Plen
Ședința Camerei Deputaților din 23 noiembrie 2015
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.210/27-11-2015
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2015 > 23-11-2015 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 23 noiembrie 2015

20. Prezentarea interpelărilor adresate membrilor Guvernului.  

     

Domnul Florin Iordache:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Continuăm cu interpelările din partea colegilor.

 
Video in format Flash/IOS Florin Gheorghe

Prima, Raluca Turcan, o interpelare a fost depusă. Domnul deputat Viorel-Ionel Blăjuț, două interpelări. Doresc să susțină? Nu.

Domnul deputat Florin Gheorghe, o interpelare.

Da, vă rog, domnule deputat. Pe scurt, aveți două minute. Vă rog.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am o interpelare către ministrul transporturilor.

Obiectul interpelării: "Obiective pe termen scurt pentru transportul maritim și naval".

Domnule ministru,

Trebuie să vă spun că am primit cu mare insatisfacție faptul că în Programul de guvernare prin care a fost învestit Guvernul Cioloș, la componenta transporturilor s-a folosit doar o singură, frază și aceea generică, după principiul: să fie bine, ca să nu fie rău.

Trecând peste ridicolul situației și găsind drept scuză doar timpul scurt dintre desemnare și învestitură, vă rog, domnule ministru, să aduceți următoarele precizări:

  1. Care sunt obiectivele de guvernare pe termen scurt în privința transportului maritim desfășurat prin portul Constanța, atât pentru transportul de mărfuri, dar și pentru dezvoltarea celui de persoane?
  2. Ce măsuri doriți să implementați pentru asigurarea de urgență a condițiilor de navigație pe Dunăre?

Solicit răspuns în scris.

Deputat Florin Gheorghe, UNPR.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Nechita-Adrian Oros

Domnul deputat Mirel Taloș, o interpelare, doamna deputat Maria Dragomir, o interpelare, domnul deputat Viorel Marian Dragomir, o interpelare, domnul deputat Silviu Dorin Petrea, două interpelări, doamna deputat Marioara Nistor, o interpelare depusă, domnul deputat Cornel Itu, o interpelare, Violeta Tudorie, o interpelare, Tamara Ciofu, o interpelare, domnul deputat Ion Marocico, o interpelare, doamna deputat Andreea Maria Paul, o interpelare, Aurelian Mihai, patru interpelări depuse, domnul deputat Adrian Oros, o interpelare, Ioan Tămâian, o interpelare.

Vă rog, domnule deputat, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Interpelarea este adresată domnului ministru al agriculturii Achim Irimescu, iar obiectul este: "Suspiciuni de fraudă și abuzuri în cadrul competiției lansate prin PNDR sub Măsura 7.2."

În ultima zi a guvernării Ponta, PSD prin Ministerul Agriculturii și Autoritatea de Management pentru PNDR a mai dat o lovitură de 194 de milioane de euro, direcționând bani europeni înspre anumite entități.

Miza de această dată sunt proiecte în valoare nominală de peste 1 milion de euro, nerambursabili, în procent de 100%.

Au fost alocate 194 de milioane de euro pentru această sesiune. În data de 3 noiembrie Ministerul Agriculturii s-a întrunit într-o videoconferință pentru emiterea unui ordin de ministru care modifică regulile stabilite inițial.

S-a hotărât redeschiderea sesiunii și menținerea acesteia deschisă până în data de 18 decembrie. S-a încercat adoptarea acestui ordin de ministru știindu-se, probabil, că în 4 noiembrie Guvernul va demisiona. Se pare că prima abordare n-a fost suficientă. Cei care au avut interesul de a introduce și alte proiecte în competiție trebuiau să rezolve și problema alocărilor financiare. Astfel, că în data de 13 noiembrie, s-a publicat o informare de presă probată cu titlul de veste bună pe pagina de Facebook a AFIR, prin care se anunța o actualizare a valorii disponibile pentru acest tip de proiecte, fără modificarea valorii alocate.

Pe această cale solicit conducerii AFIR publicarea următoarelor: situația completă a proiectelor depuse inițial și a punctajelor acestora, documentele oficiale ale AFIR în baza cărora s-a emis informarea de presă în data de 13 noiembrie, ordinul de ministru sau alt act legislativ care a generat această schimbare de regulă și nota de fundamentare care a stat la baza instituirii acestei măsuri și semnatarii acesteia.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă întreb, domnule ministru, care este punctul de vedere al actualei echipe de conducere a Ministerului Agriculturii în legătură cu problema semnalată mai sus și cum veți preîntâmpina apariția altor probleme de acest fel, în mod concret?

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Ioan Tămâian

Domnul deputat Ioan Tămâian, deputat de Sibiu. Nu, de Sibiu.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Ioan Tămâian:

Mulțumesc frumos, domnule președinte.

Sunt deputat de Sibiu.

Interpelarea este adresată domnului Vlad Alexandrescu, ministrul culturii.

Stimate domnule ministru,

Am venit astăzi la tribuna Parlamentului pentru a vă semnala o serie de probleme aflate în jurisdicția Ministerului Culturii.

Ați declarat, săptămâna trecută, că aveți în vedere elaborarea unui Cod al patrimoniului național.

Elaborarea se impune chiar în regim de urgență, pentru a se asigura cadrul legal și instituțional pentru evaluarea, protejarea și păstrarea patrimoniului cultural național.

Este nevoie de luarea de măsuri concrete în ceea ce privește patrimoniul românesc, care a fost până acum victima lipsei de dialog între autorități, a conflictelor de interese sau chiar a dezinteresului total.

Nu a existat o analiză sistematică a modificărilor la care au fost supuse zonele protejate și nu s-a înțeles că patrimoniul poate deveni un motor de dezvoltare economică durabilă și, din acest motiv, vă rog să-mi comunicați termenul de elaborare a acestui proiect.

O altă chestiune delicată pe care vreau să v-o aduc în atenție, o reprezintă extinderea prerogativelor Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, în sensul de a avea drept de veto împotriva autorizării unor construcții în zonele de protecție a monumentelor aflate în patrimoniul național.

Așa cum rezultă din Programul de guvernare, trebuie să aflăm care este termenul concret pe care-l estimați în ceea ce privește rezolvarea situațiilor cu care se confruntă tot mai multe clădiri de patrimoniu care se află în apropierea zonelor unor proiecte de dezvoltare imobiliară, mall-uri, ansambluri rezidențiale etc., acestea fiind de mare anvergură.

Se știe că respectivele clădiri de patrimoniu sunt amenințate cu demolarea, în urma lăsării lor intenționat într-o stare de degradare.

Aveți pe agenda dumneavoastră luarea unei serii de măsuri prin care să se acorde sprijin tehnic pentru deținătorii de imobile de patrimoniu, măsuri fiscale care să stimuleze conservarea acestora și, implicit, măsuri de sancționare severă pentru abandonul sau distrugerea patrimoniului.

Știm cu toții că pe 1 decembrie 2018 vom celebra un centenar de la Marea Unire de la Alba Iulia. O prioritate pentru ministerul pe care-l conduceți o reprezintă finalizarea lucrărilor de la monumentul Marii Uniri, de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, incluzând în această perioadă de numai trei ani și o nouă selecție a proiectelor artiștilor din toate filialele Uniunii Artiștilor Plastici din România și o jurizare corectă a acestora.

În acest sens, vă rog să urgentați demersurile necesare pentru construcția acestui monument atât de mult așteptat de toți românii, de aproape un secol.

Vă mulțumesc.

Cu deosebit respect, Ioan Tămâian, PNL, Sibiu.

 
Video in format Flash/IOS Eleonora-Carmen Hărău

Domnul Florin Iordache:

Următorul, domnul deputat Stelian Dolha, o interpelare, doamna deputat Diana Tușa, o interpelare, Dan-Cristian Popescu, o interpelare, Carmen Hărău.

Doamnă deputat, vă rog, aveți o interpelare.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Eleonora-Carmen Hărău:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Mă adresez în această interpelare doamnei ministru al finanțelor publice, doamna Anca-Dana Dragu.

Stimată doamnă ministru,

Suntem cu toții conștienți de dificultățile instalării într-un minister cu deosebit de multă treabă, mai cu seamă acum, la sfârșitul anului, când trebuie conturat și bugetul, însă, vă atrag atenția asupra unei situații cu care se confruntă primarii, în speță primarii din județul Hunedoara, dar cazul nu este singular.

Primarii au termen de depunere, pentru importante proiecte derulate pe fonduri europene, 30 noiembrie a acestui an. Cei mai mulți dintre ei n-au avut posibilitatea și resursele necesare finanțării achitării în avans a contravalorii proiectelor, așa cum legea pretinde.

Ca urmare a acestui fapt, au solicitat acordarea unui credit în baza prevederilor O.U.G. nr. 46/2015 privind contractarea de împrumuturi de către unitățile administrativ-teritoriale.

Sunt informați că pe parcursul acestei luni nu se organizează în Ministerul Finanțelor ședințe de aprobare a acestor credite. Primarii au depus documentația la începutul lunii noiembrie și se văd în situația de a nu prinde termenul de 30 noiembrie pentru depunerea proiectelor.

Inutil să vă menționez, pentru că sunt convinsă că aveți cunoștință de faptul că dacă nu vor beneficia de sprijin, în sensul analizei, organizării ședinței de aprobare pe parcursul lunii noiembrie, primarii vor avea dificultăți și vor fi penalizați în relația cu APDRP și AFIR și nu vor mai putea accesa alte proiecte pe viitor.

Vă rog, așadar, să vă aplicați cu celeritate asupra acestei situații. Mai sunt doar câteva zile până la sfârșitul lunii noiembrie, iar această disfuncție organizatorică de început de mandat poate produce serioase dificultăți primarilor din țară.

Vă exemplific comuna Șoimuș, de la Hunedoara, are în derulare două proiecte: unul depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, iar cel de-al doilea depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și este în situația de a nu prinde finanțarea din cauza disfuncției de organizare a ședinței de aprobare a creditului în Ministerul Finanțelor pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 46/2015.

Vă mulțumesc cu respect.

Sunt Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara.

 
Video in format Flash/IOS Cosmin Necula

Domnul Florin Iordache:

Doamna deputat Niculina Mocioi, două interpelări, doamna deputat Liliana Ciobanu, o interpelare, domnul deputat Mihai Deaconu, o interpelare, Cătălin-Marian Rădulescu, o interpelare, Ioan Stan, o interpelare, Cosmin Necula, domnul deputat de Bacău.

Vă rog, domnule deputat, aveți o interpelare.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Cosmin Necula:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Obiectul interpelării pe care o voi prezenta dumneavoastră și colegilor mei se referă la: "Siguranța cetățenilor care trebuie să fie un obiectiv obligatoriu, și nu doar un joc politic".

Această interpelare este adresată doamnei ministru a tineretului și sportului, doamna Elisabeta Lipă.

În 2009, Consiliul Local al municipiului Bacău a aprobat o hotărâre pe baza căreia se aprobă structura de personal a Bazinului de înot Bacău.

Astfel, în baza hotărârii urmau să fie angajați doi asistenți medicali, dar și mai mulți supraveghetori. Din păcate, nici până în 2015 Primăria municipiului Bacău nu a dus la îndeplinire prevederile hotărârii la care fac referire. În acest moment, Bazinul de înot Bacău nu are asistent medical și nici supraveghetori, și nici salvatori, și acest lucru în ciuda faptului că deja s-au înregistrat foarte multe accidente în această zonă.

În urmă cu trei ani de zile, ca să vă dau câteva exemple, la Bazinul de înot Bacău un tânăr a murit și cadavrul său a fost găsit după 30 de minute deoarece nimeni nu reușea să-i dea de urmă, din lipsă de personal, evident.

În 2013, exact cu două zile înainte de campionatele mondiale de la Barcelona, sportivul Cătălin Cosma, cel care trebuia să reprezinte România a căzut la antrenamente și s-a lovit grav la cap, fără să i se poată acorda niciun fel de îngrijiri medicale. Nimeni nu i-a acordat primul ajutor, pentru că nu există asistenți medicali la bazin. El a pierdut aceste mondiale. Unul dintre antrenorii de la SCM Bacău, coordonatorul secției de sărituri în apă, Adrian Gavriliu, a tras mai multe semnale de alarmă legate de aceste disfuncționalități, însă, deși are rezultate notabile pe plan competițional - medalia de bronz la campionatele europene de sărituri în apă pentru juniori -, el este cel care este ostracizat și i se fac tot felul de șicane pentru că are îndrăzneala să ceară condiții decente pentru sportivii care se antrenează în bazinul de înot sau pentru publicul larg.

Stimată doamnă ministru,

Vă rog să solicitați în baza competențelor dumneavoastră legale municipiului Bacău și Primăriei municipiului Bacău să remedieze toate aceste probleme.

De asemenea, vă solicit să faceți un control tematic pentru a determina primăria să pună în aplicare ceea ce dumnealor au hotărât încă din anul 2009, respectiv angajarea unor asistenți sau a unor supraveghetori la Bazinul de înot Bacău.

Am rugămintea ca rezultatele unui eventual control să-mi fie comunicate în scris. Mai mult decât atât, în baza competențelor dumneavoastră legale am solicitarea de a anunța toate instituțiile abilitate cu privire la aceste situații și aceste nereguli grave care se desfășoară și se petrec în cadrul Bazinului de înot din municipiul Bacău.

Consider că este responsabilitatea noastră să preîntâmpinăm tragedii colective, mai ales atunci când există persoane care trag semnale de alarmă.

Din păcate, antrenorul Adrian Gavriliu nu a reușit să schimbe sistemul de unul singur. Nici măcar o medalie de bronz la un campionat european de înot nu a reușit să clintească sufletul unor oameni împietriți în propriile proiecte și aranjamente.

Vă solicit și un răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cosmin Necula, deputat de Bacău.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule deputat.

 
Video in format Flash/IOS Sorin-Avram Iacoban

În continuare, domnul Sorin-Avram Iacoban, deputat de Iași.

Aveți o interpelare.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Astăzi adresez o interpelare Ministerului Afacerilor Interne, domnul ministru Petre Tobă, capacitatea de intervenție antitero a statului român.

Domnule ministru,

Noile atentate din Franța au confirmat faptul că Europa se află în fața unei mari probleme. Dușmanul ascuns lovește fără milă, studiază și speculează toate punctele slabe ale statelor europene în materie de securitate, reușind să trezească în mintea cetățenilor din bătrânul continent sentimentul de teamă cronică.

Nu ISIS a inventat terorismul sau alte mișcări bazate pe fundamentalism religios, însă terorismul din ziua de azi și-a schimbat tactica, pentru că scopul vizat, anume declanșarea sentimentului de teroare în rândul populației europene, să poată fi obținut mult mai ușor.

Pentru a ieși de sub competența serviciilor de securitate atentatele se pregătesc în afara granițelor statului vizat, astfel încât serviciile secrete și de informații ale acelui stat să nu poată interveni încă din faza incipientă. Actualii teroriști nu mai au ținte precise. Dacă în trecut serviciile secrete puteau proteja anumite grupuri sociale care reprezentau ținte revendicative ale mișcărilor teroriste, în acest moment terorismul bazat pe fundamentalismul religios reușește să producă victime și teroare fără o anumită țintă determinată, posibile victime putând fi oricare din cetățenii statului vizat.

În al treilea rând, mișcările teroriste beneficiază de o pregătire militară mai bună, de armament de ultimă generație, trecând de la atentatele sinucigașe prin intermediul detonării bombelor artizanale la mișcări de asalt ale unor forțe paramilitare constituite din luptători antrenați, mișcări coordonate de la centre de comandă.

Deși nu a scăpat de sub controlul autorităților guvernamentale europene, situația în care se află acum Europa pare a pune în dificultate aceste autorități, care nu reușesc să dejoace toate încercările care se constituie în acte de terorism.

Fiind membru al Uniunii Europene, și România poate fi oricând o țintă pentru acte de terorism. Având în vedere cele precizate mai sus, vă rugăm să aveți amabilitatea, domnule ministru, să ne răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Are ministerul pe care-l conduceți o structură specializată informativă antitero?
  2. Ministerul pe care-l conduceți are o structură de intervenție în caz de atac sau atentat terorist?
  3. Și-a adaptat ministerul pe care-l conduceți modul de intervenție antitero în funcție de noile realități constatate în Europa?
  4. A fost înzestrat corespunzător personalul de specialitate din cadrul ministerului pe care-l conduceți, care se ocupă de activități antitero, echipament militar sau specific de supraveghere?
  5. Care este în România nivelul de alertă teroristă și ce înseamnă acest nivel de alertă din punct de vedere al măsurilor vizate de autoritățile statului?
  6. Se impune luarea unor măsuri mai severe în ceea ce privește securitatea și protecția cetățenilor statului român?

Solicit răspuns în scris, la fiecare punct în parte în termenul prevăzut de lege.

Colegiul nr. 10 Iași, Sorin-Avram Iacoban.

Țin să precizez pentru stenogramă că mai am 5 întrebări adresate miniștrilor din Guvernul Cioloș.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Cele cinci întrebări le puteți pune într-o ședință ulterioară dedicată întrebărilor, aceasta este dedicată numai prezentării interpelărilor.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe

Urmează domnul deputat Eugen Chebac, o interpelare, domnul deputat Daniel Gheorghe, 6 interpelări.

Prezentați una. Aveți două minute, domnule deputat.

Faceți și poza de rigoare...

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voi prezenta o interpelare, iar pe celelalte le voi enumera.

Interpelarea pe care o voi expune astăzi se adresează domnului ministru de externe Lazăr Comănescu. Obiectul este: "Eliminarea vizelor pentru SUA".

România este un partener strategic al Statelor Unite și unul dintre cei mai importanți aliați din NATO și SUA sub aspect politic și militar. În ciuda relației deosebite româno-americane și a importanței geopolitice majore a României în contextul politicilor Statelor Unite ale Americii în Europa de Est și în Orient, cetățenii României sunt supuși constant unor proceduri restrictive de obținere a vizelor de călătorie pentru SUA.

Cred că regimul vizelor pentru SUA destinat cetățenilor Români trebuie liberalizat urgent.

Ce măsuri are în vedere Guvernul României în perspectiva eliminării vizelor americane pentru cetățenii României și de ce Executivul de la București a perpetuat această anomalie diplomatică în relația cu Washingtonul?

Solicit răspuns verbal și în scris.

Acum, o să enumăr foarte pe scurt, încă o interpelare adresată doamnei ministru al mediului, Cristiana Pașca Palmer, privind relocarea urșilor din comuna Izvoarele, Prahova, în zona Mânăstirii Crasna; o altă interpelare adresată domnului ministru al dezvoltării regionale și administrației publice, Vasile Dîncu, cu privire la erorile potențiale ale H.G. nr. 9 din 28 octombrie 2015; o altă interpelare, adresată tot domnului ministru al dezvoltării regionale și administrației publice, tot Vasile Dîncu, preluarea de către Primăria Moara Vlăsiei a imobilului Casa Oamenilor de Știință, ca obiect; o altă interpelare adresată domnului ministru al transporturilor, Costescu Marian-Dan, cu privire la execuția sensului giratoriu la intersecția străzii Drumul Gării Otopeni cu centura București în orașul Otopeni; o altă interpelare este adresată domnului ministru al sănătății Patriciu Achimaș Cadariu cu privire la revenire la interpelarea nr. 1614 B din 30 septembrie 2014, referitoare la înființarea în cadrul Spitalului Buftea din județul Ilfov a unui compartiment de primiri urgențe și ultima interpelare... Nu. Acestea sunt toate cele șase interpelări pe care le-am avut de prezentat.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS Vasile Popeangă

Domnul deputat Vasile Popeangă, două interpelări.

Prezentați una, domnule deputat Vasile Popeangă, deputat de Gorj.

Colegiul nr. 5, Gorj, da.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Vasile Popeangă:

Mulțumesc mult, domnule președinte de ședință.

Prima mea interpelare se adresează domnului Victor-Vlad Grigorescu, ministrul energiei.

Domnule ministru,

Este bine-cunoscută situația grea și incertă a companiilor acolo unde statul român este acționar majoritar.

De curând, odată cu instalarea noului Executiv, a fost prezentat Parlamentului Programul de guvernare și noile priorități ale acestuia.

La Capitolul III - "Plan de măsuri", se prevede: "continuarea procesului de restructurare și eficientizare a activității companiilor în care statul deține controlul și implementarea principiilor de guvernanță corporativă. Gestionarea integrată a companiilor de stat prin intermediul unei singure structuri administrative", fără a fi date alte detalii.

Ca reprezentant al cetățenilor în Parlamentul României și având în vedere faptul că județul Gorj găzduiește una din cele mai importante companii naționale cu capital majoritar de stat, respectiv Complexul Energetic Oltenia, vă rog să-mi comunicați, domnule ministru, care este strategia în ceea ce privește companiile de stat, în special Complexul Energetic Oltenia, și dacă se are în vedere crearea mixului energetic.

Întrucât predecesorii dumneavoastră, domnule ministru, mereu ne-au asigurat că există în lucru strategia energetică a țării, vă rog să-mi comunicați când veți prezenta strategia energetică a țării și ce rol vor avea producătorii de energie pe bază de cărbune.

Precizez că aștept un răspuns scris.

Cu deosebită considerație, deputat de Gorj, Vasile Popeangă.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Anton Doboș

Domnul deputat Romeo Rădulescu - o interpelare.

Și ultima intervenție - domnul deputat de Iași - Anton Doboș.

Cu sănătatea sau cu ce, domnule Doboș?

Video in format Flash/IOS  

Domnul Anton Doboș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Sper ca cei din urmă să fie cei dintâi.

Interpelarea este adresată domnului ministru Vasile Dîncu.

Stimate domnule ministru,

La începutul anului 2015, Primăria Iași a reactualizat lista imobilelor cu risc seismic ridicat.

Astfel, 400 de clădiri au fost catalogate cu diverse grade de risc seismic, putând reprezenta un pericol pentru populație.

Majoritatea expertizelor au fost făcute în intervalul 1992-2001, cu o tehnică depășită la ora actuală, ceea ce ar putea spori semnificativ numărul real al clădirilor care ar ceda la un cutremur mare, dacă s-ar face expertizele cu tehnologiile actuale.

Deși multe clădiri fac parte din patrimoniul național și au o valoare istorică incontestabilă, Iașiul nu s-a numărat printre orașele care au beneficiat de fonduri substanțiale pentru reconsolidarea acestor clădiri.

Lipsa fondurilor și dezinteresul autorităților locale față de această problemă au condus la situații în care, anual, numărul clădirilor expertizate cu risc seismic crește, dar numărul clădirilor consolidate scade sau stagnează.

Aș dori, pe această cale, să-mi prezentați care este stadiul actual al solicitărilor venite din partea Primăriei Iași și dacă există posibilitatea ca prin viitorul exercițiu financiar european 2014-2020 să poată fi derulat un program de consolidare cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Un alt impediment important în consolidarea acestor imobile constă în refuzul proprietarilor de a părăsi locuințele pe durata lucrărilor, dar și incapacitatea autorităților locale de a le asigura acestora locuințe provizorii.

Consider că este necesară o clarificare a autorităților în această privință, pentru a evita tergiversarea inutilă a lucrărilor.

Siguranța populației este prioritatea oricărui guvern, fapt pentru care aș dori să-mi spuneți dacă luați în calcul regândirea strategiei naționale și suplimentarea fondurilor Programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic I, astfel încât toate aceste clădiri să fie consolidate într-un interval de timp rezonabil, și nu programate pe durata a zeci de ani.

Vă mulțumesc.

Deputat Anton Doboș.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Acestea fiind spuse, declar ședința închisă.

La revedere!

Ne vedem miercuri, la plen.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 17,33.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 19 noiembrie 2019, 8:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro