Plen
Ședința Camerei Deputaților din 22 octombrie 2018
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.152/31-10-2018

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
04-11-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2018 > 22-10-2018 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 22 octombrie 2018

18. Dezbateri politice cu participarea domnului Anton Anton, ministrul energiei, la solicitarea Grupului parlamentar al USR, cu tema "Legea offshore și soluțiile pe care le are România pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră".

 

Domnul Florin Iordache:

  ................................................

Pauză cinci minute și începem cu dezbaterea...

La "Ora Guvernului" este invitat domnul ministru Anton Anton.

 

După o scurtă pauză

Domnul Florin Iordache:

Continuăm, stimați colegi.

Potrivit art. 205 din Regulament și a programului de lucru, avem astăzi "Ora Guvernului", la care sunt organizate dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al USR cu tema: "Legea offshore și soluțiile pe care le are România pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră".

Participă domnul ministru Anton Anton.

Am stabilit următorii timpi, pe care-i supun votului dumneavoastră: Grupul parlamentar al USR - 5 minute, apoi domnul ministru Anton - 5 minute; 3 minute pentru lămuriri suplimentare - Grupul parlamentar al USR; și pentru celelalte grupuri, câte trei minute, pentru a exprima un punct de vedere; un minut pentru reprezentanții deputaților neafiliați. Și, la final, domnul ministru are 5 minute.

Dau cuvântul doamnei Cristina Prună. Da? Dumneavoastră prezentați, din partea Grupului USR, tema dezbaterii de astăzi.

Vă rog, doamnă deputat.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc frumos, domnule președinte de ședință.

Vă mulțumim frumos, domnule ministru, că ați onorat invitația USR de a veni în plenul Camerei Deputaților. Mi-ar fi plăcut să văd mai mulți colegi din partea majorității astăzi, în plenul Camerei Deputaților. Din păcate, Legea offshore și exploatarea gazelor din Marea Neagră nu reprezintă sau pare, cel puțin, să nu reprezinte o prioritate pentru actuala majoritate.

Motivul pentru care v-am chemat astăzi în plenul Camerei Deputaților, domnule ministru, este Legea offshore și valorificarea producției de gaze din Marea Neagră, o discuție care, din păcate, a lipsit destul de mult din spațiul public. Absența dumneavoastră nemotivată de la lucrările comisiilor comune a fost într-adevăr regretabilă. Ar fi fost în interesul românilor ca ministrul de resort să susțină acest proiect de lege mai mult în spațiul public, să-l susțină mai mult în Parlament și să le explice oamenilor de ce aceste exploatări sunt atât de importante pentru România în următorii 30 de ani, mai ales că scrie negru pe alb în strategia energetică faptul că mai avem gaze pe următorii 14 ani. Ministrul energiei, ministrul economiei, ministrul finanțelor publice și directorul ANRM trebuiau să fie prezenți la dezbaterile care au avut loc în Camera Deputaților, lucru care nu s-a întâmplat.

Ar fi trebuit să ne explicați care sunt planurile pentru a valorifica producția de gaze din Marea Neagră pe piața internă, care sunt planurile pentru a extinde rețeaua de gaze în România, care sunt planurile pentru a relansa industria petrochimică. Evident că toate aceste dezbateri au lipsit, însă astăzi aveți tribuna Parlamentului tocmai pentru a ne spune dacă există o astfel de viziune la nivelul Ministerului Energiei.

Noi, însă, acum, ce-i drept, nu putem să discutăm despre aceste planuri, pentru că încă există o Lege offshore care este în dezbatere aici, în Parlamentul României, lege care a fost retrimisă la comisie și care a fost blocată timp de trei săptămâni și care, iată, mâine este din nou pusă pe ordinea de zi pentru că, se pare, PSD și ALDE au ajuns la o înțelegere.

Între timp, am asistat la un spectacol al declarațiilor din partea celor de la ALDE. Am avut senzația, la un moment dat, că există disensiuni în cadrul Coaliției de guvernare. Am avut și iluzia, la un moment dat, că opoziția contează, deoarece am fost chemați la o așa-zisă întâlnire cu liderii de grup, întâlnire la care dumneavoastră, domnule ministru, nu ați fost prezent. Însă, toate acestea au fost doar o iluzie, pentru că nu am ajuns absolut la nicio concluzie.

Și iată că astăzi trăim într-o piesă de teatru de domeniul absurdului. Dacă însuși domnul Vosganian era negru de supărare acum trei săptămâni, spunea că e nevoie de mai multă dezbatere, vorbea de faptul că Guvernul a dat bir cu fugiții, că avem nevoie de estimări ale gazelor din Marea Neagră, de mai multe studii, domnul Vosganian astăzi lipsește din plenului Camerei Deputaților, la fel și domnul Gerea, la fel și domnul Toma Petcu, aceste trei persoane care au fost atât de importante la dezbaterile care au avut loc în coaliție.

Însă, ceea ce nu știm este cum rămâne cu aspectul de improvizație, pentru că nici măcar până la această oră noi nu am primit pe email forma legii care va fi mâine dezbătută în comisiile reunite. Și sper să vă țineți obiceiul, domnule ministru, și să fiți mâine prezent în acele comisii reunite, la fel cum și domnul Teodorovici ar trebui să fie prezent, la fel cum și șeful ANRM ar trebui să fie prezent.

Se pare că ați ajuns la o înțelegere, și anume faptul că statul și producătorii ar trebui să câștige 50-50%, însă, din păcate, aceste procente nu sunt suficiente și par mai degrabă niște procente care au fost scrise pe o bucățică de hârtie, fără să fie acompaniate de niște studii serioase.

Concret, exploatarea gazelor din Marea Neagră ar fi trebuit să fie un exemplu de bune practici între stat și investitori, ar fi trebuit să avem aceste studii și date, însă iată că se transformă, din păcate, într-o scamatorie economică, aș putea să spun. Mai degrabă seamănă cu metoda accidentului, adică atunci când cineva necunoscut te sună să îi dai bani, folosindu-se de o dramă umană. Așa dumneavoastră, actuala majoritate, ne cereți nouă să dăm votul pentru o scamatorie economică.

V-aș ruga, domnule ministru, să aveți în vedere toate aceste puncte pe care noi, cei de la USR, vi le-am prezentat astăzi și să ne spuneți care este poziția dumneavoastră, în calitate de ministru, vizavi de acest proiect și vizavi de viziunea pe care România ar trebui să o aibă pe următorii 30 de ani, vizavi de exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Domnule ministru, vă rog.

Domnul Anton Anton (ministrul energiei):

Bună ziua, doamnelor și domnilor.

Vreau să încep prin următoarea afirmație: Îmi place atitudinea de dirigintă a colegei noastre Prună. N-am absentat nemotivat! Niciodată! Am avut întotdeauna la dezbateri un secretar de stat care se ocupă de această problemă.

Legea este în Parlament, nu este la Guvern și nici nu sunt lider de grup ca să fi fost prezent la ședința liderilor de grup.

Dar, este a doua oară când sunt la "Ora ministrului", în acest mandat, și vă mulțumesc pentru invitație. Pentru că plec de la premisa că un viitor mare al României nu se poate construi fără o dezbatere și fără consensul forțelor politice.

Mai plec de la o premisă: că toți cei care nu susțin Legea offshore au această poziționare nu pentru că vor s-o blocheze și în niciun caz nu vor să blocheze rolul României, ci pentru că au luat mult prea în serios nenumăratele speculații pe acest subiect.

Când vorbim de resursele pe care le avem în Marea Neagră, aud în mod normal două întrebări simple. Adică, ce va face România cu resursele? Și a doua întrebare: cu ce ne alegem noi, ca nație, de la aceste resurse?

Vreau să vă răspund la întrebările acestea, pentru că ele se referă la noi, la români, care vrem și trebuie să simțim aportul resurselor naturale cu care am fost înzestrați.

Sunt voci care încearcă să inducă ideea că gazele din Marea Neagră vor ajunge în mică măsură la românii. Le contrazic! Nu le contrazic eu, le contrazice în primul rând logica economică simplă, și anume, gazele se vând cel mai bine pe piața cea mai apropiată, pentru că acolo este profitul cel mai mare și, în plus, acest lucru te scutește de alte cheltuieli importante și inutile.

Haideți să ne uităm la alt aspect: câte gaze poate consuma România? Vrem să facem niște socoteli. Astăzi, România consumă între 11 și 12 miliarde de metri cubi pe an - destul de puțin. Din aceștia, 10,5 sunt asigurați din producția internă, restul sunt gaze importate.

Sigur că "De ce consumăm atât de puțin?" este o întrebare legitimă pe care ne-o punem. De ce nu stimulăm consumul de gaze, ca să ne bucurăm cât mai mult din gazele din Marea Neagră? Păi, consumăm puțin, pentru că doar o treime din populație are acces la gaze naturale.

Sigur, cifra aceasta este sub statutul nostru pe piața gazelor, România fiind al doilea mare producător de gaze al Uniunii, după Brexit. Dar am lucrat să rezolvăm această disfuncționalitate, am depus eforturi să creștem consumul de gaze în România, implicit să pregătim piața românească, pentru a folosi cât mai multe gaze.

Îndrăznesc să vă spun că am reușit. Avem o legislație care va crește numărul localităților care vor avea acces la rețelele de distribuție. Gândiți-vă, de exemplu, că dublarea numărului de consumatori ar însemna încă 3,5 miliarde de metri cubi pe an, în România.

Apoi, poate că este momentul ca odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră să redevenim actori importanți pe piața petrochimică.

Dacă este să deschidem din nou combinatele, cele șase combinate petrochimice pe care le avem închise, înseamnă încă 2,5 miliarde de metri cubi pe an. Partea bună este că avem niște unități. Partea și mai bună este că putem și construi niște noi unități, cu ajutorul investitorilor sau cu sprijinul, dacă vreți, cu lobby-ul făcut de investitorii care vin să extragă gazele din Marea Neagră.

Am scris chestia aceasta în strategie și mă bucur că doamna Prună a amintit Strategia energetică a României.

Suntem în plin proces de construcție, prin Romgaz, a unei noi centrale electrice pe gaz la Iernut. În 2019, la sfârșitul anului, pentru optimiști, în 2020, la începutul anului, pentru pesimiști, centrala aceasta va intra în funcțiune. Este prima investiție pe care am făcut-o după investiția nucleară, în Centrala nucleară, unitatea nr. 2 de la Cernavodă. Gândiți-vă că foarte multă vreme n-am mai investit nimic în domeniul energetic.

Suntem în poziția în care sunt foarte avansate discuțiile ca la Mintia să se construiască o centrală pe gaz. Exploatarea gazelor trebuie pregătită și altfel și suntem în discuții pentru a introduce o inovație - eu zic că destul de rară în Europa -, și anume stocarea energiei electrice în gaze. Și aceasta o s-o facem la Craiova, pentru că acolo este un depozit, la Ghercești, o centrală pe care o putem converti pe gaze și în combinația depozit și centrală putem să introducem în depozit gaze atunci când avem energie multă și nu avem cum s-o folosim, adică produsă de eoliene sau de solar, și după aceea, când avem nevoie de energie...

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog să concluzionați, domnule ministru!

Domnul Anton Anton:

...o putem scoate.

Sigur că mai sunt și alte lucruri la care ne-am gândit, pe care le-am pregătit și poate că o să mai vorbim despre ele.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Florin Iordache:

Grupul USR.

Doamna Prună, vă rog. Pentru lămuriri suplimentare aveți trei minute, doamnă.

Vă rog.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Vă mulțumesc, domnule ministru, pentru răspunsul pe care ni l-ați dat.

Cred și susțin în continuare faptul că ar fi fost bine să fiți la dezbaterile care au avut loc în comisiile reunite pe acest subiect, pe Legea offshore. Este o lege mult prea importantă să trimiteți doar secretarii de stat la aceste dezbateri și am spus că nici dumneavoastră n-ați fost absent motivat, nici domnul Teodorovici, cum nu a fost prezent nici directorul ANRM și este un lucru pe care l-a spus chiar colegul dumneavoastră de partid, domnul Vosganian, faptul că Guvernul a dat bir cu fugiții, iar dumneavoastră faceți parte din acest Guvern.

Acum, referitor la ceea ce ați spus mai devreme, singurele speculații care au fost făcute au fost cele ale domnului Dragnea, care a venit cu tot felul de cifre pe care le-a scris pe flipchart la televizor. De atunci n-am mai auzit absolut nimic de la dumnealui.

Alte speculații au fost făcute de colegul dumneavoastră de partid, domnul Gerea, care a spus că cineva vrea să ne țină dependenți de gazele rusești, cu ultima formă a legii care a trecut acum trei săptămâni de comisiile reunite.

Ați vorbit de industrie.

Cifrele ANRM spun că, consumul de gaze în industrie este de doar 10% și aș vrea să vă întreb ce a făcut concret ministrul energiei pentru a crește acest procent, pentru că ați vorbit de dezvoltarea industriei petrochimice. 10% este, totuși, un procent rușinos, mai ales dacă ne dorim ca gazele să fie fructificate aici, în România.

Totodată, ar fi fost important să fiți la aceste dezbateri în comisie, alături de ministrul Teodorovici, ministrul de finanțe, pentru că vă citez din Strategia energetică, pe care vă asigur că am citit-o cu foarte mare atenție, și spuneți dumneavoastră aici sau strategia pe care, totuși, o susțineți, că: "Resursele suplimentare de gaze naturale din zăcămintele onshore și offshore sunt prevăzute în mixul energetic al României, în toate scenariile, cu excepția celui improbabil de menținere îndelungată a prețurilor joase, care nu justifică o continuare a investiției".

Deci, practic această afirmație care este prezentă în strategia energetică arată faptul că dumneavoastră ar fi trebuit să fiți prezent la dezbaterile din comisii pentru că, iată, această afirmație are legătură tocmai cu capitolul acesta de fiscalitate, care până la urmă va decide, cred eu, sau credem noi, USR, soarta acestei legi, dacă ea va trece și dacă vom avea exploatări de gaze din Marea Neagră.

Și încă o chestiune. Îmi aduc aminte astă-vară că dumneavoastră v-ați opus politicii de plafonare a prețului la gaze, un motiv la fel de important ca dumneavoastră să fi fost prezent în comisii și să luați parte la dezbaterile pe această lege.

Vă mulțumesc frumos.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc că v-ați încadrat în cele trei minute.

Mergem mai departe.

Din partea Grupului PSD. Aveți trei minute, domnule Stancu.

Grupul PNL, aveți 5 minute. Domnul Popescu și domnul Bode.

Domnul Florinel Stancu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule ministru,

Stimați colegi,

Știți ce observ eu, astăzi, în aceste dezbateri? Observ o veche meteahnă românească, domnilor, o incapacitate de a crea un consens de lungă durată.

În loc să dezbatem proiectele energetice ale acestei țări în mod constructiv, noi ne aruncăm acuzații nefondate.

Dragi colegi din opoziție, în loc să criticați majoritatea parlamentară, oferind soluții în plus, să contribuiți cu expertiză, să depuneți amendamente constructive pe care să le vadă toată lumea, dumneavoastră ce faceți? Cum procedați? Pe cine reprezentați?

Dumneavoastră, din păcate, urmăriți beneficiul personal și acționați pe termen scurt. Astăzi îl atacați pe ministrul energiei, ca să vadă lumea că vă împotriviți, că faceți opoziție.

Faceți toate aceste lucruri pentru că nu vă gândiți decât la voturi, în detrimentul soluțiilor pe termen lung.

De ce nu luați în considerare că puteți câștiga încrederea românilor și prin implicare constructivă? Așa ne-am înțeles la început, în comisie, dacă vă mai amintiți. Ne-am înțeles să lăsăm la o parte culoarea politică, atacurile inutile și să lucrăm aplicat și tehnic pentru binele acestei țări.

N-am văzut pe nimeni dintre dumneavoastră să puneți mâna pe creion și să veniți cu o variantă de calcul mai bună, una în folosul României și pentru binele românilor! Mă refer acum la Proiectul Legii offshore, cel mai dezbătut proiect de lege din acest Parlament. Noi toți am pornit de la premisa că dezbatem și facem această lege cu toate instituțiile abilitate, cu toate ministerele vizate, cu toți experții noștri, plus contribuția noastră, în primul rând pentru România și pentru ca investitorii să aibă niște reguli clare de exploatare.

Dar care este atitudinea dumneavoastră?

Vedem că este pus sub semnul întrebării orice articol din această lege. Pe de o parte, declarați că vreți să fim hub energetic, dar vă împotriviți ca 50% din producția de gaze să fie tranzacționată pe piața din România și să introducem impozitul pe venitul suplimentar.

Când legea a fost inechitabilă pentru România nu ați avut nevoie de studii de impact. Cum am făcut legea să fie echitabilă, atât pentru țară, cât și pentru investitori, aveți nevoie de tot felul de studii de impact. Cereți lungirea discuțiilor, amânări peste amânări.

Ați declarat în atâtea rânduri că vă doriți o economie puternică și investiții mai mari, iar pe de altă parte faceți presiuni ca tot gazul din Marea Neagră să fie vândut cu orice preț, în numele securității energetice. A cui securitate, domnilor?!

România se bucură de securitate energetică. Într-adevăr, am fi naivi să vorbim despre independență energetică. Independența energetică este o stare care nu poate fi obținută niciodată de către nimeni. Corect ar fi să vorbim despre situația când nu depinzi prea mult de un furnizor extern. Iar noi, din fericire, nu ne aflăm în această postură. Noi avem acces la un întreg mix de resurse energetice.

Dar este nerealist să vă gândiți că România poate deveni un așa-numit hub. Toată lumea dorește, în această zonă a Europei, să devină hub energetic, dar nimeni, în jurul nostru, nu dispune de resurse. Nici măcar România nu îndeplinește condițiile pentru așa ceva, cu atât mai puțin Ungaria sau Bulgaria.

Pentru a fi hub energetic trebuie să ai un aflux de gaze naturale, din multiple direcții, capacitate masivă de înmagazinare a gazelor, o piață dezvoltată a gazelor naturale.

 

Domnul Florin Iordache:

Concluzionați, domnule deputat!

Domnul Florinel Stancu:

Nici Austria nu îndeplinește aceste condiții, pentru că 70% din gazele din Austria provin din Rusia. România deține cea mai mare rezervă de gaze din Europa centrală și poate exporta securitate energetică. Va face asta, dar nu trebuie să renunțăm la dreptul nostru suveran de a decide doar pentru că nu vom deveni, vezi Doamne, nu știu ce hub energetic sau că vor pleca investitorii de la Marea Neagră, cum ne tot amenință unii. Nu va pleca nimeni, pentru că am dezbătut legea nediscriminatoriu, transparent, iar exploatarea se va face pe baze echitabile și corecte pentru ambele părți.

Investitorii care au concesionat perimetrele din Marea Neagră sunt serioși și așteaptă din partea noastră o lege clară. Acum depinde și dumneavoastră ce vă doriți - o dezbatere onestă sau una bazată pe minciuni?

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Grupul PNL, domnul Daniel Popescu.

Se pregătește domnul Bumb. Domnul Bumb, în locul domnului Lucian Bode.

Vă rog.

Aveți cinci minute. Este problema dumneavoastră cum le împărțiți.

Domnul Virgil-Daniel Popescu:

Domnule președinte,

Dragi colegi,

Domnule ministru,

Bun venit în Parlament! Poate vă vedem, cumva, și pe la comisie mâine, săptămâna viitoare, dacă nu terminăm, că tare am vrea să avem niște păreri ale ministerului, în această comisie. Pentru că, vă spun sincer, colegii din PSD spun că nu ne interesează. Ba, din contră, ne interesează!

Am dori să știm și noi cam ce rezerve are România acolo, iar ANRM nu ni le furnizează. Am dori să știm și noi cât câștigă România, nu cât credem noi că ar câștiga România.

Deci Ministerul Finanțelor Publice să ne dea niște date clare și concrete despre câștigul statului român, la această lege, la aceste exploatări. Și, evident, mi-aș dori și eu să văd ce dorește ALDE... că 50% să câștige statul român și 50% să câștige investitorul, se întâmplă, din profit, evident.

Dar toate acestea s-ar putea întâmpla dacă am avea dezbateri în comisie și dacă, de exemplu, să vă mai spun, până la ora aceasta am vedea și noi amendamentele pe care le-am discuta mâine. Or, până la ora aceasta eu nu știu ce s-a discutat și cred că niciunul dintre colegii noștri din opoziție nu știe ce s-a discutat, pentru că iar sunteți opaci. A fost o întâlnire săptămâna trecută în cadrul coaliției și de acolo s-a terminat totul. Ați mimat că doriți consens cu partidele de opoziție, ne-ați chemat o dată săptămâna trecută, nu s-a stabilit nimic și gata, nu s-a mai întâmplat nimic!

Or, dacă vreți să fim onești și dacă vrem să avem o lege bună pentru România, atunci haideți să facem o lege bună pentru România!

Și, pe lângă faptul că trebuie să știm cât câștigă statul român, haideți să vedem și ce facem cu gazul. Și mă bucur că aveți viziuni ale Partidului Național Liberal, domnule ministru. Cred și ar trebui ca ALDE să sprijine mâine, în comisie, amendamentele Partidului Național Liberal. Dorim extinderea distribuției de gaze, dorim relansarea petrochimiei și construcția sau modernizarea de noi CET-uri, ceea ce ați spus și dumneavoastră. Noi le-am materializat printr-un amendament, dumneavoastră puteți să ne ajutați și să le votați, să ne susțineți mâine îi comisie.

Evident, aceasta înseamnă consens, aceasta înseamnă că lucrăm împreună și facem o lege bună.

Iar dacă mâine, totuși, dumneavoastră veniți în comisie, ANRM vine în comisie, Ministerul Finanțelor Publice vine în comisie și ne pun date pe masă, fiți siguri că toți parlamentarii opoziției pot să ia decizie în cunoștință de cauză și vom ști cum să votăm.

Dar dacă mâine, în comisie, domnule ministru, dumneavoastră nu veniți, ministrul finanțelor nu vine, ANRM nu vine, sau vine și tace, și vreți să aprobăm în orb ceea ce ne spuneți dumneavoastră, coaliția PSD+ALDE, că este bine pentru România, în condițiile în care aceasta este a patra lege, model de lege, a patra versiune a Legii offshore pe care ne-o puneți în comisie, nu cred că veți găsi parteneri în Partidul Național Liberal și cred că și în opoziție.

De aceea, domnule ministru, vă reiterez invitația mâine de a veni la Comisia pentru industrii, Comisia pentru buget și Comisia pentru administrație, iar cu dumneavoastră să-l aduceți și pe domnul Teodorovici, și pe domnul președinte al ANRM - nu știu cum îl cheamă, că este atât de șters, încât nu știu cum îl cheamă -, cu toate datele pe masă.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

În continuare, domnul Bumb.

Domnule Bumb, mai aveți încă un minut și 40 de secunde.

Vă rog.

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

Pe colegul dumneavoastră l-ați lăsat două minute în plus. Dar sper să închei cât de repede.

Stimați colegi,

Domnule ministru,

Cred că astăzi trebuia să veniți în fața Parlamentului cu niște explicații. Eu n-am auzit decât niște cifre pe care le cunoaște toată lumea și în rest demagogie.

Știți bine în vară cum a trecut Legea offshore, pe repede-nainte, când noi ne zbăteam în comisii și domnul Dragnea dădea lecții la televizor cât câștigă statul român.

Din păcate, dumneavoastră, ca ministru al energiei, nu ați făcut absolut nimic pentru gazele care se vor extrage din Marea Neagră. Cum vor fi ele folosite? Noi știm foarte bine câte gaze se consumă acum, câte gaze se extrag din onshore, pe ce termen și câte gaze vor veni și din Marea Neagră, dacă se vor exploata. Noi ne dorim această exploatare, dar nu în orice condiții.

Și. mai mult, dumneavoastră știți bine că, pe 10 iulie, a ieșit Legea nr. 167, care vine cu completarea la Legea nr. 123, a energiei electrice și a gazelor. Și atunci v-am dat termen 60 de zile să scoateți Contractul-cadrul și caietul de sarcini-cadru, astfel încât concesiunile de distribuții de gaze să le poată face UAT-urile.

Dumneavoastră mi-ați dat un răspuns evaziv și mi-ați spus foarte clar că este pe circuit. Ce mare lucru trebuia să schimbați? Doar titulatura. Că nu mai era Ministerul Energiei titular de concesiune, ci erau UAT-urile. Ce trebuia să schimbați la contractele-cadru, ca să dureze peste 3 luni de zile? Sunt multe primării care au făcute deja studiile de fezabilitate, au deja de la Transgaz soluția de alimentare și nu pot să facă nimic, vă așteaptă pe dumneavoastră. Cât o să mai aștepte, până la primăvară, până anul celălalt?!

Noi încercăm să găsim soluții și poate era bine, cum au spus și colegii, să mai veniți pe la Comisia pentru industrii. Cred că v-am văzut o singură dată, de când ați fost numit. În rest, nu ați venit deloc, să vedeți care sunt problemele, și sunt probleme destule.

Cum rezolvăm aceste probleme, dacă dumneavoastră veniți și ne spuneți doar câteva cifre? Eu n-am auzit nimic!

Că veți face la Iernut centrală, este la ...

 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

... centrală de cogenerare și consumă peste un miliard de metri cubi pe an. Putem folosi gazul în multe feluri.

Domnul Florin Iordache:

Concluzionați, domnule coleg!

Domnul Sorin-Ioan Bumb:

Mulțumesc.

Aș vrea să veniți la comisii și mâine vă așteptăm să vedem și de comun acord cu toții - și ar fi bine să vină și domnul ministru Teodorovici, și cei care nu sunt în domeniu și nu cunosc, să știe - și în cunoștință de cauză să poată vota această lege foarte importantă pentru români și pentru România.

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Grupul USR. Aveți trei minute, domnule Barna.

Domnul Ilie Dan Barna:

Vă mulțumesc.

Domnule ministru,

Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre. Sunteți printre puținii miniștri ai acestui cabinet care au un discurs coerent și închegat și apreciez lucrul acesta. Ați spus că legea este în Parlament și nu este o lege a Guvernului.

Da, numai că Guvernul este absent din discuția acestei legi și a fost absent în toată această perioadă. Și, de fapt, nici în Parlament nu este această lege, pentru că această lege este în birourile PSD-ALDE. Pentru că degeaba am avut acum câteva zile o invitație între liderii de grup, pentru a sta de vorbă pe această lege, în condițiile în care știrea zilei este că PSD și ALDE s-au înțeles.

Dumneavoastră ne-ați spus, în intervenție, că putem construi. Dar când, ce? Aveți o oratorie și un discurs plăcut și, cum spuneam, consistent, numai că strict din oratorie este foarte greu să compensăm lipsa de transparență, lipsa de strategie și până la urmă lipsa de soluții. Pentru că solicitarea pe care noi am avut-o în toată această perioadă a fost una foarte simplă, apropo de ceea ce au spus și colegii de la PSD, care au solicitat consens, discuții constructive. Foarte de acord, numai că trebuie să avem un cadru în care ele să se întâmple. Și ceea ce vă cerem noi este să faceți acest lucru, să veniți în comisie cu cifre, cu date, cu analize, pentru a ști dacă acele procente pe care le aflăm de la televizor sau din ce ne spune domnul Dragnea sau acele cantități și soluții tehnice sunt cele reale pe care statul român, prin Guvernul din care dumneavoastră faceți parte, ca ministru al energiei, și le asumă și sunt cele despre care discutăm și în jurul cărora căutăm soluții.

Pentru că, în rest, societatea, în momentul acesta, nu are date pe care să discute, să povestească și să analizeze soluții. Analizăm doar ceea ce ne scapă domnul Dragnea în dezbateri.

Fiți activ și arătați că într-adevăr sunteți un profesionist!

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Nicușor Dan.

Vă rog.

Pentru corecta informare, v-ați înțeles cu colegii din USR să puteți folosi timpul.

Vă rog.

Domnul Nicușor Daniel Dan:

Domnule ministru,

Știți că am un respect pentru dumneavoastră și de aceasta o să vă pun niște întrebări tehnice și vreau să-mi răspundeți, dacă se poate, tot tehnic.

În România, de fapt, miza acestei legi este cum se împart profiturile din această afacere extraordinară și pentru aceasta Ministerul Finanțelor Publice trebuia să se ducă la o negociere cu niște date pe care dumneavoastră, partea tehnică, trebuia să i le furnizați.

Deci eu vă întreb, pe aceste date tehnice, dacă le aveți acum sau nu?

Mai precis, care sunt rezervele pe care companiile pot să le exploateze, este rezonabil să le exploateze în Marea Neagră, în următorii 30 de ani?

Care sunt cheltuielile rezonabile pe care companiile le vor deduce, așa cum e proiectul de lege, pe care aceste companii trebuie să le aibă în următorii 30 de ani? Cât dintre ele sunt investiții, cât dintre ele sunt cheltuieli operaționale?

Și, ultima întrebare - dacă ați furnizat aceste date Ministerului Finanțelor Publice, care a purtat dezbateri pe forma Legii offshore? Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

În continuare, Grupul UDMR, domnul deputat Benedek Zacharie.

Vă rog, domnule deputat.

Aveți trei minute, domnule deputat.

Domnul Benedek Zacharie:

Domnule președinte,

Domnule ministru,

Stimați colegi,

Grupul parlamentar al UDMR sprijină adoptarea unei legi echilibrate din punctul de vedere al câștigurilor financiare, atât pentru statul român, cât și pentru concesionari. Astfel, considerăm normal ca investitorilor să le asigurăm un climat stabil și predictibil, pe un orizont rezonabil de timp. Dar la fel de normal considerăm că statului român, și implicit fiecărui cetățean al acestei țări, i se cuvine un beneficiu just pentru resursele subsolului.

Nu putem fi de acord cu varianta inițială a proiectului de lege, prin care statului român îi revenea numai redevența din exploatarea bogățiilor din Marea Neagră, variantă agreată de investitori.

De asemenea, din punctul de vedere al UDMR, extinderea sistemelor de distribuție a gazelor naturale la o proporție cât mai ridicată a populației este obligatorie.

În prezent, în ciuda resurselor existente, în ciuda istoriei îndelungate a exploatării gazelor naturale, totuși abia 33% din populație are acces la această sursă de energie, adică, 2,5 milioane de gospodării, din cele aproximativ 8 milioane.

Există țări, în Uniunea Europeană, în care un procent de 80% din populație are acces la gazele naturale, fără ca aceste state să dispună de resurse comparabile cu ale României.

Tocmai de aceea amendamentul nostru are ca scop finanțarea proiectelor de construire sau extindere a sistemelor locale de distribuție a gazelor naturale, din sumele încasate în urma exploatărilor din Marea Neagră.

Ca urmare, doresc să punctez un lucru. Deciziile mari, importante, din punctul de vedere al exploatării bogățiilor solului și subsolului, decizii care vor afecta viețile cetățenilor și finanțele țării pe mai multe decenii, nu se pot lua fără simulări de calcul, fără prezentarea mai multor scenarii, astfel încât votul să fie dat în cunoștință de cauză.

Domnule ministru,

Sperăm ca de data aceasta, adică mâine, în cadrul ședinței comune a comisiilor de specialitate a Camerei Deputaților, Guvernul va prezenta aceste calcule, din care să reiasă în mod transparent estimări ale veniturilor statului român pe perioada derulării contractelor de exploatare.

Grupul parlamentar al UDMR va vota o lege adoptată în condiții de transparență care asigură un echilibru financiar corect între interesele statului român și interesele investitorilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc.

Grupul PMP, domnul Eugen Tomac.

Vă rog.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte de ședință,

Domnule ministru,

Această temă, legată de Legea offshore și de modul cum tratează actualul Guvern un subiect atât de sensibil, care ține de resursele țării, mă face să cred că, totuși, în Parlamentul României, în Guvernul României, mai există oameni care se gândesc la România. Pentru că, domnule ministru, Marea Neagră nu trebuie confundată cu Lacul Belina... pe principiul - "Dacă are balta pește, poate ne lipim și noi de ceva".

Resursele României sunt ale țării noastre și trebuie tratate cu maximă responsabilitate.

De ce spun acest lucru? Pentru că, pe lângă această lege, așteptam de la Guvernul PSD-ALDE și o strategie în ceea ce privește gazificarea României, pentru că nu este suficient doar să avem acces la resurse, fără să ne gândim la populația României.

Avem doar 32% din locuințele din România alimentate cu gaze. Această realitate obligă statul român, obligă Guvernul României să aibă o abordare vizionară în ceea ce privește modul cum utilizăm resursele statului.

Fiind om de dreapta, nu sunt un om care nu înțelege cum funcționează economia de piață.

În același timp, sunt conștient că taxe reduse înseamnă bani mai puțini la bugetul de stat, bani mai puțini pentru dezvoltarea României și, în același timp, sunt conștient că, dacă vom supralicita în ceea ce privește taxarea, riscăm să transformăm Marea Neagră într-un lac rusesc și să le permitem doar partenerilor noștri care, de multe ori, ignoră concurența pieței libere.

De aceea, vă întreb, sunteți pregătiți să veniți cu o strategie pentru a extinde rețeaua de gaze pentru populația României? Pentru că nu este normal ca o țară cu asemenea resurse să aibă doar 30% din populație racordată la gaz.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Dacă mai sunt alte intervenții? Nu.

Ați finalizat timpul.

Domnul ministru Anton.

Vă rog, aveți cinci minute pentru concluziile finale.

Vă rog.

Domnul Anton Anton:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Știți, aș vrea să încep cu următorul lucru: cum ar fi dacă am finanța rețelele acestea din fonduri europene? Da? (Vociferări.)

Păi, să știți că la Ministerul Dezvoltării există un proiect care acum a ajuns la un grad important de maturitate, legat de finanțarea rețelelor de gaze din fonduri europene.

Sigur că este foarte bine să-i spui ministrului energiei: "Ocupă-te de industrie!".

E adevărat că, din păcate, industria nu este la Ministerul Energiei, nici industria petrochimică. Mi-aș dori să pot să influențez într-un fel acest lucru și cred că existența resurselor din Marea Neagră și exploatarea resurselor din Marea Neagră vor da un impuls important acestei idei și acestei situații.

Câte gaze extragem din offshore? Este o întrebare care mi-a fost pusă, e adevărat. Cred că întrebarea ar fi trebuit pusă ANRM-ului, pentru că este singurul care încearcă să estimeze.

Dar, în calitatea mea de inginer, aș vrea să vă spun un singur lucru. Vehiculăm tot felul de cifre: 200 de milioane de miliarde de metri cubi. Dar uităm să spunem că această cifră, de 200 de miliarde de metri cubi, este o cifră cu probabilitate de 50%.

Haideți să ne uităm întotdeauna la cifrele pe care le primim și la probabilitatea de estimare, pentru că acestea toate sunt niște estimări, pe baza unor sondaje efectuate în Marea Neagră și care sondaje sunt extrem de puține și punctuale.

Dar, vreau să vă spun că, în final, unul dintre cele mai importante proiecte pe care le avem în desfășurare astăzi, în România, și anume, conectorul BRUA. L-am lăsat special pentru partea asta de final, pentru că acest conector este o investiție importantă în rețeaua națională de gaze. Și această investiție importantă care înseamnă Bulgaria-România-Ungaria-Austria este o investiție la care România își vede de treabă. Și nu numai că-și vede de treabă, dar România a început și partea de dezvoltare de la litoral până la conexiunea BRUA.

Conexiunea BRUA este o conexiune bidirecțională, adică este o conexiune prin care putem primi gaze de la bulgari sau putem exporta gaze către bulgari. Putem primi gaze de la unguri sau putem exporta gaze către unguri.

Și această conexiune și importanța acestei conexiuni am lăsat-o pentru final, pentru că ați tot spus că nu se face nimic. E adevărat, în afară de BRUA și de Iernut, care sunt două investiții importante și care se fac acum, nu se face nimic altceva!

Ba da, aveți dreptate! N-am reușit să scot - și este vina mea - n-am reușit să scot metodologia în termenul de 60 de zile. Aveți perfectă dreptate și n-am să vă contrazic aici!

Și aici, recunosc că birocrația m-a învins, dar nu pentru tot timpul, deci m-a întârziat puțin. Metodologia este făcută. Dacă dumneavoastră vă imaginați că metodologia aceea a însemnat numai să luăm cu copy-paste din metodologia veche și s-o punem din nou pe tapet, vă înșelați amarnic!

Metodologia nouă este o metodologie mult mai simplă și mult mai clară, pentru că asta a fost cerința primarilor cu care am stat de vorbă.

Și vreau să menționez, în încheiere, că există conexiuni nu numai cu Bulgaria și Ungaria, există conexiuni cu Moldova și poate vă aduceți aminte că Transgazul a cumpărat firma de transport gaze din Moldova și iată că acolo este un debușeu pentru gazele din Marea Neagră, dacă e nevoie. Avem conexiuni cu Serbia, avem conexiuni cu Ucraina. Deci România nu este un stat izolat și nu mai poate să fie în domeniul energetic un stat izolat.

Poate că am să-l contrazic pe colegul meu, spunând că eu sper ca România să devină hub de gaze, pentru că are toate șansele!

Vă mulțumesc frumos. (Aplauze.)

Domnul Florin Iordache:

Și eu vă mulțumesc, domnule ministru.

Am finalizat aici dezbaterile.

În continuare, declar închisă această secțiune a ședinței și îl invit pe domnul vicepreședinte Pirtea să conducă partea finală a răspunsurilor la întrebările orale adresate membrilor Guvernului, cât și prezentarea interpelărilor pe scurt.

Mulțumesc mult.

Declar ședința închisă.

Ne vedem mâine la ora 16,00, la plen, unde se va dezbate moțiunea simplă.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 12 noiembrie 2019, 9:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro