Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of April 21, 2016
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.80/28-04-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Video archive:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2016 > 21-04-2016 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of April 21, 2016

3. Prezentarea interpelărilor adresate Guvernului.  

     

Domnul Florin Iordache:

      ................................................
Video in format Flash/IOS  

Acum discutăm de lista interpelărilor, prezentarea pe scurt a interpelărilor.

 
Video in format Flash/IOS Andrei Daniel Gheorghe

Avem o interpelare din partea domnului deputat Liviu-Bogdan Ciucă, depusă în scris; domnul Vicențiu-Mircea Irimie - o interpelare, depusă în scris; Ioan Oltean - două interpelări, depuse în scris; Adrian-Miroslav Merka - o interpelare; Aurel Niculae - două interpelări; Eugen Tomac - trei interpelări, depuse în scris; Lucia-Ana Varga - nouă interpelări; Petru Movilă - două interpelări; Cornelia Negruț - două interpelări; Clement Negruț - o interpelare; Cristian Buican - o interpelare; Virgil Guran - patru interpelări; Florin Ciurariu - o interpelare; Scarlat Iriza - două interpelări; Daniel Andrei Gheorghe - cinci interpelări...

Vreți să prezentați una? Aveți două minute, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voi prezenta o interpelare adresată domnului ministru al agriculturii, Achim Irimescu.

Obiectul interpelării îl reprezintă "Soarta lăptarilor români".

Domnule ministru,

Vă mulțumesc pentru răspunsul exhaustiv pe care mi l-ați dat la interpelarea precedentă cu privire la cotele de lapte.

Pe hârtie, lucrurile arată foarte bine, iar legislația în materie este una deosebit de bine pusă la punct.

Întrebarea este dacă această legislație și planurile adoptate de minister au aplicabilitate practică și eficiență economică, impactând în mod real activitatea agricolă și comercială a lăptarilor din România.

Ca atare, vă propun o soluție pe care o aplică mai multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

Se știe că laptele de import, provenit din țări ale Uniunii Europene care beneficiază de subvenții mari în agricultură intră în țara noastră la un preț mult mai mic decât prețul de producție al laptelui românesc.

Pe lângă laptele străin, care vine la un preț sub mediul pieței autohtone, mai avem lapte contrafăcut ori lapte care este subevaluat, în urma unei activități de evaziune fiscală.

În unele cazuri, ministerul ar trebui să dispună controale ale ANSVSA și ANAF în punctele vamale.

Revenind asupra laptelui care intră în țară la un preț redus, ca urmare a subvențiilor majore din țara-mamă, dincolo de cazurile care țin de ilegalități, precum spuneam mai sus, consider că Guvernul României ar trebui să fixeze un preț minimal, la lapte, eventual prețul de referință al pieței autohtone.

Astfel, dacă o societate comercială străină vine cu un preț la jumătate față de - spre exemplu - prețul de pornire la comercializarea laptelui românesc, respectiva societate comercială să fie obligată să depună, în vederea autorizării comercializării laptelui pe piața românească, o garanție financiar-bancară care să reprezinte diferența dintre prețul de intrare a produsului în țară și prețul minim stabilit de către ministerul pe care îl conduceți.

Al dumneavoastră lăptar otopenar, Daniel Gheorghe.

Solicit răspuns verbal și scris.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Radu Zlati

Mai departe. Domnul deputat Cristian-Constantin Roman - două interpelări, depuse în scris; doamna Raluca Turcan - o interpelare, Marioara Nistor - patru interpelări; Victor Paul Dobre - o interpelare; Cătălin-Marian Rădulescu - o interpelare; Mihai-Bogdan Diaconu - o interpelare; Ștefan-Alexandru Băișanu - două interpelări; un grup de patru deputați - Paul Dumbrăvanu, Eugen Nicolăescu, Florin Alexe și Raluca Ispir - o interpelare, depusă în scris; Laurențiu Nistor - o interpelare; Aurelia Cristea - o interpelare; Ioan-Sorin Roman - o interpretare; Natalia Intotero - trei interpelări; Florin-Cristian Tătaru - o interpelare; Ciprian-Nicolae Nica - o interpelare; Cătălin-Vasile Matei - două interpelări; Ana Birchall - trei interpelări; Vasile Horga - patru interpelări; Grigore Crăciunescu - o interpelare; Ioan Stan - o interpelare; Anghel Stanciu - o interpelare; Constantin Rădulescu - o interpelare; Dan-Cristian Popescu - o interpelare; Daniel Zamfir - o interpelare; Andreea-Maria Paul - două interpelări; Gheorghe Marin - una; Mihai Tararache - o interpelare; Radu Zlati - o interpelare...

Da, vă rog, domnule deputat.

Pe scurt, aveți două minute, să prezentați.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Radu Zlati:

Mulțumesc.

Către domnul prim-ministru Dacian Cioloș, precum și către domnul ministru al culturii Vlad Alexandrescu.

Vă atrag atenția, cu respect, dar și cu îngrijorare, asupra faptului că se află în curs de organizare și desfășurare concursul pentru ocuparea funcției de director al Muzeului Țăranului Român.

Însă în anunțul privitor la condițiile de organizare, anunț făcut de către Ministerul Culturii, se specifică două acte normative: Legea nr. 269/2009 și Ordinul ministrului culturii nr. 2799/2015.

Din păcate însă pentru organizatorii concursului, Legea nr. 269/2009 prevede în mod expres faptul că ar trebui să stea la baza concursului un act aprobat prin hotărâre a Guvernului.

Or, Ordinul ministrului culturii nr. 2799/2015, care conține regulamentul de organizare a concursurilor de proiecte de management, nu a fost aprobat prin hotărâre de Guvern.

Cu alte cuvinte, după opinia mea, acest concurs excede cadrul legal și, ca urmare, vă solicit, domnule prim-ministru și domnule ministru, să îmi răspundeți la întrebarea dacă vă asumați consecințele legale ale încălcării Legii nr. 269/2009 sau dacă veți lua măsuri pentru intrarea în legalitate a organizării concursurilor de management pentru instituțiile de cultură și muzeale care fac obiectul reglementării Legii nr. 269/2009.

Menționez faptul că am atras deja atenția asupra acestei probleme, într-o declarație de presă din data de 18 aprilie 2016, dar singura reacție, și aceea neoficială, a fost din partea unui consilier al ministrului culturii, care, pe un site de socializare, mi-a atras atenția că intervenția mea nu este în regulă și că opinia mea va fi judecată de către cei care au dreptul să o facă.

Aștept răspuns în scris.

Deputat PNL, Radu Zlati.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Aurelian Mihai

Următorul... domnul deputat Anton Doboș - o interpelare; Sorin-Avram Iacoban - 15 interpelări; Ion Eparu - două interpelări; Dorel Covaci - două interpelări; Eusebiu-Manea Pistru-Popa - o interpelare și ultimul, domnul deputat Aurelian Mihai - două interpretări.

Vă rog, domnule deputat, aveți două minute, pentru a prezenta una dintre ele.

Video in format Flash/IOS  

Domnul Aurelian Mihai:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

"Sprijin pentru repatrierea rămășițelor pământești ale românilor decedați și aflați în străinătate".

Către domnul prim-ministru Dacian Cioloș.

Stimate domnule prim-ministru,

Dată fiind situația încă nerezolvată privind românii decedați în diaspora, nerepatriați încă, la rugămintea multor familii de români care trec prin această situație, cazuri semnalate și de asociația românească CASCRI, din Italia, de curând, vă solicit elaborarea unui act normativ care să vină în sprijinul primăriilor și consiliilor locale, pentru stabilirea unui cuantum de minimum 11.000 RON privind ajutorul de urgență acordat în vederea acoperirii cheltuielilor efectuate pentru repatrierea rămășițelor pământești ale acestor oameni, prin sprijinul primăriilor, așa cum am spus.

Vă solicit răspuns în scris.

Și a doua interpelare: "Agenție pentru investiții și pentru promovare comercială în cadrul Ministerului Economiei".

Către domnul prim-ministru Dacian Cioloș.

Stimate domnule prim-ministru,

Ați susținut într-o declarație, în luna februarie a acestui an, că intră în calculele Guvernului înființarea unei Agenții pentru investiții și pentru promovare comercială în cadrul Ministerului Economiei, agenție care va avea ca obiectiv stimularea implicării românilor din afara granițelor țării, în parteneriate economice, proiect pe care îl salut, ca român care a trăit în diaspora, oportunitate pe care o vor avea mulți dintre cetățenii români, în perspectiva repatrierii, ori să dezvolte noi și noi afaceri acolo unde locuiesc.

Așadar, vă solicit redactarea actului normativ cu privire la înființarea acestei agenții, cât mai curând, pentru a produce efectele scontate în beneficiul românilor de pretutindeni.

Vă mulțumesc.

Deputat Aurelian Mihai, Grupul parlamentar al PNL - pentru Europa de Vest.

 
Video in format Flash/IOS  

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc mult, domnule deputat.

Acestea fiind spuse, declar ședința închisă.

Mulțumesc.

Ne vedem săptămâna viitoare.

 
     

Ședința s-a încheiat la ora 10,26.

 
     

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 19 february 2020, 22:06
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro