Plen
Ședința Camerei Deputaților din 11 octombrie 2016
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.144/17-10-2016
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 11-10-2016 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 11 octombrie 2016

6. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat, (ca urmare a incompatibilității domnului deputat Victor Roman) (PH CD 105/2016). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PHC nr. 105/2016

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

3. Proiectul de Hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat, ca urmare a incompatibilității domnului deputat Victor Roman.

Vă rog, domnule vicepreședinte, vă rog, prezentați punctul de vedere al Comisiei juridice.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Cupșa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cu adresa nr. 1034 din 2016, Biroul permanent al Camerei Deputaților a transmis Comisiei juridice adresa Agenției Naționale pentru Integritate referitoare la domnul deputat Victor Roman, adresă prin care ni se aducea la cunoștință rămânerea definitivă a raportului de evaluare, ca urmare a Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 1785.

Biroul permanent a transmis Comisiei această adresă, pentru a redacta proiectul de hotărâre și prezentul raport.

Am luat în dezbatere, în data de 3 octombrie, documentele referitoare la acest caz și am întocmit un raport care însoțește proiectul de hotărâre solicitat.

Precizăm că la data de 10 octombrie 2016, cu adresa nr. 1429, ne-a încunoștințat Biroul Camerei că domnul deputat Victor Roman a solicitat modificarea ordinii de zi, pentru depunerea unui raport suplimentar. De asemenea, domnul Victor Roman ne-a încunoștințat că a inițiat o cale extraordinară de atac și a solicitat Camerei Deputaților amânarea punerii în executare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Raportul nostru spune că încetarea de mandat, precum și amânarea încetării mandatului sunt atribute exclusive ale președintelui Camerei Deputaților.

Am redactat proiectul de hotărâre privitor la vacantare, am întocmit raportul suplimentar, cu unanimitate de voturi, pe care vi-l spunem atenției și votului.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Și eu vă mulțumesc.

Dacă sunt... stați... la acest subiect? Nu, nu, nu, stați să terminăm, vă rog. Să terminăm și apoi vă dau cuvântul.

La acest subiect, dacă nu sunt intervenții, vreau să vă citesc... Plenul ia act, și în aceste condiții vreau să citesc hotărârea de vacantare.

Dacă la titlul hotărârii sunt observații? Nu.

La articolul unic sunt observații? Nu.

Mulțumesc.

Rămâne la votul final.

Cu acestea am încheiat, ne vedem la... dar nu înainte de a-i da cuvântul domnului Nicolăescu... ne vedem la ora 14,30, cu moțiunea simplă pe justiție.

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vreau să fac o informare a plenului, din partea Grupului parlamentar al PNL.

După cum știți, astăzi, după opinia noastră, prin abuzarea procedurilor parlamentare, a fost programată dezbaterea moțiunii simple pe justiție.

Grupul nostru parlamentar consideră că nu poate participa la o asemenea dezbatere strict electorală, la o asemenea dezbatere care nu are niciun fel de legătură cu justiția.

PSD-ALDE dorește prin această dezbatere, de fapt, să aibă discursuri populiste de campanie. Dorește să schimbe atenția asupra modului în care liderii PSD și ALDE, cu mari probleme de integritate, vor fi pe listele parlamentare și, în consecință, luptă împotriva justiției.

Nu putem fi de acord cu un asemenea demers demagogic populist. Nu putem fi de acord cu faptul că se încearcă o problemă a României să fie transferată în afara României, ceea ce cred că este un gest cu totul și cu totul inacceptabil.

Aș dori, de asemenea, să vă spun că nu este normal ceea ce într-adevăr a spus doamna ministru Prună, dar declarațiile nefericite ale doamnei ministru nu înseamnă să facem rău României, nu înseamnă să anunțăm că luptăm pentru justiție, când de fapt luptăm împotriva justiției. Acest lucru nu este acceptabil și, în consecință, Grupul parlamentar al PNL nu va participa nici la dezbaterea moțiunii, nici la votul final de astăzi.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache (de la tribună):

Stimați colegi,

Îmi pare foarte rău, acest demers al dumneavoastră... încă o dată demonstrați că ați început campania electorală, dar ați început-o total greșit.

Dacă citeați Regulamentul Camerei Deputaților, stimați colegi, la 182 spunea foarte clar că în momentul în care președintele Camerei primește o solicitare de moțiune simplă, în termen de 6 zile stabilește data dezbaterii moțiunii simple.

În consecință, ieri am primit solicitarea și în termen de 24 de ore această moțiune, din punctul nostru de vedere, trebuia discutată.

Că dumneavoastră demonstrați încă o dată că nu vă interesează problemele reale, demonstrați încă o dată că justiția este un capitol care nu este o prioritate pentru partidul dumneavoastră, e problema dumneavoastră.

Noi considerăm că, într-adevăr, problemele reale care au fost identificate în justiție, în ultima perioadă, interesează românii.

Vreți să stați acasă și să plecați, în condițiile în care, repet, astăzi era... și... nu doreați să participați, aveam ședințe de comisii, puteam lucra în plen, puteam lucra în felul... putem... da...

Deci, îmi pare rău că dumneavoastră priviți... și cei care vor taxa modul în care dumneavoastră înțelegeți că justiția este un capitol interesant și important pentru români, care trebuia discutat aici, în Parlament.

În aceste condiții, cu sau fără dumneavoastră, dezbaterea pe moțiunea simplă, când va fi invitată doamna ministru Raluca Prună, va avea loc începând cu ora 14,30.

Mulțumesc. (Revine la prezidiu.)

Domnul Máté, liderul Grupului UDMR.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Máté András-Levente:

Stimați colegi,

Într-adevăr, domnul președinte al Camerei are dreptate. Atunci când primește o moțiune simplă, are obligația de a fixa, conform Regulamentului, termenul pentru dezbatere și vot.

Dar, stimați colegi, eu țin minte că în luna martie am mai inițiat, și a fost și UDMR-ul semnatarii unei moțiuni simple, când doamna ministru spunea că drepturile omului... "e doar o luptă sau discuții teoretice și nu trebuie luate în serios". Asta a declarat, în luna martie, doamna ministru. Văd că astăzi mai declară că a și mințit undeva.

Păi, rolul Parlamentului este tocmai de a dezbate o moțiune simplă. Și se îndreaptă moțiunea simplă către un ministru, iar ministrul este în acel scaun datorită votului dat de către Parlament, adică cumva situate invers. Guvernul există tocmai pentru că un Parlament a votat încrederea.

Iar, stimați colegi, eu vă rog respectuos, nu plecați astăzi din plen, votați Legea conversiei. Nu plecați, că dați în oamenii care așteaptă această lege.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Foarte bună intervenția domnului Máté.

Vă rog. Domnul Pâslaru.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Costin Pâslaru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Domnule ministru Nicolăescu,

Noi - parlamentarii, noi - deputații venim la serviciu ca să facem legi, să votăm legi, să votăm moțiuni.

În momentul în care Guvernul greșește, sigur, noi apelăm la acest instrument parlamentar și amendăm Guvernul. Amendăm Guvernul, în totalitatea lui, printr-o moțiune de cenzură sau, printr-o moțiune simplă, un anumit ministru.

Ceea ce a declarat doamna ministru Prună a pus undeva, dacă vreți, a umplut cana, prin greșelile pe care le face și prin faptul că pe noi, ca țară, România, ne face de râs, atât în interiorul țării, cât și în exterior. Iar noi, prin acest instrument democratic, am făcut o moțiune, moțiune care astăzi, datorită prezenței colegilor din partidul din care fac parte, colegilor din ALDE și alți mulți parlamentari care vor fi prezenți la moțiune, vom vota această moțiune.

Dacă dumneavoastră nu vreți să veniți la vot, e treaba dumneavoastră, dar nu știu cum veți răspunde colegilor din... sau, dacă vreți, societății civile, spunând că nu vreți să veniți nici la votul final.

Până acum, țineați foarte mult să se voteze acea conversie, și acum nu vreți să veniți la votul final.

Să știți că, dacă e nevoie, noi vă amintim de câte ori este nevoie de faptul că noi, parlamentarii, am fost trimiși în Parlament să reprezentăm românii și să fim prezenți la aceste lucrări.

Colegii mei din Partidul Social Democrat vor fi prezenți și la votul final, pentru că românii au nevoie de acest vot final și de voturile finale și de legile pe care le facem în Parlament, și vom vota și moțiunea de cenzură.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Drept la replică, domnule Pâslaru.

Nu. Domnule Nicolăescu, v-a pronunțat numele, domnul Pâslaru, ce să-i fac...

Video in format Flash/IOS

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Discursuri la care mă așteptam. Demagogice și mincinoase. Pentru că numai asta știu să facă.

În consecință, pentru public o spun de data aceasta, dacă astăzi nu se vor vota anumite legi, nu se votează pentru că PSD-ul ne obligă să avem o asemenea atitudine, în sensul în care să nu fim părtași la denigrarea României, în sensul în care să nu fim părtași la lupta împotriva justiției, pe care PSD și ALDE au declanșat-o. Aceasta este realitatea și asta o vom spune în permanență, până când PSD-ul va înțelege să-și schimbe atitudinea.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Domnul Márton, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Să nu ne jucăm cu vorbele. La o sesiune de vot final se votează legi și moțiuni. În mod evident, orice deputat dacă... sau un grup parlamentar... consideră că nu dorește să participe la votul pe această moțiune, e decizia lui. Dar, dincolo de aceasta, poate să participe la votarea celorlalte legi, dacă dorește să fie votate. Dacă nu participă la votarea acelor legi, înseamnă că nu dorește să fie votate. Și atunci se pune întrebarea justificată: de ce?

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Mulțumesc.

Declar ședința închisă.

Ne vedem la ora 14,30... cei care vor să rămână la serviciu!

Mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 20 februarie 2020, 6:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro