Plen
Ședința Camerei Deputaților din 28 februarie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.36/07-03-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 28-02-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 28 februarie 2018

9. Dezbaterea Proiectului de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European Planul de acțiune al UE 2017 - 2019 Combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați COM(2017) 678 (PH CD 12/2018). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PHC nr. 12/2018

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Următorul.

6. Proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social. Este vorba de COM 678; PH CD 12/2018.

Domnule președinte Angel Tîlvăr, vă rog, sintetizați raportul comisiei.

Domnul Angel Tîlvăr:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European Planul de acțiune al UE 2017-2019 privind combaterea diferenței de remunerare între femei și bărbați.

Am avut în vedere, conform Regulamentului, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, proiectul de opinie transmis de Comisia pentru muncă și protecție socială, nota Ministerului Afacerilor Externe, fișa de informare elaborată de Direcția pentru Uniunea Europeană din Camera Deputaților, precum și analiza realizată de secretariatul comisiei noastre.

În acest context, domnule președinte și stimați colegi, noi considerăm că persistența diferențelor de remunerare este principala problemă care trebuie rezolvată în vederea asigurării deplinei participări a femeilor pe o piață a muncii mai echitabilă, situația actuală sugerând necesitatea analizării unor măsuri mai ambițioase la nivelul Uniunii.

Totodată, considerăm că ritmul actual și amploarea schimbărilor din sectorul ocupațional, coroborate cu tendințele demografice, contribuie la transformarea condițiilor de ocupare a forței de muncă, echitatea socială fiind asociată creșterii economice pe termen lung. De aceea, dezechilibrele sociale și de ocupare trebuie ținute sub control, acestea putând să amplifice potențialul crizelor financiare și instabilității politice.

Totodată, comisia noastră atrage atenția că discrepanțele salariale se reflectă și asupra drepturilor de pensie viitoare. Prin urmare, numărul femeilor care se confruntă cu sărăcia atunci când ajung la bătrânețe poate fi mai mare decât al bărbaților.

Apreciem intenția Comisiei Europene de a derula inițiative specifice în diferite sectoare de activitate pentru eradicarea stereotipurilor privind competențele, abilitățile și rolurile femeilor și ale bărbaților pe piața muncii.

În aceste condiții, domnule președinte, Comisia pentru afaceri europene, întrunită în ședința din 21 februarie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte prezentul proiect de opinie.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Dezbateri generale.

Roxana Mînzatu, PSD.

Doamna Roxana Mînzatu:

Scurt. Grupul PSD susține această opinie și am dori să marcăm și faptul că astăzi, la Bruxelles, Organizația Femeilor din Partidul Socialiștilor Europeni celebrează Ziua egalității salariale între femei și bărbați, cu accent pe un aspect foarte important, nu neapărat pe faptul că la muncă egală femeile sunt plătite mai puțin - 16% mai puțin în Europa, doar 5,5% în România - cât pe faptul că, femeile, în momentul în care se pensionează, ca urmare a unei munci egale și a unei durate de contribuții egale, au pensii mai mici. Aici situația este mult, mult mai tragică și chiar necesită o importantă aplecare și din partea Parlamentului.

Dacă la nivelul european diferența de pensii între femei și bărbați, la muncă și la contribuții egale, este undeva la 39%, în România - și suntem fruntași - depășește 55%, se apropie de 60%.

Așa încât, este important să ne aplicăm pe acest aspect al remunerării egale între femei și bărbați, la muncă egală, și cu gândul la pensii și la generațiile care astăzi și mâine vor beneficia de această prestație.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Andrei Gheorghe, Grupul PNL.

Domnul Andrei Daniel Gheorghe:

Mulțumesc, domnule președinte.

Evident, și Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal va vota în favoarea acestui COM. Noi considerăm că este o chestiune fundamentală, de civilizație, ca remunerarea persoanelor să nu țină cont de faptul că unele persoane sunt bărbați, iar altele sunt femei.

Aici toate criteriile care trebuie să conteze țin de concurență, de o piață liberă, de unde toată lumea pornește cu aceleași drepturi și aceleași oportunități.

Între bărbați și femei trebuie să existe un raport de complementaritate, iar nu să fie încurajat un conflict social, așa cum cultivă ideologia de gen, în mod artificial.

Egalitatea de șanse presupune că toți sunt liberi într-o competiție, toți au aceleași drepturi și pot obține orice post de conducere.

Așadar, mi se pare absolut firesc ca acest principiu, al remunerării în funcție de profesionalism, de calitatea muncii prestate și de gradul de calificare, să fie respectat de toată lumea, iar nu pe alte criterii care pot fi subiective.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Cristina Iurișniți, USR.

Vă rog.

Doamna Cristina-Ionela Iurișniți:

Mulțumesc, domnule președinte. Sunt întru totul de acord cu argumentele aduse de antevorbitorii mei, dar n-aș spune că există argumente subiective. Este, într-adevăr, vorba despre complementaritate și despre o recuperare a ceea ce timp de sute de ani nu a fost posibil. Deci nu este cazul de argumente subiective. Este vorba despre egalitatea de șanse și despre respectarea unor valori europene.

Deci Uniunea Salvați România salută această comunicare din partea comisiei către Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Economic și Social European și combaterea acestor diferențe de remunerare dintre femei și bărbați este pe agenda publică a României, care are încă multe de făcut de acum înainte. Femeile din România au salarii cu 9,1% mai mici decât bărbații, aproximativ. Este de neacceptat acest lucru. Ele sunt la fel de competente ca și bărbații. Femeile livrează la fel de mult ca și bărbații. Sunt prezente și în funcții de conducere, în zona deciziilor.

Prin urmare, trebuie să ne angajăm cu toții pentru ca în următorii 5 ani să reducem substanțial aceste diferențe. Este adevărat că sunt țări care stau mai bine ca noi și sunt țări care stau mai prost ca noi, din acest punct de vedere.

Deci haideți să ne angajăm în această luptă împreună cu toate femeile, dar și cu bărbații, într-o idee de complementaritate și de angajament social mutual, deci împreună să rezolvăm această problemă și în niciun caz să avem conflicte sociale sau de gen. Nici vorbă! Suntem complementari și împreună vom reuși!

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Ștefan Băișanu, Grupul ALDE.

Domnul Ștefan-Alexandru Băișanu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Grupul ALDE susține acest proiect de hotărâre. Este foarte important să recunoaștem, până la urmă, din nou, importanța și rolul pe care le are femeia în societatea din România. Este firesc - evident și colegii din PNL susțin lucrul acesta, și cei din USR, și cei din PSD - la muncă egală și remunerare egală între femei și bărbați, dar să nu uităm că trebuie să vorbim aici și despre meritocrație, nu doar despre diferențele sau apropierile de gen.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Doamna deputat Csép Éva-Andrea, Grupul UDMR.

Doamna Csép Éva-Andrea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Vorbim de la acest microfon despre egalitatea de șanse între femei și bărbați și în majoritate doar femei suntem cele care vă atragem atenția asupra acestui lucru.

Eu aș dori ca, în perioada următoare, mai mulți dintre colegii noștri bărbați să ia cuvântul de la acest microfon, printr-o deschidere maximă, pentru că doar împreună putem, și femei și bărbați. Egalitatea de șanse este o temă foarte importantă, la care toată lumea trebuie să aducă un aport pozitiv, să putem să și avansăm.

Și dacă vorbim despre remunerare și despre salarii, știm foarte bine că avem foarte multe femei foarte bine pregătite profesional, dar nu au posibilitatea de a arăta de ce anume sunt capabile, pentru că în prea puține ocazii au posibilitatea de a fi într-o poziție de conducere.

Cred că trebuie să încurajăm aceste femei și trebuie să le dăm posibilitatea să arate ceea ce știu, pentru ce s-au pregătit.

UDMR salută această comunicare și credem că mai avem mult de recuperat. Doar împreună putem să recuperăm!

Acesta este un angajament de care trebuie să ținem cont de acum încolo și pe care îl vom sprijini în continuare.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Ultimul vorbitor, doamna deputat Oana Bîzgan.

Doamna Oana-Mioara Bîzgan-Gayral:

Mulțumesc, domnule președinte.

Egalitatea de șanse nu este doar o expresie. Cred că este cazul să recunoaștem cu toții că, în România, de la o expresie până la acțiune mai avem încă cale lungă.

Deși România are unul dintre cele mai ridicate procente de femei absolvente de studii universitare în știință și în tehnologie, acestea, odată ce termină aceste studii, sunt îndreptate spre așa-zisele meserii pentru femei.

De aceea, în România, încă avem o mare diferență de salarii între bărbați și femei, pentru că foarte multe femei sunt îndreptate spre aceste meserii care sunt plătite mai prost.

De asemenea, avem 36% dintre companiile din România, care sunt conduse de femei. Nu văd asta exprimată în realitatea din România. Încă discutăm de femei care, în proporție covârșitoare, trăiesc sub semnul sărăciei, care se luptă cu viața de zi cu zi, pentru a pune pe masă mâncarea copiilor lor.

De aceea, am rugămintea către toată lumea, să luăm în considerare acest aspect și, mai mult decât atât, să-l luăm în serios.

Iar dragi colege, dragi colegi, cred că anul acesta este un an deosebit, în care putem pune bazele, realmente, ale egalității de șanse și în Parlamentul României.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Nemaifiind intervenții, trecem la dezbaterea pe articole.

La titlu dacă sunt obiecții? Nu. Adoptat.

La preambul dacă sunt obiecții? Nu. Adoptat.

La articolul unic dacă sunt obiecții? Nu. Adoptat.

Rămâne la votul final.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 21 octombrie 2019, 13:52
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro