Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 21, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.80/28-04-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
24-02-2020 (joint)
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 21-04-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 21, 2016

2. Primirea de răspunsuri orale la întrebările adresate membrilor Guvernului și altor conducători ai organelor administrației publice.

     

După pauză.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Este ora 10,00, începem partea a doua a ședinței de astăzi, consacrată răspunsurilor la întrebări.

 
Video in format Flash/IOS Ana Birchall

Prima întrebare, din partea doamnei deputat Ana Birchall, adresată Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. O avem prezentă pe doamna secretar de stat Anca Magdalena Chiser.

Tema întrebării: "Măsuri de sprijin pentru dezvoltarea sistemului de microîntreprinderi în mediul rural".

Vă rog, doamnă secretar de stat.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Anca Magdalena Chiser (secretar de stat, Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri):

Mulțumesc frumos.

Referitor la întrebarea având ca obiect "Măsuri de sprijin pentru dezvoltarea sistemului de microîntreprinderi în mediul rural".

Stimată doamnă deputat,

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă cel mai dinamic sector al economiei, care creează și menține locuri de muncă, care inovează și totodată creează valoare adăugată.

Prin politicile și programele pe care Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și alte autorități publice le concep și le implementează la nivel național se urmărește dezvoltarea și consolidarea acestora.

În continuare, v-am prezentat Strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea mediului de afaceri din România - Orizont 2020, Programul "România HUB", implementat de minister, prin direcția de specialitate, în care se desfășoară o serie de ateliere de lucru: "Mai aproape de tineri", "Start up Day", "Networking Day", Webinars - Consiliere de grup", "Primul meu curs de antreprenoriat", "Vreau să fiu antreprenor".

De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Economiei implementează, prin intermediul celor opt oficii teritoriale pentru IMM-uri și Cooperație, 10 programe naționale în sprijinul antreprenorilor care în anul 2016 beneficiază de un buget total în valoare de 159 milioane de lei. Dintre acestea, cu impact direct asupra antreprenorilor din mediul rural, inclusiv în județul Vaslui, menționăm: Programul național multianual pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural, Programul național multianual de microindustrializare, Programul pentru organizarea Târgului întreprinderilor mici și mijlocii, Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitarea acestora la finanțare - START, Programul de dezvoltare, modernizare, activități de comercializare a produselor și serviciilor de piață, Programul pentru stimularea înființării, dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri.

În prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice lucrează împreună cu Banca Europeană de Investiții la un Program Operațional "Inițiativa pentru IMM-uri"; de asemenea, tot MDRAP-ul implementează Programul Operațional Regional - POR - 2014-2020.

Un alt program care se adresează IMM-urilor din mediul rural este Programul Național de Dezvoltare Rurală - PNDR - 2014-2020, implementat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În continuare, v-am prezentat mai multe date, legate de măsuri și submăsuri în sprijinirea... care contribuie semnificativ la modernizarea și restructurarea agriculturii în anul 2014, 2015, aveți o sinteză pentru anul 2015 și concluzii generale: punctajele mici, obținute la înscrierea on-line, clasează firmele din Regiunea Nord-Est pe poziții care nu permit încadrarea în bugetele programelor guvernamentale, deoarece firmele nu pot susține din punct de vedere financiar mai multe locuri de muncă, create prin programe, menținerea pe o perioadă de 3 ani a locurilor de muncă existente la înscriere și partea de cofinanțare și cheltuieli neeligibile, în vederea implementării programelor.

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Doamna Ana Birchall, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Ana Birchall:

Mulțumesc mult, doamnă secretar de stat.

Apreciez răspunsul, e mai bun decât cel anterior, dar vă mărturisesc că, citind concluziile generale, cred că nu este corect ca încadrarea în șabloane predefinite să continue și să lase astfel zone importante din România, cum este și zona Vasluiului, într-o categorie care nu prea are șansă și sprijin la a se dezvolta.

