Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-04-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Mihăiță Găină - intervenție despre eroii României căzuți în Primul Război Mondial;

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul deputat Mihăiță Găină?

Video in format Flash/IOS

Domnul Mihăiță Găină:

Doamnă președinte,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi este de fapt un elogiu adus eroilor României, în special celor căzuți în Primul Război Mondial.

Stimați colegi,

Scriitorul american Bernard Malamud spunea: "Fără eroi suntem toți niște oameni simpli, fără să avem habar până unde putem ajunge!".

Istoria greu încercată a neamului românesc ne-a făcut să ajungem unde suntem și să fim cine suntem datorită tuturor eroilor români, de la Decebal, Mihai Viteazul, până la eroii căzuți astăzi în Afganistan, eroi ai secolului XXI, care și-au găsit drumul spre nemurire în condițiile cerute acum de structurile de securitate din care facem parte.

Consider ca o datorie de onoare să vorbim mai mult despre eroii noștri, fie ei din istoria îndepărtată, fie aparținând celei recente.

Guvernul României a declarat, printr-o hotărâre, anul 2017 drept "Anul Mărăști-Mărășești-Oituz", dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostașilor români în luptele care au avut loc în aceste localități.

Țin să salut de la această tribună, a Parlamentului, faptul că Ministerul Apărării Naționale va organiza manifestări cultural-artistice cu caracter simbolic, precum și acțiuni cu tematică specifică, prilejuite de acest eveniment.

În acest fel, va fi continuată seria manifestărilor și acțiunilor dedicate Centenarului Marelui Război, prin marcarea principalelor evenimente istorice ale anului 1917: Bătăliile de la Mărăști-Mărășești-Oituz și comemorarea eroilor români care și-au pierdut viața în aceste lupte.

Victoriile ostașilor români din vara anului 1917 au avut o importanță deosebită, cu prețul a nenumărate jertfe, fiind realizată Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Elogiindu-ne eroii, ne apărăm identitatea națională și ne menținem uniți în credința celor al căror sânge ne curge prin vene, că sacrificiul lor nu a fost în zadar.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Video in format Flash/IOS

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc și eu.

Domnul deputat Răzvan Rotaru? Nu este.

Domnul deputat Tudor Ciuhodaru? Nu.

Următorii 3 colegi: Angel Tîlvăr, Costel Lupașcu și Natalia Intotero au depus declarațiile în scris.

Dacă mai sunt colegi care vor să susțină declarații?

Dacă nu, am epuizat lista deputaților înscriși pentru a prezenta declarațiile politice și declar prima parte a ședinței noastre de astăzi, închisă.

Mulțumesc.

   

(Următoarele declarații politice și intervenții au fost consemnate conform materialelor depuse de deputați la președintele de ședință.)