Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2017 > 19-04-2017

Ședința Camerei Deputaților din 19 aprilie 2017

19. Dezbaterea Propunerii legislative privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară (Pl-x 469/2016). (rămasă pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 469/2016

   

Domnul Petru Gabriel Vlase:

    ................................................
Video in format Flash/IOS

25. Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară.

Comisia pentru agricultură?

Domnul Munteanu.

Video in format Flash/IOS

Domnul Ioan Munteanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Comisia pentru agricultură a fost sesizată pentru dezbaterea raportului la acest proiect de lege.

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea în ședința din 10 octombrie 2016.

Consiliul Legislativ a avizat negativ această inițiativă.

Comisia juridică, de disciplină și imunități a avizat favorabil inițiativa.

Comisia pentru sănătate a avizat negativ.

Guvernul nu susține adoptarea propunerii legislative.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind etichetarea obligatorie a tuturor alimentelor procesate, prin aplicarea unui simbol dreptunghiular plin, de culoare roșie/galbenă/verde, care să aibă inscripționat în interior, cu caractere ușor lizibile, care este conținutul de sare, zahăr sau grăsimi ce determină un risc redus, mediu sau major pentru sănătatea consumatorilor.

În urma examinării propunerii legislative, cu majoritate de voturi, respectiv un vot împotrivă și două abțineri, s-a propus respingerea acestei inițiative legislative.

Face parte din categoria legilor ordinare.

Vă mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Dezbateri?

Domnul Oros.

Video in format Flash/IOS

Domnul Nechita-Adrian Oros:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Cu toții cunoaștem faptul că bolile cardiovasculare, diabetul și bolile renale sunt responsabile de majoritatea cheltuielilor... și majoritatea cazurilor de deces în România.

Totodată, aceste boli au cel puțin un determinant în alimentația nesănătoasă, consumul de alcool sau de tutun.

Este unanim acceptat de către toate societățile științifice medicale că reducerea consumului de alimente bogate în sare, zahăr și grăsimi este de natură a schimba semnificativ în bine starea de sănătatea a populației, într-un interval de 5-20 de ani.

Prin acest act normativ, se definea etichetarea corespunzătoare, și anume, aplicarea unui simbol dreptunghiular, care să aibă inscripționat în interior, cu caractere ușor lizibile, care este conținutul de sare, zahăr sau grăsimi care excede cantității ce prezintă un risc redus, mediu sau major pentru sănătate.

De asemenea, proiectul prevedea obligația procesatorilor de produse alimentare ca, într-un interval rezonabil de timp, să procedeze la etichetarea clară a produselor, privind aceste riscuri.

Vreau să fac aici o precizare. Acest proiect a fost inițiat de Societatea de Cardiologie Europeană și Societatea de Cardiologie Română. Noi doar am susținut acest demers legislativ.

Din aceste motive, Partidul Național Liberal va susține această propunere legislativă și va vota împotriva raportului de respingere.

Mulțumesc.

Video in format Flash/IOS

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă mulțumesc.

Alte intervenții? Nu mai sunt. Vot final.