Plen
Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.63/27-04-2017
Video in format Flash/IOSVideo - Flash & IOS

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-04-2017 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017

    Declarații politice și intervenții ale deputaților:  

Ședința a început la ora 8,31.

Lucrările au fost conduse, în prima parte, de doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

A doua parte a ședinței a fost condusă de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Ioana Bran și de domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, secretari ai Camerei Deputaților.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bună dimineața!

Deschidem prima parte a ședinței noastre de astăzi, dedicată declarațiilor politice și intervențiilor.

 
Video in format Flash/IOS   Alexandru Rădulescu - declarație politică despre Legea salarizării unitare în sistemul bugetar;

Dispozițiile regulamentare le cunoașteți deja. Vom parcurge lista alternativ, pe grupuri parlamentare.

Începem cu Grupul parlamentar al PSD, domnul deputat Ștefan Mușoiu. Dacă este? Nu.

Domnul deputat Mihăiță Găină? Nu este.

Doamna Mirela Furtună nu este, dar a depus în scris.

Alexandru Rădulescu? Nu este... Este.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Alexandru Rădulescu:

Stimați colegi,

Hristos a înviat!

Și această perioadă a Sărbătorilor Pascale să vă aducă numai bucurii în suflet, dumneavoastră și celor pe care îi reprezentați.

Doamnelor, domnilor deputați,

Aici, în Parlamentul României, suntem pe punctul de a finaliza un demers legislativ extrem de important - Legea salarizării unitare în sistemul bugetar, una dintre cele mai importante și mai așteptate legi.

La inițiativa parlamentarilor social-democrați, pentru prima dată după 1990, toți angajații din sistemul bugetar vor fi remunerați sub semnul egalității, după studii și într-o ierarhie obiectivă, după funcția și importanța muncii.

Pentru mine, ca profesor și ca reprezentant, într-o oarecare măsură, a acestei categorii socio-profesionale în Parlamentul României, este foarte important faptul că pentru prima dată după 1990, cei care lucrează în educație, ocupă în mod obiectiv o poziție corectă în această grilă de salarizare.

Astfel, putem spune că, prin această inițiativă legislativă, Partidul Social Democrat, prin locul desemnat în această ierarhie salarială și prin cuantumul veniturilor, a redat demnitatea celor care lucrează în învățământ, și mai ales a creat premisele unui învățământ de calitate, ce nu se poate realiza decât cu educatori cu stabilitate materială. Iar acest învățământ de calitate este obiectivul fundamental al Programului de guvernare al Partidului Social Democrat.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Sorin-Dan Moldovan - declarație politică referitoare la incidentul care a avut loc la meciul de handbal dintre CSM București și echipa ungară Ferencváros;

Domnul Sorin Moldovan?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Mișcarea sportivă din România este un fenomen de tradiție. Caracteristicile acesteia s-au conturat în timp, ca urmare a succesiunii realităților sociale: diversitate, capacitate de adaptare, inventivitate, originalitate și oportunism, dar și o anumită rigoare dezvoltată în timp, din necesitate.

În decursul timpului țara noastră a cunoscut rezultate și satisfacții sportive deosebite. În mod constant, pe podiumurile europene, mondiale sau olimpice au urcat sportivi români care au făcut istorie și au rămas în istorie. Drapelul și Imnul României s-au înălțat victorioase în ciuda tuturor crizelor politice și economice.

În data de 15 aprilie 2017 s-a întâmplat inimaginabilul. La Budapesta, la meciul dintre CSM București și echipa ungară Ferencváros, o handbalistă româncă a trebuit să îndure o umilință fără precedent în competițiile europene - a fost victima unui atac cu diverse obiecte și cu urină. Da. Cineva a reușit să arunce cu urină într-o sportivă, pentru că era româncă!

Ceea ce au făcut suporterii clubului ungar putem să spunem liniștit că se numește rasism.

Dincolo de primitivismul de care au dat dovadă suporterii unguri și dincolo de complicitatea vădită a organizatorilor competiției, dincolo de faptul că cetățenilor români cu bilete valabile la meciul respectiv nu li s-a permis accesul în incinta arenei sportive, chiar și dincolo de urina aruncată pe jucătoarea noastră, există ceva ce ne doare, ne apasă și parcă se tot repetă iar și iar - suntem singuri, cetățeni fără de stat. Nicio autoritate nu ne apără, nimeni nu ne sprijină și nu avem cui să cerem ajutor.

Unde este Ambasada României din Budapesta, când cei mai apreciați dintre români sunt umiliți și batjocoriți de huligani, cu complicitatea oficialilor sportivi unguri? Ce ai tu, minister, mai important de făcut decât să fii alături de cetățenii români, mai ales că acești sportivi cresc prestigiul națiunii noastre prin victoriile lor?

Am solicitat ieri ministrului afacerilor externe clarificări, printr-o interpelare legată de acest subiect, și am cerut Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților să ia în calcul audierea ambasadorului român din Ungaria.

Cred că misiunea noastră, ca parlamentari, în acest caz, este să transmitem un semnal de conlucrare către mediul sportiv și cel diplomatic. Până la urmă, sportivii sunt cei mai buni ambasadori pe care îi avem și, din păcate, îi tratăm cu indiferență.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Emil-Marius Pașcan - declarație politică intitulată Încotro se îndreaptă creștinii?!;

Doamna deputat Oana Bîzgan? Nu este.

Domnul deputat Marius Pașcan.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Emil-Marius Pașcan:

Bună dimineața!

Vă mulțumesc, doamnă președinte de ședință.

Distinși colegi,

Declarația mea politică se intitulează "Încotro se îndreaptă creștinii?!".

Patimile Domnului Iisus Hristos și, în general, suferința consacră în ortodoxie eliberarea de păcat. Iubirea asumată la rang de absolut, promovată până la sacrificiul pentru ceilalți, este eliberatoare pentru firea umană păcătoasă, iar omul va fi îndumnezeit în Hristos, pentru totdeauna, prin Înviere. Totodată, Patimile Domnului, în special Răstignirea Sa pe Cruce, statuează conceptual religios contradicțiile absolute și eterne dintre două lumi: cea a sfințeniei și cea a păcatului. Astăzi, confuziile acestor două lumi par tot mai profunde.

Progresul presupune ab initio deschiderea către nou, căutarea inovației, promovarea ineditului, brevetarea descoperirilor menite să ne îmbunătățească existența. Dacă în lumea materială, prin tehnologie și tehnică, evoluția este metamorfozată firesc tocmai prin dinamica, succesiunea schimbărilor rapide, în existența noastră spirituală, înnoirile sunt ceva mai complicate și conflictualizează ideologic, cultural, identitar.

Din păcate, astăzi, Paștile a devenit un fenomen comercial, fiind încărcat cu simboluri păgâne, babiloniene, care promovează mai degrabă sexualitatea - și aici este vorba de celebrul iepuraș - decât profunzimea sacrificiului lui Hristos. Iepurele - simbol religios recent importat cultural, considerat în Vechiul Testament un animal impur, chiar demonic în credințele populare, legat mai curând de magie, caracterizat ca fricos și simbol al fertilității excesive - a devenit acum un simbol al bucuriei plenare, al darurilor, îndestulării și îmbuibării.

Ce semnificație mai are oare, acum, lupta cu sinele pentru desăvârșire și mântuire?! În semnificația religioasă, desăvârșirea presupune tocmai truda de a ne purta crucea și a ne răstigni trupul împreună cu patimile și poftele. Creștinismul îndeamnă la lepădarea mândriei și egoismului, întoarcerea celuilalt obraz, iubirea vrăjmașilor și părăsirea păcatelor. Este, de fapt, cea mai grea luptă din Univers, încleștarea cu răul interior, cu propriile porniri decadente. În acest context, se cuvine să ne întrebăm dacă putem accepta cu bună știință ca Sărbătorile Pascale să devină un prilej fortuit pentru prisos de mâncare, băutură și distracții și să le transmitem această tradiție culturală, creștină, așa-zis creștină, copiilor noștri?

Vin Paștile, adică luăm o pauză de la spurcarea reciprocă pentru cuvenita și "smerita" îmbuibare, dăm tonul prin cluburi, hoteluri și cabane la distracțiile Învierii, umplem coșul Iepurașului cu ouă și daruri, pentru ca mai apoi să revenim "revigorați" spiritual la clasica luptă de gherilă cotidiană cu aproapele nostru. O fi acesta spiritul nou al creștinismului capitalist, cu marketingul său de rigoare?! Să-l fi răstignit încă o dată, fără să băgăm de seamă, Iepurașul pe mielul Domnului, adică pe Iisus Hristos?

Vă invit ca împreună să cugetăm serios încotro se îndreaptă creștinii.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Deputat al PMP de Mureș, Marius Pașcan.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Victoria Longher - intervenție legată de Tradiționala întâlnire de după Paști, organizată anual de Uniunea Polonezilor din România la Casa Polonă din Solonețu Nou;

Doamna deputat Longher Victoria?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Victoria Longher:

Bună ziua și Hristos a înviat!

Dragi colegi,

În prima zi de Paști, luni, 17 aprilie, la ora 13,30, am participat la o frumoasă întâlnire pe care Uniunea Polonezilor din România o organizează anual la Casa Polonă din Solonețu Nou.

"Tradiționala întâlnire de după Paști" are drept scop împărțirea cu oul sfințit, prilej pentru familia polonezilor din Bucovina pentru a se întâlni, pentru a-și face urări reciproce de sănătate, bucurie și succese.

Ceremonialul împărțirii oului sfințit este o tradiție pe care etnicii polonezi au adus-o pe meleagurile noastre, iar după 1990 a putut fi reluată în cadru lărgit și festiv. Dacă imediat după Sfânta Liturghie de Înviere a Domnului, polonezii iau masa în familie, gustând din bucatele sfințite, de această dată, membrii comunităților de polonezi din Suceava, Pleșa, Solonețu Nou, Cacica, Poiana Micului, Rădăuți, Vicșani, Moara, Păltinoasa, Gura Humorului și Iași se reunesc în "familia lărgită a polonezilor din Bucovina" pentru a gusta din alte bucate sfințite, pentru a marca bucuria unei sărbători străvechi care merită transmisă generațiilor următoare.

Ceremonialul a început cu o rugăciune de sfințire a bucatelor, a oului, în special, oficiată de Excelența Sa, Petru Gherghel - episcop de Iași. Apoi copiii Ansamblului "Solonczanka" au prezentat un program artistic de cântece și dansuri special pregătite pentru această ocazie.

Au participat: Excelența Sa, Petru Gherghel - Episcop de Iași, prefectul județului Suceava - Mirela Adomnicăi, preotul decan de Bucovina - Iosif Păuleț împreună cu toți preoții din decanat, președintele Uniunii Polonezilor din România - Ghervazen Longher, precum și toți președinții filialelor uniunii.

Vă mulțumesc.

Victoria Longher, deputat, Uniunea Polonezilor din România.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Marius-Constantin Budăi - declarație politică: Introducerea venitului global pe gospodărie va aduce mai mulți români în clasa de mijloc;

Domnul deputat Marius Budăi?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Marius-Constantin Budăi:

Mulțumesc frumos, doamnă președinte.

Hristos a înviat!

Obiectul declarației politice de azi este "Introducerea venitului global pe gospodărie va aduce mai mulți români în clasa de mijloc".

Stimați colegi,

Având în vedere dezbaterile din spațiul public, care au avut loc în ultima perioadă, în legătură cu proiectul care prevede introducerea venitului global pe gospodărie, consider că în calitate de membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci trebuie să aduc câteva clarificări și explicații.

Venitul global pe gospodărie reprezintă o declarație de venit ce se va completa în numele membrilor care locuiesc împreună într-o locuință. Așadar, nu este un impozit sau o taxă nouă, ci un mod de calcul diferit. Modelul este aplicat cu succes și în Statele Unite, Franța, Belgia, dar și în alte state dezvoltate.

De ce este nevoie de introducerea venitului global pe gospodărie?

Pe de o parte, multe dintre cheltuieli nu pot fi calculate individual. De aceea e nevoie de un calcul pe gospodărie. Pe de altă parte, e nevoie ca deducerile fiscale să se adreseze, în special, persoanelor cu venituri mici.

În funcție de nivelul veniturilor unei gospodării, Guvernul va acorda diverse deduceri fiscale din baza de impozitare.

În același timp, vor fi acordate alocări familiilor cu copii și se va încuraja natalitatea. Astfel, vor fi deduceri în valoare de 1.600 de lei, anual, pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei pe lună și 1.200 lei, anual, pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei și 10.000 lei pe lună.

Cum se vor impozita veniturile în noul model?

Impozit 0 pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente. Impozit 10% pentru diferența care depășește 2.000 de lei pe lună, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente.

Cum se vor calcula deducerile?

Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli.

Impozitul pe venitul global calculat pe gospodărie se va plăti o singură dată pe an, pe baza declarației fiscale, depusă în luna mai a anului următor.

Ce beneficii au cetățenii?

Vor obține o creștere a veniturilor și o reducere a taxelor. Vor putea deduce aproape orice cheltuieli aferente persoanelor fizice, dacă acestea sunt realizate pe teritoriul României. Nu se vor mai confrunta cu birocrația.

Ce beneficii obține statul și economia?

Se va reduce semnificativ economia neagră și evaziunea, în special la TVA și la accize. Oamenii vor fi interesați să solicite bonul fiscal pentru a obține deduceri de la stat. Vor crește colectările la bugetul de stat.

În concluzie, prin introducerea impozitului pe venitul global vor fi aduși mai mulți români în clasa de mijloc, în urma scăderilor impozitelor pentru cei cu salarii mai mici.

În același timp, se elimină ghișeele și astfel se elimină birocrația pentru cetățeni, întrucât toate plățile fiscale și depunerile de declarații fiscale vor fi făcute de consultanții fiscali.

Totodată vor fi stimulate serviciile din sectorul privat, ceea ce va reprezenta un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educație, sănătate, asigurări de viață sau de bunuri, construcții.

De asemenea, vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat. Gospodăriile vor fi interesate să lucreze cu cei care eliberează facturi și bonuri fiscale.

Vor crește veniturile la bugetul de stat. Statul va obține venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu acești bani vor putea fi susținute în continuare creșterile de salarii, reducerile de taxe și crearea de locuri de muncă.

Vă mulțumesc.

Deputat Marius-Constantin Budăi, PSD, Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Pavel Popescu - declarație politică: Unde sunt vaccinurile obligatorii?;

Domnul deputat Pavel Popescu?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Pavel Popescu:

Vă mulțumesc, doamnă președinte.

"Unde sunt vaccinurile obligatorii?"

Domnule ministru al sănătății,

Încă din data de 20 ianuarie 2017, ați declarat că aveți cunoștință despre situația problematică privind vaccinarea obligatorie a copiilor, pe care ați catalogat-o drept "dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate". Ați spus că din cele 5 vaccinuri obligatorii, cu care trebuie imunizați copiii, există doze suficiente numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG. În cazul celorlalte vaccinuri s-a constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat - vaccinul diftero-tetano-pertussis.

La începutul lunii aprilie, adică după 3 luni, ați afirmat că ați dispus achiziționarea, în regim de urgență, a vaccinului împotriva rujeolei, pentru că stocurile s-au epuizat în majoritatea județelor. Asta, după ce ați dispus și redistribuirea dozelor de vaccin din celelalte județe unde mai existau, ați realizat că este nevoie de achiziționarea de urgență a vaccinului, pentru că "s-a consumat mai devreme decât am previzionat". Mă întreb și vă întreb: ce înseamnă pentru dumneavoastră urgență?

Declarațiile dumneavoastră sunt lipsite de responsabilitate și confuze, având în vedere că medicii, cetățenii și presa centrală s-au plâns de luni întregi că nu mai există doze de vaccin. Mai mult, în loc să faceți toate demersurile necesare, în regim de urgență, pentru deblocarea acestei situații grave, aruncați vina pe producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile, sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul.

Vă întreb, domnule ministru Florian Bodog - având în vedere că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, vorbim aici de peste 4.000 de cazuri și 21 de decese din cauza acestui virus -, ce veți face în această privință?

Dumneavoastră reprezentați statul, domnule ministru, și statul nu se poate juca cu sănătatea copiilor români. Deci vă cer, pentru ultima dată de la tribuna Parlamentului, să demarați de urgență procurarea vaccinurilor pentru imunizarea copiilor.

În cadrul Comisiei pentru sănătate, reprezentanții ministerului pe care îl conduceți pur și simplu ne-au ignorat întrebările despre situația vaccinului ROR.

Această situație, în opinia mea, este incredibilă pentru o țară membră a Uniunii Europene, în secolul XXI. Și vă rog să-mi precizați data la care medicii de familie vor avea, în cabinetele lor, doze suficiente de vaccin tetravalent și vaccin ROR și ce strategie aveți pentru stoparea epidemiei de rujeolă. Aveți o strategie, domnule ministru? Aveți o celulă de criză înființată pentru această situație? Aveți câțiva oameni pregătiți care ar putea să traseze o strategie concretă? Sau doriți să încropim încă un grup de voluntari care să vă rezolve această situație imposibil de manageriat de către incompetența numită PSD?

Vă mulțumesc.

Pavel Popescu, Grupul parlamentar al PNL.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Corneliu Bichineț - declarație politică referitoare la problemele vechi și nerezolvate ale județului Vaslui;

Domnul deputat Corneliu Bichineț.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Dialogul meu săptămânal cu domnul Liviu Dragnea, președintele PSD-ului, continuă și are un scop foarte clar. Să determin o mutație atitudinală în ceea ce privește județul Vaslui, eternul și fascinantul județ Vaslui, cu care Liviu Dragnea se află în contrast din ce în ce mai accentuat.

Știți, domnule Liviu Dragnea, președintele PSD-ului, președintele Camerei Deputaților, că în județul nostru există 1.000 de kilometri de drum județean din care pe 300 de kilometri nimeni n-a pus niciodată, nici măcar cu praștia, vreo piatră? Cu sumele alocate de la Guvern, cu sumele recoltate din impozitele și taxele locale, cu banii obținuți pe proiecte europene, drumurile județene din județul Vaslui vor fi pietruite cam în 2050.

Știți, domnule Liviu Dragnea, că de la Vaslui spre Bacău, de la Negrești spre Roman, de la Vaslui spre Iași, pe drumurile naționale asfaltate de comuniști, acum se circulă pe sărite, din groapă în groapă? Dacă vreți și puteți, trimiteți pe cei de la drumuri naționale, care dacă nu vor putea așterne un covor asfaltic, măcar să astupe găurile.

De asemenea, e bine să știți, domnule Liviu Dragnea, că la Bârlad, încă din 1960 se auzise că săptămâna viitoare începe construirea șoselei de centură. Au trecut ceva ani de atunci și lumea tot așteaptă. Sunt supărați muncitorii, sunt supărați copiii care tremură în blocurile lor când pe Epureanu circulă TIR-urile și camioanele, noaptea, dar cele mai supărate sunt fetele masate la ieșirile dinspre Bârlad spre Vaslui și spre Galați, care fac semne disperate cu mâna spre gură, semnalând că astfel ele sunt la muncă și să nu le confunde nimeni cu navetistele, că n-au și ele o centură.

De asemenea, aș vrea să vă amintesc, domnule Liviu Dragnea, că în Vaslui, prin grija domnului Năstase, la momentul potrivit, prin grija lui Miron Mitrea, apoi a lui Radu Vasile, Dumnezeu să-l odihnească, și ceilalți prim-miniștri - Boc, Ponta - autostrăzile au fost rezolvate, încât tot județul este brăzdat de autostrăzi. Muncitorii ies dimineața din casă și rătăcesc pe autostrăzi, și nu mai ajung niciodată la locurile lor de muncă. Așa se explică șomajul accentuat din acest județ.

Între timp, țara noastră este plină de evenimente fericite. Domnul Sebastian Ghiță s-a predat. S-a predat vecinilor, și nu s-a predat celei ce-l aștepta cu brațele deschise, în țară.

De asemenea, paradoxal, doamna Firea, aflată la primul și ultimul mandat de primar, și de sărbători a scăpat cu viață. Dușmanii nebănuiți, mulți, periculoși, neidentificați au avut alte treburi în perioada aceasta și nimeni n-a sacrificat-o. Însă ea a inundat casele românilor cu trăirile metafizice și religioase.

De asemenea, vreau să vă spun că domnul Grindeanu, ieșit din anonimatul care-i pria, în ianuarie, a început să aibă fulgurații poetice...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să încheiați...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

... și chiar ...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

... ați depășit cele 3 minute, vă rog să încheiați.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

... și chiar merge spre zona metafizică.

Închei prin a spune că progrese uluitoare au făcut colegii de la USR, care au înțeles că este mai bine să dormi în patul tău decât în banca neconfortabilă a Parlamentului.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Mihaela Huncă - declarație politică: Toate promisiunile pentru primul trimestru au fost realizate de echipa PSD-ALDE din Guvern și Parlament;

Doamna deputat Mihaela Huncă?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Mihaela Huncă:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Stimate colege,

Stimați colegi,

Obiectul declarației politice: "Toate promisiunile pentru primul trimestru au fost realizate de echipa PSD-ALDE din Guvern și Parlament".

Pentru trimestrul I din 2017 trebuiau îndeplinite 54 de promisiuni angajate de PSD în fața cetățenilor prin programul prezentat în timpul campaniei electorale. Dintre acestea au fost realizate toate măsurile și, mai mult, au fost deja devansate anumite obiective care aveau ca termen trimestrul al II-lea.

În domeniul educației, Coaliția de guvernare, împreună cu parlamentarii social-democrați și cu cei de la ALDE au luat cele mai importante măsuri din ultimii ani privind finanțarea și dezvoltarea învățământului.

La finalul primei luni de guvernare, Executivul Grindeanu a majorat cu 700 de lei finanțarea cheltuielilor anuale pentru fiecare elev din România. De la 1 februarie, circa 300.000 de profesori au salarii mai mari. Tot de la 1 februarie, aproximativ 500.000 de studenți beneficiază de burse majorate, de la 83 de lei pe lună la 201 lei pe lună.

Aceste măsuri au fost urmate de programe concrete privind integrarea absolvenților cu studii superioare pe piața muncii și acordarea de facilități companiilor care îi angajează.

În prezent, se află în dezbatere publică proiectul de lege redactat de Guvern, prin care statul va finanța crearea de noi locuri de muncă pentru calificarea ucenicilor și pentru efectuarea stagiului de către absolvenții de învățământ superior.

Practic, după intrarea în vigoare a acestei legi, fiecare angajator, care încheie un contract de ucenicie, beneficiază lunar de 1.125 de lei pe perioada derulării acestuia. În prezent, suma primită este de 300 de lei pe lună.

În același timp, angajatorii care semnează contracte cu absolvenții ciclului universitar, pentru efectuarea stagiului primesc 1.350 de lei. Acum, aceștia primesc 750 de lei, lunar.

La începutul acestei luni, Ministerul Educației Naționale a promovat Ordinul de ministru pentru dezvoltarea învățământului profesional din țara noastră.

Cel mai important este faptul că vom avea o relație directă între operatorii economici interesați să pregătească și să angajeze forță de muncă, care trebuie să fie calificată, tinerii care își doresc să învețe o meserie, unitățile de învățământ și administrațiile publice locale.

În ceea ce privește modernizarea unităților de învățământ, vă amintesc că Ministerul Dezvoltării Regionale a demarat cel mai mare proiect de investiții pentru dezvoltarea locală din ultimii ani. Urmează Legea salarizării unitare, care este un proiect extrem de important și o inițiativă foarte curajoasă asumată de PSD și ALDE.

Vrem să stabilim un etalon echitabil de salarizare între toți funcționarii de stat, în așa fel încât dezechilibrele sistemice majore să dispară.

În viziunea noastră, a celor de la PSD, până la 1 ianuarie 2018, salariile personalului din învățământ trebuie să crească, în medie, cu 50%...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă rog să...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Mihaela Huncă:

... pentru ca în România...

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

... Vă rog să încheiați, ați depășit cele 3 minute.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Mihaela Huncă:

... să se poată pregăti o forță de muncă bine calificată.

Dacă dorim să avem învățământ de calitate, este obligatoriu să arătăm respect față de profesori și să-i motivăm, pentru a ne forma tinerii să facă față provocărilor pieței muncii, aflată în continuă schimbare.

Vă mulțumesc.

Mihaela Huncă, PSD, Botoșani.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Dumitru Oprea - declarație politică cu titlul Calculele electorale ale lui Dragnea au început să dea cu virgulă;

Doamna deputat Antoneta Ioniță? Nu este.

Domnul deputat Mugurel Cozmanciuc? Nu.

Domnul deputat Robert Boroianu și domnul deputat Bogdan Huțucă au depus declarațiile în scris.

Domnul deputat Găvrilă Ghilea? Nu este.

Următorii 3 colegi: domnul deputat Claudiu Răcuci, domnul deputat Ioan Balan și domnul deputat Dumitru Oprea au depus în scris...

O susțineți?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Mulțumesc.

Declarația politică are titlul "Calculele electorale ale lui Dragnea au început să dea cu virgulă".

Într-o declarație politică anterioară, atrăgeam atenția asupra riscului adoptării Legii salarizării unitare: Executivul va da cu o mână și va lua cu mai multe. Această temere a început să prindă contur, pentru că matematica electorală a domnului Dragnea nu se potrivește cu cea bugetară.

Astfel, Legea salarizării unitare va avea impact dublu față de cel comunicat de Guvern, conducând la un deficit bugetar de 5,7% din PIB, cu mult peste cel estimat de Comisia Europeană pentru 2018. În plus, din previziunile specialiștilor rezultă că ponderea salariilor în sectorul bugetar va fi de 10% din PIB în anul 2018 și de 12% în 2020. Asta înseamnă că jumătate din sumele colectate la bugetul de stat vor fi alocate pentru plata salariilor din sectorul bugetar, în detrimentul investițiilor publice.

Liviu Dragnea, dându-și seama că toate calculele îi cam dau cu virgulă, a început să bată în retragere. Astfel, proiectul de lege nu a mai fost depus săptămâna trecută în Parlament, nici săptămâna aceasta, și, probabil, "la Paștele Cailor", "lumea să-și mai dea cu părerea", între timp.

Dar părerile nu s-au lăsat așteptate și au venit chiar de la Ministerul Muncii, care a propus, ca principală sursă pentru acoperirea creșterilor salariale, fiscalizarea generală. Așa că intenționează, alături de ministrul de finanțe, să introducă impozitul pe fumărit, pardon, pe gospodărie. În timp ce miniștrii povestesc cum milioane de români vor cere de peste tot facturi și iar facturi, și chitanțe, pentru deduceri fiscale, - na, se poartă! - pe care le vor verifica cei 30.000 de consultanți fiscali, extratereștri, că deocamdată în România nu-i avem. ANAF-ul anunță că aproape jumătate dintre marii contribuabili nu au fost verificați, din lipsa capacității de inspecție fiscală.

Și pentru a oferi garanția că pot fi susținute toate promisiunile populiste, PSD dorește să renunțe la o cotă unică, prin care se valorizează munca, și să impună impozitarea progresivă, bulversând mediul de afaceri. Na, așa spunea și domnul Iliescu, acum 25 de ani. Cu alte cuvinte, ca un adevărat haiduc, domnul Dragnea propune să ia de la cei ce muncesc și să dea la cei care așteaptă pomeni electorale și îi sunt supuși.

Domnilor din Coaliția de guvernare PSD-ALDE, ați făcut vreun calcul să vedeți cu câte sute de ani ne-ați întors în timp cu astfel de măsuri?

Vă mulțumesc.

Deputat al PNL, Dumitru Oprea.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Petru Movilă - declarație politică intitulată Neam săturat de minciuni!;

Domnul deputat Petru Movilă.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Bună ziua!

Stimați colegi,

Doamnă președinte,

Declarația se numește "Neam săturat de minciuni!".

Anul acesta se împlinesc 10 de ani de când Iașiul este bătaia de joc a guvernanților, 10 de ani de promisiuni neîndeplinite, de minciuni sfruntate, de neputință și, de ce nu, de prostie. Autostrada Iași - Târgu Mureș este un subiect bine cunoscut de toți cei care au habar de ce se întâmplă în România, dar mai ales de toți cei care de-a lungul anilor au fost membri ai Guvernului României. Rând pe rând, toți au practicat același ritual: au promis că investiția va deveni realitate, au identificat până și sursele de finanțare, iar mai apoi, după ce s-au instalat comozi pe scăunelele de la Guvern, au anunțat că există și alte proiecte prioritare sau că pentru tronsoanele de drum ale autostrăzii nu se găsesc bani.

Singurul sincer, stimați colegi, a fost Dan Șova, fostul ministru al transporturilor, care a dat cărțile pe față și a explicat de ce PSD nu a mișcat niciun deget pentru autostrada Iași - Târgu Mureș: "Nu sunt fanul acestei autostrăzi", a explicat ministrul PSD. Cred că această declarație este esența celor 10 ani de promisiuni. În toată decada, guvernanții nu au reușit să treacă de stadiul de hârtii. Din 2011, după ce studiul de fezabilitate a fost finalizat, nu s-a mai întâmplat nimic notabil. Niciun demers ulterior nu a arătat sprijinul Guvernului pentru investiția atât de necesară pentru zona Moldovei. Lucrurile au fost făcute superficial și fără a arăta o viziune închegată și realistă a acestui minister, Ministerul Transporturilor.

Astăzi, 10 ani de studii și zeci de milioane de euro cheltuiți pe studii de fezabilitate zac neatinse prin sertare. Oricât de mult are nevoie România de o autostradă de legătură între Moldova și Transilvania, acțiunile Guvernului denotă o totală lipsă de strategie și direcție. Acest lucru este demonstrat clar de faptul că, în urmă cu aproape 2 ani, contractul semnat pentru reactualizarea studiului de fezabilitate a fost suspendat, pentru că între momentul la care studiul ar fi fost definitivat și cel la care lucrările trebuiau să înceapă treceau nu mai puțin de 5 ani.

Stimați colegi, stimați membri ai Guvernului, ne-am săturat de minciuni! Suntem duși cu zăhărelul precum niște copii mici. Vă jucați cu soarta a milioane de români, așa cum vă vine cheful și în funcție de interesele voastre politice. Țineți-vă de cuvânt, mincinoșilor! Arătați că sunteți oameni de cuvânt și nu marionete. Arătați că va pasă de cei care vă dau votul!

Vă mulțumesc.

Deputat al PMP de Iași, Petru Movilă.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

 
Video in format Flash/IOS   Ștefan Mușoiu - declarație politică intitulată Fiecare primărie din județul Ialomița va beneficia de minimum doi asistenți medicali comunitari;

Doamna deputat Tamara Ciofu? Nu este.

Domnul deputat Ștefan Mușoiu.

Vă rog.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ștefan Mușoiu:

Mulțumesc, doamnă președinte.

Declarația mea politică se intitulează: "Fiecare primărie din județul Ialomița va beneficia de minim doi asistenți medicali comunitari".

Stimați colegi,

Ministerul Sănătății are în vedere creșterea numărului posturilor de asistenți medicali comunitari care se vor ocupa de sănătatea persoanelor vulnerabile, la nivel local.

Odată cu reglementarea asistenței medicale la nivelul comunităților locale, aprobată de Guvernul Grindeanu, este important să dezvoltăm și rețeaua de asistenți medicali comunitari, astfel încât să creștem accesul grupurilor vulnerabile de populație la serviciile de sănătate de bază.

Țin să informez că voi face toate demersurile și voi discuta cu reprezentanții Ministerului Sănătății, astfel încât fiecare primărie din Ialomița să beneficieze de minim doi asistenți medicali comunitari. De asemenea, le dau asigurări ialomițenilor că voi depune toate eforturile necesare, astfel încât să se dezvolte și o rețea a mediatorilor sanitari care se ocupă de educarea și monitorizarea stării de sănătate a persoanelor vulnerabile, la nivel local.

Ca să putem ajunge cât mai repede să avem o populație sănătoasă, am solicitat, alături de alți colegi, Ministerului Sănătății, să avem o dezbatere în Parlament pentru aplicarea Ordonanței nr. 18/2017 privind activitatea de asistență medicală comunitară.

De asemenea, se va discuta la viitoarea întâlnire și despre completarea Normelor metodologice de aplicare ale acestui act normativ, cu reprezentanții autorităților publice locale care vor fi implicate în soluționarea cazurilor medico-sociale, în cadrul serviciilor reglementate de legislația specifică și în special în cadrul centrelor comunitare integrate.

Vă mulțumesc.

Deputat, Circumscripția nr. 23, Ialomița, Ștefan Mușoiu.

 
Video in format Flash/IOS   Mihăiță Găină - intervenție despre eroii României căzuți în Primul Război Mondial;

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul deputat Mihăiță Găină?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Mihăiță Găină:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi este de fapt un elogiu adus eroilor României, în special celor căzuți în Primul Război Mondial.

Stimați colegi,

Scriitorul american Bernard Malamud spunea: "Fără eroi suntem toți niște oameni simpli, fără să avem habar până unde putem ajunge!".

Istoria greu încercată a neamului românesc ne-a făcut să ajungem unde suntem și să fim cine suntem datorită tuturor eroilor români, de la Decebal, Mihai Viteazul, până la eroii căzuți astăzi în Afganistan, eroi ai secolului XXI, care și-au găsit drumul spre nemurire în condițiile cerute acum de structurile de securitate din care facem parte.

Consider ca o datorie de onoare să vorbim mai mult despre eroii noștri, fie ei din istoria îndepărtată, fie aparținând celei recente.

Guvernul României a declarat, printr-o hotărâre, anul 2017 drept "Anul Mărăști-Mărășești-Oituz", dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostașilor români în luptele care au avut loc în aceste localități.

Țin să salut de la această tribună, a Parlamentului, faptul că Ministerul Apărării Naționale va organiza manifestări cultural-artistice cu caracter simbolic, precum și acțiuni cu tematică specifică, prilejuite de acest eveniment.

În acest fel, va fi continuată seria manifestărilor și acțiunilor dedicate Centenarului Marelui Război, prin marcarea principalelor evenimente istorice ale anului 1917: Bătăliile de la Mărăști-Mărășești-Oituz și comemorarea eroilor români care și-au pierdut viața în aceste lupte.

Victoriile ostașilor români din vara anului 1917 au avut o importanță deosebită, cu prețul a nenumărate jertfe, fiind realizată Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Elogiindu-ne eroii, ne apărăm identitatea națională și ne menținem uniți în credința celor al căror sânge ne curge prin vene, că sacrificiul lor nu a fost în zadar.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Domnul deputat Răzvan Rotaru? Nu este.

Domnul deputat Tudor Ciuhodaru? Nu.

Următorii 3 colegi: Angel Tîlvăr, Costel Lupașcu și Natalia Intotero au depus declarațiile în scris.

Dacă mai sunt colegi care vor să susțină declarații?

Dacă nu, am epuizat lista deputaților înscriși pentru a prezenta declarațiile politice și declar prima parte a ședinței noastre de astăzi, închisă.

Mulțumesc.

 
       

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)

 
      Corneliu-Mugurel Cozmanciuc - declarație politică intitulată Centrele de excelență în domeniul IT - prioritate strategică a învățământului românesc;

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

"Centrele de excelență în domeniul IT - prioritate strategică a învățământului românesc"

Înainte de a da citire declarației politice doresc să vă transmit ca Sărbătoarea Învierii Domnului să vă găsească în pace alături de familie și de cei dragi. Sfintele Paști să ne aducă încrederea și puterea de a merge mai departe.

Astăzi am ales să vă supun atenției un subiect care nu ar trebui politizat, un subiect frumos, un subiect care este de fapt despre trecut, prezent și viitor, și acel subiect se numește educația.

Educația trebuie să fie o prioritate națională pentru țara noastră într-un context al globalizării accelerate. Sistemul interdependențelor și interconexiunilor între state, procesul de tehnologizare, viteza cu care circulă informația sunt repere clare că România trebuie să aibă un răspuns ferm într-un mediu al schimbărilor și transformărilor permanente. Răspunsul poate fi construit în jurul educației, și nu oricum, ci în jurul unei educații performante, care să corespundă realităților curente și viitoare.

O analiză critică și pertinentă a societății românești relevă existența unor fenomene negative pentru evoluția țării, între care cele mai relevante mi se par: neînțelegerea impactului pe care globalizarea îl are în dezvoltarea comunităților, incapacitatea de adaptare la societatea bazată pe informație și, cel mai important, degradarea sentimentului de apartenență la poporul și națiunea română.

Susțin viziunea lui Jacques Delors privind sistemul educațional bazat pe cei patru piloni: a învăța să cunoști, a învăța să faci, a învăța să trăiești alături de ceilalți și a învăța să exiști, acestea fiind condiții sine qua non pentru o societate prosperă și puternică.

Reiterez că educația nu poate evolua fără segmentul vital al cercetării - inovării - dezvoltării. Nu ne putem permite să facem la nesfârșit experimente, de cele mai multe ori nereușite, în domeniul educației, cum nu ne putem permite ca de fiecare dată resursele financiare alocate educației să fie precare. Nutresc convingerea că este necesar să trecem la o nouă etapă, cea a faptelor concrete de construcție și performanță, în care întregul sistem de învățământ să fie fundamentat pe mai multe axe strategice, cu perspective performante.

Una dintre axele strategice o reprezintă domeniul IT. Îmi susțin această ipoteză pe argumentul că România este un mediu favorabil dezvoltării domeniului IT, prin resursele umane care dovedesc calități intelectuale și profesionale excepționale. La nivel național, există suficiente unități de învățământ preuniversitare axate pe domeniul IT, care sunt adevărate baze de recrutare deopotrivă pentru mediul universitar și chiar pentru marile companii cu competențe în domeniu.

Etapa concretă despre care aminteam anterior este de dorit să fie caracterizată de eforturi conjugate și o abordare comprehensivă la nivel local și central, pentru constituirea unor centre de excelență în acele unități de învățământ preuniversitare. Mergând mai departe, centrele de excelență trebuie să vizeze excelența în învățare, predare și excelența instituțională. Statul român, prin instituțiile de resort, are responsabilitatea principală în stimularea învățării.

De pildă, în calitate de reprezentant al zonei Moldovei istorice în Parlamentul României, vă aduc la cunoștință că nord-estul țării are capacitatea de a dezvolta sistemul educațional în segmentul IT, datorită platformelor educaționale deja existente. Acestei situații îi este subsecventă și întreaga activitate a Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț. Cu o tradiție de profil în domeniul matematică - informatică de 27 de ani, Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț este o unitate de învățământ de elită care are ca misiune educarea tinerilor în spiritul egalității de șanse într-o lume dinamică. Întreaga activitate a Colegiului este caracterizată de profesionalism, performanță și obiectivitate.

Unitățile de învățământ cu tradiție în domeniul IT pot fi instrumente viabile pentru dezvoltarea economică a zonei. Problemele noastre vor fi cum îi vom educa și cum îi vom păstra acolo? Nu putem face educație pe criterii economice, prilej cu care acest impediment este necesar să fie eliminat. Moldova își poate găsi o potențială salvare economică prin investiții și inovații în domeniul educațional IT.

Am convingerea că acest deziderat poate fi realizat dacă, în primul rând se dorește și, în al doilea rând, se muncește. Cred că dezvoltarea centrelor de excelență în IT sunt un proiect de viitor, proactiv și prospectiv, ce poate genera creștere economică.

      Ioan Balan - declarație politică având titlul PSD și farsa creșterii salariilor;

Domnul Ioan Balan:

"PSD și farsa creșterii salariilor"

Am spus deseori faptul că cinismul PSD-ALDE este nemărginit și credeți-mă că nu mi-am schimbat părerea! În plus, prin acțiunile lor din ultimul timp, cele două partide nu fac decât să îmi confirme că am dreptate - tratează cu cinism și aroganță întreaga populație! Nu trebuie decât să facem efortul și să ne amintim cum a reușit alianța PSD-ALDE să câștige alegerile parlamentare: păcălind populația cu promisiunea creșterii spectaculoase a salariilor și a pensiilor, peste noapte, deși știau foarte bine că nu există resurse bugetare pentru aceste creșteri, iar mai devreme sau mai târziu românii vor trebui să plătească cumplit prețul acestor promisiuni.

În primul rând, cinismul PSD-ALDE se vede cu ochiul liber în modul în care împarte românii, discriminatoriu, între angajați la stat și angajați la privat, deși ambele categorii muncesc din greu pentru salariul obținut la sfârșit de lună și își plătesc în mod corect impozitele către stat. Mai mult, în numai câteva luni de guvernare haotică și populistă au reușit să învrăjbească diferite categorii profesionale, prin dimensionarea incorectă a drepturilor salariale. Acesta este rezultatul unei propuneri legislative, croită pe ascuns, fără dezbateri, fără consultări, în aceeași logică și în același mod cu Ordonanța nr. 13.

De parcă nu ar fi îndeajuns, cei din PSD-ALDE, înainte chiar de a majora veniturile populației, au reușit deja să taie din puterea de cumpărare a pensionarilor și salariaților, deoarece piețele au reacționat prompt la minciunile guvernamentale și au majorat prețurile alimentelor. Ar fi bine să ne spună liderii PSD-ALDE dacă știu cu cât a crescut prețul unei pâini, a unui kilogram de cartofi, a unui kilogram de brânză sau de lapte de la 1 ianuarie și până sfârșitul lunii martie a acestui an. Dacă dumnealor nu știu, ar fi bine să meargă și să constate singuri cât de puternic a fost afectat coșul zilnic al românilor, doar pentru că Domniile Lor se joacă de-a guvernarea și își bat joc cu cinism de speranțele oamenilor.

Săptămâna trecută opinia publică a fost scandalizată de zvonurile legate de unele potențiale măsuri care ar afecta interesele populației României pe termen mediu și lung! Înțeleg că reacția oamenilor i-a făcut pe cei din Guvernul Grindeanu să nu le mai treacă prin cap să fure banii de la Pilonul II de pensii pentru a alimenta cheltuielile curente ale anului 2017. Mai înțeleg faptul că forța opiniei publice i-a dat înapoi și de la alte tentative odioase pe care ar fi fost tentați să le implementeze.

Cu toate acestea, nu pot să nu remarc faptul că, alianța PSD-ALDE, deși încă nu a majorat venituri, se pregătește de luat bani din buzunarul tuturor românilor prin așa-numitul impozit pe venitul global. Oricine vrea să înțeleagă ce va însemna acest nou sistem fiscal va ajunge la concluzia că guvernarea PSD-ALDE va da, dacă va da, probabil, cu o mână și va lua din buzunarul românilor cu cel puțin două mâini!

Impozitul pe venitul global pe care îl vrea coaliția PSD-ALDE nu este acel impozit pe care îl cunoaștem cu toții și a cărui eficiență economică s-a demonstrat deja a fi extrem de scăzută și care este extrem de nociv pentru mediul de afaceri și pentru conformarea fiscală voluntară. Impozitul pe venitul global în varianta PSD-ALDE este un impozit pe gospodărie! Așa ne-a spus marele expert fiscal, doamna Lia Olguța Vasilescu, asigurându-ne că este preluat modelul după cel american! Serios? Chiar după cel american! Să sperăm că doamna Vasilescu nu a studiat modelul fiscal american de aceeași manieră cum l-a citit pe Vilfredo Pareto. Păi dacă noul impozit este preluat după cel american, stimată doamnă Vasilescu, înseamnă că gospodăria este fiscalizată și asupra activelor sale, nu doar asupra veniturilor! Se pare că totuși doamna Vasilescu nu a greșit, ci doar a devoalat planul ascuns al Guvernului de a fiscaliza totul! Așadar, românii să se aștepte să le fie impozitate sub pretextul impozitului pe gospodărie și ouăle de sub cloșcă, căci și acelea sunt generatoare de venituri, sub formă de pui.

Aș încheia această declarație cu un citat al unuia dintre liderii actuali ai coaliției de guvernare: "Stânga are un plan foarte clar de câștigare a alegerilor, dar nu are niciun plan de guvernare a României! (Călin Popescu-Tăriceanu, 2008)

Din păcate, prețul degringoladei guvernamentale va fi plătit în scurt timp de toți angajații români, indiferent unde lucrează, la stat sau în privat, de pensionari, de elevi și de toți antreprenorii de bună-credință.

      Claudiu-Vasile Răcuci - declarație politică intitulată Ai îndrăznit să crezi că PSD va aduce bunăstarea? Ghinion!;

Domnul Claudiu-Vasile Răcuci:

"Ai îndrăznit să crezi că PSD va aduce bunăstarea? Ghinion!"

Au trecut doar patru luni de la momentul în care coaliția PSD-ALDE a înșelat cetățenii cu promisiuni electorale, cu râuri de lapte și miere, cu munți de cozonaci, obținuți, dacă se poate, și fără muncă, promisiuni care ar face invidios orice lider al lumii. Din păcate, chiar după aceste patru luni care au părut la fel de grele ca patru ani de povară, putem deja spune că guvernarea PSD-ALDE a făcut mai mult rău decât bine și că economia este asemenea unui tren care stă să deraieze după șine. Ca să nu mă acuze cineva că aș spune aceste lucruri doar de dragul de a face declarații politice împotriva adversarilor politici, vă rog să faceți efortul și să luați singuri, așa cum sunt, datele pe care le dau instituțiile abilitate asupra evoluțiilor economice din ultimele luni, de când guvernează nociva coaliție PSD-ALDE. Veți constata și dumneavoastră faptul că stabilitatea prețurilor, atât de greu obținută, a fost spulberată în mai puțin de două luni, că trăim pe baza importurilor și mai puțin pe baza producției autohtone, agravându-se de la o zi la alta balanța comercială a țării, că investitorii străini au spus deja adio planurilor investiționale pe care le-ar fi avut în gând pentru România, că numărul firmelor care intră în insolvență sau care se radiază a reînceput să crească, că nu există nici cea mai mică speranță că în România s-ar face vreo investiție publică semnificativă, un drum național, o autostradă sau o cale ferată care să ducă România mai aproape de Uniunea Europeană, și nu mai departe de aceasta.

Așadar, de făcut bine coaliția PSD-ALDE nu a reușit să facă, însă răul deja produs este plătit cu vârf și îndesat de către toți românii. Mai mult, dintr-o dorință extrem de crudă și cinică de a îngreuna viața cetățenilor și speriați de nivelul mic al încasărilor bugetare după primul trimestru, mințile luminate ale Guvernului Grindeanu au născocit o contrarevoluție fiscală "impozitul pe gospodărie", cunoscut în rândul populației din vremuri străvechi drept "impozitul pe fum"!

"Impozitul pe gospodărie", anunțat cu mare veselie inconștientă de ministrul muncii, și nu de cel al finanțelor publice, ne întoarce, din punct de vedere fiscal, în urmă cu aproape două decenii! Da! Ne întoarce în epoca lui Adrian Năstase, atunci când calculul și plata impozitelor erau un calvar greu de descris atât pentru firme, cât și pentru angajați sau alte persoane care plăteau impozite! În ciuda apăsării uriașe a acestui sistem, bugetul nu încasa mai mulți bani, pentru că toți contribuabilii căutau căi de scăpare pentru a declara venituri mai mari, deoarece statul le lua tot surplusul! Este păcat că unii au uitat la ce cote ajunsese evaziunea fiscală, munca la negru și lipsa de performanță a afacerilor!

De ce vrea PSD-ALDE să ne întoarcă la începutul anilor 2000? Fie din inconștiență, fie din pur cinism, fie dintr-o disperare cumplită pentru că au realizat și ei dimensiunea impresionantă a minciunilor cuprinse în programul de guvernare și nu știu cum să o dreagă!

România a fost campionul Uniunii Europene din punctul de vedere al convergenței economice, al creșterii productivității muncii, al creșterii economice, tocmai pentru că în ultimii doisprezece ani sistemul fiscal bazat pe cotă unică este unul atractiv, simplu, echitabil pentru cei care muncesc mai mult, corect față de cei care sunt mai performanți! Renunțare la sistemul de impozitare bazat pe cota unică va avea efecte devastatoare asupra mediului de afaceri din țară!

Văd că de câteva zile, miniștrii PSD se bâlbâie când vorbesc despre intențiile Guvernului de a mutila politica fiscală. Unii spun că nu "umblă" la cota unică, alții spun că în paralel cu această cotă unică vor mai funcționa alte cote, mai mici sau mai mari! Păi, atunci, cât de "unică" mai este această cotă! Tot miniștrii PSD, dar și liderii lor, sar ofensați și se scuză că nu au nicio intenție de a renunța la cota unică! Dragi guvernanți, la fel ați spus și despre OUG nr. 13/2017, că nu aveți de gând să o dați, și ați dat-o, la fel ați spus și despre pensiile private, că este o minciună că ați avut în plan să le naționalizați, la fel ați spus și despre salarii, că le creșteți substanțial din 2017...

Cine vă mai crede ori este naiv, ori încă nu s-a ars suficient cu efectele nocive ale guvernării voastre!

      Aurel-Robert Boroianu - declarație politică având titlul Aprobarea Programului-pilot «Masă la școală» reprezintă un prim pas pentru combaterea abandonului școlar;

Domnul Aurel-Robert Boroianu:

"Aprobarea Programului-pilot «Masă la Școală» reprezintă un prim pas pentru combaterea abandonului școlar"

Săptămâna trecută am votat în plenul Camerei Deputaților, împreună cu mai mulți colegi parlamentari, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Astfel, potrivit prevederilor adoptate, pentru anul școlar 2016-2017 copiii din cele 50 de grădinițe și școli prevăzute în ordonanța de urgență vor beneficia în mod gratuit, pe perioada anului școlar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.

Pentru derularea programului, unităților administrativ-teritoriale de care aparțin școlile și grădinițele incluse în proiect le vor fi acordate sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale. Sumele pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale comunelor și municipiilor, dacă se stabilește prin hotărâre de consiliu local creșterea valorii mesei zilnice sau dacă numărul de elevi sau copii crește într-una din școli sau grădinițe în cursul anului școlar. Procedura de atribuire a contractelor pentru furnizarea alimentelor se organizează la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, mai prevede ordonanța.

Aș vrea să menționez faptul că în urma unei întrebări pe care am adresat-o ministrului educației naționale, referitoare la unitățile de învățământ din județul Constanța care au fost selectate pentru a face parte din acest program-pilot, mi s-a precizat că anul acesta sunt incluși aproximativ 1.800 de elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială nr. 1, sat Văleni, de la Liceul Tehnologic "Radu Prișcu"/UAT Dragomir și de la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu"/UAT Constanța, dar cred că în județul Constanța mai sunt foarte multe școli care au nevoie să fie incluse în acest program.

Ca liberal, consider că Programul "Masă la Școală" trebuie să fie generalizat și trebuie să devină funcțional în toate școlile din țară, în cel mai scurt timp cu putință, pentru a putea astfel utiliza un instrument eficient de combatere a abandonului școlar.

În viziunea noastră, a parlamentarilor PNL, această ordonanță reprezintă un prim pas în privința implementării unor măsuri rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar existent în rândul populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, dar demersul trebuie extins în toate școlile, pentru asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România.

      Bogdan-Iulian Huțucă - declarație politică având subiectul Ce se întâmplă cu investițiile, domnilor guvernanți?;

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

"Ce se întâmplă cu investițiile, domnilor guvernanți?"

Atunci când, în anii 2014-2015, Guvernul Ponta tăia banii de la investiții, am spus cu toții că nu se poate și mai rău! Iată că astăzi, realitatea ne contrazice și putem să exclamăm, din păcate, că se poate și mai rău! Cheltuielile pe care Guvernul PSD-ALDE le-a făcut cu investițiile sunt în marja de eroare a statisticii bugetare, la 0,1-0,2% din PIB. Atâta valorează astăzi modernizarea României și stimularea creșterii sănătoase a economiei pentru actualul Guvern.

Semnalele din economia reală au început să vină, și ele dau impulsuri negative doar pentru cine vrea să le descifreze și să acționeze responsabil. Săptămânile trecute, INS ne-a avertizat că ritmul consumului și-a atins limitele de creștere și începe să-și tempereze viteza. Tot economia reală ne arată faptul că populația resimte deja scăderea puterii de cumpărare, deoarece toate măsurile luate de Guvernul Grindeanu s-au transferat brusc și în cea mai mare parte, prin creșterea costurilor, direct în prețuri!

Ne-am fi dorit ca atunci când domnul Viorel Ștefan, ministru al finanțelor, a venit în Parlament, să ne fi asigurat că 2017 va fi anul cu cele mai mari investiții publice, cu cei mai mulți kilometri de autostradă construiți... nu construiți de alții și inaugurați de PSD. Sunt deputat de Constanța și vă rog să vă gândiți la efectele economice favorabile pe care le-a avut finalizarea autostrăzii A2, București-Constanța, asupra PIB-ului județului Constanța, care a crescut de două ori mai repede decât media națională. De ce oare nu putem să ne luptăm cu decalajele de dezvoltare tot mai prezente la nivel național, tocmai accelerând procesul investițional?

Personal, aș fi așteptat de la Guvernul Grindeanu să vină cu răspunsuri profesioniste și să ne explice cum intenționează să crească productivitatea muncii și a capitalurilor românești prin măsuri stimulative pentru mediul de afaceri și pentru exportatori. Nu am auzit vreun membru al guvernului, ori de câte ori s-a vorbit despre creșteri salariale, să aducă în discuție și fundamentul creșterilor salariale - productivitatea, performanța și creșterea calității serviciilor.

După mai bine de două luni de când se vorbește despre explozia salariilor în sectorul public, încă nu am aflat de unde va asigura Guvernul toate resursele financiare, în condițiile în care bugetul pe anul 2017 gâfâie, neavând resurse suficiente să plătească salariile actuale nici până în noiembrie. Ar fi fost bine să aflăm și prin ce minune se va stopa creșterea prețurilor, proces care va steriliza cea mai mare parte a majorărilor salariale.

Chiar dacă personal nu sunt un mare amator al celor care distrează lumea cu acte de iluzionism, voi fi tare curios să aflu cum va reuși Guvernul Grindeanu această minune sau marea scamatorie prin care, în următoarele 8 luni din acest an, va face ceea ce încă nu a demarat, și anume să atragă, prin decontare de la Comisia Europeană, peste 20 de miliarde de lei din fondurile europene.

Închei prin a vă spune că ne îngrijorează politica PSD de a încuraja în prezent și mai mult consumul, în detrimentul investițiilor în viitor. În acest sens, doresc să vă reamintesc unul din principiile politicii fiscal-bugetare, principiul echității, care stabilește că guvernul va derula politica fiscal-bugetară luând în calcul impactul financiar potențial asupra generațiilor viitoare, precum și impactul asupra dezvoltării economice pe termen mediu și lung.

Mă simt dator să vă mai atrag atenția asupra faptului că datoriile contractate astăzi nu se șterg singure, ci sunt purtătoare de dobânzi, tot mai mari de la o zi la alta, iar utilizarea acestui tip de credite doar pentru a da satisfacții politice de moment, ne va costa extrem de mult în viitor!

      Mirela Furtună - declarație politică având tema Trebuie să apărăm principiul european al solidarității și al echității;

Doamna Mirela Furtună:

"Trebuie să apărăm principiul european al solidarității și al echității"

Zvonurile privind decizia unor state membre ale Uniunii Europene legate de anularea plății integrale sau parțiale a alocațiilor pentru copiii români ai căror părinți lucrează în spațiul comunitar s-au înmulțit îngrijorător în ultima perioadă. Această problemă a mai fost pe agenda mai multor state și anii trecuți, dar până la urmă s-a renunțat la o astfel de măsură discriminatorie.

Până acum, când din nou mai mulți reprezentanți ai unor guverne din țări ale Uniunii Europene, respectiv Germania, Austria, Danemarca și Irlanda, au repus pe tapet intenția pentru reducerea alocațiilor copiilor lucrătorilor imigranți din state europene, în situația în care aceștia locuiesc în afara țării unde părinții lor muncesc.

Din fericire, autoritățile din Germania și Austria au hotărât să amâne luarea unei asemenea decizii. Cele două state au ținut cont de poziția Comisiei Europene, a comisarului european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, și a majorității țărilor membre care s-au opus măsurii.

O asemenea decizie ar însemna o gravă încălcare a principiului european al solidarității și echității și a unor drepturi fundamentale. Dreptul la muncă și cel la liberă circulație, de care românii se bucură în calitate de cetățeni europeni, ar fi fost flagrant nerespectate. Cel mai probabil s-ar fi creat și un precedent mai mult decât periculos, pentru că o astfel de măsură s-ar putea constitui drept sursă de inspirație și pentru alte state membre.

Cetățenii români care muncesc în celelalte state ale Uniunii Europene și care își plătesc toate obligațiile prevăzute de lege pentru veniturile salariale trebuie să primească, în integralitate, alocațiile pentru copiii lor. Orice altă abordare ar crea o nedreptate și ar pune munca unui român care desfășoară, în condiții legale, activități lucrative în anumite țări ale Uniunii Europene, într-o nemeritată și nejustificată poziție de inferioritate și vulnerabilitate.

Îmi exprim speranța că, acum, ca și pe viitor, poziția guvernelor comunitare se va menține în zona respectării tuturor drepturilor cetățenilor români, oriunde s-ar afla aceștia în Europa.

      Natalia-Elena Intotero - declarație politică intitulată Educația unui copil este responsabilitatea întregii societăți;

Doamna Natalia-Elena Intotero:

"Educarea unui copil este responsabilitatea întregii societăți"

Anul 2017 marchează împlinirea a 30 de ani de programe educaționale de succes la nivelul Uniunii Europene. În ultimii 10 ani, de când suntem membri ai UE, instituțiile de învățământ din țara noastră au făcut eforturi constante prin care au aplicat pe diverse programe de finanțare, programe care au venit în sprijinul elevilor și studenților noștri.

În paralel cu aceste proiecte, procesul de dezvoltare al educației din România a fost sprijinit constant și prin măsuri legislative aplicate. De altfel, chiar săptămâna trecută a fost adoptată Ordonanța de urgență ce prevede aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ. La acest program participă școli și grădinițe din medii geografice izolate și din comunități sărace, precum și licee și colegii pedagogice care au un procent ridicat de elevi din mediul rural. Copiii din cele 50 de grădinițe și școli vor beneficia, în mod gratuit, pe perioada anului școlar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.

Acest proiect a fost o prioritate pentru PSD, în contextul creșterii alarmante a procentului de copii și tineri care abandonează școala în România - respectiv - 19,1%. Scopul acestui act normativ este ca fiecărui copil din România să i se ofere posibilitatea de a primi educație în mod egal și nediscriminatoriu, indiferent de mediul din care provine.

Educația reprezintă cunoaștere, experiență, responsabilitate. În opinia mea, copiii crescuți într-un mediu în care fiecare se străduiește să fie corect, să își respecte semenii, să îi ajute sunt copii care cresc sănătos. Noi toți trebuie să fim conștienți că fiecare acțiune a noastră se va reflecta asupra generațiilor viitoare. Este foarte important să nu uităm acest lucru, deoarece educarea unui copil nu este doar treaba școlii, a părintelui sau a unui profesor - este responsabilitatea întregii societăți.

      Tudor Ciuhodaru - declarație politică intitulată Pentru mulți copii e singura;

Domnul Tudor Ciuhodaru:

"Pentru mulți copii e singura"

Adoptat! Din această toamnă, preșcolarii și școlarii vor beneficia de o masă caldă. Pentru mulți copii e singura. Proiectul meu de lege s-a concretizat într-un Program-pilot adoptat de Camera Deputaților (decizională). Legea merge azi spre promulgare. Dacă lucrurile merg bine, Programul ,,Masă Caldă" pentru preșcolari și școlari va continua și va fi extins.

Pentru ,,Masa Caldă" sunt avizate 25 de variante de meniu de Institutul Național de Sănătate. Data-limită de consum a produselor distribuite către unitățile școlare în regim de catering va fi în ziua producerii.

Pentru pachetul alimentar sunt prevăzute produse de panificație, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, la care se adaugă un fruct.

Sper ca acest program să fie și una din căile prin care să putem acorda importanța cuvenită unei alimentații echilibrate și să-i învățăm pe toți copiii, prin diferite metode și într-un mod plăcut și ușor de înțeles, să mănânce cât mai sănătos.

      Angel Tîlvăr - declarație politică intitulată România - prezență activă în acordarea de asistență la frontierele externe ale Uniunii Europene, în gestionarea fenomenului imigrației și în controlul traficului de persoane.

Domnul Angel Tîlvăr:

"România - prezență activă în acordarea de asistență la frontierele externe ale Uniunii Europene, în gestionarea fenomenului imigrației și în controlul traficului de persoane"

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a făcut publice, recent, informațiile legate de misiunea din 12 aprilie 2017 a navei de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflată în misiune FRONTEX în cadrul Operațiunii Maritime Comune "EPN POSEIDON SEA". Polițiștii de frontieră români au salvat 46 de persoane - 22 de bărbați, 13 femei și 11 copii - care se aflau pe o ambarcațiune precară și supraaglomerată care risca să se scufunde în apele Mării Egee. Din datele oferite de IGPF, persoanele salvate, cetățeni sirieni, au primit asistență și hrană, apoi au fost transportate în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.

Este de reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2017, nava maritimă de patrulare MAI 1102, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, a desfășurat misiuni de supraveghere la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee. În această perioadă relativ redusă, de doar 4 luni, polițiștii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă, alături de echipajele celorlalte nave detașate de Agenția FRONTEX în Grecia, au salvat 624 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Dincolo de profesionalismul și eficiența polițiștilor de frontieră români, pentru care aceștia trebuie felicitați, detaliile legate de această misiune sunt relevante pentru că arată, încă o dată, cât de prezentă și implicată este țara noastră în activitățile pe care FRONTEX le desfășoară la granițele externe ale Uniunii Europene.

Într-un climat geopolitic complex și delicat, România își onorează cu dedicație și seriozitate angajamentele și reafirmă, prin acest gen de participare, adeziunea sa la principiile și valorile europene fundamentale. Misiunea exemplar efectuată de către polițiștii de frontieră români în Marea Egee, în afara aspectelor sale umanitare și de securitate, se înscrie între numeroasele prezențe românești de succes în cadrul proiectelor comune europene.

Pornind de la primul Acord-cadru de Parteneriat, semnat în anul 2007, ca membru cu drepturi depline al FRONTEX, și bazându-se pe experiența sa extrem de valoroasă în managementul frontierelor externe, atât în ceea ce privește securizarea acestora, cât și gestionarea unor fenomene precum imigrația sau traficul de persoane, România demonstrează că este o voce puternică și limpede a Europei unite, un contributor valoros la activitățile comune și un stat european pregătit să facă față prompt și eficient tuturor provocărilor cu care Europa se confruntă în prezent.

      Costel Lupașcu - declarație politică având ca obiect Dezvoltarea învățământului tehnic și profesional prin organizarea de școli de meserii în funcție de specificul socio-economic al fiecărui județ din țară.

Domnul Costel Lupașcu:

"Dezvoltarea învățământului tehnic și profesional prin organizarea de școli de meserii în funcție de specificul socio-economic al fiecărui județ din țară"

Principalul obiectiv al Guvernului condus de Sorin Grindeanu și de majoritatea parlamentară PSD-ALDE în ceea ce privește piața muncii constă în oprirea urgentă a exodului tinerilor din țara noastră. În același timp, ne-am luat angajamentul că în cei patru ani de guvernare vom crea șanse reale pentru tinerii români de a face parte din clasa de mijloc.

De aceea, consider că avem nevoie de dezvoltarea unui învățământ tehnic și profesional de calitate în fiecare județ din țară.

Prioritatea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din România trebuie să fie programele pentru tineri în vederea însușirii unei profesii. Cu toate că am inclus în programul de guvernare alocarea de finanțări de la bugetul de stat și din fonduri europene pentru realizarea de programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii și stagii pentru obținerea de experiență profesională dedicate absolvenților de studii superioare cu vârsta între 20-24 ani, avem nevoie și de organizarea școlilor de meserii. Astfel, în fiecare oraș din țară trebuie să includem în strategia de dezvoltare locală aceste tipuri de unități prin care fiecare tânăr să aibă șansa de a se califica într-o meserie și apoi de a dobândi un loc de muncă.

În prezent, capacitatea unităților de învățământ de pe plan local din anumite zone ale țării de a furniza forță de muncă calificată este limitată. Piața locală a muncii a cunoscut modificări majore în ultimul deceniu, pe fondul apariției a noi investitori și a declinului ramurilor industriale tradiționale. În acest sens, oferta educațională nu este integral adaptată la cerințele mediului de afaceri local.

Proiectul pe care îl propun, în legătură cu școlile de meserii, are în vedere asigurarea corelării dintre oferta educațională și cerințele mediului de afaceri local, prin adaptarea curriculei, înființarea de noi specializări și sprijinirea activităților de ucenicie, mentorat și practică ale elevilor din învățământul tehnic și profesional în unitățile economice din fiecare județ și oraș.

Consider că administrația publică locală, împreună cu inspectoratele școlare județene și agențiile pentru ocuparea forței de muncă trebuie să colaboreze pentru a integra cât mai mulți tineri pe piața muncii la nivel local.

De aceea, consider important ca fiecare administrație publică locală să realizeze un studiu privind necesarul de forță de muncă pe piața locală, astfel încât să sprijine dezvoltarea unei școli de meserii administrată de primărie.

Școala se va baza pe un parteneriat între primărie și diverși agenți economici care sunt în căutare de forță de muncă calificată pe un anumit domeniu.

În cadrul acestei școli, primăria va asigura calificarea corespunzătoare, pe pozițiile vizate de agentul economic. Agentul economic își va asuma menținerea locurilor de muncă nou create pentru o anumită perioadă de timp. În caz contrar, va fi obligat să achite costurile primăriei privind calificarea persoanelor.

Această propunere pe care v-am făcut-o astăzi, stimați colegi, am transmis-o și Ministerului Educației Naționale și Ministerului Muncii și Justiției Sociale. După primirea răspunsurilor de la autoritățile centrale vă solicit sprijinul pentru a colabora la instituirea cadrului legal prin care să creștem nivelul de integrare al tinerilor pe piața muncii. Acest proiect va completa măsurile din programul de guvernare al PSD, care au început să fie puse în practică de fiecare minister în parte: programele de internship, subvenționate de stat cu 1.000 de euro pentru fiecare angajat prin care aceste stagii se transformă în contracte de muncă pe o perioadă minimă de 2 ani; programe tip pasarelă, care presupun realizarea de locuri de muncă temporare în sectorul public pentru dobândirea de competențe profesionale, prin care se urmărește realizarea de 10.000 de joburi în următorii 2 ani; acordarea de ajutoare de stat în valoare de 500 de euro pe an pentru fiecare ucenic, pentru realizarea tranziției de la școală la muncă pentru firmele care au sub 50 de salariați și angajează minim cinci ucenici pentru o perioadă de 2 ani.

    Aprobarea suplimentării ordinii de zi;  

După pauză

       

(În continuare, lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Petru Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de doamna deputat Ioana Bran și de domnul deputat Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, secretari ai Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Rog liderii de grup să-și invite colegii în sala de ședință. Cineva de la USR, un lider, un vicelider, să vină până la mine.

Secretarii de ședință care sunt de serviciu, vă invit la prezidiu.

Stimați colegi,

Deschidem... continuăm lucrările, de fapt, de astăzi, ale Camerei Deputaților. Avem înregistrați 92 de colegi prezenți la această oră.

Dau cuvântul liderului de grup sau viceliderului, domnul Seidler, de la USR. Procedură.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Domnule președinte,

Solicităm suplimentarea ordinii de zi a ședinței de astăzi cu două puncte:

1. Aprobarea Hotărârii Camerei Deputaților privind validarea mandatului de deputat al domnului Nicolae-Daniel Popescu.

Și 2. Depunerea jurământului domnului deputat Nicolae-Daniel Popescu.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Depunerea jurământului va fi la ședința de vot final, primul punct al ordinii de zi, da?

Dacă aveți cartelele pregătite, să votăm. Vă rog, vot.

 
Video in format Flash/IOS    

66 de voturi pentru, un coleg care n-a votat. Ordinea de zi a fost suplimentată cu acest Proiect de Hotărâre privind...

Dau cuvântul președintelui Comisiei de validare, să dea citire raportului. Secretar. Domnul secretar.

Aveți raportul?

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind validarea unui mandat de deputat (PH CD 30/2017). (rămas pentru votul final)  

Domnul Stelian-Cristian Ion:

3. Raportul privind validarea unui mandat de deputat, întocmit pe 19 aprilie 2017.

Comisia de validare a luat cunoștință de faptul că a devenit vacant un loc de deputat, ca urmare a demisiei domnului Costescu Manuel, ales la alegerile din 11 decembrie 2016, în Circumscripția electorală nr. 43, Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării, pe lista Uniunii Salvați România.

Potrivit art. 228 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat: "Locul vacant va fi ocupat de către supleantul imediat următor de pe lista partidului politic, alianței politice sau alianței electorale dacă, până la data validării mandatului, partidul politic, alianța politică sau alianța electorală pentru care a candidat confirmă în scris că aparține acesteia. Asupra legalității alegerii supleantului comisia de validare va prezenta Camerei Deputaților un raport".

Procedând la examinarea documentelor depuse pentru validarea mandatelor și având în vedere lista supleanților, comunicată Comisiei de validare, de Biroul Electoral Central și adresa Uniunii Salvați România, Comisia de validare a constatat că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ocuparea locului de deputat vacant și propune validarea mandatului de deputat pentru următoarea persoană: domnul Popescu Nicolae-Daniel, Circumscripția electorală nr. 43, Circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării, candidat pe lista Uniunii Salvați România.

Prezentul raport a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Comisia propune plenului Camerei Deputaților validarea mandatului de deputat prevăzut în prezentul raport, precum și adoptarea Hotărârii anexate.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dacă sunt obiecții, comentarii la raportul Comisiei de validare? Nu sunt. Merge la votul final proiectul de hotărâre. Și jurământul va fi depus imediat după votul asupra Proiectului de Hotărâre.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr.102/1992 privind stema țării și sigiliul statului (PL-x 70/2017). (rămas pentru votul final)  

Continuăm, de la punctul 10.

10. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

Inițiatorii?

Comisia pentru administrație sau Comisia juridică?

Domnul Dunava.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Costel Neculai Dunava:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia juridică, de disciplină și imunități și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului au fost sesizate, spre dezbatere în fond, cu Proiectul de Lege privind modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat inițiativa legislativă.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 102/1992, în vederea revenirii la stema României din anul 1921, în sensul modificării stemei țării și a sigiliului statului prin includerea unui al treilea scut, precum și a unor noi simboluri.

În urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, deputații celor două comisii, prezenți la lucrări, au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților respingerea Proiectului de Lege privind modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Ați terminat, domnule Dunava?

Vă mulțumesc din suflet.

Dezbateri? Nu sunt dezbateri. Vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea art.800 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (Pl-x 341/2016). (rămasă pentru votul final)  

11. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 800 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Inițiatorii?

Comisia?

Domnul Buicu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

Mulțumesc, domnule președinte.

La întocmirea prezentului raport, comisia a avut în vedere: avizul favorabil, cu observații, al Consiliului Legislativ, avizul favorabil al Comisiei juridice, avizul favorabil al Comisiei pentru industrii, avizul favorabil al Ministerului Sănătății, punctul de vedere negativ al Guvernului.

Propunerea are ca obiect de reglementare modificarea art. 800 alin. (2) din Legea nr. 95, în sensul reglementării posibilității persoanelor juridice autorizate ce eliberează medicamente să desfășoare și distribuția angro.

La dezbateri a participat domnul secretar de stat Dan Dumitrescu.

În urma dezbaterilor, Comisia pentru sănătate și familie a hotărât, cu majoritate de voturi, să propună adoptarea propunerii legislative.

În raport cu obiectul și conținutul său, inițiativa face parte din categoria legilor ordinare.

De menționat că amendamentele sunt formulate doar pentru respectarea normelor de tehnică legislativă.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Vass Levente.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Vass Levente:

Grupul parlamentar al UDMR nu va susține această inițiativă legislativă, de a modifica Legea nr. 95. Ideea este de a menține transparența deservirii pacienților la nivel de orașe, comune și așa mai departe și de a obstrucționa crearea unor monopoluri la nivelul orașelor mici, și a satelor, și a comunelor.

Vă mulțumim.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Popescu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Pavel Popescu:

Grupul PNL va vota pentru respingerea propunerii legislative, deoarece distribuția de medicamente din România este caracterizată de o serie de practici comerciale neconforme cu legislația în vigoare.

Astfel, unitățile de distribuție angro, care au în structură farmacii, își constituie stocurile prin transfer din gestiunea farmaciei proprii, care a achiziționat medicamente în baza autorizației de funcționare ca farmacie.

În acest fel, trasabilitatea medicamentelor pe lanțul de distribuție angro este întreruptă. Medicamentele astfel achiziționate sunt comercializate în baza autorizației de distribuție angro pe care o deține acea societate, de cele mai multe ori medicamentele fiind livrate distribuitorilor angro, parteneri de contract, care le distribuie în afara teritoriului României.

Mai mult, în urma verificărilor făcute, sursa de proveniență a medicamentelor falsificate pătrunse în lanțul de distribuție este farmacia.

În concluzie, membrii Grupului PNL consideră că prevederile legale în vigoare, cu privire la interdicția ca persoanele juridice autorizate să elibereze medicamente către populație și să desfășoare și activitate de distribuție angro de medicamente, sunt corecte și permit efectuarea corectă și eficientă a trasabilității medicamentelor pe întreg lanțul de distribuție angro.

Din aceste motive, Grupul PNL va vota împotriva inițiativei.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Movilă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Grupul PMP va susține acest proiect de lege. Este un proiect de lege bun, un proiect de lege care vine să sprijine micile farmacii, în contextul în care legislația în domeniu, Legea farmaciei nu există, este o lege veche de peste 10 ani, o lege care nu este completată, nu este modificată.

Este o măsură bună aceasta, care se aprobă prin proiectul de lege pe care îl avem acum în dezbatere, însă pe viitor este important - la fel cum am făcut cu Legea nr. 95, Comisia pentru sănătate, am reușit să-i facem o republicare, cu toate completările - la fel, măcar pe Legea farmaciei să facem acest lucru, și în viitor să avem o lege bună, clară, o lege corelată cu toate directivele și normele europene, și cu realitățile din România.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Buicu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu-Florin Buicu:

Stimate colege și stimați colegi,

Această practică s-a desfășurat în România până la 31 decembrie 2016 și a fost prelungită de miniștrii sănătății, indiferent de culoarea politică a acelui ministru.

Această practică, de fapt, a încurajat farmaciștii independenți. A încurajat farmaciștii români care practic încercau să supraviețuiască presiunii multinaționalelor.

Apreciem poziția PMP-ului, care a susținut și susține practic acest demers care vine în sprijinul farmaciștilor independenți din România.

Datele prezentate de colegi de-ai noștri, legate de trasabilitate, sunt incorecte dintr-o anumită perspectivă. Trasabilitatea este valabilă pentru toate medicamentele, indiferent de lanțul de distribuție, respectiv de farmacia prin care ele ajung la populație.

Haideți să nu spunem cuvinte mari și să încercăm să sprijinim totuși farmaciștii independenți din România.

Vă mulțumesc mult.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Mai sunt intervenții? Nu.

Cu amendamentele admise din raport, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr.69/2000 (Pl-x 287/2016). (retrimisă comisiei)  

12. Propunerea legislativă pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000.

Vă rog.

Procedură.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Vă solicit retrimiterea, pentru o săptămână, a acestui proiect de lege, comisiei, pentru că sunt lucruri de clarificat, și mă refer la cuantumul sumelor care este unitar de sus până jos și nu pare a fi în regulă.

Deci există o explicație corectă pentru retrimitere.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Vot.

 
Video in format Flash/IOS     Unanimitate. Două săptămâni la comisie.  
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea art.465 alin.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal (Pl-x 353/2016). (rămasă pentru votul final)  

13. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 465 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci?

Domnul Nosa.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iuliu Nosa:

Raport înlocuitor asupra Propunerii legislative pentru modificarea art. 465 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a fost sesizată spre dezbatere cu proiectul de lege amintit.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă.

Conform prevederilor art. 75 din Constituția României și ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera Deputaților este Cameră decizională.

Propunerea legislativă a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ, Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare și Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului.

Propunerea legislativă supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea alin. (2) al art. 465 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, urmărindu-se eliminarea de la impozitare a terenurilor de până la 400 m˛, aflate în altă categorie decât cea de terenuri cu construcții.

În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, membrii Comisiei au examinat propunerea legislativă în ședința din 4 aprilie 2017.

În urma examinării propunerii legislative și a opiniilor exprimate, deputații prezenți la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților raportul de adoptare a propunerii legislative, cu amendamentele admise, prezentate în anexă.

În raport cu obiectul și conținutul său, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu. Da? Domnul Leoreanu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupul deputaților Partidului Național Liberal, ca inițiatori și susținători în Comisia pentru buget, finanțe, vor susține și în plen această propunere legislativă.

Considerăm nedreaptă și aberantă această prevedere legislativă care, în momentul de față, prin Codul fiscal, impozitează primii 400 m˛ din terenurile aflate în intravilan, ca terenuri de construcții, deși ele fac parte din terenurile agricole. De altfel, în jurul locuințelor, ca o tradiție în zona rurală, în orașele mici, casele au terenuri care sunt folosite ca terenuri agricole, iar prin această prevedere, care este în momentul de față în Codul fiscal, s-a ajuns la impozitări aberante pentru oameni care se află la limita subzistenței.

Așadar, noi vom vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu mai sunt. Vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene (PL-x 166/2017). (rămas pentru votul final)  

14. Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene.

Comisia pentru muncă?

Doamna Răduț.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Violeta Răduț:

Mulțumesc.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru muncă și protecție socială a fost sesizată prin adresa PL-x 166/2017 din 27 martie 2017, cu dezbaterea pe fond, în procedură obișnuită, a Proiectului de Lege privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în ședința din 20 martie 2017.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, conform prevederilor art. 73 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Camera Deputaților este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituția României și ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat.

În urma finalizării dezbaterilor, Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului cu amendamente, redate în anexa care face parte integrantă din prezentul raport.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu.

Cu amendamentele admise din raport, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.10/2009 privind dreptul studenților înmatriculați la formele de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă de a continua studiile la programe de studii de licență autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate (PL-x 620/2009). (rămas pentru votul final)  

15. Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studenților înmatriculați la formele de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă de a continua studiile la programe de studii de licență autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate.

Guvernul?

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Andea (secretar de stat, Ministerul Educației Naționale):

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor deputați,

Ordonanța nr. 10 a Guvernului din anul 2009 a fost explicit abrogată prin Legea nr.1/2011, Legea educației naționale.

În consecință, cu necesitate, Guvernul susține respingerea acestei ordonanțe și, desigur, este de acord cu raportul de respingere al comisiei de specialitate din Camera Deputaților.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Comisia pentru învățământ?

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Camelia Gavrilă:

Mulțumesc, domnule președinte.

În baza prevederilor Regulamentului Camerei Deputaților, Comisia a fost sesizată în fond cu acest proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței nr. 10/2009.

În plenul Camerei Deputaților din 23 februarie 2010, conform Regulamentului Camerei Deputaților, s-a hotărât retrimiterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 10/2009, comisiei sesizate în fond, în vederea reexaminării și depunerii unui nou raport.

Pentru întocmirea raportului, Comisia a analizat avizele primite de la diferite comisii: Comisia pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați și Comisia juridică, de disciplină și imunități, avizul favorabil al Consiliului Legislativ, punctul de vedere negativ al Guvernului, primit în 3 februarie 2017.

Obiectul acestui proiect de lege se referă la reglementarea dreptului studenților înmatriculați la formele de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă de a continua studiile la programe de studii de licență autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate, măsurile preconizate fiind luate ca urmare a abaterilor deosebit de grave constatate în derularea procesului de învățământ la diferite specializări, programe de studii de la Universitatea "Spiru Haret".

De asemenea, ordonanța propunea și încetarea școlarizării pentru toate specializările autorizate să funcționeze provizoriu și procedurile necesare pentru asigurarea conducerii cu un rector confirmat prin ordin al ministrului.

În funcție de obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

La lucrările Comisiei, la ultima ședință a comisiei, a fost prezent domnul secretar de stat Petru Andea.

Prin unanimitate de voturi, Comisia a hotărât respingerea ordonanței, deci adoptarea legii de respingere a ordonanței, având în vedere faptul că ordonanța a fost abrogată expres prin alin. (2) al art. 361 din Legea educației naționale, care prevede faptul că "La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Ordonanța Guvernului nr. 10/2009", cu toate clarificările respective.

Prevederile ordonanței de urgență nu au dus la rezolvarea situației, ci au creat premise pentru studenții ciclului universitar de licență înmatriculați în perioada 2005-2008 la aceste specializări, de a da în judecată Ministerul Educației, cât și Universitatea.

Pe rolul instanțelor de judecată au fost aproximativ 12.000 de procese, deci s-au creat convulsii și consecințe negative și, în acest context, diplomele nu puteau fi anulate și nici prevederile ordonanței nu puteau fi respectate.

În acest sens, comisia a propus adoptarea, prin raport înlocuitor, a legii de respingere a ordonanței.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Romanescu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Cristinel Romanescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Membrii Grupului PNL vor vota pentru adoptarea legii de respingere a ordonanței. Astfel, precizăm faptul că ordonanța este caducă, fiind abrogată expres prin alin. (2) al art. 361 din Legea educației naționale, nr.1/2011.

Mai mult, prevederile ordonanței de urgență au creat premisele pentru studenții ciclului universitar de licență înmatriculați în anul I, în perioada 2005-2008, la specializări sau programe de studii organizate la forma de învățământ la distanță și la forma de învățământ cu frecvență redusă, în cadrul Universității "Spiru Haret", de a da în judecată atât Ministerul Educației, cât și Universitatea, în loc să rezolve o situație sensibilă.

De-a lungul timpului, pe rolul instanțelor de judecată au fost aproximativ12.000 de procese, o mare parte dintre aceste reclamații având câștig de cauză. Ca argument, instanțele judecătorești au dat dreptate reclamanților, menționând că, la data înmatriculărilor studenților în anul I de studiu, specializările erau autorizate să funcționeze provizoriu.

Totodată, atâta timp cât nicio autoritate administrativă sau instanță judecătorească nu s-a pronunțat în sensul revocării nulității sau anulării actului, diploma de licență este valabilă.

În acest context, nu se pot anula diplomele și nu pot fi obligați studenții să-și continue studiile la specializări sau programe de studii autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate.

Din aceste motive, Grupul PNL va vota pentru adoptarea proiectului de lege pentru respingerea ordonanței de urgență.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Alte intervenții? Nu.

Cu amendamentele admise din raport, legea merge la votul final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 349/2016). (rămas pentru votul final)  

16. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Inițiatori?

Comisia pentru buget?

Domnul Nosa.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iuliu Nosa:

Raport asupra Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru buget, finanțe și bănci a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu proiectul de lege amintit.

Conform prevederilor art. 75 din Constituția României și ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților, Camera Deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din 13 septembrie 2016.

La întocmirea raportului s-a avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ, avizul negativ al Comisiei pentru politică economică și avizul negativ al Comisiei juridice, de disciplină și imunități. Guvernul României a transmis un punct de vedere, conform căruia nu susține adoptarea proiectului de lege.

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 227, în materia taxelor și impozitelor locale și a cotei de TVA pentru unele servicii locale propunându-se, în principal, următoarele: majorarea cheltuielilor deductibile, în cazul cheltuielilor de sponsorizare, mecenat, și pentru acordarea de burse private, de la 5%, cât este în prezent, la 10%; generalizarea cotei de impozit de 3% pentru veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate.

În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, proiectul de lege menționat a fost discutat în ședința din 11 aprilie 2017.

În urma examinării și a opiniilor exprimare, deputații prezenți la lucrări au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților raportul de adoptare a proiectului de lege, cu amendamentele prezentate în anexă.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Leoreanu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Laurențiu-Dan Leoreanu:

Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 227 privind Codul fiscal, în materia taxelor și impozitelor locale și a cotei de TVA pentru unele servicii locale, propunându-se, în principal, pe lângă majorarea cheltuielilor deductibile în cadrul cheltuielilor de sponsorizare, acordare de burse de la 5%, cât este în prezent, la 10%, generalizarea cotei de impozit de 3% pentru veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor, aplicarea cotei de 9% în cazul prestării anumitor categorii de servicii, asimilarea, în cadrul Titlului IX, "Impozite și taxe locale" a PFA, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale cu contribuabilii persoane fizice, și posibilitatea pentru autoritățile locale de a acorda scutiri/reduceri de la impozit pentru anumite categorii de imobile. Aceste scutiri și impozite urmând a fi acordate începând cu luna următoare îndeplinirii condițiilor, și nu cu anul financiar următor, precum și modul de calcul a impozitului pe terenuri și clădiri.

Grupul PNL din Camera Deputaților va vota pentru adoptarea acestui proiect de lege.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Alte intervenții? Nu.

Cu amendamentele admise din raport, proiectul de lege merge la votul final.

Respingeri.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă (Pl-x 219/2015). (rămasă pentru votul final)  

17. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Comisia juridică?

Domnul Varga.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Varga:

Mulțumesc, domnule președinte.

Comisia a fost sesizată spre dezbare, în fond, cu această propunere legislativă de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins inițiativa legislativă.

Guvernul, prin punctul său de vedere transmis, nu susține adoptarea acestei inițiative legislative, iar Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea dispozițiilor art. 200 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 referitoare la verificarea cererii de chemare în judecată și regularizarea acesteia și, respectiv, fixarea primului termen de judecată, astfel: la art. 200 alin. (1) se propune instituirea unui termen de cel mult 20 de zile, în care completul, căruia i s-a repartizat aleatoriu cererea de chemare în judecată, să verifice dacă aceasta îndeplinește cerințele prevăzute la art. 194-197; la art. 201 alin. (1) se instituie același termen, indicat mai sus, în care judecătorul să dispună comunicarea cererii către pârât.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei juridice au hotărât, în unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților respingerea propunerii legislative.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu. Vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (Pl-x 312/2014). (rămasă pentru votul final)  

18. Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Vă rog, domnule Varga.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Varga:

Mulțumesc, domnule președinte.

Într-adevăr, Comisia a fost sesizată, din nou, cu modificarea Legii nr. 134.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins inițiativa. Guvernul, prin punctul său de vedere, nu susține această inițiativă legislativă. În schimb, Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil.

Propunerea are ca obiect modificarea unor prevederi din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicat, cu modificările și completările ulterioare: majorarea pragului valoric al creanțelor cu privire la care există executorii, pentru a căror acoperire se poate trece la vânzarea bunurilor imobile ale debitorului, vânzarea, de altfel, condiționată de inexistența unor bunuri urmăribile; protejarea debitorului împotriva căruia a fost pornită executarea silită, prin amânarea executării și evacuării, totodată, din imobilul în care acesta locuiește.

Membrii Comisiei juridice au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților respingerea propunerii.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Moldovan?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc.

Grupul PNL va vota împotriva acestei inițiative, deoarece promovarea soluției legislative propuse ar putea conduce la tergiversarea realizării drepturilor creditorului urmăritor cu nesocotirea dreptului constituțional, convențional și legal la un proces echitabil, în termeni rezonabili, dar și la potențiala creștere a cheltuielilor de executare, puse ca regulă în sarcina debitorului urmărit, determinată de efectuarea unor acte de executare în cadrul urmăririi silite mobiliare, care nu au permis realizarea creanței creditorului urmăritor.

O eventuală creștere a limitei valorice stabilite de dispozițiile art. 812 alin. (5) trebuie întemeiată pe o analiză fundamentată a premiselor economice și sociale, în scopul instituirii unei norme juridice rezonabile și eficiente.

Din aceste motive, Grupul PNL va vota împotrivă.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc. Alte intervenții? Nu mai sunt. Vot final.

Domnul Munteanu, procedură.

 
Video in format Flash/IOS Aprobarea modificării programului de lucru.  

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În consens cu toți liderii grupurilor parlamentare, vă propun ca programul să-l finalizăm la ora 11,30, iar votul final să fie la ora 12,00.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc. Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

Cu 119 voturi pentru, două împotrivă și o abținere propunerea a fost aprobată.

La 11,30 suspendăm ședința; 12,00 - votul final.

Și, la propunerea mea, vom face Biroul permanent la 11,30.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative - Legea traducătorilor și interpreților (Pl-x 259/2015). (rămasă pentru votul final)  

19. Propunerea legislativă - Legea traducătorilor și interpreților.

Comisia juridică?

Domnul Varga.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Varga:

Comisia a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu această propunere legislativă.

Senatul a respins propunerea.

Consiliul Legislativ a dat un aviz favorabil.

Guvernul României nu susține adoptarea acestei inițiative.

Comisia pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, de asemenea, a avizat nefavorabil inițiativa.

Propunerea legislativă supusă dezbaterii are ca obiect de reglementare instituirea cadrului legal pentru organizarea și funcționarea profesiilor de traducător și interpret, judiciari și oficiali.

Propunerea legislativă propune să reglementeze două categorii de traducători: interpreți oficiali, judiciari.

Inițiativa reglementează modalitatea de dobândire a calității de traducător sau interpret judiciar sau oficial, condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a dobândi una dintre aceste calități, drepturile și obligațiile ce revin acestora.

În unanimitate de voturi, Comisia juridică a propus plenului Camerei Deputaților respingerea propunerii.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu. Vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea articolului 58 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative (Pl-x 228/2015). (rămasă pentru votul final)  

20. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 58 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Comisia juridică. Domnul Varga.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Vasile Varga:

La fel, Comisia a fost sesizată, spre dezbatere în fond, cu această propunere legislativă.

Senatul a respins propunerea.

Consiliul Legislativ a dat, de asemenea, un aviz negativ.

Propunerea legislativă supusă astăzi dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea art. 58 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că, toate actele normative, nu numai cele de importanță și complexitate deosebită, cum este prevăzut în prezent, să poată fi modificate înainte de data intrării lor în vigoare, urmând ca modificările aduse înainte de intrarea în vigoare a actului normativ să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ modificat.

Guvernul României nu susține această inițiativă, iar membrii Comisiei juridice au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților respingerea propunerii.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri? Nu. Vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind adopția în România (PL-x 514/2016). (rămas pentru votul final)  

21. Proiectul de Lege privind adopția în România - PL-x 514/2016.

Comisia juridică sau Comisia pentru muncă?

Doamna...

Vă rog eu...

Video in format Flash/IOS    

Doamna Violeta Răduț:

Mulțumesc.

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia juridică, de disciplină și imunități au fost sesizate, prin adresa PL-x 514/2016, din 7 noiembrie 2016, cu dezbaterea pe fond a Proiectului de Lege privind adopția în România.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unui nou cadru legal în domeniul adopțiilor, urmând ca Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, cu modificările și completările ulterioare, să fie abrogată.

În conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaților, comisiile au dezbătut proiectul de lege în ședințe separate.

Raportul comisiilor a fost adoptat cu majoritate de voturi, două abțineri.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în ședința din 1 noiembrie 2016, în condițiile art. 75 alin. (2) Teza a III-a din Constituția României, republicată.

Camera Deputaților este Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 din Constituția României, republicată, și ale art. 92 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, conform prevederilor art. 73 alin. (3) din Constituția României, republicată.

În urma finalizării dezbaterilor, Comisiile propun plenului Camerei Deputaților respingerea proiectului de lege.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea formelor istorice asociative de proprietate (PL-x 180/2015). (rămas pentru votul final)  

22. Proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea formelor istorice asociative de proprietate.

Comisii? Juridică sau pentru agricultură?

Domnul Dunava.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Costel Neculai Dunava:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Camera deputaților este Cameră decizională.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

Consiliul Legislativ a avizat negativ.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru reînființarea și funcționarea formelor istorice asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, cum ar fi: obștile de moșneni în devălmășie, obștile răzeșești nedivizate, composesoratele, obștile de cumpărare, pădurile grănicerești, pădurile urbariale, comunele politice, cooperativele, precum și alte comunități și forme asociative.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu. Vot final.

Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară.

Domnul Zisopol. Procedură.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte de ședință.

 
Video in format Flash/IOS Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.205/2004 privind protecția animalelor (Pl-x 318/2016). (Retrimisă comisiilor.)  

23. Vă rog să aveți amabilitatea să retrimitem comisiei, pentru două săptămâni, Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, Pl-x 318/2016.

Vă mulțumesc pentru amabilitate.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Eu am amabilitate, dar să vedem ce zic colegii.

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

124 de voturi pentru.

Punctul 22, da. Așa am eu, Pl-x 318.

Deci Pl-x 318, două săptămâni la comisie, cu vot.

Punctul 24 a fost retrimis comisiei ieri.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară (Pl-x 469/2016). (rămasă pentru votul final)  

25. Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară.

Comisia pentru agricultură?

Domnul Munteanu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia pentru agricultură a fost sesizată pentru dezbaterea raportului la acest proiect de lege.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea în ședința din 10 octombrie 2016.

Consiliul Legislativ a avizat negativ această inițiativă.

Comisia juridică, de disciplină și imunități a avizat favorabil inițiativa.

Comisia pentru sănătate a avizat negativ.

Guvernul nu susține adoptarea propunerii legislative.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind etichetarea obligatorie a tuturor alimentelor procesate, prin aplicarea unui simbol dreptunghiular plin, de culoare roșie/galbenă/verde, care să aibă inscripționat în interior, cu caractere ușor lizibile, care este conținutul de sare, zahăr sau grăsimi ce determină un risc redus, mediu sau major pentru sănătatea consumatorilor.

În urma examinării propunerii legislative, cu majoritate de voturi, respectiv un vot împotrivă și două abțineri, s-a propus respingerea acestei inițiative legislative.

Face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Oros.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Cu toții cunoaștem faptul că bolile cardiovasculare, diabetul și bolile renale sunt responsabile de majoritatea cheltuielilor... și majoritatea cazurilor de deces în România.

Totodată, aceste boli au cel puțin un determinant în alimentația nesănătoasă, consumul de alcool sau de tutun.

Este unanim acceptat de către toate societățile științifice medicale că reducerea consumului de alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi este de natură a schimba semnificativ în bine starea de sănătatea a populației, într-un interval de 5-20 de ani.

Prin acest act normativ, se definea etichetarea corespunzătoare, și anume, aplicarea unui simbol dreptunghiular, care să aibă inscripționat în interior, cu caractere ușor lizibile, care este conținutul de sare, zahăr sau grăsimi care excede cantității ce prezintă un risc redus, mediu sau major pentru sănătate.

De asemenea, proiectul prevedea obligația procesatorilor de produse alimentare ca, într-un interval rezonabil de timp, să procedeze la etichetarea clară a produselor, privind aceste riscuri.

Vreau să fac aici o precizare. Acest proiect a fost inițiat de Societatea de Cardiologie Europeană și Societatea de Cardiologie Română. Noi doar am susținut acest demers legislativ.

Din aceste motive, Partidul Național Liberal va susține această propunere legislativă și va vota împotriva raportului de respingere.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții? Nu mai sunt. Vot final.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative privind modificarea și completarea Legii nr.221 din 24 iulie 2015 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.6/2014 pentru modificarea și completarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (Pl-x 281/2016). (rămasă pentru votul final)  

26. Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 221 din 24 iulie 2015 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.

Comisia pentru administrație?

Vă rog, doamnă Oprescu.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului a fost sesizată prin adresa Pl-x 281/2016 privind Legea nr. 221 din 24 iulie 2015, privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.

Senatul a respins propunerea legislativă.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

La întocmirea raportului, s-au avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul favorabil al Comisiei juridice; avizul favorabil al Comisiei pentru buget; punctul de vedere negativ al Guvernului.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 10 din Legea nr. 152/1998, în funcție de care se calculează valoarea de vânzare a locuințelor Agenției Naționale pentru Locuințe.

Din analiza inițiativei legislative, s-a constatat că prevederile propuse se regăsesc în Legea nr. 65/2016 pentru modificarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, astfel că propunerea legislativă a rămas fără obiect de reglementare.

În urma examinării inițiativei și a opiniilor exprimate de membrii Comisiei, s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, respingerea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 221 din 24 iulie 2015.

În raport cu obiectul și conținutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri? Nu. Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului Național Creșe pentru copiii României (PL-x 294/2016). (rămas pentru votul final)  

27. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului Național "Creșe pentru copiii României".

Comisia pentru administrație?

Video in format Flash/IOS    

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

În conformitate cu prevederile art. 95 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia pentru administrație a luat în discuție PL-x 294 din 27 iunie 2016.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.

Camera Deputaților este Cameră decizională.

S-au avut în vedere: avizul favorabil al Consiliului Legislativ; avizul negativ al Comisiei pentru buget; avizul favorabil al Comisiei pentru muncă; avizul favorabil al Comisiei juridice; avizul negativ al Consiliului Economic și Social; punctul de vedere negativ al Guvernului.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unui Program Național de creșe pentru copiii României, care vizează construirea a 554 de creșe noi în fiecare localitate urbană.

Potrivit prevederilor art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, Comisia și-a desfășurat lucrările în data de 16 ianuarie 2017, iar la dezbateri s-a examinat inițiativa legislativă și s-a constatat că atât în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, cât și în cadrul Programului Operațional Regional, aprobate de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, este prevăzută investiția pentru creșe și de aceea nu se justifică aprobarea unui Program Național "Creșe pentru copiii României" finanțat din bugetul de stat.

Potrivit fișei financiare întocmite de inițiatori, costul estimativ construirii a 554 de creșe se ridică la 775 de milioane de lei, fără a fi prezentată sursa bugetară.

De asemenea, reglementările propuse de inițiatori, referitoare la finanțarea cheltuielilor, la structura organizatorică, la numărul de posturi, nu sunt corelate cu prevederile Legii nr. 263/2007 privind înființarea creșelor.

Prevederile nu sunt în concordanță cu Legea educației naționale.

Prin urmare, în urma examinării proiectului de lege și a opiniilor exprimate, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, 4 voturi împotrivă și o abținere, respingerea Proiectului de Lege privind aprobarea Programului Național "Creșe pentru copiii României".

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bichineț.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am lecturat cu mare atenție acest proiect de lege.

În esență, el este bine intenționat, dar, știți cum e... și talpa iadului a fost făcută cu bune intenții.

În România este nevoie și de grădinițe și de creșe.

Am înțeles că Guvernul Cioloș, un guvern catastrofal, a respins proiectul de lege.

Guvernul acesta, pe care nu mi-am propus să-l laud acum, are în program construirea, în aproape toate localitățile țării, și de grădinițe, și de creșe, pentru stimularea creșterii numărului de copii, a demografiei... în explozie, în România, pentru ca acești copii să crească sănătoși, părinții să poată merge liniștiți la muncă, să dorească să mai facă copii.

Eu zic că este foarte bine ca peste tot unde se poate, prin inspectoratele școlare, prin consiliile județene, dar, mai ales, prin bani alocați de la Guvern să fie construite creșe în România, întrucât, la câte creșe sunt în țara noastră, numai 3% din copii sunt cuprinși, ceea ce este cât se poate de grav, cât se poate de rău.

Noi vom fi de acord. Respingem acest proiect de lege care nu este conform cu ceea ce dorește Guvernul, dar vrem să vedem cu ce vine Guvernul, concret. Din cele 554 de creșe propuse a se construi în câțiva ani, dacă 50 se vor face, eu zic că va fi foarte bine. Și atunci, și cei care recurg la ajutorul social, ca să poată trăi, care îl beau de la 8 dimineața până la 10, să se poată duce la muncă și, seara, treji, să mai poată face copii sănătoși.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Roman.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Proiectul este unul foarte bun, făcut de colegii din Partidul Social Democrat, în momentul în care erau în majoritate parlamentară și în opoziție față de Guvernul Cioloș.

Lucrurile bune trebuie remarcate, trebuie semnalate și nu înțeleg de ce astăzi colegii doresc să respingă un proiect bun, la care au muncit colegi parlamentari ai PSD, și care ar putea fi un proiect important pentru România.

La Comisia pentru administrație publică ni s-a invocat faptul că nu ar fi sursă de finanțare și faptul că există o discriminare, stabilindu-se numărul acestor creșe în funcție de numărul de locuitori. Nu cred că au greșit colegii de la PSD atunci când au scris acest proiect. L-au scris chiar bine. Repet, nu înțeleg de ce astăzi, fiind la putere, nu-l mai susțin.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ioan Munteanu (din sală):

Este prins în Programul de guvernare...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule Munteanu. Știu că îl aveți în Programul de guvernare. Aveți 5.500 de grădinițe, creșe și școli. Dar vreau să vă întreb și pe dumneavoastră, cu mai multă experiență, când o să le faceți. Pentru că una este să fie prin în Programul de guvernare, pe o foaie de hârtie, alta... avem un proiect de lege astăzi gata aprobat.

Prin urmare, voi solicita retrimiterea la comisie, termen două săptămâni.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vot.

 
Video in format Flash/IOS     56 de voturi pentru și 86 de voturi împotrivă. Respins.

Domnul... nu mai văd vorbitorii.

Domnul Oprea parcă era.

Domnul Oprea era la rând.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Iau cuvântul în calitatea avantajatului de a fi analizat această propunere de lege în Senat. Și era o veselie la Acapulco atunci când oamenii pe care domnul Munteanu acum îi prezintă a fi inițiatori - și am admirat inițiativa aceea - și am admirat propunerea legislativă și toți se întrebau: "Oare povestea cu raiul, pe o perioadă foarte scurtă de timp, când va înceta?" Era în campanie electorală. Și fac trimitere și la Legea privind adopția copiilor, care, la fel, a trecut. La PSD, unul nu s-a opus, și astăzi toți s-au opus Legii adopției copilului, fiindcă trebuia, de fapt, un grup din Brașov..., care până la urmă a trădat și PSD-ul, și nu mai este inițiatorul și nici nu mai există în poveștile politice, dar atunci au contribuit din plin la convingeri ale oamenilor care au crezut prea mult în pielea PSD-ului din pădure, fiindcă de fapt s-a dovedit a fi o falsă Fata Morgana.

Și acum este un proiect extraordinar. Nu trebuie noi să facem apologia acelor proiecte care sunt propuse de grupuri politice, dar, dacă vorbești în calitate de părinte, de implicat în creșterea copiilor...

Noi am avut proiecte chiar pentru partea de educație pretimpurie și cei de la PSD au fost de acord cu ele.

Acum nu prea pricep, deloc, fiindcă acolo am văzut propunerile dumneavoastră. Sunt pe atâtea comunități... și ați văzut... știți propunerea legislativă discutată acum... ... este una foarte completă. Cum de o dată, la Senat, n-ați sesizat că nu există raportul financiar, dar s-a dat vot, și, dincoace, la Camera Deputaților, ați constatat că acesta este de fapt singurul viciu.

Păi cu unii mumă și cu alții ciumă, nu se poate! Nu puteți, dumneavoastră, de la PSD, într-o Cameră să spuneți că e OK, și în cealaltă cameră să considerați că acel OK este cauza pentru care propunerea legislativă nu merge.

Deci încercați să veniți cu alte explicații decât cele de adormit copiii, pentru că dezavantajul unora de a fi asistat la argumente pro, și acum de a fi asistat la argumente contra... trebuie respectat punctul dumneavoastră.

Vă respectăm prea mult, așa încât veniți cu alte argumente decât cele de adormit copiii!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Márton Árpád.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Márton Árpád-Francisc:

Domnule vicepreședinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Încep cu o argumentare. Într-adevăr, prima dată și eu mi-am semnalat dorința de a lua cuvântul și pe urmă am stins, pentru că am sperat că va fi retrimisă comisiei această inițiativă. Evident, am intrat iarăși în dezbateri generale.

Cei care cunosc materialul pot observa că unii dintre inițiatori sunt membri ai grupului nostru parlamentar. Noi credem că este nevoie, în România, de construcția de creșe, iar Parlamentul este cel care trebuie să decidă în problemele mari, chiar dacă ele se regăsesc într-un program de guvernare.

Se putea ca în Comisie această inițiativă legislativă să primească acea formă care să ajute, de fapt, celor cuprinse în Programul de guvernare privind creșele, inclusiv de modificare a sursei de finanțare, deci nu de la bugetul de stat, ci prin program european.

Și noi, în continuare, credem că, dacă vrem să dăm o greutate Parlamentului, ar fi bine ca noi să dăm de muncă Guvernului, și nu tot timpul invers, și să respingem inițiative legislative pe motivarea că Guvernul tocmai se gândește la așa ceva și ar fi bine să adoptăm acea variantă.

Așteptăm cu mare interes cele care se regăsesc în Programul de guvernare, așteptăm ca acele creșe să se construiască, dar, în această așteptare, deocamdată, vom vota împotriva respingerii inițiativei legislative.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bacalbașa.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nicolae Dobrovici-Bacalbașa:

Dacă există un om pe care îl respect și de la care caut să învăț în acest nou job al meu, este colegul Márton Árpád, care cred că dacă era anestezist reanimator, ar fi salvat foarte multe vieți. Îi apreciez rigurozitatea. Din această cauză, am fost șocat să constat că colegul Márton Árpád apără o inițiativă care, formal, nu poate fi acceptată, pentru că lipsa sursei de finanțare a unei propuneri o face moartă din start.

Pe de altă parte, aș fi vrut să împărtășesc experiența unui bunic, cu nepoată în Statele Unite. Concediul postnatal, două săptămâni. A da la o creșă un copil este între 1500 și 2000 de dolari, fără a avea o garanție a unor servicii de foarte mare calitate.

Vreau să spun că în țara asta, cu toate defectele ei pe care le știm, pentru mamă și copil se fac destule lucruri.

Dar ce m-a determinat să iau cuvântul este fariseismul extrem al unor colegi din așa-zisele partide de opoziție. Cu toții știm că la PSD există o mână de fier care impune executarea cu toată rigoarea a Programului de guvernare și că nu există o ruptură între parlamentarii PSD și Programul de guvernare al PSD-ului.

Ca atare, o formă de regret mieros, din partea unora, care încearcă să zdrobească tot ce întreprinde PSD-ul pentru a ușura viața omului simplu în această țară, mi se pare o formă de fariseism revoltător și grețos. Și am ținut să o spun.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Oprescu.

 
Video in format Flash/IOS    

Doamna Simona Bucura-Oprescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Sigur, este o dezbatere interesantă pe o temă importantă pentru fiecare dintre noi, ca români, pe o temă importantă pentru fiecare dintre noi, ca parlamentari.

Cu tot respectul, aș vrea totuși să readuc în discuție câteva dintre punctele de vedere exprimate aici.

S-a spus că în Senat s-a dat un vot și că venim cu o regândire, cu o reanalizare și cu o altă propunere de vot, noi, Grupul PSD.

Acesta este un principiu important pentru bicameralismul sistemului parlamentar pe care noi îl avem în România, principiul celei de-a doua priviri. Este important ca cele două Camere să ia în discuție atât în comisiile de specialitate, cât și în plen fiecare act normativ, astfel încât forma finală a actului normativ să fie cât mai aproape de nevoile pe care noi le avem, pe care România le are, pe care românii le au.

Prin urmare, este foarte bine - și în Comisia pentru administrație, să știți, stimați colegi, au fost puncte de vedere bine argumentate și acest act normativ a fost... cu multă atenție ne-am aplecat asupra lui - și este bine că, în urma discuțiilor din Comisie, am venit cu această propunere pentru plenul Camerei Deputaților, de respingere.

Pe de altă parte, vreau să vă spun că fiecare dintre noi suntem membri ai unui partid politic. Nu este deloc un lucru rău, este însăși esența democrației, fiindcă partidele politice sunt forme organizatorice prin care cetățenii participă la guvernare. Este firesc ca noi să venim în campania electorală cu o propunere de Program de guvernare, pe care noi, ca parlamentari care facem parte dintr-o coaliție de susținere a Guvernului, să îl susținem în și prin votul nostru în Parlament.

Prin urmare, acest act normativ este firesc să fie susținut de noi, parlamentarii PSD, dar, pentru acuratețe, vreau să vă spun că Programul nostru de guvernare vine cu un pachet social, un pachet social minim, care are inclusiv o componentă de educație, care componentă de educație își propune să avem, la nivelul României, 2.500 de creșe și after-school-uri care să fie realizate până în 2020.

Vă spun lucrul acesta pentru acuratețe, fiindcă s-au dat mai multe cifre aici și aș vrea să se știe că această cifră este una pe care noi ne-o asumăm și despre care am comunicat, am vorbit în mod constant și pe care ne propunem să o și realizăm.

Prin urmare, dragi colegi, rugămintea mea este dincolo de, bineînțeles, părerile noastre, care au și o componentă politică, să înțelegem că acest act normativ care venea cu o idee generoasă, nu a venit și cu argumente de aplicare, iar noi, pe de o parte, respingem acest act normativ, însă ne asumăm ceea ce facem prin Programul de guvernare și avem în atenție această chestiune atât de importantă pentru copiii românilor.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ganț.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Ovidiu Victor Ganț:

Vă mulțumesc.

Stimate domnule președinte,

Stimate colege,

Stimați colegi,

Sigur că putem să continuăm dezbaterea și să subliniem importanța construcției acestor creșe, dar cred că e bine să ne uităm cu atenție la argumentele invocate în raportul Comisiei.

Se face trimitere acolo la Programul Operațional Regional. Deci întrebarea fundamentală care se pune este dacă are rost să finanțezi astfel de proiecte din bani de la buget sau ar fi mai inteligent să aplici pentru fonduri europene pentru construcția acestor obiective.

Această întrebare se pune în general în legătură cu infrastructura școlară din țara noastră și aici cred că trebuie să avem în vedere faptul că, din nefericire, nu putem atrage fonduri europene pentru construcția de infrastructură școlară din România, pentru că, deși exercițiul bugetar al Uniunii a început în 2014, Ministerul Educației Naționale nu a fost în stare nici până astăzi să pună la dispoziția Ministerului Dezvoltării Regionale Strategia Națională pentru Infrastructură școlară.

În absența acestei strategii, care este o condiție ex-ante pentru finanțarea europeană, Ministerul Dezvoltării nu poate să facă nimic pentru atragerea de fonduri europene pentru infrastructură școlară.

Deci apelul meu este să încercăm să facem ceea ce trebuie pentru atragerea fondurilor europene pentru astfel de obiective, nu să alocăm fonduri bugetare, pentru că e mai ușor poate, din punct de vedere birocratic, și să determinăm structurile birocratice să-și facă datoria și, în sfârșit, să depună această strategie pentru ca să poată Ministerul Dezvoltării să atragă fondurile europene.

Vă mulțumesc frumos.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Alte intervenții? Nu mai sunt.

Mulțumesc.

(Domnul deputat Dumitru Oprea solicită să ia cuvântul.)

Domnule Oprea, ați apăsat, dar ați vorbit, ați avut o intervenție!

Ați vorbit la asta, domnule...

Ați vorbit cu domnul Munteanu despre asta?! Da.

Ați vorbit la legea asta, ați avut o intervenție.

Două intervenții de la PNL: domnul Roman și cu dumneavoastră.

Vă rog. Procedură.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Eu nu cred că dumneavoastră nu aveți o atenție distributivă și să vedeți momentul în care... sistemul vă arată momentul în care am apăsat din nou. Pentru că nu pot pleca din sala asta, aburit de niște povești frumoase ale unor colegi de la PSD.

Păi dumneavoastră știați foarte bine, în momentul în care ați propus, că nu are treabă Comisia pentru muncă. Ați dezinformat plenul...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule profesor, cu tot respectul...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Pe procedură...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da, spuneți-mi procedura...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Sunt pe procedură. Nu dezinformați poporul, spunând povești. În momentul în care eu am zis...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Nu puteți să-mi luați cuvântul, domnule fost student al meu, că nu v-am învățat niciodată așa ceva!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule profesor...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Vă rog să respectați școala!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Respectați Regulamentul, dumneavoastră, nu vă certați cu mine!

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Dumitru Oprea:

Vă rog să respectați școala! Eu vorbesc în numele școlii în momentul acesta. Nu puteți dezinforma, spunând că mergem pe Comisia pentru învățământ, când nici nu este invocată Comisia pentru învățământ.

Dumneavoastră ați avut, ca strategie electorală, să propuneți la o Cameră, care era prima, orice, știind că finalul va fi după alegeri. Aceasta este procedura pe care ați adoptat-o și pe asta am taxat-o.

Și, despre bunici și nepoți, toată stima și tot respectul. Am și eu și copii, am și nepoți în Statele Unite și nu sunt povești chiar așa. Prea mult mi-e dragă școala, încât să vorbesc aici politic. V-o spun în calitate de om.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Vîlceanu, au fost două intervenții de la PNL deja. Trei, cu procedura domnului profesor.

Aveți și dumneavoastră o procedură, la fel ca domnul profesor?

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.51 din 08.03.2006 privind serviciile comunitare de utilități publice (Pl-x 408/2016). (rămasă pentru votul final)  

28. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 51 din 8 martie 2006 privind serviciile comunitare de utilități publice.

Comisiile - pentru industrii sau pentru administrație?

Comisia pentru industrii, domnul Iancu.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Iulian Iancu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Cele două comisii menționate de dumneavoastră au fost sesizate, pentru dezbaterea în fond, cu proiectul de lege menționat.

Proiectul a fost respins de Senat - și este explicabil -, pentru că inițiativa își propune să reglementeze Legea nr. 51, în sensul că dorește redefinirea termenului de "operator regional"; eliminarea serviciului de transport public local de sub Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și, de asemenea, dorește modificări cu privire la operatorii care își desfășoară activitatea în zona gestiunii delegate.

În urma dezbaterilor, comisiile au constatat că acest cadru instituțional adecvat, precum și respectarea politicii de regionalizare în aria fiecărui proiect au reprezentat condiții de aprobare a finanțării proiectelor din cadrul POS Mediu 2007-2013, fiind, de asemenea, menținută ca și cerință esențială, inclusiv pentru aprobarea proiectelor finanțate prin POIM 2014-2020.

De altfel, regionalizarea reprezintă un aspect-cheie al politicii de dezvoltare a sectorului serviciilor comunitare de utilități publice, având ca scop îmbunătățirea performanțelor din sector, atât printr-un management de calitate, cât și prin dezvoltarea unor economii de scară. Prin adoptarea inițiativei legislative s-ar periclita utilizarea fondurilor europene nerambursabile, acordate prin POS Mediu în perioada 2007-2013, precum și absorbția fondurilor ce urmează a fi alocate prin POIM în perioada 2014-2020.

În consecință, membrii celor două comisii, cu unanimitate de voturi, propun plenului respingerea propunerii legislative.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Dezbateri? Nu.

Domnul Moldovan? Da?

Vă rog.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc.

Grupul PNL va vota împotriva acestei inițiative, deoarece, cum a spus și antevorbitorul, s-ar periclita utilizarea fondurilor europene nerambursabile, acordate prin POS Mediu în perioada de programare 2007-2013, precum și absorbția fondurilor ce urmează a fi alocate prin POIM în perioada 2014-2020.

Mai mult, Regulamentul nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători, de abrogare a Regulamentelor 1191/69 și 1107/70 ale Consiliului, pe care se fundamentează inițiativa legislativă, este aplicabil doar transportului public local, celelalte servicii de utilități publice, cum ar fi alimentarea cu apă, canalizarea și epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale, producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților, iluminatul public, administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale ce urmează a fi afectate, fiind supuse dispozițiilor din legislația comunitară și națională enunțate mai sus.

Din aceste motive, Grupul PNL va vota împotrivă.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc și eu.

Alte intervenții, dacă mai sunt? Nu mai sunt.

 
Video in format Flash/IOS Dezbaterea Proiectului de Lege pentru completarea art.14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2013 privind serviciile poștale (PL-x 41/2017). (rămas pentru votul final)  

29. Proiectul de Lege pentru completarea art. 14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale.

Comisia pentru IT. Domnișoara Dobrică.

Video in format Flash/IOS    

Doamna Ionela Viorela Dobrică:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputaților, republicat, Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a dezbătut proiectul de lege în ședința din 15 februarie 2017.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13 privind serviciile poștale, în sensul instituirii posibilității angajării unor salariați cu contract de muncă pe durată determinată, pe perioada concediilor de odihnă, în anumite situații specifice.

În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților respingerea Proiectului de Lege pentru completarea art. 14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, având în vedere faptul că dispozițiile acestuia se regăsesc în cuprinsul Ordonanței Guvernului nr. 27/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, aprobată, cu modificări, prin Legea nr. 238/2016.

Prin urmare, inițiativa legislativă a rămas fără obiect.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Bichineț?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Nu știu unde umblă deputatul Movilă, unul dintre inițiatori, așa că mă văd nevoit să intervin eu din partea Grupului PMP.

Nu mai este nici Poșta Română ce a fost pe vremea copilăriei noastre, când așteptam cu toții o scrisorică, o carte poștală, mai ales când făceam la școală nenorociri și luam legătura cu factorul poștal să ne-o dea nouă scrisoarea și nu părinților. Cred că mai țineți minte.

S-au schimbat multe. Ați văzut, săptămâna trecută doamna Săftoiu spunea că nici declarațiile politice nu-și mai au rostul. Vii, depui hârtiuța la Parlament și e foarte bine, nu te aude nimeni dacă vorbești cursiv, dacă faci greșeli de gramatică, ți-o scrie cineva, o depui acolo, e perfect...

Totuși, în țara aceasta, unde toți copiii au telefoane mobile și bătrânii știu să lucreze pe Internet, eu cred că și CEC-ul, și Poșta Română trebuie să fie în grija noastră.

Am văzut, Guvernul Cioloș, nici nu mă mir, a respins. El a respins tot ce era normal pe pământ, dar văd că și domnul Grindeanu, cu Guvernul Domniei Sale, s-a luat după Cioloș și respinge și Domnia Sa.

L-am văzut la Paște pe domnul premier, mi-a plăcut de Domnia Sa, are fulgurații poetice, chiar metafizice, și mă așteptam să fie mai generos.

În concluzie, inițiative de acest gen, care sunt bune și sunt preluate de Guvern, sunt și mai bune, pentru că Guvernul este elastic, orice Guvern poate să fie permisiv, iar cei care le inițiază să facă bine să rămână la lucrări, dacă sunt serioși.

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Popescu.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Pavel Popescu:

Vreau să-i spun colegului meu de la PMP că inițiativa legislativă a rămas fără obiect.

Grupul PNL va vota împotriva acestei inițiative, având în vedere faptul că dispozițiile acestuia se găsesc în cuprinsul Ordonanței Guvernului nr. 27/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 238/2016.

Deci obiectul de reglementare al inițiativei era rezolvarea unei situații sensibile, prin raportare la situația prezentată, precum și ținând cont de dispozițiile Codului muncii, care nu permitea angajarea de personal pe durata cât titularul de post era în concediu de odihnă. Este bine că s-a adoptat reglementarea expresă a acestei problematici. Aceasta a fost adusă în discuție și de către organizațiile sindicale ale poștașilor, precum și de Instituția Prefectului, de pe întreg teritoriul țării, ca fiind de maximă importanță, având în vedere faptul că actuala prevedere legislativă nu permite înlocuirea acestora pe perioada concediilor.

Din aceste motive, Grupul PNL va vota împotriva inițiativei rămase fără obiect de reglementare.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Încheiem ședința...

Procedură.

 
Video in format Flash/IOS Proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate (PL-x 338/2016). (retrimis comisiei)  

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Vă mulțumesc, stimate domnule președinte.

Vă rog să aveți amabilitatea să aducem de la nr. 31, de pe ordinea de zi, la nr. 29, Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate și, în acest context, vă supun atenției și votului, retrimiterea la comisie pentru două săptămâni.

Vă mulțumesc pentru amabilitate.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am terminat.

Vot pentru mutarea pe poziția 29.

 
Video in format Flash/IOS    

137 de voturi pentru, două împotrivă.

Vot pentru retrimitere - două săptămâni - comisiilor.

 
Video in format Flash/IOS    

131 de voturi pentru, un vot împotrivă. Retrimis comisiilor.

Încheiem aici ședința.

La 12,00 vot final.

Dacă membrii Biroului permanent au amabilitatea să mă însoțească la sala de ședință a Biroului permanent?

 
    Supunerea la votul final:  

După pauză

Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, luați loc în bănci, stimați colegi!

Vom face vot de control într-un minut.

Vă rog. Facem vot de control.

Vot.

 
Video in format Flash/IOS    

173. Suntem în cvorum.

Putem începe.

 
Video in format Flash/IOS   Raportul Comisiei de validare privind validarea unui mandat de deputat (PH CD 30/2017). (adoptat)

1. Raportul Comisiei de validare privind validarea unui mandat de deputat.

Potrivit art. 10 alin. (2) din Regulament, validarea sau invalidarea mandatului de deputat se face cu votul majorității deputaților prezenți.

Vă rog, să înceapă votul.

Video in format Flash/IOS    

217 de voturi pentru, cinci colegi care nu au votat.

Raportul Comisiei de validare a fost aprobat, prin urmare mandatul de deputat al domnului Popescu Nicolae-Daniel a fost validat.

 
Video in format Flash/IOS Depunerea jurământului de credință față de țară și popor de către domnul Nicolae-Daniel Popescu.  

Vă rog, domnule deputat, să veniți la prezidiu, în fața prezidiului, să depuneți jurământul de credință față de țară și popor!

Apăsați.

Video in format Flash/IOS    

Domnul Nicolae-Daniel Popescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnule deputat.

Cu mâna dreaptă pe Biblie...

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nicolae-Daniel Popescu:

(Cu mâna pe Constituție și Biblie rostește jurământul scris.)

Eu, Popescu Nicolae-Daniel, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării,

Jur credință patriei mele România;

Jur să respect Constituția și legile țării;

Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României;

Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor;

Așa să mă ajute Dumnezeu. (Aplauze.)

Vă mulțumesc.

(Semnează jurământul și îl depune la președintele de ședință al Camerei Deputaților.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule deputat.

Succes!

 
Video in format Flash/IOS Supunerea la votul final: Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea comună a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate către Parlamentul European, Consiliul European și Consiliu - Migrația pe ruta central-mediteraneană - Gestionarea fluxurilor de migrație, salvarea de vieți omenești JOIN(2017)4 (PHCD 29/2017). (adoptat)

Capitolul I.

2. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea comună a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate către Parlamentul European, Consiliul European și Consiliu - Migrația pe ruta central-mediteraneană - Gestionarea fluxurilor de migrație, salvarea de vieți omenești JOIN(2017)4.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

234 de voturi pentru, un vot împotrivă, un coleg care nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.21/2017 pentru completarea art.2 alin.(1) din Legea nr.121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român (PL-x 169/2017). (adoptat)

Capitolul II. Legi ordinare. Adoptări.

3. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 21/2017 pentru completarea art. 2 alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.

Comisia pentru apărare propune adoptarea.

Vot.

Video in format Flash/IOS    

236 de voturi pentru, un vot împotrivă, un coleg care nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri (PL-x 518/2016). (adoptat)

4. Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Comisia pentru muncă propune adoptarea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

239 de voturi pentru, doi colegi care nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2) al art.800 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (Pl-x 341/2016). (adoptată)

5. Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2) al art. 800 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Comisia pentru sănătate propune adoptarea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

154 de voturi pentru, 78 împotrivă, două abțineri, doi colegi care nu votează.

Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă pentru modificarea art.465 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal (Pl-x 353/2016). (adoptată)

6. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 465 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Comisia pentru buget propune adoptarea.

Vot.

Video in format Flash/IOS    

În unanimitate, adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene (PL-x 166/2017). (adoptat)

7. Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru îmbunătățirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene.

Comisia pentru muncă propune adoptarea.

Vot.

Video in format Flash/IOS    

238 de voturi pentru, un vot împotrivă, un coleg care nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru respingerea Ordonanței Guvernului nr.10/2009 privind dreptul studenților înmatriculați la formele de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă de a continua studiile la programe de studii de licență autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate (PL-x 620/2009). (adoptat)

8. Proiectul de Lege pentru respingerea Ordonanței Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studenților înmatriculați la formele de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă de a continua studiile la programe de studii de licență autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate.

Comisia pentru învățământ propune adoptarea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

237 de voturi pentru, 3 împotrivă, o abținere.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea art.456 alin.(1) lit. d) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 349/2016). (adoptat)

9. Proiectul de Lege pentru modificarea art. 456 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Comisia pentru buget propune adoptarea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

În unanimitate, adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice (PL-x 34/2017). (respins)

Capitolul II. Legi ordinare. Respingeri.

10. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Comisia juridică și Comisia pentru administrație propun respingerea proiectului de lege.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

148 de voturi pentru, 71 împotrivă, 13 abțineri, un coleg care nu votează.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (Pl-x 312/2014). (respinsă)

11. Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Comisia juridică propune respingerea propunerii legislative.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

231 de voturi pentru, 9 împotrivă, o abținere.

Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă - Legea traducătorilor și interpreților (Pl-x 259/2015). (respinsă)

12. Propunerea legislativă - Legea traducătorilor și interpreților.

Comisia juridică propune respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

230 de voturi pentru, 10 împotrivă.

Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 58 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative (Pl-x 228/2015). (respinsă)

13. Propunerea legislativă pentru modificarea art. 58 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

Comisia juridică propune respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

205 de voturi pentru, 32 împotrivă.

Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară (Pl-x 469/2016). (respinsă)

14. Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară.

Comisia pentru agricultură propune respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

180 de voturi pentru, 55 împotrivă, două abțineri, un coleg care nu votează.

Vă rog, explicarea votului, da?

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Stimați colegi,

Partidul Național Liberal a votat conform unor principii unanim acceptate de toate societățile științifice medicale.

Partidul Național Liberal a votat pentru dreptul consumatorilor din România de a fi informați asupra riscurilor alimentare care le pot afecta sănătatea.

Mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc, domnule Oros.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.221 din 24 iulie 2015 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.6/2014 pentru modificarea și completarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe (Pl-x 281/2016). (respinsă)

15. Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr. 221 din 24 iulie 2015 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.

Comisia pentru administrație propune respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

240 de voturi pentru, un coleg care nu votează.

Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind aprobarea Programului Național Creșe pentru copiii României (PL-x 294/2016). (respins)

16. Proiectul de Lege privind aprobarea Programului Național "Creșe pentru copiii României".

Comisia pentru administrație publică propune respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

174 de voturi pentru, 67 împotrivă, 3 abțineri, doi colegi care nu votează.

Adoptat.

Domnul Roman, explicarea votului.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Florin-Claudiu Roman:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Stimați colegi,

Astăzi, majoritatea parlamentară, formată din PSD și ALDE, pune cruce unui proiect care ar putea să însemne enorm pentru modernizarea statului român, la 100 de ani de la 1918, și, dacă doamna Andronescu a pus în cap școlile profesionale, astăzi refuzați șansa unei țări întregi, pentru copiii lor, să aibă acces la o lege care ar fi însemnat 2.500 de creșe pentru toți copiii României.

Regret că iar spuneți una și faceți alta, treceți în Programul de guvernare cifre pe care nu le puteți respecta. Știți, cei care ați fost în administrația publică, anul acesta, în afară de semnarea contractelor pe PNDL 2, nu se poate face nimic. Anul viitor, eventual, se va da drumul la construcția unor creșe și dumneavoastră astăzi votați împotriva unui proiect pe care, atunci când erați în opoziție, îl susțineați foarte puternic.

Aceasta este atitudinea cameleonică a PSD-ului, la fel cum e și cu Legea salarizării, și așteptăm de la dumneavoastră, că vă contorizăm zi de zi, să vedem ce bucurii mai faceți poporului român.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Moșteanu, explicarea votului.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Stimați colegi,

Creșele nu vor apărea în urma unui proiect legislativ. Creșele vor apărea, se vor construi și vor fi operaționalizate după un calcul de sustenabilitate pe termen lung, după ce vom vedea un impact financiar, după ce vom vedea dacă statul român are bani și vom etapiza construcția și operativizarea acestor creșe.

Avem foarte multe legi care nu se aplică și sunt prorogate an de an, de șase, de șapte ani.

Deci faptul că ar fi trecut această lege n-ar fi garantat românilor cu copii că vor avea mai multe creșe în România.

Haideți să ne uităm la colegii din coaliția de guvernare și să le spunem încă o dată că trebuie să-și facă calculele și să vină cu câte pot anul acesta, câte pot, la anul, câte pot, peste trei ani de zile.

Așteptăm de la ei răspunsul. (Aplauze.)

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumim.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.51 din 08.03.2006 privind serviciile comunitare de utilități publice (Pl-x 408/2016). (respinsă)

17. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 51 din 8 martie 2006 privind serviciile comunitare de utilități publice.

Comisiile - pentru administrație și pentru industrii - propun respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

224 de voturi pentru, 18 abțineri.

Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru completarea art.14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2013 privind serviciile poștale (PL-x 41/2017). (respins)

18. Proiectul de Lege pentru completarea art. 14 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2013 privind serviciile poștale.

Comisia pentru tehnologia informației propune respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

239 de voturi pentru, o abținere.

Adoptat.

Domnul Movilă, explicarea votului.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Partidul Mișcarea Populară a votat pentru acest proiect de lege.

Proiectul a fost depus în 20 aprilie 2016, venea să soluționeze o problemă de la Compania Națională de Poștă.

Din păcate, Guvernul Cioloș a dat aviz negativ, a preluat textul integral în Ordonanța de urgență.

Important este, sigur, că, prin ordonanță s-a rezolvat problema. Rămânem, totuși, cu un gust amar, că este unul din multele proiecte de lege pentru care Guvernul, indiferent care este, dă aviz negativ, după care preia ideea, și-o asumă și, sigur, face ca Parlamentul să nu mai aibă aceeași credibilitate și imagine pe care ne-o dorim.

Vă mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS    

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.93/2016 pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistență socială, precum și pentru stabilirea unor măsuri bugetare pentru acestea în anul 2016 (PL-x 125/2017). (adoptat)

Capitolul III. Legi organice. Adoptări.

19. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2016 pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistență socială, precum și pentru stabilirea unor măsuri bugetare pentru acestea în anul 2016.

Comisia pentru muncă propune adoptarea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

239 de voturi pentru, o abținere.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.102/1992 privind stema țării și sigiliul statului (PL-x 70/2017). (respins)

Capitolul III. Legi organice. Respingeri.

20. Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului.

Comisia pentru administrație și Comisia juridică propun respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

241 de voturi pentru, două voturi împotrivă.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă (Pl-x 219/2015). (respinsă)

21. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Comisia juridică propune respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

210 voturi pentru, 31 împotrivă.

Adoptată.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind adopția în România (PL-x 514/2016). (respins)

22. Proiectul de Lege privind adopția în România.

Comisia pentru muncă și Comisia juridică propun respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

229 de voturi pentru, 10 împotrivă, două abțineri.

Adoptat.

 
Video in format Flash/IOS   Proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea formelor istorice asociative de proprietate (PL-x 180/2015). (respins)

23. Proiectul de Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea formelor istorice asociative de proprietate.

Comisia pentru agricultură și Comisia juridică propun respingerea.

Vot, vă rog.

Video in format Flash/IOS    

202 de voturi pentru, 37 împotrivă, o abținere.

Adoptat.

Mulțumesc.

Închidem ședința.

 
       

Ședința s-a încheiat la ora 12,23.

 
       

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 2 decembrie 2020, 18:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro