Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-04-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.2 Sorin-Dan Moldovan - declarație politică referitoare la incidentul care a avut loc la meciul de handbal dintre CSM București și echipa ungară Ferencváros;

   

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin Moldovan?

Vă rog.

Video in format Flash/IOS

Domnul Sorin-Dan Moldovan:

Mulțumesc.

Stimați colegi,

Mișcarea sportivă din România este un fenomen de tradiție. Caracteristicile acesteia s-au conturat în timp, ca urmare a succesiunii realităților sociale: diversitate, capacitate de adaptare, inventivitate, originalitate și oportunism, dar și o anumită rigoare dezvoltată în timp, din necesitate.

În decursul timpului țara noastră a cunoscut rezultate și satisfacții sportive deosebite. În mod constant, pe podiumurile europene, mondiale sau olimpice au urcat sportivi români care au făcut istorie și au rămas în istorie. Drapelul și Imnul României s-au înălțat victorioase în ciuda tuturor crizelor politice și economice.

În data de 15 aprilie 2017 s-a întâmplat inimaginabilul. La Budapesta, la meciul dintre CSM București și echipa ungară Ferencváros, o handbalistă româncă a trebuit să îndure o umilință fără precedent în competițiile europene - a fost victima unui atac cu diverse obiecte și cu urină. Da. Cineva a reușit să arunce cu urină într-o sportivă, pentru că era româncă!

Ceea ce au făcut suporterii clubului ungar putem să spunem liniștit că se numește rasism.

Dincolo de primitivismul de care au dat dovadă suporterii unguri și dincolo de complicitatea vădită a organizatorilor competiției, dincolo de faptul că cetățenilor români cu bilete valabile la meciul respectiv nu li s-a permis accesul în incinta arenei sportive, chiar și dincolo de urina aruncată pe jucătoarea noastră, există ceva ce ne doare, ne apasă și parcă se tot repetă iar și iar - suntem singuri, cetățeni fără de stat. Nicio autoritate nu ne apără, nimeni nu ne sprijină și nu avem cui să cerem ajutor.

Unde este Ambasada României din Budapesta, când cei mai apreciați dintre români sunt umiliți și batjocoriți de huligani, cu complicitatea oficialilor sportivi unguri? Ce ai tu, minister, mai important de făcut decât să fii alături de cetățenii români, mai ales că acești sportivi cresc prestigiul națiunii noastre prin victoriile lor?

Am solicitat ieri ministrului afacerilor externe clarificări, printr-o interpelare legată de acest subiect, și am cerut Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților să ia în calcul audierea ambasadorului român din Ungaria.

Cred că misiunea noastră, ca parlamentari, în acest caz, este să transmitem un semnal de conlucrare către mediul sportiv și cel diplomatic. Până la urmă, sportivii sunt cei mai buni ambasadori pe care îi avem și, din păcate, îi tratăm cu indiferență.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.