Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 06-04-2016

Ședința Camerei Deputaților din 6 aprilie 2016

5. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor "Către finalizarea Uniunii bancare" COM (2015) 587(PH CD 34/2016). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PHC nr. 34/2016

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

5. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor "Către finalizarea Uniunii bancare" COM (2015) 587, PH CD 34/2016.

Domnule Ionescu, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Aurelian Ionescu:

Mulțumesc.

COM 587/2015, având titlul "Către finalizarea Uniunii Bancare".

Comisia pentru afaceri europene a reamintit că, în abordarea macro-prudențială, riscul sistemic este generat de incapacitatea colectivă a mai multor instituții financiare de a avea o reacție adecvată în condiții de criză.

În final, a subliniat că schema unică de garantare a depozitelor se adresează statelor membre care au adoptat moneda euro, fiind opțională pentru celelalte state membre cum este România și insistă asupra menținerii acestui caracter opțional.

Opinia, așa cum a fost adoptată în unanimitate de Comisia pentru afaceri europene, în ședința din 23 martie 2016, este supusă aprobării plenului Camerei Deputaților.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Intervenții?

Vă rog, domnule deputat. Grupul PNL. 2 minute.

Video in format Flash/IOS

Domnul Anton Doboș:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am citit cu atenție propunerea de hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la comunicarea Comisiei "Către finalizarea Uniunii bancare" și trebuie să constat că aprecierile favorabile cuprinse în aceasta sunt cu totul justificate. Realizarea Uniunii bancare nu mai este un obiectiv îndepărtat nici pentru statele membre ale Uniunii Europene și nici pentru statele care vor să adere la moneda unică europeană.

Vă reamintesc faptul că România, chiar dacă nu este membră a zonei euro, s-a pronunțat favorabil și a contribuit la acest proces încă de la discuțiile preliminare asupra Uniunii bancare. La nivel național, avem un sistem bancar solid, însă știm cu toții că riscurile majore, sistemice nu se pot evita decât prin efort comun.

Grupul PNL susține acest proiect de hotărâre.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Alte intervenții? Nu mai sunt. Mulțumesc.