Eu cred că avem nevoie de programe țintite care să însemne tocmai aplicarea unor excepții pentru zonele cu decalaje mari și cu handicap de dezvoltare.

Și, tocmai pentru că actualul Guvern s-a lăudat public, de nenumărate ori, că o prioritate este tocmai reducerea decalajelor dintre anumite zone din România și alte zone din Uniunea Europeană, dar și în interiorul țării noastre, eu vă rog pe dumneavoastră să considerați... să primiți la minister o delegație reprezentativă pentru județul Vaslui.

Eu o să contactez, în baza răspunsului dumneavoastră, toți reprezentanții IMM-urilor din județul Vaslui, și prin Camera de Comerț, și prin autoritățile locale, să vedem care sunt motivele pentru care în câteva programe pe care dumneavoastră le-ați enumerat nu s-a înscris nimeni sau au primit punctaje insuficiente.

Și aș vrea foarte mult să acceptați această solicitare publică, pentru ca împreună să putem să deblocăm și să dăm o mână de ajutor și acestei zone atât de frumoase din România.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Următoarea, adresată Ministerului Finanțelor Publice, tot de doamna deputat Ana Birchall, e prezent domnul Ion Ghizdeanu, domnul secretar de stat, vizavi de declararea județului Vaslui zonă defavorizată.

Vă rog, domnule secretar de stat.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Ghizdeanu (președintele Comisiei Naționale de Prognoză):

Mulțumesc, domnule președinte.

Ministerul Finanțelor Publice a primit întrebarea formulată de doamna deputat. S-a încercat să se dea un răspuns cuprinzător pe parcursul a 5 pagini de scrisoare foarte detaliată, asupra unor prevederi legate de... și fiscale, și programele de sprijin, a fost și transmisă.

Aș vrea să evidențiez, în primul rând, ceea ce este și în lucrare, realitatea economică, conform căreia, într-adevăr, județul Vaslui are cel mai scăzut nivel al PIB pe locuitor, inclusiv și din punctul de vedere al puterii de cumpărare, se situează la media de 25 din media UE, dar și 47 la nivel național, este o realitate în ceea ce privește structura economică a județului Vaslui, prezintă diferențe față de cea a economiei naționale, pentru că aici agricultura are în jur de 10%, în timp ce la nivel național este 5%.

În același timp, progresele totuși trebuie evidențiate sau au fost evidențiate și în scrisoare, respectiv că PIB-ul pe locuitor în județul Vaslui s-a dublat, între 2000 și 2014, de la 12%, față de media UE, la 25%, în prezent; de asemenea, creșterea economică în județ a fost, după criză, relativ importantă, chiar dacă în ultimii ani a fost sub media națională.

De asemenea, în scrisoare s-a evidențiat faptul că în ce privește declararea zonelor defavorizate, care se face potrivit prevederilor ordonanței de urgență, Ministerul Finanțelor Publice nu are atribuții în a interveni în hotărârea administrației publice locale, deoarece se încalcă principiul autonomiei locale.

Un al treilea domeniu abordat în răspunsul Ministerului Finanțelor Publice este cel legat de programele de sprijin ale mediului de afaceri. Au fost evidențiate programele de sprijin la care mediul de afaceri din județ poate apela. Dintre ele foarte important este Programul pentru Promovarea Dezvoltării Regionale. Instituirea acestei scheme s-a făcut prin Hotărârea Guvernului nr. 332/2014 pentru a sprijini investițiile care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă. În această schemă au fost aprobate 13 proiecte de investiții, sunt în analiză 21 de proiecte de investiții și evident că există toată disponibilitatea ministerului pentru ca la aceste 21 de proiecte să fie analiza finalizată cât mai repede, dar nu există în acest domeniu vreo posibilitate de orientare, dar condițiile sunt egale pentru toți cei care depun proiecte de investiții pentru dezvoltarea regională. Am înțeles că aici s-a discutat și despre programul de IMM, nu-l discutăm.

Din punctul de vedere al fiscalității - este al treilea domeniu din scrisoare -, din punctul de vedere al impozitului pe profit s-au dat toate detaliile asupra dificultății de a face o anumită diferențiere.

De asemenea, și la cotele reduse de TVA este de specificat poate puțin mai mult, pentru că există discuții. Și întrebați cu privire la introducerea unei cote reduse de TVA pentru livrarea de produse și linii de producție specifice în agricultură. Pentru a emite o opinie aici și a vedea concordanța cu Anexa 3 din Directiva 2006/112 a Comisiei Europene este necesară nominalizarea bunurilor care fac obiectul unei astfel de propuneri, în vederea unei eventuale compatibilități cu acest acquis.

Având în vedere că propunerea referitoare la scăderea TVA la o serie de produse și linii de produse specifice din agricultură este formulată, cum am mai spus, general este foarte dificil de determinat cu claritate care sunt seturile de produse specifice din agricultură și ce reprezintă liniile de producție...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Vă rog să concluzionați.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Ghizdeanu:

... și dacă s-ar introduce astfel de măsuri fără o analiză, detaliată și Ministerul Finanțelor Publice este deschis, și doamna deputat cunoaște cât e de deschis, și chiar la ședințele Comisiei pentru afaceri europene doamna ministru a participat personal, deci există toată deschiderea pentru soluționarea problemei și accelerarea dezvoltării în județul Vaslui. Trebuie totuși văzut dacă aceste bunuri sunt bunuri de capital.

Evident că au mai fost și prevederi legate de... și anumite precizări legate de impozitul pe venit. Având în vedere conținutul...

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumim.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Ion Ghizdeanu:

... acestui răspuns, în esență, este că Ministerul Finanțelor nu a găsit soluții legale pentru anumite facilități fiscale, dar pentru sprijin, total de acord și maximă disponibilitate pentru dialog.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

De acord, dar nu se poate... Am înțeles.

Doamnă deputat, sintetizați, vă rog.

 
Video in format Flash/IOS  

Doamna Ana Birchall:

Mulțumesc mult, domnule președinte de ședință.

Eu apreciez că în răspunsul dat de Ministerul Finanțelor mi se enumeră măsurile generale de relaxare fiscală, pe care cu onor vă învederez, domnule secretar de stat, și să-i transmiteți și domnului ministru, că aceste măsuri generale de relaxare fiscală le cunoșteam, pe care le-ați enunțat dumneavoastră și aici, și în răspunsul scris. De ce le cunoșteam? Pentru că au fost luate de Guvernul PSD.

Opinia mea, în schimb... și întrebarea mea se referea la măsuri suplimentare care, pe principiul discriminării pozitive - poate ați auzit de așa ceva -, să ajute Vasluiul să ajungă la un nivel egal cu al altor regiuni din România.

Eu îmi aduc aminte că, de nenumărate ori, reprezentanții acestui Guvern, reprezentanții Ministerului Finanțelor și nu numai ei, au învederat public și au promis public că vor face o prioritate din politica de reducere a decalajelor dintre anumite zone ale țării.

Și eu mă bucur că dumneavoastră îmi răspundeți mie scris și îmi spuneți care e situația din județul Vaslui și că sunteți deschiși la dialog, dar ce-ar fi să și găsim soluții concrete? Pentru că măsuri, dacă se dorește să se ia, se pot lua. Fără măsuri speciale de scutiri de impozite și taxe mai mici pe o perioadă determinată, mediul de afaceri din Vaslui nu poate să se dezvolte și în acest fel nu putem să ajutăm acest județ, dacă vrem într-adevăr să-l ajutăm. Eu și cu colegele și cu colegii mei vrem să-l ajutăm, văd că dumneavoastră ne invitați la dialog. Sigur, suntem deschiși la dialogul învederat de dumneavoastră, dar ce-ar fi ca o bază a acestui dialog să fie și câteva măsuri concrete? Investitorii străini au nevoie de politici fiscale atractive pentru a veni în zona noastră. Și eu știu că și în alte zone, și din România, și din Uniunea Europeană, se practică acest principiu, al discriminării pozitive.

Nu în ultimul rând, ar trebui ca toate controalele și amenzile date de ANAF să fie îndreptate împotriva marilor datornici și evazioniștilor fiscali, nu către firmele mici, care abia supraviețuiesc.

Să nu se înțeleagă că vrem să încurajăm neplata taxelor. Dacă vă uitați pe statistici, chiar dacă este un județ mai dezavantajat - pentru că eu niciodată nu o să spun că este un județ sărac, pentru că e foarte bogat, din alte puncte de vedere: în primul rând, bogăția umană și frumusețea tradițiilor și a portului românesc - dar dacă vă uitați pe statistici, chiar dacă sunt mai nevoiași, sunt în topul celor care își plătesc dările către stat.

Așa că, domnule secretar de stat, eu vă rog pe dumneavoastră să refaceți răspunsul și să veniți cu măsuri concrete.

Și sigur că apreciez și răspund pozitiv invitației dumneavoastră la dialog, dar înainte de a ne așeza la acel dialog, haideți să avem un dialog constructiv, și să-mi trimiteți cel puțin 5 măsuri concrete pe care dumneavoastră, ca minister, le aveți în vedere.

Deci aștept reformularea răspunsului.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Florica Cherecheș

Următoarea întrebare vine din partea doamnei deputat Florica Cherecheș. Sunt prezenți domnul secretar de stat Andrei Kiraly și doamna secretar de stat Anca Chiser - cei doi secretari de stat de la Ministerul Economiei și de la Ministerul Educației.

O rog pe doamna Anca Chiser...

Vă rog, prezentați dumneavoastră, pe scurt, răspunsul și vă rog să-i comunicați doamnei deputat răspunsul celor două ministere.

Video in format Flash/IOS  

Doamna Anca Magdalena Chiser:

Referitor la întrebarea având ca obiect abrograrea Ordonanței de urgență nr. 94/2014 și elaborarea unui nou act normativ privind învățământul profesional în sistem dual.

Din perspectiva Strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea mediului de afaceri din România - Orizont 2020, Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri susține aplicarea măsurii "Sprijinirea dezvoltării educației antreprenoriale la toate nivelurile de învățământ și stimularea antreprenoriatului social".

Ministerul Economiei va sprijini implementarea programelor "Întreprindere simulată" și "Firmă de exercițiu", în cadrul cărora se vor organiza parteneriate cu unități, instituții de învățământ, atât din țară, cât și din străinătate, prin intermediul cărora elevii și studenții să practice rolul unui întreprinzător european.

Vor fi organizate programe de pregătire profesională pentru personalul IMM-urilor și va fi sprijinită pregătirea practică a viitorilor absolvenți în IMM-uri, în condiții similare viitoarelor locuri de muncă.

Va fi sprijinită organizarea de stagii de practică a studenților, în întreprinderi.

De asemenea, va fi implementat, în continuare, Programul "România HUB", lansat în anul 2014, în cadrul căruia vor fi desfășurate o serie de ateliere de lucru, mai aproape de tineri: "Start up Day", "Networking Day".

Se va efectua un turneu de promovare, la nivel național, a antreprenoriatului de succes.

De asemenea, va fi elaborat un program de sprijin pentru crearea de platforme web care să promoveze oportunități de educație și formare profesională pentru tineri.

Vor fi sprijinite încheierea de parteneriate între mediul privat și școli, pentru realizarea unor stagii de pregătire practică pentru profesori, în vederea îmbunătățirii competențelor profesionale anteprenoriale ale acestora.

Mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Acestea fiind spuse, trecem la secțiunea următoare.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 25 february 2020, 3:16
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro