domnule Vainer, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Aurel Vainer:

Domnule președinte de ședință,

Stimate colege deputate,

Stimați colegi deputați,

Am venit la tribună pentru a susține și a recomanda, din punctul nostru de vedere, că facem o treabă bună să votăm această lege. Grupul minorităților naționale îl votează fără reținere.

Aș dori să spun că de multă vreme așteptăm repunerea în funcțiune cu adevărat a acestui organism de consultare și aviz extrem de important la elaborarea și aprobarea legilor cu caracter economic și social. Este o instituție, un organism foarte important pentru democrația și transparența legilor.

Așadar, vă rog să fiți de acord să votăm acest proiect de lege.

Dar, în sfârșit, să avem un Consiliu Economic și Social care funcționează. Fără hopuri, fără greutăți și să își exercite cu adevărat rolul, așa cum este stabilit în legea generală și în legea care îmbunătățește acum organizarea și funcționarea.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Alte intervenții? Nemaifiind alte intervenții, intrăm în dezbatere.

Dacă la titlul legii...

Domnul Márton Árpád, îmi pare rău, domnul secretar lipsește pe partea dreaptă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor,

Într-adevăr, este o lege teoretic bună, practic inaplicabilă, și vă spun de ce. Conform art. 301 din noul Cod penal, cei care reprezintă patronatul sau sindicatele, dacă iau parte, prin orice mod, la decizii care aduc foloase patrimoniale celor care i-au trimis acolo, adică persoanelor cu care erau în relații de muncă sau relații comerciale, este caz penal. Nu știu cum se poate aplica o astfel de lege, având în vedere art. 301 din noul Cod penal.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Alte intervenții?

Rog stafful tehnic să...

Mi se semnalează din partea stângă a sălii că nu se aude. Stafful tehnic să umble puțin la sonorizare.

Mergem la anexa 1 din raport.

Dacă la titlul legii sunt observații? Nu sunt observații.

La art.1, 2 marginal, la 3 marginal, dacă sunt observații? Nu.

4 marginal? Nu.

5 marginal? Nu.

6 marginal? Nu.

7 marginal? Nu.

8 marginal? Nu.

9 marginal? Nu.

10 marginal, dacă sunt observații? Nu sunt.

11, 12, 13, 14, observații? Nu.

15, 16, 17. La 17.

Da, domnule deputat, la 17, este vorba de art.16.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Virgil Guran:

Nu. Este vorba de art.17. La art.17.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Până la art.17, deci eu discut în marginal 17. Dacă la 18 marginal, este vorba de art.17...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Virgil Guran:

La 18 marginal, art.17 alin.(1) lit.r): "Calitatea de membru al plenului Consiliului Economic și Social încetează în următoarele situații...", și aici este prins următorul text: "...în situația în care confederația patronală, confederația sindicală ori primul-ministru care l-a numit cere revocarea sa."

Pentru a nu mai exista posibilitatea de interpretare, așa cum se întâmplă la noi, că primul-ministru poate să intervină în numirea sau revocarea reprezentanților societății civile, la Senat s-a adoptat următorul text: "În situația în care confederația patronală, confederația sindicală ori organizația societății civile care l-a propus, cere revocarea sa".

Deci a fost scos "primul-ministru".

Din păcate, după aceea, la Cameră, în comisii, s-a revenit.

Încă o dată spun: dacă nu lăsăm societatea civilă să funcționeze și dăm posibilitatea primului-ministru, cine o fi el, cât de curând, să vină și să numească sau să revoce anumiți oameni din societatea civilă după bunul plac, n-o să funcționeze și n-o să aibă eficiență acest organism. Așa că, propun această modificare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Este vorba de amendamentul la poziția 8, amendamentul Grupului PNL.

Supun votului, stimați colegi, amendamentul care a fost respins de către comisie. Vă rog să fiți atenți, și Grupul PSD, domnule lider. Este vorba de amendamentul respins.

Supun votului. Să înceapă votul.

(Nu funcționează sistemul de vot)

Bun. Numărați, domnule secretar.

Voturi pentru? 55 de voturi pentru.

Voturi împotrivă? 60 de voturi împotrivă.

(Vociferări.)

Abțineri? Nu sunt.

A fost respins amendamentul.

Mergem mai departe.

19 marginal, dacă sunt observații? Nu sunt.

20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 marginal? Mulțumesc. Au fost adoptate.

Rămâne pentru votul final. Are caracter organic.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice (PL-x 286/2015). (rămas pentru votul final)  

12. Proiectul de Lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice (PL-x 286/2015). Caracter organic.

Dacă din partea inițiatorilor...

Guvernul. Domnul secretar de stat. Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Ghizdeanu (președintele Comisiei Naționale de Prognoză):

Mulțumesc, domnule președinte.

Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice, începând cu 1 ianuarie 2012 și până la intrarea în vigoare a Ordonanței Guvernului nr.4/2015.

Având în vedere conținutul acestui proiect de lege, în acord cu raportul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Guvernul susține forma în care a fost prezentat inițial și raportul comisiei, respectiv respingerea amendamentului care a fost propus.

Vă mulțumesc și adresez rugămintea pentru un vot favorabil pentru acest proiect de lege extrem de important.

Vă mulțumesc.

 
       

În continuare, lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Comisia. Domnule deputat, domnule președinte, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Viorel Ștefan:

Mulțumesc, domnule președinte.

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei, comisia noastră a fost sesizată spre dezbatere în fond cu Proiectul de lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane.

În conformitate cu art.75 din Constituție și a art.92 din Regulamentul Camerei, Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins proiectul în ședința din 18 martie. La dezbaterea proiectului, comisiile au avut în vedere avizele favorabile ale Consiliului Legislativ, Comisiei juridice, de disciplină și imunități, Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați și Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice, începând cu 1 ianuarie 2012 și până la intrarea în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 4/2015.

În conformitate cu prevederile art. 61-63 din Regulamentul Camerei, cele două comisii au dezbătut proiectul de lege în ședințe separate.

Raportul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Membrii Comisiei pentru sănătate și familie au examinat proiectul de lege în ședința din 29 iunie 2015. La lucrări și-au înregistrat prezența 16 deputați dintr-un total de 19. Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaților spre dezbatere și adoptare Proiectul de lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice, în forma prezentată de inițiator, cu un amendament respins, redat în anexă la prezentul raport.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Vă mulțumesc.

Propun un timp de dezbatere de cinci minute.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Timp de dezbatere 5 minute.

Funcționează aparatele? Nu.

Cine este pentru? Este unanimitate.

Abțineri? O abținere.

Cu majoritatea voturilor deputaților prezenți, cu excepția domnului Árpád, a fost aprobat timpul de dezbatere.

Avem un singur amendament respins. Îl susține cineva?

Dezbateri generale, scuzați-mă, vă rog frumos.

Domnul Ialomițianu. Îmi cer scuze.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe Ialomițianu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Grupul PNL din Camera Deputaților va vota pentru aprobarea acestui act normativ. Este vorba de o corecție și chiar se face o dreptate unor categorii de plătitori de impozite și taxe. Dar cel mai grav este că organele fiscale au ajuns să facă contribuabili și pe copiii care au obținut alocația pentru copii.

Eu înțeleg că PSD-ul are nevoie de bani, dar nu știu pe ce-i cheltuiește, de i-a pus pe cei de la ANAF să le calculeze contribuții la sănătate celor minori. Este un act normativ care face o dreptate. Eu cred că prin acest act normativ corectăm ceea ce greșește Guvernul Ponta. Cred că ați început să faceți greșeli și cred că ar trebui să plecați de la guvernare. Nu puteți să-i impozitați pe copii.

Deci vom vota pentru acest act normativ.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pe cuvântul meu de onoare că n-am înțeles nimic din ce-ați spus. N-are nicio legătură ce ați spus cu ce scrie în...

Dar, aveți un amendament respins.

Dacă mai sunt și alte luări de cuvânt? Nu mai sunt.

Susține cineva amendamentul respins? Nu.

Dragi colegi, proiectul de lege merge la votul final.

Are caracter organic.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz (PL-x 478/2015). (rămas pentru votul final)  

14. Proiectul de Lege privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz.

30 de amendamente admise. Procedura este de urgență, caracterul ordinar.

Guvernul României. Domnul Fâcă.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Mihail Fâcă (secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor):

Mulțumesc, domnule președinte.

Este vorba despre un proiect de lege care transpune o directivă europeană. Termenul de urgență provine de la termenul de transpunere și avem rugămintea să o aprobați cu modificările din raportul comun al comisiilor pentru mediu și pentru industrii și servicii.

Mulțumesc mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Comisia pentru mediu împreună cu Comisia pentru industrii au făcut raportul.

Domnule deputat Iane, în numele celor două comisii reunite, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ovidiu-Cristian Iane:

Mulțumesc, domnule președinte.

Avem un raport comun asupra Proiectului de Lege privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz.

În fapt, în conformitate cu prevederile art. 95 și 115 din Regulamentul Camerei, Comisia pentru industrii și servicii a fost sesizată în fond împreună cu Comisia pentru mediu și echilibru ecologic asupra proiectului de lege.

Senatul, în ședința din data de 15 iunie, a adoptat proiectul de lege.

Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege.

Comisia pentru transporturi avizează favorabil.

Avem de-a face de fapt cu actualizarea legislației naționale cu noile reglementări europene în acest domeniu, respectiv cu transpunerea Directivei 2013/28 a Uniunii Europene și a Comisiei de modificare a anexei 2, privind vehiculele scoase din uz și angajamentului de a transpune respectivul act european până la sfârșitul lunii octombrie 2014, contribuind la protecția, conservarea și îmbunătățirea calității mediului, precum și a sănătății și securității generale a populației.

În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât cu majoritate de voturi adoptarea Proiectului de Lege privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz, cu amendamentele admise.

Domnule președinte,

Avem aici o eroare materială, la anexa 33, în loc de "...această exceptare se va reexamina în 2014...", ar trebui să fie "...această exceptare se va reexamina în 2015".

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

La 33, jos, ultima steluță, da?

Numai o secundă.

Dezbateri generale.

Doamna deputat Lucia Varga, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Suntem în situația în care avem un act normativ incomplet, un act normativ care nu este pus de comun acord cu mediul de afaceri, și cu societatea civilă, și cu reprezentanți ai autorităților locale privind obligația acestora în implementarea legislației privind vehiculele scoase din uz, o lege care va fi foarte greu de aplicat așa cum o avem astăzi propusă de către Guvern.

Vom vota această lege, Partidul Național Liberal va vota această lege, cu precizarea că, în toamnă, vom face toate modificările necesare astfel încât legea să poată fi aplicată, dar, repet, vom vota această lege, pentru că astfel riscăm ca România să plătească penalități în cazul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene va merge cu aplicarea acestor penalități.

Nu a fost transpusă această directivă, deși termenul și scrisorile de avertizare din partea Comisiei Europene sunt încă din 2013. S-a ajuns la ultima etapă a procedurii de infringement și pentru a evita o penalizare din partea Uniunii Europene, o penalizare care ar însemna ca fiecare român să plătească pentru nerespectarea angajamentelor României în fața Uniunii Europene, vom vota acest act normativ.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

La dezbateri generale alte luări de cuvânt.

Avem 30 de amendamente admise. Calupuri de câte zece. Sunteți de acord?

Mulțumesc foarte mult.

De la 1-10. Obiecții, comentarii? Nu sunt. Aprobate.

De la 11-20. Obiecții, comentarii? Nu sunt. Aprobate.

De la 21-30. Obiecții, comentarii? Nu sunt. Aprobate.

Dragi colegi, vă reamintesc că are caracter ordinar. Merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.6/2014 pentru modificarea și completarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (PL-x 551/2014), a Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr.152 din 15 iulie 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (Pl-x 32/2014), a Proiectului de Lege pentru modificarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (PL-x 172/2015) și a Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (PL-x 196/2015). (rămase pentru votul final)  

15. Deci acum avem un Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2014 privind modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, PL-x 551/2014, adoptare și respingere, în același timp, a două proiecte de lege și o propunere legislativă. Proiectele de Lege sunt PL-x 172/2015 și 196/2015, iar propunerea legislativă Pl-x 32/2014.

55 de amendamente admise, 10 respinse. Caracterul - ordinar.

Guvernul României. Doamnă secretar de stat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Sirma Caraman (secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice):

Bună ziua!

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Obiectul de reglementare a acestui act normativ este crearea cadrului legal pentru vânzarea în rate a locuințelor construite prin Agenția Națională a Locuințelor.

Vă rugăm a aproba acest proiect de lege, cu amendamentele adoptate în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

Guvernul susține această inițiativă.

Vă mulțumim frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu foarte mult.

Din partea comisiilor sesizate în fond, cine prezintă raportul?

Domnul vicepreședinte, aveți cuvântul.

Domnul vicepreședinte Nistor Laurențiu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Laurențiu Nistor:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a fost sesizată spre dezbatere, în fond, în procedură obișnuită cu Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, trimis cu adresa PL-x 551 din 8 decembrie 2014, cu Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 152 din 15 iulie 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, retrimisă cu adresa Pl-x 32 din 6 mai 2014 cu Proiectul de Lege pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind Agenția Națională de Locuințe, trimis cu adresa PL-x 172 din 4 martie 2015 și cu Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, trimis cu adresa PL-x 196 din 9 martie 2015.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, PL-x 551/2014 are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul creării cadrului legislativ pentru vânzarea locuințelor cu plata în rate și pentru reglementarea situației în care, în cursul anului anterior, Agenția Națională pentru Locuințe nu a încheiat cel puțin două contracte de antrepriză cu antreprenorii care să permită calculul valorii de înlocuire.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 152 din 15 iulie 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, Pl-x 32/2014, are ca obiect de reglementare acordarea posibilității de a achita prețul de locuințe în rate.

Se propune eliminarea prevederilor referitoare la condiția ca venitul mediu pe membru de familie la data vânzării a titularului contractului de închiriere a locuinței să nu depășească 100% din salariul mediu brut pe economie.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă.

În ședința plenului Camerei Deputaților din ziua de marți, 6 mai 2014, în temeiul art. 70 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, s-a hotărât retrimiterea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 152 din 15 iulie 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, Pl-x 32/2014, Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, în vederea reexaminării și depunerii unui raport suplimentar.

Pentru această propunere legislativă a fost întocmit raportul 4C/6/28 din 18 februarie 2014 prin care s-a propus adoptarea propunerii legislative, cu amendamentele admise.

La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, punctul de vedere negativ al Guvernului.

Proiectul de lege pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, PL-x 172/2015, are ca obiect de reglementare modificarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, urmărindu-se ca stabilirea prețului locuinței care se vinde titularului contractului de închiriere să se realizeze pe baza unui raport de evaluare supus avizului Ministerului Dezvoltării și Administrației Publice, în termen de 30 de zile.

Senatul, în calitate de prima Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, avizul negativ al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci și punctul de vedere negativ al Guvernului.

4. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe - PL-x 196/2015 are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Se urmărește asigurarea terenurilor viabile până la limita exterioară a perimetrului destinat construcției, colectarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei, reprezentarea, recuperarea investiției, calculate în funcție de durata de funcționare a clădirii, modificarea cuantumului chiriei locuințelor pentru tineri, prelungirea contractelor de închiriere, precum și reglementarea schimbului de locuințe în imobile aflate în exploatare, cu excepția locuințelor noi.

Senatul, în calitate de Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

La întocmirea prezentului raport, a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, avizul favorabil al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați.

Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, comisia a examinat cele 4 inițiative legislative sus-menționate în ședința din 16 iunie 2015.

La lucrările comisiei au fost prezenți 18 deputați din totalul numărului de 22 ai comisiei.

În urma examinării inițiativelor legislative, a amendamentelor și a opiniilor exprimate de către membrii comisiei, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi să se supună plenului Camerei Deputaților adoptarea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, PL-x 551/2014, cu amendamentele admise și amendamentele respinse, prezentate în anexele la prezentul raport, și respingerea următoarelor trei inițiative legislative: Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 152 din 15 iulie 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, Pl-x 332/2014, Proiect de Lege pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe și PL-x 172/2015 și Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, PL-x 196/2015, din următoarele considerente: cele trei inițiative legislative au rămas fără obiect de reglementare a prevederilor acestora, precum și amendamentele înregistrate au fost preluate prin modificările efectuate la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, PL-x 551/2014.

În raport cu obiectul și conținutul reglementării, cele patru inițiative legislative se încadrează în categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Dezbateri generale.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Grigore Crăciunescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Modificarea punctului 10 din Legea nr. 152/1998 este dorită, așteptată de proprietarii de locuințe ANL.

Partidul Național Liberal a depus două inițiative legislative în 2013 și ne-am prezentat, cei doi inițiatori, în fața Comisiei pentru administrație cu 2.000-3.000 de semnături eu personal, iar deputatul Cozmanciuc cu alte 2.000-3.000 de semnături pe tabele în care ceream modificarea acestui punct.

La acea vreme, un reprezentant al Guvernului, un director general din Ministerul Finanțelor, ne-a spus că nu se aprobă pentru că Uniunea Europeană nu aprobă să se facă plata în rate.

Constatăm acum că Guvernul face un lucru foarte bun. Noi, cei de la Grupul Partidului Național Liberal vom vota acest proiect legislativ, dar am o propunere pentru onorabilul Guvern: dacă tot preia ideile unor proiecte legislative de la opoziție, să-i treacă și ca coinițiatori.

Noi vom vota acest proiect de lege pentru că este așteptat, dar nu cred că este corect ca inițiative legislative bune să fie preluate și apoi transformate în lege după ordonanțe de Guvern.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Alte luări de cuvânt? Nu mai sunt.

Mergem pe amendamentele admise în calupuri de câte zece, da?

Bun. Avem și zece amendamente respinse. Vă rog frumos să le urmăriți, conform Regulamentului, dragi colegi, care le-ați depus.

1-10. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

11-20. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

21-30. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

31-40. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

41-50. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

51-55. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

Proiectul de lege merge la votul final.

Vă reamintesc că unul este cu propunere de adoptare și trei cu propunere de respingere, la recomandarea comisiilor reunite, da?

Mulțumesc foarte mult.

Mergem mai departe.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea art.31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006 (PL-x 134/2015). (rămas pentru votul final)  

16. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art. 31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006.

Inițiatorul? Nu dorește să ia cuvântul.

Din partea Comisiilor reunite pentru industrie și servicii și echilibru ecologic și mediu, domnul președinte Iulian Iancu.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Avem în dezbatere un proiect de lege extrem de important cu care a fost sesizată Comisia pentru industrie și servicii, precum și Comisia pentru mediu și echilibru ecologic.

Vorbim despre o reglementare care încearcă să modifice și să completeze art. 31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, introduce astfel posibilități cetățenilor care doresc să beneficieze de branșare individuală la sistemul de alimentare cu apă de a solicita operatorului încheierea contractelor de furnizare prestări individuale, iar în cazul asociațiilor de proprietari branșarea individuală să se poată decide cu acordul a cel puțin 5o% plus 1 dintre proprietarii imobilelor din cadrul asociației.

De asemenea, propunerea legislativă vizează și modalitatea prin care se poate realiza branșarea individuală în cadrul furnizării apei reci, respectiv prin executarea unui racord separat de cel existent al asociației de proprietari, conform legislației în vigoare aferente utilizatorilor individuali.

Raportul are avizul favorabil al Comisiei juridice, al Comisiei pentru administrație publică, al Guvernului și, în consecință, în urma dezbaterilor membrii comisiilor propun aprobarea proiectului, cu amendamente admise și cu amendamente respinse.

Aici, stimate domnule președinte, aș vrea să vă rugăm și pe dumneavoastră și plenul... avem o eroare materială la nr. crt. 13, pagina 25, art. 27 alin.(5) se face referire la "pot înființa". Trebuie să dispară sintagma "pot...", "înființează".

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Cu această rectificare la dezbateri.... Aveți răbdare, vă dau cuvântul, doamna deputat.

La dezbateri generale, doamna deputat Lucia Varga, vă rog frumos, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În primul rând, aș începe cu observația făcută de domnul președinte Iulian Iancu, acel articol, de fapt, a fost modificat în comisie, a fost un amendament al Partidului Național Liberal, și anume să nu obligăm operatorii să înființeze sedii secundare în orașe cu peste 30.000 de locuitori, ci să le lăsăm libertatea, în funcție de considerente economice și practice, să decidă dacă înființează sau nu aceste sedii sociale.

Argumentul nostru a fost că orice birocrație în plus, orice introducere de cheltuieli cu chiriile, cu funcționarea acelui sediu, angajații din sediul respectiv, nu va face altceva decât că va crește costurile de funcționare și aceste costuri se vor regăsi în factura de apă a cetățenilor.

Deci prima observație este că nu este o scăpare, o eroare materială și de aceea vă rog să rămână acea formă pe care am aprobat-o noi în ...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Ce articol, vă rog frumos?

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

La cel la care... 25.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pagina 25, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Da. O altă observație pe care...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pagina 25? Veniți lângă mine, vă rog.

Deci dumneavoastră spuneți că nu este o eroare materială?

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Nu este o eroare materială. A fost un amendament al domnului deputat PSD, Rățoi, da, care obliga agentul economic să înființeze aceste sedii sociale, iar amendamentul deputaților PNL a fost că pot înființa, adică să le lăsăm lor această decizie și a trecut în comisie amendamentul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Al dumneavoastră sau al domnului Rățoi?

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Nu, al nostru, cu "pot înființa".

Deci, nu "înființează", ci "pot înființa".

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Și atunci eu ce să fac, doamnă?

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Să păstrați forma din comisie, domnule președinte, așa cum este și în raport, adică "pot înființa", și nu "înființează".

S-a modificat raportul și nu este o eroare materială, ci este o eroare de fond.

Aceasta este prima observație...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Numai o secundă, doamnă, că ați depășit cele două minute.

Vă rog frumos. Vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Voiam să fac o propunere.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos. Vă ascult.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Prin urmare, nu putem accepta această formă și vă cer retrimiterea la comisie... sau, mă rog, propun ca liderii de grup, liderul de grup să ceară retrimiterea la comisie.

O a doua observație, așa, la modul general, este un proiect de lege de modificare a unui articol, scrie și în titlu, și modifică peste 20 de articole, ceea ce ca tehnică legislativă nu este corect.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pe procedură, domnul deputat Marian Neacșu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Vă rog să fiți de acord cu o pauză de consultări de două minute, liderii împreună cu comisia, vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Da. Pauză de consultări câteva minute.

 
       

- Pauză de consultări -

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Să facem o probă a softului, s-a resetat softul.

Pregătiți-vă cartelele. Le scoatem și le introducem din nou, da?

Mulțumesc foarte mult.

Facem o probă la vot. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS     1-4, tradițional.

Funcționează.

Da, da, funcționează. Funcționează...

Suntem 100 de oameni în sală. Ăștia suntem, 100.

Mai încercăm o dată. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

Funcționează, da? Mulțumesc foarte mult.

Gata. Bun.

Domnul Neacșu, liderul Grupului parlamentar al PSD.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am căzut de acord împreună cu cele două comisii ca respectivul proiect să-l retrimitem la comisie, cu termen de o oră, o oră și jumătate. La ora 14,00 să intre pe ordinea de zi.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun. Pregătiți-vă cartelele. Retrimitere la comisie. Revine cu raportul suplimentar la ora 14,00. Comisiile vor lucra în paralel. Doamna Moldovan este aici, domnul Iancu este aici, vor lucra în paralel.

Retrimitere la comisie până la ora 14,00. Comisiile lucrează în paralel. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

Retrimiterea la comisie până la ora 14,00 cu un raport suplimentar. Comisiile de echilibru ecologic și mediu și cea de industrie și servicii lucrează în paralel.

116 voturi pentru, doar 3 voturi împotrivă.

Aprobat.

Mai departe.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea art.36 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice (PL-x 479/2015). (rămas pentru votul final)  

17. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 36 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Inițiatorii sunt în sală? Nu sunt în sală.

Din partea Comisiilor reunite de buget, finanțe și protecție socială și muncă, domnul deputat Viorel Ștefan, președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci, are cuvântul pentru a prezenta raportul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Viorel Ștefan:

Mulțumesc, domnule președinte.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei, Comisiile pentru muncă și pentru buget au fost sesizate prin adresa PL-x 479/2015 cu dezbaterea pe fond a Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea art.36 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea persoanelor plătite din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

La întocmirea raportului, comisiile au avut în vedere aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, avizul negativ al Consiliului Economic și Social, punctul de vedere al Guvernului prezentat în cadrul dezbaterilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea unor termene de prorogare a dispozițiilor din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la finanțarea de bază pentru învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat, precum și pentru învățământul profesional și liceal acreditat de stat, particular și confesional.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, conform prevederilor art. 73 alin.(1) din Constituția României, republicată.

Proiectul de lege a fost adoptat în Senat în ședința din 16 iunie 2015.

Camera Deputaților este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituția României și art. 92 din Regulament.

În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege, în forma prezentată de Senat.

Nefiind amendamente nu este cazul de timp de dezbateri.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dezbateri generale.

Doamnă deputat, vă rog frumos, aveți cuvântul.

Grupul parlamentar al PNL.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Florica Cherecheș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Partidul Național Liberal va vota acest proiect legislativ atât de mult cerut de noi, care face, în sfârșit, dreptate tuturor copiilor din România, nediscriminându-i în raport de tipul instituției de învățământ pe care o alege, de stat sau privată.

Potrivit prevederilor art. 9 și 101 din Legea nr. 1/2011, Legea educației naționale, statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat.

Aceste două articole însă n-au fost niciodată respectate fiind în fiecare an prorogată aplicarea loc prin câte o ordonanță de urgență. Ba, mai mult, ultima prorogare pe doi ani, până la 31 decembrie 2016, a depășit orice limită legală de planificare financiară și de bugetare.

Motivația Guvernului că nu ar fi bani pentru acești copii nu este corectă, pentru că aceștia, dacă ar renunța la instituția privată și ar merge la o instituție de stat, ar beneficia de această finanțare. Statul are obligația constituțională de a finanța educația de bază pentru toți elevii din România.

Ne bucurăm că în sfârșit Guvernul și-a dat seama că legea trebuie respectată și nu poate fi modelată după interesele de moment ale puterii. Orice guvern trebuie să respecte principiul legalității în drepturi și să asigure respectarea dreptului la învățătură pentru toți copiii.

În concluzie, Partidul Național Liberal va vota prezentul proiect legislativ, pentru ca el să poată fi aplicat de la începutul anului școlar 2015-2016.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Alte luări de cuvânt.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Grupul parlamentar PSD.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mă bucur că Grupul parlamentar al PNL și-a dorit foarte mult acest proiect de lege, inițiat, de altfel, de doi colegi de-ai noștri, din PSD, domnul senator Donțu și Titus Corlățean.

Le mulțumim colegilor noștri pentru buna participare în comisii și pentru aportul adus. Acest proiect de lege a avut aviz pozitiv și de la Comisia pentru educație. Este un proiect de prorogare a termenului privind finanțarea învățământului particular și confesional. Începând cu anul școlar 2015-2016 învățământul particular acreditat și învățământul confesional vor primi finanțarea de bază de la Ministerul Educației pe fiecare nivel de structurare a învățământului preuniversitar.

Prin urmare, susținem acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Alte luări de cuvânt? Doamna Turcan. Doamnă deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Raluca Turcan:

Mai bine mai târziu decât niciodată! Această prevedere vizând finanțarea învățământului privat trebuia să intre în vigoare în anul 2011. Au existat patru ordonanțe de urgență care au prorogat pe rând acest termen de finanțare a învățământului privat. Prin aceste ordonanțe de urgență, din păcate, a fost încălcată Constituția României, art. 32, prin care cetățenilor români li se asigură dreptul la învățătură. A fost încălcată Legea educației naționale, conform căreia statul român asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ, precum și la învățarea pe tot parcursul vieții.

În același timp, finanțarea educației naționale, conform prevederilor cu care debutează capitolul 8 din Legea educației naționale, prevede că statul asigură finanțare de bază pentru toți elevii, indiferent de forma de școlarizare. Astfel, patru ani de zile nu toți elevii au fost egali în fața legii. Școlile private nu au beneficiat de finanțarea per elev. Ce s-a întâmplat în tot acest timp? 60.000 de elevi, pe an, au fost discriminați, pentru că nu au beneficiat de finanțare de bază. Statul are obligația să trateze în mod egal toți elevii și să asigure echitate în sistemul de educație.

Prin acest proiect de lege, Parlamentul României vine să asigure această echitate și accesul egal la educație pentru toți elevii.

Guvernul, din păcate, constant, a minimalizat un drept constituțional și un drept legal al copiilor care învățau în învățământul privat.

A fost încălcată, așadar, cu bună știință, prevederea prin care finanțarea urma elevul.

În acest context, Partidul Național Liberal nu poate să facă altceva decât să voteze acest proiect de lege, să-l voteze după patru ani de zile în care 60.000 de elevi au fost discriminați.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Deci, doamnă deputat, faceți-mă și pe mine să înțeleg... până vine domnul deputat...

Domnul deputat, aveți...

Faceți-mă să înțeleg, intervenția dumneavoastră este de a critica ordonanțele de urgență din 2011, pentru mine, ca deputat vechi, ca și dumneavoastră, ca să înțeleg.

Mulțumesc foarte mult, am înțeles.

Domnule deputat, aveți cuvântul, conform regulamentului, 5 minute.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Szabó Ödön:

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu, e o clarificare personală, nu e un drept la replică. Am vrut să întreb, atât.

Vă rog frumos, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Szabó Ödön:

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Inițiativa legislativă este una care, în sfârșit, aduce ca Legea nr.1 să fie aplicată. În Legea nr.1 se prevedea foarte clar că finanțarea per capita, finanțarea de bază urmează elevul indiferent de unitatea de învățământ, dacă este ea privată sau publică, până la ciclul obligatoriu, deci până la 10 clase.

Eu cred că este un lucru benefic că, chiar dacă în ultima perioadă au existat mai multe inițiative și Guvernul întotdeauna a încercat să proroge acest termen, eu cred că cei care... atât în Comisia de educație, de învățământ, am fost în unanimitate de acord că acest principiu foarte clar, foarte precis, de a nu exista discriminări în sistemul de învățământ, în sistemul de învățământ obligatoriu, până la 10 clase, eu cred că trebuie aplicat.

UDMR a susținut din start, în momentul în care Legea nr.1 a fost adoptată, ca această prevedere să existe în forma inițială a legii. Și nu am fost de acord niciodată ca aceste termene de prorogare să curgă în ultima perioadă, cu atât mai mult cu cât există o discriminare între acești copii care urmează cursurile unei școli particulare sau ale unei școli de stat.

O să votăm pentru această inițiativă legislativă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Szabó Ödön:

Vă mulțumesc.

 
       

(Doamna Raluca Turcan dorește să intervină.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă deputat,

Nu v-am cerut... v-am întrebat, că nu am fost atent, pentru că erau colegii mei. Dacă vreți...

Nu pot să vă dau un drept la replică, că nu am la ce. V-am întrebat dacă vorbeați de 2011, de ordonanțele de atunci, că nu eram atent.

Vă rog frumos, la microfon, răspundeți-mi la întrebare. Nu sunt... Doamne ferește, nu cu doamna Turcan...

Vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Raluca Turcan:

M-ați întrebat de la microfon, răspund la microfon.

Prevederea prin care învățământul privat trebuia finanțat intra în vigoare odată cu Legea educației naționale, în 2011. Din păcate, după acest an în care legea trebuia aplicată...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

M-am liniștit, gata.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Raluca Turcan:

... au existat patru ordonanțe de urgență, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

M-am liniștit, gata, am înțeles.

Mulțumesc foarte mult, doamnă.

Nu, am înțeles, gata! Știți cum e, noi, oltenii, înțelegem repede, dar dacă ne explică cineva în limba care să o înțelegem.

Vă rog frumos, dacă mai sunt alte intervenții?

... pe care să o înțelegem, aveți dreptate. Limba pe care să o înțelegem.

Domnul Zisopol.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Argumentele sunt clare. Grupul parlamentar al minorităților naționale va susține acest proiect de lege, în unanimitatea lui.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Alte luări de cuvânt? Nu mai sunt.

Nu sunt amendamente, merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative privind protejarea și sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău (Pl-x 59/2014). (rămasă pentru votul final)  

18. Propunerea legislativă privind protejarea și sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău.

3 amendamente admise, caracterul este organic.

Domnul Merka, sunteți inițiator, aveți cuvântul.

Vă rog frumos, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Adrian-Miroslav Merka:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor,

Scurta istorie a comunei Suplacu de Barcău arată că, într-adevăr, a fost o discriminare între cei din comuna Suplacu de Barcău, ca sprijin și suport de viață, cu cei care într-adevăr au primit înainte acele beneficii, mă refer la Copșa Mică, Baia Mare, singura comună în care extracția de țiței se face prin combustie internă, adică prin ardere. Aceasta provoacă... orice ardere provoacă acele noxe care sunt eliminate în aer.

De atâția ani de când comuna este înființată și în care se desfășoară această activitate economică, într-adevăr, a demonstrat că, pe lângă părțile pozitive, există și acele părți negative. Un sistem de alarmă, din 1990 încoace, de când se poate lua statistica, peste 38% din decese sunt cauzate de acea boală, să spunem, a secolului, cancerul. Din 4.500 de locuitori din comuna Suplacu de Barcău, 200 de copii sunt cu probleme respiratorii, din această cauză.

Și în acest sens am venit: mulțumesc Comisiei de muncă, care, într-adevăr, a lucrat cot la cot cu ministerul și a reușit să amendeze această lege, în conformitate cu necesitățile legislative care sunt în vigoare și sper ca într-adevăr noi, toți, să putem să facem ceea ce trebuie pentru orice cetățean și pentru orice comună din România - egalitate de șanse față de acele activități care se desfășoară, să spunem, similar, în toate zonele României.

Mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu foarte mult.

Din partea Comisiei pentru muncă și protecție socială? Domnul Adrian Solomon? Nu.

Domnule vicepreședinte, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mihai Baltă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Raport asupra Propunerii legislative privind protejarea și sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău.

În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru muncă și protecție socială a fost sesizată, prin adresa Pl-x 59/2014 din 17 februarie 2014, cu dezbaterea pe fond, în procedură obișnuită, a Propunerii legislative privind protejarea și sprijinirea familiilor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău.

La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, avizul favorabil al Comisiei pentru sănătate și familie, avizul negativ al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, punctul de vedere al Guvernului.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare protejarea și sprijinirea familiilor afectate de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău.

Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea propunerii legislative, cu amendamente.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art.73, alin. (3) din Constituția României, republicată.

La dezbaterile care au avut loc în ședința comisiei din 9 iunie 2015 au participat, în conformitate cu prevederile art.55 din Regulamentul Camerei Deputaților, doamna Ileana Ciutan, președintele Casei Naționale de Pensii Publice și domnul deputat Adrian-Miroslav Merka, inițiator.

La lucrările comisiei și-au înregistrat prezența 22 de deputați, din totalul de 24 de membri ai comisiei.

Raportul comisiei a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în ședința din 11 februarie 2014. Camera Deputaților este Cameră decizională, potrivit prevederilor art.75 din Constituția României și ale art.92 din Regulamentul Camerei Deputaților.

În urma finalizării dezbaterilor, comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea propunerii legislative, cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Dezbateri generale?

Domnule deputat, aveți cuvântul, în numele Grupului parlamentar al PNL.

Doamna deputat, după aceea, PSD.

Vă informez că raportul cu privire la pensiile militare a fost finalizat de către comisie, va fi distribuit imediat către liderii grupurilor parlamentare și ridicat pe site, pentru a-l invita pe ministrul apărării și pe prim-ministrul interimar să ia cuvântul.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Lucian Nicolae Bode:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota pentru această inițiativă legislativă. Practic, votul pentru înseamnă un ajutor așteptat, meritat, în primul rând pentru familiile afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău și în egală măsură pentru cei peste 1.500 de angajați care își desfășoară activitatea pe platforma de extracție de țiței din zona Suplacu de Barcău.

Fac precizarea că aproximativ 60% din acești angajați sunt bihoreni și restul de 40% sunt sălăjeni. În numele lor, eu vă mulțumesc.

Și printre elementele introduse de această inițiativă legislativă aș vrea să aduc în fața dumneavoastră câteva, și anume: dreptul de pensionare cu doi ani anticipat, în condiții speciale de muncă; compensarea integrală a medicamentelor pentru boli cauzate de condițiile de mediu; majorarea cuantumului ajutorului de deces cu 50%; examinarea medicală anuală; prioritatea la decontarea tratamentelor pentru boli oncologice determinate de noxe. Sunt doar câteva din modificările care sunt introduse prin acest proiect de act normativ.

Din păcate, zonele industriale din România sunt prea puțin integrate armonios în mediul înconjurător, iar populația are de suferit pe termen mediu și lung, prin expunerea la diferite noxe.

Salut propunerea colegului nostru, domnul deputat Merka, care vrea să vină practic în sprijinul celor care locuiesc în zona platformei de țiței Suplacu de Barcău. Și cred că ar trebui să identificăm măsuri care să vină în sprijinul tuturor persoanelor care locuiesc în zone afectate de poluare, precum cea din zona Suplacu de Barcău.

Cum spuneam, votul grupului nostru parlamentar este în favoarea acestei inițiative legislative.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnă doctor, aveți cuvântul.

Doamna deputat Drăghici, vă rog frumos să mă iertați...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Sonia-Maria Drăghici:

Mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Această inițiativă legislativă este o inițiativă reparatorie și care va aduce foarte multă dreptate în ceea ce privește reparațiile morale, financiare ale persoanelor care au lucrat în mediu cu substanțe toxice și ale familiilor care locuiesc în această zonă din județul Bihor.

Ca bihoreancă, îl felicit pe domnul deputat Adrian Merka. Hidrocarburile aromatice și alifatice, rezultate în urma procesului de extracție și prelucrare a petrolului, afectează sănătatea într-un grad ridicat, pe termen mediu și lung, nu numai ca intoxicații acute, ci și ca boli oncologice, boli cronice ale aparatului cardio-vascular, respirator, boli metabolice.

Într-adevăr, aceste familii, expuse de zeci de ani la aceste noxe, trebuie să beneficieze de anumite avantaje legate de vârsta de pensionare, legate de avantajele materiale, legate de controalele periodice care se fac privind sănătatea.

De aceea, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va vota cu multă dăruire această inițiativă legislativă, lucru pe care vă invit să-l facem cu toții.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Zisopol, după care domnul Cseke.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Dragi colegi,

Având în vedere drepturile fundamentale ale omului în contextul dezvoltării durabile, membrii Grupului parlamentar al minorităților naționale vor vota această propunere legislativă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Cseke.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Cseke Attila-Zoltán:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al UDMR va susține acest proiect legislativ. Este un proiect pe care îl salutăm și care vine în corelare cu ceea ce exista, ca sprijin, pentru persoanele din zona Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna.

O discuție aparte, care ar trebui să aibă loc la un moment dat și poate și în cadrul Parlamentului, este aceea de a încerca determinarea operatorului economic de a reduce factorii de risc. Pentru că noi putem să dăm, evident, legi prin care să ajutăm persoanele din această zonă, dar factorii de risc dacă nu se reduc, ele nu au același efect.

Grupul parlamentar al UDMR va susține, va vota acest proiect legislativ.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Aveți cuvântul.

Domnul deputat Remus Cernea.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Salut preocuparea inițiatorului pentru această problemă, însă eu vă anunț că nu voi vota în sprijinul acestui proiect de lege. De ce? Pentru că el tratează efectele pe care le produc aceste exploatări petroliere asupra cetățenilor din zonă. Creștem ajutorul pentru deces, acordăm ajutoare pentru cei care suferă de diverse afecțiuni, cancere sau alte afecțiuni grave, generate de această poluare. Or, soluția de fond, soluția reală pentru acești oameni este să oprim sursa de poluare care le afectează viețile, nu doar să-i ajutăm cu majorarea cuantumului ajutorului de deces, nu în acest fel rezolvăm o problemă, ci doar ne pansăm cumva sentimentele noastre morale că facem ceva pentru niște oameni ale căror vieți sunt condamnate.

Dar vă spun că o soluție reală trebuie să fie aceea de a opri exploatările care-i afectează pe oameni, pentru că nu putem pune în balanță viața unor oameni cu niște profituri ale industriei petroliere. Cred că viața oamenilor primează.

De aceea, cred că este un lucru bun că discutăm despre această temă în Parlament, dar nu, proiectul de lege de față nu reprezintă o soluție, este doar o aparentă rezolvare.

Și fac apel la dumneavoastră, poate să revenim cu un proiect de lege asupra acestei probleme, care să mute la o distanță confortabilă de localitățile afectate aceste exploatări care generează aceste cancere și aceste decese premature.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu mai sunt luări de cuvânt.

Intrăm pe amendamentele admise.

Primul amendament. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al doilea amendament. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de-al treilea amendament. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Merge la votul final, are caracter organic.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate, semnat la Nicosia, la 31 octombrie 2014 (PL-x 471/2015). (rămas pentru votul final)  

20. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.

Guvernul României?

Aveți cuvântul.

Domnul Vlase, o să vă rog, câteva minute, să rămâneți în locul meu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Bogdan Tohăneanu (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Încheierea acordului în cauză se înscrie pe linia efortului instituțiilor din cadrul sistemului național de protecție a informațiilor clasificate de a asigura cadrul legal de cooperare bilaterală în domeniu, atât cu statele membre ale NATO, cât și ale UE, cât și cu ceilalți parteneri ai altor organizații.

Acordul are ca scop convenirea standardelor comune ale părților, pentru protecția reciprocă a informațiilor clasificate, schimbate în cadrul tuturor activităților ce implică un asemenea schimb, efectuat direct sau prin intermediul instituțiilor publice, ori agenților economici privați.

Față de acestea, propunem adoptarea proiectului de lege de ratificare a acordului în cauză.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia, vă rog. Comisia de apărare. Domnul Canacheu?

Vă rog, domnule deputat.

Domnule deputat, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Costică Canacheu:

Păi înțeleg că sunt lucrări ale comisiei și nu știam...

Raport asupra Proiectului de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate, semnat la Nicosia, la 31 octombrie 2014.

Proiectul de Lege are ca obiect de reglementare încheierea unui acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru, cu obiectul pe care l-am prezentat mai devreme.

Au fost îndeplinite condițiile de primire a avizului favorabil de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

În urma dezbaterilor, în ședința din 23 iunie 2015, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de adoptare a acestui proiect de lege.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri generale? Nu sunt.

Nu avem amendamente, legea merge la votul final.

Reexaminarea, la cererea Președintelui României, punctul 15...

 
       

(La conducerea ședinței revine domnul deputat Valeriu Ștefan Zgonea, președintele Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind pensiile militare de stat (PL-x 529/2015) (rămas pentru votul final)  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

8. A venit raportul cu pensiile militare. O să vă cer permisiunea să îl distribuim în câteva minute, da?

Până atunci, vă cer permisiunea să-i dăm cuvântul prim-ministrului interimar, pentru a susține acest proiect.

Domnule prim-ministru, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Gabriel Oprea (prim-ministru interimar al Guvernului României):

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Sunt astăzi în fața dumneavoastră pentru a susține proiectul inițiat de Guvernul României, privind pensiile militare, dar nu pot vorbi despre această lege fără să vorbesc despre solidaritate, despre viitor și despre România.

Când suntem întotdeauna la greu ne bazăm pe militari. Când militarii sunt la greu, trebuie să știe că se pot baza pe noi, se pot baza pe România. Acesta este sensul votului de astăzi și acesta este mesajul pe care vreau să-l transmitem cu toții către societate și către militari.

