Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 28-02-2018

Ședința Camerei Deputaților din 28 februarie 2018

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.20 Constantin Codreanu - declarație politică privind suplimentarea personalului Comisiei pentru Cetățenie;

 

Domnul Ben-Oni Ardelean:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al USR, domnul Ilie Dan Barna? Nu este.

Din partea Grupului parlamentar al PMP, domnul deputat Constantin Codreanu.

Vă rog, domnule deputat

Domnul Constantin Codreanu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Distinși colegi,

În prima declarație politică rostită la această tribună, în debutul sesiunii, am trasat câteva priorități pentru anul Centenar 2018 și înainte ca România să preia președinția Uniunii Europene.

Creșterea numărului membrilor Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, de la 21 la 41, pentru soluționarea în termen a sutelor de mii de cereri de redobândire a cetățeniei române, reprezintă în acest sens o prioritate-cheie, în condițiile în care România, potrivit ONU, a avut în ultimii 10 ani un exod de 3,4 milioane de cetățeni, situându-se pe locul doi în lume, după Siria, aflată în război.

În anul 2016, dar și în 2017, numărul dosarelor analizate de Comisia pentru Cetățenie a fost de șase ori mai mare decât în 2014. Pentru ca 21 de funcționari să examineze 120.000 de dosare într-un an, cu o medie de 10.000 de dosare pe lună sau de 500 de dosare în fiecare zi lucrătoare, înseamnă o presiune și o responsabilitate enorme. În nicio altă țară din Europa nu mai găsim o asemenea situație.

Dacă bunăoară Ungaria ar avea de rezolvat o asemenea problemă de creștere demografică anuală, cu 150.000 de cetățeni, doar prin suplimentarea aparatului de stat cu 20 de posturi, vă asigur că ar fi făcut-o de mult.

Noi, România, de ce nu o putem face și ne autosabotăm an de an?

Soluția stă în decizia ministrului justiției, domnul Tudorel Toader, care poate dispune suplimentarea cu 20 de posturi a Comisiei pentru Cetățenie din cadrul ANC, astfel încât eficiența Comisiei să crească de două ori, iar statul român să câștige dublu.

De suplimentarea cu 20 de posturi a personalului ANC depinde, dacă vreți, și cota de reprezentare a României în toate structurile europene.

În calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, îi cer ministrului Tudorel Toader să soluționeze această problemă, aducându-i aminte că această soluție este stipulată inclusiv în Ordonanța de urgență nr. 65/2017, aprobată de Guvernul României, la 21 septembrie anul trecut.

Și fac apel, în egală măsură, la doamna prim-ministru Dăncilă, să se implice personal, în vederea identificării resurselor necesare bunei funcționări a Autorității Naționale pentru Cetățenie, instituție vitală în perspectiva interesului național.

Vă mulțumesc.

Deputat Constantin Codreanu, Circumscripția electorală nr. 43, diaspora, PMP.

Domnul Ben-Oni Ardelean:

Mulțumim, domnule deputat.