Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-04-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.21 Angel Tîlvăr - declarație politică intitulată "România - prezență activă în acordarea de asistență la frontierele externe ale Uniunii Europene, în gestionarea fenomenului imigrației și în controlul traficului de persoane".

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Angel Tîlvăr:

"România - prezență activă în acordarea de asistență la frontierele externe ale Uniunii Europene, în gestionarea fenomenului imigrației și în controlul traficului de persoane"

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a făcut publice, recent, informațiile legate de misiunea din 12 aprilie 2017 a navei de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă, aflată în misiune FRONTEX în cadrul Operațiunii Maritime Comune "EPN POSEIDON SEA". Polițiștii de frontieră români au salvat 46 de persoane - 22 de bărbați, 13 femei și 11 copii - care se aflau pe o ambarcațiune precară și supraaglomerată care risca să se scufunde în apele Mării Egee. Din datele oferite de IGPF, persoanele salvate, cetățeni sirieni, au primit asistență și hrană, apoi au fost transportate în Portul Chios și predate autorităților elene, pentru efectuarea procedurilor specifice.

Este de reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2017, nava maritimă de patrulare MAI 1102, cu un echipaj de 23 de polițiști de frontieră la bord, a desfășurat misiuni de supraveghere la frontierele maritime externe ale Uniunii Europene, în Marea Egee. În această perioadă relativ redusă, de doar 4 luni, polițiștii de frontieră români de pe nava Gărzii de Coastă, alături de echipajele celorlalte nave detașate de Agenția FRONTEX în Grecia, au salvat 624 persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcațiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Dincolo de profesionalismul și eficiența polițiștilor de frontieră români, pentru care aceștia trebuie felicitați, detaliile legate de această misiune sunt relevante pentru că arată, încă o dată, cât de prezentă și implicată este țara noastră în activitățile pe care FRONTEX le desfășoară la granițele externe ale Uniunii Europene.

Într-un climat geopolitic complex și delicat, România își onorează cu dedicație și seriozitate angajamentele și reafirmă, prin acest gen de participare, adeziunea sa la principiile și valorile europene fundamentale. Misiunea exemplar efectuată de către polițiștii de frontieră români în Marea Egee, în afara aspectelor sale umanitare și de securitate, se înscrie între numeroasele prezențe românești de succes în cadrul proiectelor comune europene.

Pornind de la primul Acord-cadru de Parteneriat, semnat în anul 2007, ca membru cu drepturi depline al FRONTEX, și bazându-se pe experiența sa extrem de valoroasă în managementul frontierelor externe, atât în ceea ce privește securizarea acestora, cât și gestionarea unor fenomene precum imigrația sau traficul de persoane, România demonstrează că este o voce puternică și limpede a Europei unite, un contributor valoros la activitățile comune și un stat european pregătit să facă față prompt și eficient tuturor provocărilor cu care Europa se confruntă în prezent.