Solidaritatea înseamnă principii, dar înseamnă, în primul rând, fapte. Iar asigurarea unei pensii corecte, pe măsura riscurilor și privațiunilor pe care le presupune cariera militară este un gest de solidaritate pe care societatea îl aprobă și îl susține.

Haina militară se îmbracă prin vocație, și nu prin interes. Cei care aleg un astfel de drum nu o fac pentru soldă și, mai mult, nu o fac pentru pensie. Militarii nu cer creșteri de salarii, nu cer măriri de pensii, nu cer privilegii și nu o vor face niciodată.

Tocmai de aceea, legea pe care o aveți astăzi în fața dumneavoastră este importantă în primul rând pentru România și nu doar pentru o categorie profesională. Acest act normativ spune de fapt care este locul pe care vrem să-l asigurăm militarilor în societate și care este locul armatei între instituțiile statului. Spune cât de mult ne dorim să fim furnizori de securitate în această parte a lumii, ce statut ne dorim să avem în viitor, în cadrul NATO, și mai ales cum ne asigurăm și cum înțelegem să asigurăm viitorul și țara.

Nu există un stat puternic fără o armată puternică, iar o armată puternică înseamnă militari respectați de societate, înseamnă militari care pleacă în misiune fără povara grijii de mâine.

Nu vă cer să urmăm exemplul Statelor Unite ale Americii, dar sunt convins că avem multe de învățat de la toate statele care respectă în plan profesional militarii, iar lecția cea mai importantă este că militarii sunt tratați ca o categorie aparte.

Prin urmare, stimați colegi, legea pe care Guvernul României o propune este într-adevăr recunoașterea meritelor, a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii, dar este cu mult mai mult decât atât. Prin această lege, România mai face un pas pe drumul pe care a pornit ca membru NATO și ca stat care își asumă rolul în regiune. Prin această lege le facem dreptate militarilor, dar facem mai mult decât atât: construim o societate solidară, un stat puternic și o României capabilă să stea cu fruntea sus în fața încercărilor istoriei, oricare ar fi acestea și oricând ar putea apărea.

Vreau să vă mulțumesc foarte mult, stimați colegi, pentru faptul că toate partidele, indiferent de culoarea politică, respectă armata română și ați votat această lege.

Mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, Excelență.

Îi dau cuvântul ministrului apărării, domnul ministru Mircea Dușa.

Până atunci, comitetul liderilor până la prezidiu, vă rog frumos.

Domnule ministru, aveți cuvântul.

După ce vorbește ministrul Dușa.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea Dușa (ministrul apărării naționale):

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimați colegi,

Armata română este cea mai veche și cea mai stabilă instituție a statului român, este instituția în care românii au cea mai mare încredere. Tocmai astăzi se împlinesc cinci ani de zile de când, tot în 30 iunie, se publica în Monitorul Oficial sau se publicau în Monitorul Oficial acele acte normative care tăiau din drepturile românilor în general și din drepturile militarilor.

Iată că a venit timpul, după cinci ani de zile, să reparăm nedreptățile care au fost făcute militarilor români. Așa după cum știți, fiecare respectăm toate instituțiile din sistemul de securitate națională și, din...

Domnule deputat, eu întotdeauna respect colegii deputați și vreau să...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule ministru, vă rog frumos să continuați discursul.

Lăsați-l pe domnul deputat.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Mircea Dușa:

Și iată că a venit timpul să reparăm nedreptățile făcute militarilor în acea perioadă.

Proiectul de lege pe care astăzi îl prezintă Guvernul în Parlament este un proiect de lege care asigură cadrul juridic necesar, asigură echilibrul necesar astfel încât drepturile de pensie ale militarilor să fie cuantificate exact și fără suspiciuni.

Proiectul de lege, sigur, a venit destul de greu, au trecut doi ani de zile de când instituțiile și specialiștii din domeniul apărării, din domeniul securității naționale, dar și rezerviștii, dar și sindicatele care îi reprezintă pe militari, mă refer la rezerviști, au contribuit ca acest proiect de lege să fie unul sigur și care să asigure un cadru juridic stabil pensiilor militare.

Acest proiect de lege vine să îndrepte discriminările care s-au creat pe legislația în vigoare între militari, între gradele militare, între structurile care compun sistemul național de securitate.

De aceea, rugămintea mea este, așa cum am făcut-o și la comisii, să dăm un vot pentru acest proiect de lege care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, și în perioada până la 1 ianuarie 2016 vom pregăti și din punct de vedere tehnic punerea în aplicare a acestui proiect de lege.

Sigur că o dată cu adoptarea acestui proiect de lege asigurăm stabilitatea sistemului de securitate națională, în sensul că există un orizont al carierei militare începând de la învățământul militar sau recrutarea de militari profesioniști în sistem, până la a ajunge la pensionare.

Dar aș vrea să mai spun că în această perioadă am îndreptat și alte nedreptăți făcute militarilor. În primul rând, din legea pensiilor s-a eliminat acea prevedere discriminatorie care prevedea că nu se pot cumula pensiile militare cu alte venituri.

De asemenea, au fost îndreptate neajunsurile create la circa 18% din pensionarii militari prin vechea lege și alte măsuri reparatorii care au fost realizate în această perioadă.

Eu vă mulțumesc pentru sprijinul pe care-l acordați sistemului național de securitate, având în vedere importanța instituțiilor din acest domeniu în condițiile actuale.

Vă mulțumesc și sper că veți da un vot favorabil acestui proiect de lege. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule ministru, mulțumesc foarte mult.

Bun. Liderii grupurilor parlamentare, vă rog frumos, veniți până la prezidiu. (Consultări.)

Domnul Dobre. Numai o secundă.

Pe procedură, domnul Cernea.

Comisia distribuie raportul acum.

A! Scuzați-mă! Comisia.

Domnule Cernea, comisia. Să citească comisia. Cu răbdare, ca după aceea să avem timp să și discutăm.

Domnul Cernea nu se supără.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ion Mocioalcă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dați-mi voie să vă citesc raportul comun asupra Proiectului de Lege privind pensiile militare de stat.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au fost sesizate prin adresa nr. 529/2015 din 30 iunie 2015 cu dezbaterea pe fond, în procedură obișnuită, a Proiectului de Lege privind pensiile militare de stat.

La întocmirea prezentului raport comun, comisiile au avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ nr. 383 din 23.IV.2015.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind acordarea pensiilor militare de stat și alte drepturi de asigurări sociale pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor.

În conformitate cu prevederile art. 61 și art. 63 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, comisiile au dezbătut proiectul de lege în ședință comună în 30 iunie 2015.

La lucrări și-au înregistrat prezența 23 de deputați din totalul de 24 de membri ai Comisiei pentru muncă și protecție socială și 24 de deputați din totalul de 25 de membri ai Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

Raportul comun a fost adoptat cu unanimitate de voturi pentru.

La dezbateri au participat, în conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, cu modificările și completările ulterioare, din partea Guvernului, domnul prim-ministru interimar Gabriel Oprea, domnul Mircea Dușa, ministru apărării naționale, doamna Otilia Sava, secretar de stat pentru relația cu Parlamentul din MAPN, doamna Irina Alexe, secretar general adjunct al MAI, domnul general Florin Maciu, locțiitor al secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul din MAPN, domnul Valeriu Roșu, director al Casei sectoriale de pensii a MAPN; domnii Nicolae Chesnoiu și Matei Stanciuc, din partea Ministerului Afacerilor Interne, precum și domnii Marian Corici, Ion Alexandru și Eugen Iorga, din partea SRI.

Invitați: reprezentanți ai structurilor asociative ale cadrelor militare și ale polițiștilor și funcționarilor cu statut special.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în ședința din 29 iunie 2015.

Camera Deputaților este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituția României, republicată, și ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituția României, republicată.

În urma finalizării dezbaterilor, cele două comisii propun plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Până dau cuvântul liderilor grupurilor parlamentare să-și nominalizeze persoanele, pe procedură domnul Cernea.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Intervenția mea pe procedură nu are legătură cu acest proiect de lege pe care-l salut și care este un proiect important, dar are legătură intervenția mea cu faptul că încălcăm din nou regulamentul...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Îmi cer scuze că vă întrerup cuvântul. Nu pot să vă dau cuvântul la dezbateri generale sau declarații politice. Vă rog frumos. Procedura, conform regulamentului, este strict legată de desfășurarea ședințelor de lucru. Dacă aveți la ordinea de zi, e trecută; dacă aveți la proiectul de lege pe care-l discutăm, vă dau cuvântul pe procedură. Dacă nu, nu pot, că așa scrie regulamentul. OK!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Atunci, la proiectul de lege, pe procedură.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Semnalez că am vota acest proiect, dacă-l votăm astăzi, cu încălcarea regulamentului. Art. 69, alin. (2) spune că raportul ar fi trebuit să ne fie distribuit cu cel puțin trei zile, dacă suntem prima Cameră sesizată, și cinci zile, dacă suntem Cameră decizională. Faptul că raportul vine acum, în plen, este o încălcare a regulamentului care...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă mai spun o dată, v-am repetat și data trecută, nu știu cum, vreți să vă dau în scris în fiecare săptămână? Vă trimit eu în scris de la Cabinetul Președintelui. Este procedură de urgență la cererea inițiatorilor, aprobată de către grupurile parlamentare care au lideri de grup. De la Senat a venit la noi pe această procedură ieri, Comitetul liderilor a stabilit amendamente și raport pentru o zi, pentru că este ziua finală, ca să putem să-i ajutăm pe acești oameni s-o trimitem spre promulgare Președintelui.

Nu am încălcat regulamentul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Ba da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă ați făcut armata, înțelegeți. Dacă n-ați făcut-o, e un pic cam greu.

Vă mulțumesc foarte mult. Îmi pare rău că nu pot să vă dau cuvântul mai departe. vă urez o zi frumoasă.

Liderii grupurilor parlamentare, cine intervine?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Măcar zece secunde. 10 secunde și închei.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Kerekes de la UDMR.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

10 secunde, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu vă rog frumos, e o chestiune foarte importantă pentru o parte a românilor. Nu este bine să fim penibili când nu trebuie să fim penibili.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Dați-mi zece secunde și termin.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

V-am dat pe procedură cât nu v-a dat nimeni cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Uitați cât am vorbit: 30 de secunde.

10 secunde și închei.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos, aveți cuvântul.

De ce vă place să faceți circ câteodată, nu vă înțeleg.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc.

În continuare, regulamentul îmi dă dreptate. Ar fi trebuit să facem o sesiune extraordinară pentru a respecta și regulamentul și pentru a vota aceste legi.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bine, domnule deputat.

Poate până se termină acest mandat, învățați și dumneavoastră regulamentul. Și poate vă înscrieți într-un grup parlamentar să vă explice un lider care sunt atribuțiile sale, și atunci învățăm mai multe lucruri. Dacă ne plimbăm dintr-un grup în altul și devenim independenți, n-o să înțelegem niciodată cum e regulamentul.

Domnul Kerekes.

Și noi avem greșelile noastre.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Kerekes Károly:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Stimate domnule ministru Dușa,

Domnul ministru Dușa a afirmat aici că a venit vremea să reparăm nedreptățile pe care le-am comis, le-a comis cineva, cu patru-cinci ani în urmă, prin Legea nr. 119/2010, când au fost anulate șapte categorii de pensii de serviciu, printre altele și pensia de serviciu a militarilor.

Într-adevăr, aveți dreptate, domnule ministru Dușa, trebuie reparate aceste nedreptăți. Dar astăzi, atât în Comisia pentru muncă, la ședința reunită a Comisiilor pentru muncă și pentru apărare, atât în comisie, cât și în plen, am auzit din partea vicepremierului Gabriel Oprea, o intervenție remarcabilă în apărarea militarilor. Este îmbucurător faptul că domnul vicepremier, în calitate de general, îi are la suflet pe militari. Dar, permiteți-mi, stimați colegi, să vă întreb, dacă vă aduceți aminte cumva, în 2010, când au fost luate aceste pensii de serviciu și au fost anulate printre altele și pensiile de serviciu ale militarilor, cine a fost ministrul apărării naționale? Știți cine a fost? Domnul Gabriel Oprea. Și, împotriva acestei legi a votat și domnul Dușa, într-adevăr. Dar atunci...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu (din bancă):

Ați votat și dumneavoastră, UDMR-ul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Kerekes Károly:

Da, și noi. Noi recunoaștem... Domnule coleg, noi recunoaștem că am greșit și suntem de acord cu reparația. Măcar noi recunoaștem știți, față de alții.

Deci, domnul Gabriel Oprea, pe vremea aceea, trebuia să-și dea demisia dacă-i avea la suflet pe militari. Dar domnia sa s-a ținut de scaun mai mult decât să-i apere pe militari.

În aceste condiții, oricum, chiar dacă ulterior se face astăzi o reparație și domnul Gabriel Oprea n-a venit cu această autocritică, totuși trebuie votată această lege. Noi o vom vota.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, aveți cuvântul, în numele Grupului parlamentar al PNL.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian-Radu Surugiu:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Partidul Național Liberal a susținut și în comisie și va susține și astăzi acest proiect de lege privind pensiile militarilor.

Știm cu toții și trebuie să recunoaștem faptul că militarii sau meseria de militar presupune foarte multe sacrificii, inclusiv sacrificiul suprem, astfel încât acești oameni își pun viața în slujba societății și considerăm că un astfel de proiect de lege vine ca o recunoaștere din partea societății românești pentru sacrificiul pe care acești oameni sunt dispuși să-l facă.

Din aceste motive, susținem acest proiect. Considerăm oportun și credem și consider că ar trebui ca profesia de militar să fie ridicată, ca și respectul pe care-l datorăm acestor oameni, la nivelul cuvenit.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult pentru mesajul dumneavoastră.

Domnule deputat, în numele Grupului parlamentar al PNL?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe Emacu:

Nu. PSD.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte Emacu, domnule deputat, aveți cuvântul.

După care doamna deputat Liliana Mincă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Gheorghe Emacu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Apreciez spiritul dumneavoastră o dată în plus și astăzi, dar nu apreciez într-o egală măsură unele afirmații pe care unii distinși colegi de-ai noștri le-au făcut aici cu nonșalanță și uitând realitatea. Este vorba despre măsurile care au fost luate atunci când domnul Gabriel Oprea era ministrul apărării naționale. Dacă ar fi să dăm timpul puțin înapoi, vom constata cu mare exactitate că, în fapt, la acea presiune extraordinară care s-a făcut în acele vremuri, ministrul Oprea fiind cu demisia în câteva rânduri pe masă, și cu pumnul în masă dând, a făcut astfel încât o echipă de specialiști, de tehnicieni din toate structurile - apărare, interne, servicii - să gândească o formulă astfel încât pensiile militare să nu scadă. 90% din acestea nu au scăzut la vremea aceea, dimpotrivă, unele chiar au mai crescut, e adevărat, pensiile mai mici, 10% dintre acestea, printre care și a mea, pentru că nu aveam vechimea completă, au scăzut.

Lucru care, Guvernul Ponta ulterior l-a corectat, iar astăzi domnul premier interimar și domnul ministru au prezentat aici un proiect care cu adevărat așează acolo unde trebuie să fie demnitatea și, dacă vreți, sub aspectul moral și material pentru militarii și cei care lucrează în structurile naționale ale României.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamna deputat Mincă.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Liliana Mincă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pe data de 18.III.2015 am înregistrat la Biroul permanent sub nr. 313 un proiect identic al Legii pensiilor militare, un proiect care venea ca urmare a apelului făcut de către conducerea Sindicatului cadrelor militare disponibilizate către noi, parlamentarii, către Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților.

Ne lăsăm orgoliile la o parte, n-avem nici un fel de problemă că același proiect de lege a venit de la Guvern, pentru că știu că ceea ce s-a dorit a face prin acest proiect de lege s-a făcut cu patru miniștri, cu zece secretari de stat, cu oameni care lucrează din 2012 la acest proiect de lege, care nu va face altceva decât să aducă la normalitate sistemul militar.

Parlamentarii democrați și populari vor vota pentru proiectul de lege al Guvernului, chiar dacă a venit mai târziu, a trecut prin Senat, a reușit să obțină majoritate de voturi. Sunt convinsă că dumneavoastră, dragi colegi lideri de grupuri parlamentare, indiferent de culoarea politică, indiferent de greșelile pe care le-ați făcut la un moment dat guvernând, astăzi o să votați pentru intrarea în normalitate a militarilor.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul deputat Mircovici, secretarul Camerei Deputaților.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte,

Domnilor miniștri,

Doamnelor și domnilor,

Probabil că de-a lungul timpului ați observat că unul dintre grupurile parlamentare cu cea mai mare aplicare în ceea ce privește securitatea națională a României îl reprezintă Grupul parlamentar al minorităților naționale. N-a existat situație în care am privit altfel decât din punct de vedere al interesului național și al siguranței naționale a României orice reglementare în domeniu. De aceea, și astăzi vom vota, evident, Legea pensiilor militare, ca o recunoaștere a unei îndreptări a unei erori care s-a făcut la un moment dat.

Ca general încă în rezervă al armatei române, aș vrea în numele militarilor să mulțumesc Guvernului României pentru inițiativă, să mulțumesc Guvernului României pentru faptul că a fost de acord cu multe din amendamentele pe care le-am făcut pentru ca această lege să fie cu adevărat o lege echitabilă și vă mulțumesc dumneavoastră, domnilor colegi din toate grupurile parlamentare, pentru susținerea pe care o aveți pentru rezolvarea unei astfel de situații.

Rezolvă problema unei proiecții în carieră pe care o are militarul, tânărul care pleacă la 14 ani în liceul militar și știe că va avea cele trei salve de armă în momentul în care va fi înmormântat, ca un semn al faptului că și-a făcut datoria, rezolvă problema statutului de militar în rezervă a celor care nu au împlinit vârsta de 65 de ani și au obligații militare, și provin din rândurile cadrelor active ale armatei sau din rândul cadrelor celorlalte structuri de apărare, ordine publică și siguranță națională, deci, le păstrează statutul de militar, elimină presiunea artificială făcută asupra sistemului public de pensii prin cuprinderea militarilor de la pensia de stat la pensia contributivă, în condițiile în care pentru ei a contribuit statul român, și nu ei ca persoane. Amendamentele rezolvă problema de echitate punând pe același plan luptătorii cu celelalte categorii de militari, prin faptul că s-a acceptat ideea venitului brut realizat ca bază de calcul a pensiilor, ne aduce oarecum la nivelul riscurilor judecătorilor, plecând de la faptul că s-a admis cuantumul de 80% din solda din ultimele șase luni din ultimii cinci ani.

Și, de asemenea, limitează un element extrem de important: această lege poate fi un exemplu pentru alte categorii sociale din România, limitează la maximum venitului brut realizat, pensia pe care o poate avea un militar. Și militarii au cerut ei această limitare, în condițiile în care avem categorii sociale a căror pensie este uneori de două-trei ori mai mare decât veniturile realizate în activitate. și nu din contribuție, ci dintr-o prevedere a unei legi. Acea lege este într-adevăr o lege specială, legea militarilor este o lege care se bazează pe principiul activității pe care au desfășurat-o și este pensie de serviciu.

Pentru că nu vreau să revin la amendamentul pe care l-am respins, și aș vrea acum să punctez în cadrul dezbaterilor generale, mai sunt vreo două probleme sau poate mai multe care vor trebui rezolvate. Una dintre ele se referă la nevoia de a fi așa cum sunt celelalte armate ale NATO și, de exemplu, armata Statelor Unite, pe care o avem ca exemplu.

Situația și viața reală nu mai este cea pe care am cunoscut-o noi acum câțiva ani. Armata trebuie să fie un organism elastic: pe timp de confort să fie mai mică; pe timp de situații de criză sau posibil război să fie mai mare; iarăși să devină mai mică și iarăși să devină mai mare. Aceasta pune militarul în situația de a fi în activitate, de a fi trecut în rezervă, de a fi rechemat în cadrele active, de a fi retrecut în rezervă și așa mai departe. Or, modul în care este socotită perioada între cele două momente în care este el în armată și necuprinsă în cadrul pensiilor militare va trebui reglementat și sunt convins că va fi într-o reglementare viitoare. Pentru că celui care e rechemat în activitate dintr-o perioadă de muncă i se socotește la pensie perioada respectivă, dar celui care e între două momente de militar nu se socotește.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mai aveți 30 de secunde.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Niculae Mircovici:

Și ultima problemă, domnule președinte. Noi avem nevoie de specialiști în armată. Acesta e motivul pentru care am apreciat că e bine ca 10 ani să fie vechimea, și nu 15 ani pentru a beneficia de pensie militară. Avem cazuri de oameni care numai sub această formă i-am putea motiva pentru a-i aduce în armată.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Nu mai sunt intervenții. Mergem pe calupuri de câte 50.

Primul calup de la 1 la 50.

Domnul deputat Mircovici are un amendament la art. 16, poziția 20 de la amendamente admise.

Domnule Mircovici, vă rog frumos să-l susțineți.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu (din bancă):

L-a susținut.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

L-ați susținut? Perfect.

Supun votului amendamentul domnului Mircovici.

Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

44 de voturi pentru, 9 abțineri, 49 de voturi împotrivă. Respins.

Supun votului amendamentul de la poziția 20, amendamente admise.

Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

Vă mulțumesc.

102 voturi pentru, 12 abțineri, 2 voturi împotrivă. Adoptat.

De la 21 la 50. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 51 la 100. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 100 la 126. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

Anexa nr. 1. 146. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Proiectul de lege merge la votul final.

Să nu fi greșit noi ceva. La 146, da, este anexa pe care au propus-o.

Nu există nicio obiecție, niciun comentariu. Proiectul merge la votul final. Are caracter organic.

 
Video in format Flash/IOS Reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii pentru modificarea și completarea Legii apelor nr.107/1996 (PL-x 28/2015/13.05.2015). (rămasă pentru votul final)  

21. Reexaminarea, la cererea Președintelui României, a Legii pentru modificarea și completarea Legii apelor.

Nu are amendamente raportul. Procedura este de urgență. Caracter ordinar.

Guvernul României.

Aveți cuvântul, vă rog frumos.

Numele, prenumele și funcția pe care o aveți.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Jugan (secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor):

Mulțumesc, domnule președinte.

Sunt Jugan Iulian, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Doamnelor și domnilor deputați,

Prin acest proiect de lege se propune modificarea și completarea Anexei nr. 5 din Legea apelor nr. 107/1996, respectiv transpunerea noii liste de substanțe prioritare în domeniul apei. România are obligația de a prelua Directiva și în mod particular, lista, fără a avea posibilitatea de a face modificări.

Proiectul a fost avizat de ministerele interesate, inclusiv de Ministerul Justiției, și a primit avizul Consiliului Legislativ.

În consecință, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susține menținerea formei adoptate deja de către Senatul României.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Raportul Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic.

Doamna președinte Carmen Moldovan.

Doamna deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen Ileana Moldovan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

În conformitate cu art. 95 și 155 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a fost sesizată spre dezbatere în fond, în procedură de urgență, cu proiectul de lege mai sus amintit.

Proiectul de lege are ca obiect modificarea și completarea Legii apelor nr. 107/1996 ca urmare a necesității adaptării și actualizării legislației naționale cu noile reglementări europene în acest domeniu.

Senatul a adoptat proiectului de lege.

La întocmirea prezentului raport, Comisia pentru mediu a avut în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ și avizul favorabil al Comisiei pentru afaceri europene.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, să se supună plenului Camerei Deputaților adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii apelor. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, iar Camera Deputaților este Cameră decizională.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, doamnă președinte.

Dezbateri generale.

Nu există la dezbateri generale deputați independenți, nu au dreptul la vot.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Domnule președinte,

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Citiți art.14 încă o dată. Numai pe procedurile normale. Vreți să vi-l mai citesc?

Vi l-au mai citit colegii mei care au condus ședințe.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Noi nu suntem de acord cu respingerea cererii de reexaminare a președintelui și permiteți-mi că citez din această cerere: "Considerăm că rațiunea avută în vedere de inițiatorul acestui proiect de act normativ, aceea că necesitatea unei transpuneri complete și cu celeritate în legislația internă a directivelor europene referitoare la tematica menționată este cel mai bine realizată printr-o hotărâre de guvern, nu se poate constitui sub nicio formă într-o rațiune de încălcare a legii fundamentale." Președintele a cerut foarte clar și explicit că nu putem modifica printr-o hotărâre de guvern, așa cum e prevăzut, o lege. Deci mi se pare fără precedent să decidem respingerea cererii de reexaminare încălcând legea fundamentală. Din acest motiv, nu vom vota și, probabil, acest lucru se va dezvolta și cu consecințe, eventual, într-o decizie a Curții Constituționale.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Celelalte grupuri parlamentare.

Domnule deputat, v-am spus, v-au mai spus colegii, articolul 14 vă prezintă obligațiile pe care le aveți și drepturile pe care le aveți conform regulamentului. Când se fac intervențiile, o să vedeți că scrie acolo la ... pentru ce procedură?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Pe procedură...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pentru ce procedură? Vă rog frumos, procedură la acest proiect de lege?

Domnule deputat, domnule deputat, vă mai spun o dată, art.14 vă dă drepturile dumneavoastră care sunt folosite în procedura de drept comun. Este procedură de urgență. Este a cincea, a șasea intervenție a mea.

Mai încolo, dacă treceți de art.14, când dați pagina, o să descoperiți. Vă rog frumos să descoperiți dumneavoastră, nu pot să vă spun de ce... vă urez o zi frumoasă. Cu tot respectul pe care îl am pentru dumneavoastră.

Mergem mai departe. Dacă sunt alți colegi care vor să intervină?

Să știți că vă dau cuvântul tot timpul. V-am mai spus o dată că la procedură de urgență nu puteți să interveniți. Sunt zile în care înțelegeți, sunt zile în care nu vreți să înțelegeți.

Alți colegi care vor să intervină din partea grupurilor politice parlamentare?

Dragi colegi,

Mergem mai departe. Nu sunt observații. Dacă nu sunt amendamente, raportul neavând, merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind economia socială (PL-x 335/2014). (rămas pentru votul final)  

22. Proiectul de Lege privind economia socială. 49...

Citește, te rog eu frumos. Amendamente admise, 49, caracter ordinar.

Inițiatorul are cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Teodor Codrin Scutaru (secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice):

Mulțumim, domnule președinte.

Mă numesc Codrin Scutaru și sunt secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Prin Proiectul de Lege privind economia socială se reglementează următoarele aspecte: se definește domeniul economiei sociale, se stabilesc măsurile de promovare și de sprijinire a economiei sociale, condițiile de atestare de către autoritățile publice a întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție.

Economia socială reprezintă ansamblul activităților organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivități și/sau interesele persoanelor nepatrimoniale prin creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile și/sau producerea/furnizarea de bunuri, prestarea de servicii, execuția de lucrări.

Economia socială are la bază inițiativa privată, voluntară și solidară cu un grad ridicat de autonomie și responsabilitate, precum și distribuirea limitată a profitului către asociați. Se definesc întreprinderile sociale, se stabilesc principiile care stau la baza economiei sociale, respectiv prioritatea acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului, controlul democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate, caracterul voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale, personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune și independență față de autorități, alocarea celei mai mari părți a profitului excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general al unei colectivități sau interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Se definește termenul de întreprindere socială de inserție ca fiind întreprinderea socială care are permanent cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al angajaților. Are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului, prin inserția socio-profesională a persoanelor defavorizate. Sunt prevăzute măsuri de acompaniament și, nu în ultimul rând, se înființează un registru unic de evidență a întreprinderilor de economie socială, cu informații cu privind întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție.

În baza celor expuse anterior, propunem adoptarea acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aveți cuvântul, vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Avem în dezbatere un proiect de lege extrem de important în spațiul economico-social al României cu care au fost sesizate Comisiile pentru muncă și protecție socială, Comisia pentru industrie și servicii, precum și Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare.

Avem aviz favorabil de la Comisia juridică de disciplină și imunități, Comisia pentru administrație publică. De asemenea, proiectul a fost adoptat de Senat. Proiectul stabilește cadrul principal, instituțional și funcțional corespunzător economiei sociale, îndeosebi întreprinderilor sociale, în toate formele posibile, ca instrument principal ce desfășoară activități în domeniul economiei sociale, în acord cu obiectivele Uniunii Europene, pe baza documentelor programatice adoptate la nivelul instituțiilor europene.

De asemenea, la elaborarea și promovarea prezentului demers legislativ s-a ținut cont și de Rezoluția Parlamentului European din 19 februarie 2009, referitoare la economia socială, prin care se reiterează rolul și locul întreprinderii sociale în diversitatea formelor de organizare, ca factor important al dinamizării economiei sociale.

În urma dezbaterilor, membrii comisiilor propun plenului adoptarea proiectului de lege, cu amendamente admise.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Dezbateri generale.

Doamna deputat Boghicevici, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Claudia Boghicevici:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Acest proiect de lege definește economia socială, face distincție între întreprinderile sociale, întreprinderile sociale de inserție, stabilește criteriile și obligațiile pentru acordarea atestatului de întreprindere socială, marca de inserție și facilitățile ce pot fi acordate.

Vă aduc aminte că se împlinesc aproape patru ani de zile de când am pus în discuție acest proiect de lege. Am fost și eu inițiator pe un proiect asemănător care mi-a fost respins și, din păcate, nu cred că suntem nici unul dintre noi mândri de forma finală a acestui proiect.

Este important însă că se aduc clarificările necesare, astfel încât cei care au scris proiecte, au înființat structuri de economie socială au în sfârșit baza legală pentru o funcționare corectă.

Este foarte important că se stabilește modul în care se numesc membrii Comisiei naționale pentru economie socială și se stabilesc facilități pentru cei care doresc să înființeze asemenea structuri.

Vă spun sincer că mi-aș fi dorit ca aceste facilități să fie mult mai atractive, în special în ceea ce privește implicarea de la nivel național, pentru că majoritatea facilităților cad în sarcina autorităților locale. Noi vom susține acest proiect astăzi și sperăm că acest pilon important al economiei, economia socială, va duce la crearea de locuri de muncă în special pentru persoanele aflate în grupurile vulnerabile.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Alte intervenții?

Doamna deputat Nichita. Aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Cristina Nichita:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

De ce avem nevoie de o Lege a economiei sociale? Beneficiile sunt multiple. Așa cum s-a amintit aici, proiectul de lege definește pentru prima dată economia socială și reglementează modalitatea de atestare a întreprinderilor sociale.

Beneficiile sunt: accesarea flexibilă a fondurilor structurale, creșterea numărului de locuri de muncă, oferă incluziune socială, asigură o garanție suplimentară de eliminare a inegalităților sociale și este o modalitate de luptă împotriva sărăciei.

Pentru a înțelege greutatea acestui proiect, menționez că actorii economiei sociale sunt: asociațiile și fundațiile de orice fel, casele de ajutor reciproc ale salariaților și pensionarilor, cooperativele de credit și societățile cooperatiste meșteșugărești, de consum, agricole, de valorificare, de locuințe, de transporturi, forestiere, pescărești.

De asemenea, subliniez importanța economiei sociale în ansamblul economiei naționale. În anul 2012, 115.000 de angajați a avut România în economie socială, 2.708.765.000 lei - remunerații plătite. Impozitele provenite din economia socială, ajung la bugetul de stat, tot în 2012, aproape 400 de milioane.

În același timp, la jumătatea anului trecut, prin decizia luată de Guvernul Ponta, cu referire la deschiderea axei prioritare 6-1, schema de ajutor de stat - Dezvoltarea economiei sociale, au fost finanțate 275 de proiecte, înființate 1.392 de structuri de economie socială și create aproximativ 7.000 de locuri de muncă pentru persoanele din categorii vulnerabile.

Economia socială stă la baza dezvoltării multor state, la care noi doar tindem să ne aliniem. Acest fapt a fost pe deplin înțeles de Cabinetul Victor Ponta.

Doamna ministru Rovana Plumb, într-o cooperare armonioasă cu comisiile abilitate din Camera Deputaților - mă refer aici la Comisia pentru muncă și protecție socială - în colaborare cu organizațiile societății civile, s-au străduit să ofere economiei sociale locul pe care aceasta trebuie să-l ocupe în cadrul economiei naționale.

Le sunt recunoscătoare colegilor, Partidul Social Democrat votează pentru și, vă rog, haideți să dăm un vot economiei sociale și o șansă categoriilor vulnerabile.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Molnar, vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Molnar Zsolt:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Economia socială este un concept nou și interesant, în special pentru România.

Este un concept care este foarte bine definit și răspândit în Europa de Vest și noi, în România, avem semnale de la societatea civilă, de foarte mulți ani, că trebuie să facem un pas în această direcție, pentru că în țările din Vest economia socială, în înțelesul pe care îl are, aduce o valoare adăugată în societate și se pot rezolva foarte multe probleme locale care, prin intervenția statului, poate s-ar rezolva puțin mai greu. Însă ceea ce văd în această lege și ceea ce s-a și spus în spațiul public, de foarte multe ori, este că noi adoptăm acest termen de economie socială într-o formă oarecum restrictivă.

În Vest economia socială nu se referă doar la categoriile sociale care sunt în dificultate, ci reprezintă mult mai multe elemente, se pot găsi mult mai multe configurații care să intre în economia socială.

De aceea, noi considerăm că această lege aduce un punct esențial din punctul de vedere al atestării și al introducerii noțiunii de economie socială în România, însă facilitățile acordate sunt majoritatea pentru acele forme de economie socială de inserție care aplică acest termen restrictiv. UDMR va susține acest proiect de lege, însă pentru a avea o economie socială de tipul celei din vest și pentru a reuși să aducem aceeași valoare adăugată pe care o au colegii noștri, trebuie să găsim și soluții de finanțare pentru aceste întreprinderi de economie socială și este foarte important ca Guvernul, din momentul în care se gândește la bugetul de anul viitor, să găsească facilități pentru a ajuta aceste forme de economie socială.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Pe procedură. Domnul deputat Cernea, pe procedură.

Să-mi spuneți și mie articolul pentru care vreți să interveniți.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Articolul 14, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, articolul 14 vă conferă dumneavoastră dreptul de a vorbi la procedurile de drept comun. Vă rog frumos să mă ascultați, v-a spus și domnul Vlase, v-a spus și domnul Iordache, toți cei care conduc ședința de plen. Eu vă ascult, dar este...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Să-mi spun și eu punctul de vedere, totuși.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu aici, în Comisia pentru regulament. Am mai avut discuția asta cu dumneavoastră. Vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Nu în comisia asta...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos, domnule deputat, să citiți foarte bine. Președintele Camerei Deputaților dă cuvântul unui deputat care se referă strict la problema pe care o are. În Regulamentul Camerei Deputaților, la art.14, vă dă 20 de secunde. Celelalte două...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Se pot cumula...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

...se pot cumula, dacă aveți acordul celorlalți colegi care sunt în sală. Asta este la procedura de drept comun. Scrisă și la drept comun.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Pot să-mi spun totuși punctul de vedere?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Membrii Comisiei pentru regulament, la procedura de urgență, au stabilit că doar liderii grupurilor politice parlamentare pot interveni. Vă rog frumos, aveți un...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Nu este așa.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aveți un coleg, în partea dreaptă, care, dacă nu înțelege regulamentul, poate să se ducă la comisie să-l înțeleagă. El a votat împreună cu colegii săi, cinci oameni au votat acest regulament. Am spus de fiecare dată că este o discriminare între procedura de fond și procedura de urgență. Nu...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Articolul general este articolul 14, care acordă drepturile pentru neafiliați.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, vă rog frumos să vă uitați la procedura...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Nu poate rămâne...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

... de luare de cuvânt la fiecare text de lege.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Este un abuz și nu pot lucrurile să rămână așa.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Am și eu drepturi, suntem egali și dumneavoastră, și eu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Am dreptul să iau cuvântul, atunci când doresc, la un proiect de lege.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, sunt de acord cu dumneavoastră, cu respectarea regulamentului. Ceea ce v-am rugat de două luni de zile, de o lună și jumătate, este să faceți o inițiativă de proiect de hotărâre de modificare a regulamentului sau să le cereți celor din Comisia de regulament să modifice, să pună în corelare articolul 14, că acolo v-ați oprit dumneavoastră cu cititul. Articolul de la procedura de drept comun, care este la pagina 25, și procedura de urgență, secțiunea a IV-a, pagina 115, începând cu art.115... să vedeți că există o eroare între art.14, articolul... vă dau imediat... art.101 și articolul pe care l-au făcut colegii dumneavoastră și ai mei, la procedura de urgență, art.118: "În faza dezbaterilor generale," - și acesta este articolul pe care trebuie să-l înțelegeți, că eu mă raportez la el -, "fiecare grup parlamentar poate interveni o singură dată, iar durata luării de cuvânt este de maximum 5 minute."

Dacă legiuitorul, adică Camera Deputaților, prin propunerea Comisiei pentru regulament, avea intenția de a da cuvântul și deputatului neafiliat, care are 20 de secunde, făcea trimitere directă, cum este și în alte articole, la art.14.

Și atunci, eu vă spuneam, domnule deputat, aveți 5, 4 secunde, 25 de secunde la dispoziția dumneavoastră.

Pe cale de consecință, eu nu pot să aplic decât art.118, pentru că aceasta este procedură de urgență. Ce să fac eu? Cum să încalc eu regulamentul?

Vă dau... aveți dreptate că trebuie să luați cuvântul, rugați-i pe colegi să schimbe.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Bun. Dacă-mi permiteți, totuși, pe procedură, să-mi spun și eu opinia, pentru că nu numai că nu mi-ați dat cuvântul la dezbateri generale...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu la mine trebuie s-o spuneți, domnule deputat, în comisia...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Nu mi-ați dat cuvântul nici la ...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, nu mie trebuie să-mi spuneți, ci Comisiei pentru regulament. Nu colegii dumneavoastră trebuie să asculte argumentele pertinente pe care le aveți, dar nu putem să rezolvăm problema.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Putem s-o rezolvăm. Putem s-o rezolvăm, dacă-mi permiteți, pentru că art.14 are forța unui articol general, care statuează drepturile. Or, în aceste drepturi este prevăzut faptul că am dreptul să vorbesc și eu și orice alt deputat neafiliat în limita de 20 de secunde, dar care se pot cumula la dezbateri generale. Fără... nu este nicio precizare făcută că la procedura de urgență deputații neafiliați nu au dreptul, nu este nicăieri în regulament acest lucru. Or, cred că articolul care primează este acesta, articolul general. Articolul 118, pe care l-ați invocat, are într-adevăr o ambiguitate, pentru că se referă doar la grupurile parlamentare, dar cred că articolul care are forță mai mare este cel cu caracter general.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu există. Domnule deputat...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Articolul 14 care s-a dat...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

În Legea nr. 20/2000, pentru construirea fiecărui proiect de lege și a unui proiect de hotărâre, vă explică foarte clar: nu există un articol mai puternic decât altul în cadrul unui text de lege, decât dacă unul se votează organic și celălalt are caracter ordinar. Sunt decizii ale Curții Constituționale, vă rog frumos, să nu mai inventăm după 25 de ani Constituția.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Nu poate exista o...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult. Am tot respectul pentru dumneavoastră. V-am dat cuvântul de zeci de ori. Vă arăt în stenograme, când ați acceptat, zile, și ați știut ce ați vorbit la votul final. Nu pot să vă dau cuvântul, pentru că textul făcut de comisie spune că doar grupurile parlamentare, fiecare grup parlamentar. Diferența - la procedura de drept comun aveți dreptul la 20 de secunde, și grupurile parlamentare au dreptul la doi vorbitori, fiecare câte cinci minute. Aici grupurilor politice parlamentare li se limitează vorbitul la un singur membru al grupului parlamentar, și la trei minute. Deputații independenți nu mai au dreptul la cuvânt. Ce să fac eu? Eu aplic regulamentul.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Este un abuz ceea ce faceți.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Sunt de acord cu dumneavoastră, dar nu este abuzul nostru, este al regulamentului. Dacă legea face un abuz, o schimbăm.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos, domnul Tinel Gheorghe.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu e vorba de colegul nostru Remus Cernea, e vorba de toți ceilalți colegi care sunt neafiliați. Textul de lege, la art.118, nu interzice, domnule președinte și dumneavoastră știți că e un principiu de drept care spune că dacă nu este interzis, este permis.

La art.116, anterior, tot la procedura de urgență, li se dă voie tuturor deputaților să facă amendamente. Păi, în condițiile în care faci amendament și nu-l susții, pe art.118, cum poți... să-ți dea voie să faci amendament și să nu-l susții?! Deci este clar că, dacă la art.116, la procedura de urgență, toți deputații din Parlamentul României au voie să facă amendamente, este clar că au și dreptul să și le susțină. Cum puteți să-i spuneți: "domnule, faci amendament, dar nu vii la pupitru să ți-l susții?!" Și atunci se completează art. 14 cu alin. (1) care spune că are dreptul la 20 de secunde intervenție de la tribuna Parlamentului și, după părerea mea, 20 de secunde nu cred că grevează atât de mult activitatea Parlamentului României, încât să nu-l lăsați să-și spună punctul de vedere.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Lecția II de regulament. Amendamentele se depun în comisie, dragi colegi, și se susțin de către parlamentari, pe baza unei propuneri făcute de către președintele de comisie, în intervalul de timp care nu este egal sau identic cu intervalul de timp pentru dezbateri generale.

Pe cale de consecință, dezbaterile generale sunt pentru grupurile parlamentare, și procedura de drept comun, pentru deputații independenți sau neafiliați, care au 20 de secunde.

În procedura de urgență, doar grupurile parlamentare au trei minute. Când vin amendamentele, fiecare parlamentar, indiferent că este neafiliat, independent sau într-un grup parlamentar, poate să susțină. M-ați înțeles? Dumneavoastră, ca membru al Comisiei pentru regulament, neștiind și confundând dezbaterile generale cu susținerea amendamentelor, încep să mă gândesc dacă nu e prea târziu să vă explic acest lucru.

Mergem mai departe.

La dezbateri generale, dacă mai sunt luări de cuvânt?

Pe procedură, domnule Marian Neacșu.

Eu cred că am fost suficient de clar. Da, bine, pentru dumneavoastră nu pot să fiu clar niciodată.

 
Video in format Flash/IOS Aprobarea modificării programului de lucru.  

Domnul Marian Neacșu:

Eu, da, eu cred că argumentele dumneavoastră au fost suficiente, n-am să mai dezvolt subiectul și n-am să mai citesc regulamentul și pentru cei care, se pare, ar trebui să fie cei care l-au făcut.

Voiam, domnule președinte, ca în numele grupului parlamentar să vă solicit ca plenul să fie de acord, la ora 15,00 să închidem cu vot final, deoarece la ora 15,30 Grupul parlamentar al PSD are programată o ședință la sala de grup.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Perfect.

Vă supun votului această chestiune. Votul final la ora 15,00.

Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

73 de voturi pentru, o abținere, 26 de voturi împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind economia socială (PL-x 335/2014). (rămas pentru votul final)  

Dacă nu mai sunt luări de cuvânt la dezbateri generale, mergem pe amendamentele admise. Calupuri de 20.

De la 1 la 20. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 21 la 40. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 41 la 49. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

Ne vedem la ora 14,00.

Membrii Biroului permanent și ai Comitetului liderilor, ne vedem la ora 13,50 la ședința de Birou permanent.

       

- După pauză -

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Doamnelor și domnilor deputați,

Reluăm ședința de astăzi.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar (PL-x 527/2015). (rămas pentru votul final)  

4. Suntem la Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar.

Sunt 9 amendamente admise, unul respins.

Procedura este de urgență, caracterul organic.

Pe procedură, doamna deputat Birchall.

Video in format Flash/IOS Aprobarea modificării ordinii de zi.  

Doamna Ana Birchall:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

V-aș ruga să admitem ca cele două proiecte de opinie care sunt în momentul de față la punctele 30 și 31 de pe ordinea de zi să fie aduse imediat după ce se dezbate acest proiect de lege, pentru că sunt două proiecte de opinie extrem de importante privind agenda europeană pentru securitate și privind migrația, domnule președinte.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aveți acordul liderului grupului?

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Ana Birchall:

Da.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Neacșu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Marian Neacșu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Susțin acest punct de vedere. Am permis președintei Comisiei pentru afaceri europene să aibă această susținere, Domnia Sa având și motivația, în consecință.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Noi suntem, în acest moment, la PL-x 527, după care mergem la 31, 32, da?

Pregătiți-vă cartelele pentru aprobat. Facem 31, 32, după aceea mergem cu cel de la Comisia juridică, da?

Deci, avem pe pozițiile 31 și 32 două COM-uri, care durează 10 minute, pe care le facem imediat după poziția 4, da? Dacă sunteți de acord, da?

Pregătiți-vă cartelele. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

Vă mulțumesc foarte mult.

133 de voturi pentru, două abțineri, zero voturi împotrivă. Aprobat.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar (PL-x 527/2015). (rămas pentru votul final)  

La 527, inițiatorii dacă doresc să ia cuvântul?

La PL-x 527/2015, adică la Legea nr.7/2006, dacă inițiatorii doresc să ia cuvântul?

Domnul Iordache, din partea inițiatorilor, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În această zi, noi vrem să revenim la normalitate și spunem un singur lucru: că, în momentul în care a fost adoptată Legea nr.119/2010, în care au fost desființate 7 categorii de pensii speciale, s-a produs o mare eroare. Și spun asta, discutând acum de funcționarii publici parlamentari, în care considerăm că, prin acest proiect de lege, care este în dezbatere acum, instituim un regim reparatoriu, pentru că, în acel moment, în momentul 2010, au fost deposedate de drepturile câștigate - discriminatoriu, considerăm noi - 7 categorii socioprofesionale. Și discut acum despre funcționari publici parlamentari, de parlamentari, despre grefieri - care, printr-o lege adoptată tot în Parlament, a revenit la normalitate -, de piloți și de personalul navigant, de consilierii Curții de Conturi, de militari - care, astăzi, printr-un vot unanim, l-am adoptat -, cât și despre diplomați; proiectul cu diplomații urmează după acest proiect de lege.

Foarte scurt, considerăm, domnule președinte, că trebuie să facem odată dreptate. S-a greșit în 2010. Este momentul, acum, în 2015, să revenim la normalitate.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.

Comisia pentru muncă și protecție socială.

Domnule președinte Adrian Solomon, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Adrian Solomon:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Raport asupra Proiectului de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, cu modificările ulterioare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată cu modificările și completările ulterioare, în sensul reintroducerii pensiei de serviciu pentru această categorie de persoane.

Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege, cu amendamentele pentru clarificarea unor aspecte privind aplicarea legii.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

A fost adoptat de Senat în ședința din 29 iunie 2015.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Dezbateri generale.

Domnul profesor Stanciu, din partea Grupului parlamentar al PSD.

Domnule profesor, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Anghel Stanciu:

Vă mulțumesc, distinse domnule președinte.

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Sunt onorat, astăzi, să susțin în fața dumneavoastră, în numele Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, aceaastă inițiativă legislativă, la care sunt și parte.

Spun acest lucru, că sunt onorat, pentru că în 23 de ani de activitate în acest Parlament, ceea ce vă doresc și Domniilor Voastre, - din care zece, președinte al unei comisii -, am putut să-mi aduc contribuția la legile pe care le-am inițiat sau pe care le-am primit la comisie, prin faptul că am avut o mână dreaptă, adică funcționarii parlamentari, competenți, la obiect în intervenții, sintetici și, aș spune eu, dăruiți acestei activități.

Ceea ce trebuie să facem prin această lege - să mărim atractivitatea acestui domeniu și, în loc să avem mâini moarte care se califică la locul de muncă, să avem oameni cu background, oameni cu dăruire care doresc să servească țara și cetățenii.

Grupul parlamentar al PSD, în ceea ce privește susținerea, are în vedere următoarele lucruri: importanța socială a activității prestate; nivelul studiilor necesare spre a accede la această funcție de consilier parlamentar; interdicțiile și incompatibilitățile pe care le au acești domni, ceea ce conduce la imposibilitatea de a desfășura alte activități ca să câștige bani spre a contribui la pensie; cerința imperioasă a Uniunii Europene la preaderare, de a avea un statut special pentru ei, statut pe care l-au avut și în perioada interbelică, statut care se găsește în diferite țări europene, vedeți Franța, Belgia, Germania etc.

Dacă avem în vedere ideea unui Parlament puternic, acesta are două verigi: dumneavoastră, parlamentarii, și funcționarii parlamentari. O verigă dacă este slabă, vom avea un Parlament slab, slugarnic, ceea ce PSD nu-și poate permite.

Ca atare, aștept votul dumneavoastră, pentru viitorul Parlament puternic.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Alte luări de cuvânt? Nu mai sunt. Mergem la amendamentele admise.

Primul amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al doilea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al treilea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al patrulea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al cincilea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al șaselea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al șaptelea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al optulea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Cel de al nouălea amendament admis.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobat.

Dragi colegi, proiectul de lege merge la votul final. Are caracter organic.

Primul COM este 69, da? Doamna Birchall.

COM 185, da?

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Agenda europeană privind securitatea - COM(2015) 185 (PH CD 69/2015). (rămas pentru votul final)  

5. Proiectul de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, agenda europeană de securitate, COM 185.

Doamna președinte Birchall.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Ana Birchall:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

Comisia pentru afaceri europene a fost sesizată în fond cu analiza acestei comunicări.

În elaborarea opiniei, ne-am bazat pe proiectul de opinie al Comisiei de apărare, al Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Afacerilor Interne.

Opinia a fost supusă dezbaterii în ședința Comisiei pentru afaceri europene din data de 23 iunie 2015, fiind adoptată în unanimitate.

Este o opinie foarte largă. Eu îmi permit doar să vă aduc în vedere câteva aspecte extrem de importante pe care noi le-am semnalat, și anume că acțiunile teroriste pe scară largă, migrația masivă din nordul Africii, cât și atacurile cibernetice pe scară largă asupra unor obiective bine protejate par să indice existența unor sponsori sau state sponsor, purtând marca războiului hibrid. Am solicitat Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să pregătească modalitățile de acțiune în cazul recursului la clauza de solidaritate și la clauza de apărare reciprocă.

De asemenea, am felicitat instituțiile europene și statele membre care susțin că acquis-ul Schengen să fie păstrat și apărat împotriva oricărei încercări de a utiliza amenințările de securitate pentru a limita libertatea de circulație.

Acest proiect de opinie, așa cum eu am spus, este foarte extins și supun votului dumneavoastră în întregime acest proiect de opinie.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Luări de cuvânt, la dezbateri generale? Nu sunt.

Obiecții, comentarii? Nu. Merge la votul final.

Și COM 240, da?

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: O agendă europeană privind migrația - COM (2015) 240 (PH CD 70/2015). (rămas pentru votul final)  

6. Proiectul de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la comunicarea comisiei de către Parlamentul European, Consiliul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, o agendă europeană privind migrația, COM 240.

Aveți cuvântul, doamna președinte.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Ana Birchall:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

Comisia pentru afaceri europene a fost sesizată pentru examinarea în fond a acestei comunicări și ne-am întemeiat opinia pe punctele de vedere primite de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții.

Opinia a fost supusă dezbaterii în ședința Comisiei pentru afaceri europene din data de 23 iunie 2015, fiind adoptată în unanimitate.

Am salutat reafirmarea principiilor solidarității și distribuirii echitabile a răspunderii dintre statele membre, dar am și precizat că este necesar să se păstreze un raport corect între solidaritate și responsabilitate.

De asemenea, am arătat că respectarea principiului solidarității trebui asociat și susținut de principiul voluntariatului.

Am admis necesitatea ca emigrația legală să beneficieze și în continuare de probleme de inserție bine structurate.

De asemenea, am constatat că în cadrul procedurii de resettlement au apărut deja solicitări de a se analiza posibilitatea ca migranții să fie procesați extrateritorial în state din afara Uniunii Europene și am încurajat analizarea unei asemenea soluții pentru a se evita tragediile precum cele din Marea Mediterană sau alte posibile riscuri, inclusiv de securitate.

Acest proiect de opinie este foarte complex, este foarte bine structurat, este mult mai larg și eu îl supun atenției dumneavoastră și votului dumneavoastră în întregime, așa cum a fost elaborat de Comisia pentru afaceri europene.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dezbateri generale? Nu sunt.

COM-ul merge, proiectul de hotărâre privind aprobarea COM-ului merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României (PL-x 528/2015). (rămas pentru votul final)  

7. Proiectul de Lege privind acordarea pensiilor de serviciu membrilor corpului diplomatic și consular din România.

Caracter organic; procedură de urgență; 12 amendamente admise.

Inițiatorii? Domnul Iordache. Vă rog frumos, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin Iordache:

Acest proiect de lege, stimați colegi, este, la fel ca și precedentul proiect, un act reparatoriu. În 2010 și acestor categorii socioprofesionale le-au fost tăiate pensiile speciale.

Considerăm că personalul din ambasade și personalul consular sunt oamenii care ne reprezintă cel mai bine și sunt supuși unui risc și unor condiții anormale.

De aceea, din punctul nostru de vedere, al inițiatorilor, trebuie să revenim și la această categorie socioprofesională, cu pensie specială.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Comisia pentru muncă și protecție socială. Vă rog frumos să prezentați raportul, domnule președinte.

Domnul președinte Adrian Solomon.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Adrian Solomon:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Raport asupra Proiectului de Lege privind acordarea pensiei de serviciu membrilor corpului diplomatic și consular al României.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular, dacă îndeplinesc condițiile cumulative de pensionare, vârstă și stagiu complet de cotizare prevăzute în sistemul public de pensii, precum și vechimea efectivă în diplomație, de cel puțin 15 ani, respectiv vechimea în activitatea de comerț exterior și cooperare economică internațională.

Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de lege, cu amendamente, pentru clarificarea unor aspecte privind aplicarea legii.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

A fost adoptat de Senat în ședința din 29 iunie, iar Camera Deputaților este Cameră decizională.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dezbateri generale.

Domnul profesor Stanciu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Anghel Stanciu:

Distinse domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni deputați,

Domnilor miniștri și domnule Nicolăescu,

Există o vorbă din popor pe care toți o cunoașteți și cred că ați și aplicat-o în viață: să nu fii scump la tărâțe și ieftin la mălai.

În 2010, când s-a luat această măsură radicală, fără să se măsoare, ci numai să se taie, din cei 8.500 de beneficiari ai așa-numitelor pensii nesimțite, personalul consular, cei din ambasade, reprezentau circa 8% și le-au fost tăiate drepturile salariale cu 50%.

Deci, iată, cei care sunt interfața între statul român și alte state sau cetățenii acelora ajungeau la un salariu, am putea spune, total inadecvat în raport cu colegii lor cu care stăteau de vorbă.

Cred însă că o mare parte dintre dumneavoastră ați fost în străinătate în delegații parlamentare, ați beneficiat de profesionalismul și competența unor astfel de ambasadori ai României pe diferite paliere și v-ați convins că într-un timp relativ scurt ați primit informațiile necesare spre a putea reprezenta, în convorbirile cu colegii dumneavoastră din alte parlamente, România cu cinste.

Pentru aceste lucruri, pentru a înțelege că la circa 400 de oameni li s-au tăiat pensiile cu 50% și nu reprezintă un capăt de țară, PSD-ul vine astăzi, în fața dumneavoastră, și vă propune un singur lucru: haideți să fim scumpi la mălai și ieftini la tărâțe. Altfel, imaginea României în lume va avea de suferit.

Vă mulțumesc pentru atenție și votul dumneavoastră să consfințească că suntem parteneri cu românii care ne apără interesele dincolo de granițe.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Dezbateri generale.

Domnul deputat Ovidiu Ganț.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Stimate domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al minorităților naționale va susține acest proiect de lege și va vota, în consecință, în favoarea lui. Pe de o parte, considerăm că, dacă în momentul de față există tendința de revenire la ce a fost în trecut, în ce privește aceste pensii de serviciu, atunci este normal să se întâmple așa pentru toate categoriile care au beneficiat de ele, fără excepție.

Pe de altă parte, salut acest demers în nume personal, pentru că el pune capăt, după părerea mea, unei situații discriminatorii care a fost generată de Ordonanța de urgență nr.96/2013 care consacra o serie de indemnizații pentru un anumit număr de foști diplomați, adică genera două categorii de foști diplomați: cei care beneficiază și cei care nu beneficiază.

La vremea respectivă, am venit în fața dumneavoastră și am spus că este un act discriminatoriu, incorect. Rămân la această părere și, de aceea, mă bucur, o dată în plus, că adoptăm astăzi acest proiect de lege, pentru că punem capăt acestei situații pe care, din nefericire, tot noi am generat-o.

Vă mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Alte luări de cuvânt? Nu mai sunt.

Intrăm pe amendamentele admise.

Calupuri de câte 5.

Sunteți de acord? Vă mulțumesc.

De la 1 la 5.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 6 la 10.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

De la 11 la 12.

Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

Proiectul de lege merge la votul final.

Are caracter organic.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea art.31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006 (PL-x 134/2015). (rămas pentru votul final)  

Poziția 16, PL-x 134/2015, este ultimul proiect de lege pe care-l discutăm astăzi. 60 de amendamente admise, 5 respinse.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art.31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr.241/2006; raportul suplimentar.

Domnul președinte Iancu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Stimați colegi,

Comisiile reunite au întocmit raportul suplimentar.

Aș vrea doar să fac mențiunea că discuția s-a purtat în jurul art.27 și vreau să-i liniștesc pe colegii mei de la Partidul Național Liberal îngrijorați fiind că ar putea să crească costurile prin înființarea de sucursale.

Textul final, așa cum am convenit împreună în comisii, spune că înființează sedii secundare.

În conformitate cu Legea nr.31, prin sedii secundare se înțelege: sucursală, reprezentanță, agenție, punct de lucru sau alte asemenea acestora înființate odată cu înființarea societății, sau ulterior.

În consecință, pot înființa sucursală sau punct de lucru, în funcție de dimensiunea sau costurile pe care le implică acea localitate. Cu alte cuvinte, cred că este rezolvat deopotrivă și punctul de vedere al stângii, și al dreptei. Cu această observație, supunem aprobării plenului proiectul de lege.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Continuăm procedura. Dezbateri generale mai sunt?

Doamna Lucia Varga.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Lucia-Ana Varga:

Stimați colegi,

Noi ne vom abține de la votarea acestui proiect de lege, pentru că, prin această modificare a articolului prezentat anterior, se introduc costuri suplimentare. De fapt, legea se dorește a fi o lege prin care să mulțumească o clientelă politică, să angajeze în aceste sedii oameni pentru a mulțumi activul de partid și consecința majoră va fi creșterea costurilor și factură mai mare la apă pentru cetățean.

Prin urmare, ne vom abține, pentru că nu suntem de acord cu acest articol de înființare a sediilor și a sucursalelor pentru operatorii de apă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Alte luări de cuvânt?

Vă mulțumesc foarte mult.

Intrăm pe amendamentele admise.

Domnul Antal. Vă rog frumos să mă iertați.

Domnul deputat Antal, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Antal István:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vă cer scuze pentru acest intermezzo, dar s-a mai discutat acum și un alt articol despre care nu s-a făcut referire, și anume art.40... adică 33 alin.(1): "constatarea contravenției și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art.39 se va face de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu". Și era în discuție un text, care cred că era mai convenabil, ca pentru persoanele fizice, nu pentru persoanele juridice, pentru că este de înțeles că pentru persoanele juridice să facă acest control și să dea amenzi Garda de Mediu, dar pentru persoanele fizice ar fi fost mai bine dacă personalul împuternicit de primar avea această șansă, să verifice dacă sunt legate la canalizare, ce fac cu apele uzate și așa mai departe. Din păcate, acest amendament nu a fost agreat de majoritate, dar eu cred că la aprobarea articolelor, dacă va fi prezentat acest articol, majoritatea vor înțelege, dintre colegii noștri, că este, totuși, nevoie de o implicare a primăriei în acest lucru, pentru că Garda de Mediu nu are personal suficient în fiecare oraș sau localitate să facă aceste verificări și să dea și amenzi, dar primăria, desigur, ar trebui să se implice în această activitate.

La art.26, în prima fază, noi ne-am abținut, pentru că ni s-a părut că este o dispută, era o dispută procedurală, dar, până la urmă, așa cum vi s-a explicat, că sediile secundare înseamnă punct de lucru sau sucursală, și colegii noștri liberali ar fi fost de acord să se introducă punct de lucru numai la acest articol, așa încât cred că legea poate să fie votată de către grupul nostru parlamentar și presupun că amendamentul prezentat la poziția 56, despre care v-am vorbit, să fie agreat de plenul Camerei Deputaților.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Intrăm pe amendamente. La ce punct? La dezbateri generale? Aveți cuvântul. Vă rog frumos. Nu știam ce...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Victor-Gheorghe Manea:

Domnilor colegi,

Așa cum am susținut și la comisie, Garda de Mediu trebuie să verifice persoanele juridice. Atributul verificării pentru persoanele fizice trebuie să fie al primarului, prin aparatul propriu, fie prin Poliția comunitară, fie prin instituțiile pe care le are în subordine.

Nu poate Garda de Mediu, cu 50 de angajați într-un județ, să verifice mii de case dacă sunt racordate la rețeaua de apă sau nu sunt racordate la rețeaua de apă.

De aceea, vă rog să votăm amendamentul supus în plen, ca Garda de Mediu să verifice persoane juridice, iar aparatul primarului să verifice persoane fizice.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc.

Nu mai sunt luări de cuvânt. Mergem pe amendamentele admise. Sunt 60.

Calupuri de 20. Sunteți de acord?

Mulțumesc foarte mult.

1-20. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

21-40. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

41-60. Obiecții, comentarii? Nu. Aprobate.

Proiectul de lege merge la votul final.

Pauză cinci minute. Intrăm în votul final la 15,05.

Rog liderii grupurilor parlamentare să-și invite colegii în sală. 15,05-15,10 - votul final. Stafful tehnic, pregătiți lista pentru votul final.

 
       

- După pauză -

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog frumos să vă pregătiți cartelele, pentru a face o verificare, în ultima sesiune de vot a acestei sesiuni ordinare. Avem 21 de proiecte de legi pe ordinea de zi. Pregătiți-vă cartelele. Să înceapă votul.

 
Video in format Flash/IOS    

Liderii grupurilor parlamentare să-și ia extrasul de prezență.

Domnule deputat, un anunț important, vă rog frumos.

 
Video in format Flash/IOS Intervenție privind comunitatea de români din Spania.  

Domnul Aurelian Mihai:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Este un anunț fericit, astăzi, în ultima zi a sesiunii parlamentare. Și anume: doream să aduc la cunoștința dumneavoastră faptul că este o premieră pentru comunitatea de români din Spania să aibă în sfârșit un primar - cetățean român, după alegerile din 24 mai, alegerile locale din această țară.

Astfel, aș fi dorit astăzi să împărtășesc bucuria împreună cu dumneavoastră și să vă spun că Aurel Truță, de 39 de ani, albaiulian, este, începând din această lună, primarul român, primul din Spania, căruia îi urăm mult succes în cariera dumnealui și, bineînțeles, îl asigurăm că ușa Parlamentului, pentru problemele românilor, va fi întotdeauna deschisă, atât pentru dumnealui, cât și pentru alți români aici, în Parlamentul României.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS Supunerea la votul final:  

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc și eu foarte mult.

Putem începe votul?

Video in format Flash/IOS   Raportul privind activitatea Grupului pentru combaterea traficului de persoane pe anul 2014; (adoptat)

1. Raportul privind activitatea Grupului pentru combaterea traficului de persoane pe anul 2014.

Comisia pentru afaceri europene vă propune adoptarea.

Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

286 de voturi pentru, o singură abținere. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Agenda europeană privind securitatea - COM(2015) 185 (PH CD 69/2015); (adoptat)

2. Proiectul de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Agenda europeană privind securitatea - COM (2015) 185. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

289 de voturi pentru, o abținere, niciun vot împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Hotărâre privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: O agendă europeană privind migrația - COM (2015) 240 (PH CD 70/2015); (adoptat)

3. Următorul COM. COM 240 - O agendă europeană privind migrația. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

Mulțumesc.

288 de voturi pentru, 5 abțineri, niciun vot împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.152 din 15 iulie 1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (Pl-x 32/2014); (respinsă)

Legi ordinare. Respingeri.

4. Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.152 din 1998.

Comisia pentru administrație vă propune respingerea. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

289 de voturi pentru, 3 abțineri, niciun vot împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (PL-x 172/2015); (respins)

5. Proiectul de Lege pentru modificarea art.10 din Legea nr.152/1998.

Și aici Comisia pentru administrație vă propune respingerea. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

Vă mulțumesc.

292 de voturi pentru, două abțineri.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (PL-x 196/2015); (respins)

6. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.152/1998.

Și aici Comisia pentru administrație vă propune respingerea. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

288 de voturi pentru, două abțineri. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă privind fondul de garantare a asiguraților (Pl-x 494/2015); (adoptată)

7. Propunerea legislativă privind fondul de garantare a asiguraților.

Comisia pentru buget vă propune adoptarea. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

184 de voturi pentru, 98 de abțineri, 11 voturi împotrivă. Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe (PL-x 512/2015); (adoptat)

8. Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comisiile juridică și pentru cultură vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

292 de voturi pentru, un singur vot împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz (PL-x 478/2015); (adoptat)

9. Proiectul de Lege privind modalitatea de gestionare a vehiculelor și a vehiculelor scoase din uz.

Și aici Comisia pentru industrii și Comisia pentru mediu vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

293 de voturi pentru. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.6/2014 pentru modificarea și completarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (PL-x 551/2014); (adoptat)

10. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.6/2014.

Comisia pentru administrație vă propune adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

289 de voturi pentru, două voturi împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 (PL-x 134/2015); (adoptat)

11. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare 241/2006.

Comisiile pentru mediu și pentru industrii vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

201 voturi pentru, 90 de abțineri, 3 voturi împotrivă. Adoptat.

Explicarea votului.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Victor-Gheorghe Manea:

Domnilor,

Ne-am abținut la această lege, care în fond este bună, pentru că nu putem împărți România în două categorii, în cetățeni peste 30.000 de locuitori și cetățeni sub 30.000 de locuitori.

Doi. Trebuie să lăsăm libertate primarilor, prin ADI-uri, să decidă ceea ce fac cu companiile de apă.

Trei. Punem în spatele unei instituții guvernamentale, Garda de Mediu, un control asupra cetățeanului, pe care nu-l poate exercita.

Patru. Mă gândesc la câți bani încasează companiile de apă când sunt inundații în România pe taxa de ploaie.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art.36 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice (PL-x 479/2015); (adoptat)

12. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art.36 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.83/2014.

Comisia pentru muncă și Comisia pentru buget vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

293 de voturi pentru, două abțineri. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate, semnat la Nicosia, la 31 octombrie 2014 (PL-x 471/2015); (adoptat)

13. Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate.

Comisia pentru apărare vă propune adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

Vă mulțumesc.

296 de voturi pentru, două abțineri.

 
Video in format Flash/IOS   Legea pentru modificarea și completarea Legii apelor nr.107/1996, reexaminată la cererea Președintelui României (PL-x 28/2015/13.05.2015); (adoptată legea în forma inițială adoptată de Parlament)

14. Legea pentru modificarea și completarea Legii apelor nr.107/1996.

Comisia pentru mediu vă propune respingerea cererii de reexaminare și adoptarea legii în forma ei inițială, adoptată de Parlament. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

199 de voturi pentru, 9 abțineri, 92 de voturi împotrivă. Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind economia socială (PL-x 335/2014); (adoptat)

15. Proiectul de Lege privind economia socială.

Comisia pentru muncă, pentru politică economică și Comisia pentru industrii vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

301 voturi pentru, o singură abținere. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice (PL-x 286/2015); (adoptat)

16. Proiect de Lege privind anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice.

Comisiile pentru buget și pentru sănătate vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

300 de voturi pentru, o singură abținere. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar (PL-x 527/2015); (adoptat)

17. Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.7/2006.

Comisia pentru muncă vă propune adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

198 de voturi pentru, 94 de abțineri, 4 voturi împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României (PL-x 528/2015); (adoptat)

18. Proiectul de Lege privind acordarea pensiilor de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României.

Comisia pentru muncă vă propune adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS     Scuzați-mă, pensiei de serviciu.

277 de voturi pentru, 15 abțineri, două voturi împotrivă. Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind pensiile militare de stat (PL-x 529/2015); (adoptat)

19. Proiectul de Lege privind pensiile militare de stat.

Comisia pentru muncă și Comisia pentru apărare vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

289 de voturi pentru, 13 abțineri, un vot împotrivă. Adoptat.

Domnul ministru Mircea Dușa, din partea Grupului parlamentar al PSD.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Mircea Dușa:

Stimați colegi,

Vă mulțumesc pentru aprobarea acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc pentru aprecierea pe care o acordați militarilor români, polițiștilor, jandarmilor și altor categorii profesionale din sistemul național de apărare.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult, domnule ministru.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (PL-x 354/2015); (adoptat)

20. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2013.

Comisia pentru politică economică și Comisia pentru muncă vă propun adoptarea proiectului de lege. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

294 de voturi pentru, o abținere, două voturi împotrivă. Adoptat.

Doamna deputat Aurelia Cristea, explicarea votului, din partea Grupului parlamentar al PSD.

Aveți cuvântul.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Aurelia Cristea:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Mulțumesc frumos și colegilor care au votat acest proiect de lege. Vom avea, începând cu aceste modificări, un Consiliu Economic și Social mai reprezentativ, mai eficient și un contributor important la procesul legislativ.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc, doamnă deputat.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă privind protejarea și sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău (Pl-x 59/2014). (adoptată)

21. Propunerea legislativă privind protejarea și sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău.

Comisia pentru muncă vă propune adoptarea propunerii legislative. Să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

295 de voturi pentru, 3 abțineri.

Explicarea votului, domnul deputat Adrian Merka.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Adrian-Miroslav Merka:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Mulțumesc și eu, în numele comunității din Suplacu de Barcău, mulțumesc în numele nostru, al tuturor, că am ajuns la un numitor comun, să vedem că și dânșii, și cei din Suplacu de Barcău, au drepturi egale, ca toți cei care au beneficiat de aceste proceduri.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Explicarea votului, domnul Remus Cernea.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Aș dori să explic votul pentru mai multe proiecte de lege. Vă semnalez faptul că în cel puțin șapte cazuri am încălcat din nou regulamentul, pentru că rapoartele care au fost trimise plenului pentru Pl-x 494/2015, PL-x 512/2015, PL-x 134/2015, PL-x 28/2015, Pl-x 528/2015, PL-x 529/2015, Pl-x 354/2015 au fost trimise cu încălcarea regulamentului, nerespectându-se prevederile alin. (69) pct. 2, care prevede că, în cazul în care suntem Cameră decizională, ar fi trebuit să le primim cu cinci zile... Chiar și dacă era vorba de procedură de urgență, termenul s-ar fi înjumătățit. Dar rapoartele au venit unele astăzi, unele ieri, deci în niciun caz cu două-trei zile înainte.

De asemenea, aș fi spus la cererea de reexaminare a Președintelui pentru Legea apelor că, din păcate, Comisia pentru mediu, în raportul pe care l-a făcut, nu a venit cu contraargumente la obiecțiile ridicate de Președinte, ceea ce cred că ar fi trebuit să facă într-un raport, pentru a ne ghida sau pentru a ne da argumente să votăm într-un fel sau altul față de acea cerere.

Și în ultimul rând, dar ca importanță în niciun caz nu este în ultimul rând. Ultimul proiect de lege votat astăzi, punctul 21, Pl-x 59/2014 privind protejarea și sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanțe nocive provenite din extracțiile de țiței din zona Suplacu de Barcău. M-am abținut la acest proiect de lege, pentru motivul pe care l-am spus la dezbaterile generale: cred că trebuie, pentru a veni cu adevărat în întâmpinarea nevoilor de a proteja sănătatea acestor cetățeni, să oprim astfel de exploatări în zonele apropiate de locuințele acestora, cancerele de acolo, decesele premature neputând fi altfel înlăturate. Este doar o măsură de importanță scăzută aceea de a acorda ajutoare pentru înmormântare celor care suferă de pe urma acelor exploatări.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dragi colegi,

Vă urez, închid sesiunea normală a Camerei Deputaților, prima sesiune din anul 2015, vă urez o vară frumoasă, caldă și să dea Dumnezeu să nu ne vedem până la toamnă, în septembrie.

Prezența pentru plenul reunit se va face separat.

Deci toți colegii care vor să semneze pentru plenul reunit, începând cu ora 16,30, se prezintă la celebra bancă în care vor găsi hârtiile pe care semnează.

Vă urez o după-amiază frumoasă. Să vă dea Dumnezeu sănătate. Vacanță plăcută!

 
       

Ședința s-a încheiat la ora 15,25.

 
       

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 11 april 2021, 16:45
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro