Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of March 7, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.35/15-03-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
03-03-2021
02-03-2021 (joint)
01-03-2021 (joint)
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 07-03-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of March 7, 2016

19. Dezbaterea Propunerii legislative pentru reducerea consumului băuturilor carbogazoase de către minorii cu vârstă de până la 16 ani (Pl-x 466/2015) (rămasă pentru votul final)

   

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

34. Pl-x 466/2015, Propunerea legislativă pentru reducerea consumului băuturilor carbogazoase de către minorii cu vârsta de până la 16 ani. Caracter ordinar.

Inițiatorul? Nu dorește să ia cuvântul.

Din partea comisiilor reunite cine prezintă raportul? Domnul Zisopol prezintă, din partea Comisiilor pentru sănătate și pentru învățământ.

Aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Dragi colegi,

Stimați invitați,

Comisiile de specialitate au fost sesizate cu dezbaterea în fond a Propunerii legislative pentru reducerea consumului băuturilor carbogazoase de către minorii cu vârsta de până la 16 ani.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare. Camera Deputaților este Cameră decizională.

În urma finalizării dezbaterii, membrii celor două comisii au hotărât să propună plenului Camerei Deputaților respingerea propunerii legislative.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dezbateri generale.

Domnul Dolha.

Video in format Flash/IOS

Domnul Mircea Dolha:

Domnule președinte,

Distinși colegi,

Mă bucură că astăzi pe ordinea de zi la dezbateri avem câteva proiecte de lege extrem de importante pentru sănătatea oamenilor, a românilor.

De asemenea, în calitate de parlamentar și părinte, nu pot să nu fiu atent nici la ceea ce se întâmplă cu dezbaterea cu privire la PL-x 466.

Prin Legea nr.123/2008 pentru o alimentație sănătoasă, în unitățile de învățământ preuniversitar și prin Ordinul ministrului sănătății publice nr.1563/2008 privind aprobarea listei alimentelor nerecomandate școlarilor și preșcolarilor, precum și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, este stabilit cadrul legal privind informarea, protejarea și avertizarea consumatorilor cu privire la consumul unor anumite ingrediente alimentare, astfel încât aceștia să fie în deplină cunoștință de cauză la cumpărarea și la consumul produselor alimentare.

De asemenea, textul inițiativei legislative nu respectă prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă privind elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că aceasta conține prevederi incomplete, norme ce trebuie reformulate pentru a putea fi aplicabile și trebuie utilizate și expresii care nu se pot include într-un text de act normativ sau nu sunt conforme cu domeniul reglementărilor în vigoare.

Totodată, propunerea legislativă, prin prevederile sale, contravine Regulamentului Uniunii Europene nr.1169/2011, instituind o barieră suplimentară în circulația bunurilor, constând în interzicerea comercializării și obligativitatea etichetării altor produse decât cele prevăzute în regulamentele Uniunii Europene.

Cunoaștem cu toții, stimați colegi, cât de dificil și cât de delicat este a încerca să introduci interdicții în ceea ce-i privește pe copii și pe tineri, iar de multe ori prin astfel de acțiuni nu facem altceva decât să le stârnim și mai mult curiozitatea, dar și ulterior, printr-un consum excesiv, dependența de produsele care se încearcă a le fi interzise.

De aceea, consider că reprezintă obligația părinților să fie direct responsabili în privința obiceiurilor alimentare ale copiilor și cred că noi, ca parlamentari, poate că ar trebui să fim mai activi în privința combaterii altor pericole care pândesc viitorul copiilor noștri.

Partidul Național Liberal va vota pentru adoptarea raportului comun al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților și recomand respingerea Propunerii legislative pentru reducerea consumului băuturilor carbogazoase de către minorii cu vârste de până la 16 ani.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Iacoban, aveți cuvântul.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin-Avram Iacoban:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi și colege,

Propunerea legislativă a colegului meu de partid are o intenție foarte bună, doar că în conținut sunt ceva probleme. Susțin și eu ceea ce susținea colegul meu, că există un paralelism legislativ dacă adoptăm această lege, dar, mai mult, inițiatorul precizează faptul că este strict interzisă comercializarea băuturilor carbogazoase, cu excepția apei minerale îmbuteliate.

Cu siguranță că aici se face o confuzie în ceea ce privește apa minerală, care și ea poate fi atât plată, cât și carbogazoasă, carbogazificată, decarbogazificată parțial.

Dacă apa minerală carbogazoasă ar putea constitui o excepție de la regulă, deoarece este luată în acest fel din mediul natural, cu siguranță nu putem accepta exceptarea apei minerale carbogazificate, deoarece procesul de alimentare cu dioxid de carbon este identic cu cel de alimentare a băuturilor răcoritoare.

Înțelegem că băuturile răcoritoare ar trebui interzise, pentru că au E-uri. E-uri care nu s-ar regăsi în apa minerală.

Însă nu înțelegem rațiunea pentru care se propun spre exceptare doar băuturile carbogazoase. De fapt, corect sunt carbogazificate, de vreme ce și băuturile necarbogazoase, sau necarbogazificate au în componență aceleași E-uri.

Dacă nu E-urile au fost motivul inițierii acestei legi, indiferent de forma prezentată - carbogazoasă, carbogazificată sau decarbogazificată parțial, atunci nici acestea n-ar trebui exceptate.

În ceea ce privește informațiile de pe etichetă, considerăm că, în cazul apei minerale, ele trebuie să fie prevăzute ca obligație, deoarece și categoria apelor minerale are în componență nitrați și nitriți care pot afecta sănătatea umană.

Prin urmare, dragi colegi, propun adoptarea unui raport de respingere pentru această lege. Din păcate, conținutul nu este în conformitate cu procedura legislativă.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul secretar Mircovici, o intervenție scurtă, vă rog frumos.

Din partea Grupului parlamentar al minorităților naționale.

Video in format Flash/IOS

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor colegi,

Sigur că și grupul nostru parlamentar va vota respingerea, din moment ce comisiile au propus în unanimitate acest lucru.

Dar ținând cont de faptul că toate actele normative care se referă la sănătate sunt atât de importante, eu v-aș face o propunere legată de sănătatea politică a activității noastre desfășurate aici.

Mai avem‚ în momentul de față, pe ordinea de zi 263 de proiecte cu raport de respingere. Noi am reușit să facem, într-o oră și un sfert, 9, până în momentul de față. Aș propune celor care vin la microfon să vorbească în general cu argumente împotriva raportului comisiei, pentru că în favoarea raportului comisiei au discutat la comisie toți, și din moment ce avem rapoarte în unanimitate exprimate de toate grupurile politice, la ce e nevoie să vorbim aici, mai ales la subiecte care sunt delicate?

Credeți că presa va relua preocuparea și interesul nostru fantastic pentru sănătatea tinerilor de 16 ani? Hai să fim serioși!

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul Tinel Gheorghe, după care domnul Cernea.

Aveți cuvântul, Excelență.

Video in format Flash/IOS

Domnul Tinel Gheorghe:

Îmi pare rău, sincer, că aud astfel de poziții exprimate de la tribuna Parlamentului. Dreptul la a lua cuvântul și de a exprima un punct de vedere este reglementat prin Regulamentul nostru de organizare și funcționare și nu se precizează acolo că, eu știu, cu privire la exprimarea poziției rapoartelor cu propunere de respingere nu trebuie să vorbim sau nu trebuie să avem un punct de vedere.

Domnule secretar, nu încercați să impuneți o anumită conduită sau o anumită atitudine parlamentarilor, în contradicție cu propriul nostru regulament. Lăsați oamenii să-și exprime punctele de vedere, așa cum le au ei pregătite.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Am o singură rugăminte la dumneavoastră.

Dragi colegi, atâta timp cât un deputat al Parlamentului României intervine de la microfon și își exprimă o poziție politică personală, vă reamintesc ce scrie în regulament. S-ar părea că unii scăpăm anumite pagini sau le rupem. Nu interveniți la microfon ca să îl criticați pe cel dinaintea dumneavoastră, da?

Pentru că eu v-am dat cuvântul, mai ales dacă sunteți vicelider, în numele grupului parlamentar, pentru dezbateri generale, nu să-l criticați pe domnul deputat Mircovici. Este poziția sa, opinia sa personală, cum domnul Cernea are o opinie personală, cum eu am o opinie personală, cum domnul Buican, se exprimă de la microfonul de la tribuna Parlamentului. Pentru că altfel sunt nevoit să aplic acel articol din regulament care spune că pot să opresc și să sistez dezbaterile, în care vă dau cuvântul, dreptul la replică, la dreptul la replică, la dreptul la replică. Este rugămintea mea personală, dacă vrem să respectăm această instituție.

Domnul deputat Cernea.

Domnule deputat, aveți cuvântul la dezbateri generale, da?

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Pe procedură.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pe procedură, vă rog frumos.

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Desigur, nu vreau să intru într-o polemică, nu e loc de polemici, dar eu cred că soluția pentru faptul că avem foarte multe proiecte pe ordinea de zi este să extindem programul, nu să restrângem dezbaterea politică. Dezbaterea este necesară și absolut utilă democrației din România, indiferent ce opinii exprimăm, în favoarea rapoartelor de respingere sau împotriva acestor rapoarte de respingere. De aceea, domnule...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Care e procedura pe care ați ridicat-o, domnule deputat?

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

Procedura este că nu este un lucru de dorit să fim...

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Care e procedura?

Video in format Flash/IOS

Domnul Remus-Florinel Cernea:

... să nu mai luăm cuvântul chiar și la proiectele cu raport de respingere.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Eu n-am înțeles nimic din ce ați spus, să știți. Ați venit la microfon doar ca să aveți și dumneavoastră o intervenție, astăzi. Procedura înseamnă că citezi un articol din regulament și spui ce s-a încălcat sau ce este pe cale să se încalce în Camera Deputaților și dumneavoastră sesizați. Această chestiune poate s-o facă orice deputat în limita celor două minute.

Bun.

Mulțumesc.

Mai sunt alte intervenții la acest proiect de lege? Dacă nu, merge la votul final, nu are niciun amendament respins sau admis.

Vă reamintesc că raportul comisiilor sesizate în fond... este de respingere a acestei inițiative legislative.

Mergem mai departe.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie samedi, 6 mars 2021, 1:56
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro