Plen
Ședința Camerei Deputaților din 28 decembrie 2016
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.1/04-01-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2016 > 28-12-2016 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 28 decembrie 2016

46. Supunerea la votul final:
  46.41 Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, reexaminată la cererea Președintelui României (PL-x 473/2016/28.12.2016). (adoptată legea cu amendamente)  
 
consultă fișa PL nr. 473/2016

   

Domnul Florin Iordache:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

41. Acum, stimați colegi, vă supun votului Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, reexaminată la cererea Președintelui României.

Comisia pentru buget propune adoptarea.

Cine este pentru?

Deci, pentru stenogramă, ALDE, PSD, Minorități minus unu și UDMR au votat pentru. 174.

Abțineri? O abținere.

Împotrivă? 85.

Acesta este rezultatul.

Vă mulțumesc, stimați colegi.

A fost adoptată.

La explicarea votului, vă rog, Grupul UDMR.

Video in format Flash/IOS

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Am votat pentru această lege, pentru că ea este așteptată de cetățenii țării, cu toate că suntem convinși că, în cazul taxei radio-tv s-a făcut o mare greșeală. Vă spun din start. Finanțiștii, știți cu toții că, dacă, și, în mod sigur n-o să avem bugetul pentru anul 2017 din 1 ianuarie, până când vom reuși să votăm acest buget, toate autoritățile vor primi 8,5 din ceea ce au primit pentru anul trecut, adică 2016.

Or, pentru Radiodifuziune și Televiziune nu există niciun leu pentru funcționarea acestor instituții. Suma primită de la buget este virată în întregime către transportul emisiunii, către retehnologizare, deci niciun leu nu poate fi cheltuit pentru funcționare.

Prin acest vot dat astăzi ați împins inclus Radiodifuziunea spre faliment.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Grupul PNL.

Imediat. Explicarea votului, toată lumea.

Vă rog.

Grupul PNL, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Stimați colegi,

Prin votul de astăzi al majorității, cu siguranță punem cruce independenței presei naționale, a TVR-ului, în România, de către cea mai democratică instituție a României, Parlamentul României.

Prin votul de astăzi, stimați colegi, întoarcem TVR-ul în perioada PCR-ului, atât de drag unora dintre dumneavoastră. Singura diferență era că atunci aveam un program de două ore. Acum o să-l vedem pe domnul Dragnea toată ziua la televizor și, cu siguranță, ne vom bucura. (Vociferări.)

Asemănarea e că finanțarea de la Guvern înseamnă cenzură și pumnul în gura presei libere.

Felicitări, stimați PSD-iști! Ați întors astăzi România la PCR.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Domnul Ganț.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Stimați colege, stimați colegi,

N-aș fi ieșit să-mi explic votul, dacă nu s-ar fi consacrat astăzi în Parlament sintagma "minorități minus unu". Dat fiind faptul că acest lucru s-a întâmplat, m-am simțit dator să explic faptul că m-am abținut, pentru că, de principiu, sunt absolut de acord cu eliminarea a 101 taxe. Nu sunt de acord cu eliminarea taxei radio-tv. Asta e convingerea mea personală. Așa că, de aceea, am ales să mă abțin.

Vă mulțumesc mult.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Domnule președinte Dragnea, vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei care, astăzi, au votat încă o dată această lege, care este așteptată de milioanele de români, care nu mai vor să fie umiliți la cozi, care nu mai vor să plătească taxe inutile, care nu mai...

Din sală:

Nu li se dă voie.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nicolae-Liviu Dragnea:

Cei șapte ani de acasă lipsesc la mulți...

...care nu mai vor să plătească taxe care se încasează și care se țin în bănci, pentru că așa vrea un anumit sistem.

Rar mi-a fost dat să văd o asemenea încrâncenare și o asemenea înverșunare împotriva unei legi care face atât de mult bine. Sincer.

A fost adoptată, criticată imediat de unii care au votat-o chiar atunci. A fost contestată la Curtea Constituțională. Curtea a respins contestația și a declarat legea constituțională. A fost retrimisă la Parlament, doar, doar, renunțăm la această lege pentru ca românii, în continuare, să stea ca în perioada comunistă, într-adevăr, la cozi și umiliți.

Vreau, de asemenea, să mulțumesc și colegilor din Senat care au adoptat rapid această poziție față de solicitarea Președintelui.

Aș vrea să nu mai plângă nimeni pe umărul TVR-ului și Radio-ului. De-abia de aici înainte aceste două instituții pot ieși din politizare și pot ieși din dependența față de politic. În condițiile în care în fiecare an, prin lege, vor ști că au o sumă foarte clară, n-au de ce să se mai căciulească nici la primul-ministru, nici la Parlament, nici la ministrul de finanțe, nici la alt lider politic cu influență în momentul respectiv.

De asemenea, procesul de restructurare necesar în TVR trebuie să înceapă, dar trebuie să înceapă, dar trebuie să înceapă nu sub presiune și nu dând oamenii afară.

Nu mai văd nicio scuză posibilă care ar putea fi inventată ca această lege să nu fie promulgată rapid de președinte.

Vă mulțumesc mult.

(Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Grupul ALDE.

Vă rog, domnule deputat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Vosganian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul ALDE a susținut anularea integrală a acestor taxe. Și aș vrea să explic și votul nostru, pentru că, sigur, în condițiile în care opiniile sunt atât de împărțite, e bine ca opinia publică să cunoască punctele de vedere și să judece în consecință.

Eu am privit cu îngăduință această înverșunare a colegilor noștri care apără acum această taxă. Dar aș vrea să-i întreb pe colegii noștri, ce răspuns au dat atunci când s-a pus problema creșterii acestei taxe. Avem o taxă care din 2003 stă nemișcată. Au fost mai multe solicitări de creștere a taxei, pentru ca ea să fie un real sprijin pentru Televiziune.

Consiliile de administrație succesive au semnalat că taxa care a fost stabilită printr-o hotărâre din 2003 nu mai corespunde și că rata inflației de atunci și până acum a făcut ca acest suport, chiar dacă el a fost învelit într-o cifră atât de impresionantă, nu este suficientă. De fiecare dată, parlamentarii s-au opus. E limpede, deci, că parlamentarii, ei înșiși, ca voință politică, au socotit că această taxă nu este suficientă, dar, în același timp, s-au temut s-o mărească.

Deci, atunci, stimați colegi, dacă dumneavoastră considerați că această taxă care a fost votată în 2003 nu mai poate fi mărită, și nu este un instrument real pentru funcționarea Televiziunii, atunci, nu înțeleg de ce această înverșunare de a o menține, doar ca s-o transformați într-un instrument ridicol de luptă politică împotriva celor care vor s-o anuleze.

Dacă dumneavoastră aveați această opinie că taxa asta este un sprijin real, atunci de ce de atâția ani v-ați ferit s-o indexați, așa cum totul se indexează pe această lume, și, dacă socotiți că din 2003 și până astăzi rata inflației are deja de mult încă două zerouri, atunci vă întreb dacă sunteți cu adevărat sinceri în a apăra taxa, sau dacă doriți cu tot dinadinsul să vă opuneți unei măsuri care v-a scăpat printre degete și anume aceea a eliminării unor taxe?

Și încă ceva. Refuz să cred că orice ban care pleacă de la buget este rezultatul unei presiuni de natură politică. Noi nu cumpărăm nici pe profesori dacă le dăm lefuri de la buget, nu cumpărăm nici pe medici dacă le dăm lefuri de la buget, nu cumpărăm nici anumite sectoare de activitate atunci când, cu îngăduința Uniunii Europene, le dăm subvenții, și sunt convins că Televiziunea, care are un consiliu de administrație, care este, potrivit structurii politice a Parlamentului..., deci în niciun caz nu putem spune că Televiziunea nu are o administrare cu vector politic, a doua zi se va pune la remorca Parlamentului, la remorca majorității parlamentare.

De aceea, eu spun să dăm la o parte orice tentativă de a masca jocul politic explicit prin argumentații de natură economică, să acceptăm faptul că noi până acum am fost cu totul neîndemânatici în a aborda această taxă, prin înghețarea ei la nivelul anului 2003 și că de fapt soluția aceasta vine să dea o viziune clară, limpede de susținere în viitor a Televiziunii, a cărei restructurare sigur că trebuie s-o avem în vedere.

Și nu vă temeți atât de mult că în luna ianuarie Televiziunea va fi într-un vacuum financiar, pentru că există resurse ca până la votarea bugetului, lucrul acesta să poată fi îndeplinit, și vă asigur că bugetul va fi votat foarte repede.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Alte intervenții?

Procedură. Vă rog, doamnă deputat.

Video in format Flash/IOS

Doamna Raluca Turcan:

Procedură, domnule președinte.

Dragi colegi,

S-au spus aici două lucruri care trebuie corectate.

Această taxă atât de ridicolă putea fi modificată în perioada celor trei ani de guvernare în care PSD-ul a avut majoritatea și guvernul. În același timp, tot pe procedură, au existat nenumărate inițiative legislative de modificare a formei de finanțare a Televiziunii și Radioului public, astfel încât să nu fie zdruncinate, să nu fie aruncate în derizoriu, să nu fie puși pe drumuri foarte mulți oameni profesioniști și un pilon fundamental al democrației românești să ajungă acum să fie în pericol de a fi desființat.

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Da. Și eu vă mulțumesc.

Am rugămintea... Regulamentul, în vacanță, vă rog eu citiți-l. declarații politice nu acum. Ați avut o intervenție la finalul votului.

Mulțumesc.

Înainte de a închide...

A! Mai aveți... USR-ul, vă rog frumos. Explicarea votului.

Video in format Flash/IOS

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Dragi colegi,

Din ce înțeleg eu, majoritatea, PSD și ALDE, au votat eliminarea acestei taxe pentru a o impune tuturor cetățenilor, practic, lucru care se întâmplă. Finanțând de la buget, înseamnă că impunem tuturor cetățenilor această taxă.

Ca soluție generală, eu văd așa, și cred că soluția va fi PSD și ALDE tot timpul... (Vociferări.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Continuați, domnule coleg.

Video in format Flash/IOS

Domnul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu:

Problema, generic am putea s-o numim așa: afară este frig, soluția PSD și ALDE este "hai să spargem termometrul".

Mulțumesc. (Aplauze; Vociferări.)

Video in format Flash/IOS

Domnul Florin Iordache:

Și ultimul vorbitor, Varujan Pambuccian.

Vă rog, explicarea votului, Grupul minorităților naționale.

Vă rog, domnule lider.

Video in format Flash/IOS

Domnul Varujan Pambuccian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Nu despre votul acesta vreau să vorbesc. E bine să avem cât mai puține taxe, ăsta e un lucru foarte bun.

Vreau să vorbesc însă despre un alt vot pe care eu l-am așteptat fără nicio emoție, am fost convins că va fi unanimitate. N-a fost, și am o mare surprindere că n-a fost. Este vorba de Propunerea legislativă pentru abrogarea unei ordonanțe de urgență care privea interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, legionar, rasist, xenofob, sunt o grămadă de orori acolo trecute, genocid și așa mai departe. Noi aveam de votat respingerea abrogării, adică negarea negației. Și, atunci, vorba lui nea Iancu "Din două, una primesc!".

Ori cei care au votat să se abroge această ordonanță n-au înțeles cum e cu negarea negației, și am mari rezerve să cred lucrul ăsta, ori este prima dată când inițiativa unei persoane din Parlamentul trecut este îmbrățișată acum de mai mulți colegi, ceea ce începe să mi se pară periculos. Și vreau să subliniez lucrul ăsta. Eu cred că, în momentul în care vorbim de fascism, de genocid, de crime împotriva umanității, nu cred că poate să existe decât un caz, două, izolate, psihiatrice, într-un parlament democratic, care să fie de acord cu așa ceva.

Nu știu cine a votat. Eu am stat și am auzit rezultatul votului. Dar este șocant că se poate să se voteze așa ceva.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 15 noiembrie 2019, 13:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro