Plen
Ședința Camerei Deputaților din 15 februarie 2019
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.17/01-03-2019

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
02-04-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2019 > 15-02-2019 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 15 februarie 2019

  1. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 (PL-x 45/2019). (rămas pentru votul final)
 
consultă fișa PL nr. 45/2019

 

Ședința a început la ora 9,11.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, asistat de domnul deputat Dragoș Gabriel Zisopol și de domnul deputat Silviu Dehelean, secretari ai Camerei Deputaților.

Domnul Florin Iordache:

Bună dimineața, stimați colegi!

Vă rog să luați loc, să putem începe ședința Camerei Deputaților.

Declar deschisă ședința de astăzi a Camerei Deputaților și vă anunț că, din totalul celor 329 de deputați, și-au înregistrat prezența un număr de 220.

Intrăm în ordinea de zi care a fost stabilită de Biroul permanent și aprobată de Comitetul liderilor. Avem Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Domnule Cupșa, vreți să interveniți? Nu.

Doamna Prună? Vă rog.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi,

Ceea ce se va întâmpla astăzi, în camera Deputaților, este un precedent foarte periculos. Practic, dumneavoastră vreți să revotăm astăzi, în Camera Deputaților, o lege care a primit deja votul acestei Camere. Ați întors-o la Comisia pentru buget, acolo i-ați dat un raport suplimentar și astăzi o reîntoarceți în plen. Este un precedent foarte periculos pe care îl creați și, practic, masacrați parlamentarismul din România.

V-am spus și ieri că puteați foarte bine să mențineți acest amendament pe alocațiile copiilor, dar să găsim o altă sursă de finanțare, cum ar fi pensiile speciale care, oricum, în bugetul de anul acesta au crescut cu 2,5 miliarde, deci, exact suma de care am avea nevoie pentru a susține această mărire a alocațiilor.

Practic, ne invocați acest principiu al excepționalității pe care l-ați inventat dumneavoastră peste noapte, pentru a face voința unui singur om, adică a dumneavoastră, domnule Dragnea, pentru că puteam să găsim o altă sursă de finanțare.

Deci, nu distrugeți Regulamentul Camerei Deputaților, pentru că avem posibilitatea să nu revotăm această lege. (Rumoare.)

Domnul Florin Iordache (de la tribună):

Vă mulțumesc, stimați colegi.

Într-adevăr, ieri a fost o zi grea. Eu am încercat și aseară și în ședința Biroului permanent să lămuresc eventualele controverse care au apărut în spațiul public.

Înainte de a ne critica, eu v-aș ruga pe dumneavoastră să citiți art. 133, în care se precizează foarte clar ce înseamnă procedura legislativă. Până când sub semnătura președintelui Camerei Deputaților o lege nu se trimite președintelui României, suntem în procedură de adoptare. Și de aceea eu v-aș ruga pe dumneavoastră să citiți art. 133, de la alin. (3) încolo, pentru a vă lămuri. Dacă aveți eventuale nelămuriri, putem sta de vorbă și vă lămuresc.

Stimați colegi,

1. Atât timp cât această a fost adoptată miercuri, la prânz, cele două zile se împlinesc astăzi, la prânz.

2. Am constatat prin adoptarea Legii bugetului anumite neconcordanțe. Era mai bine să plece această lege, să ne facem că a plecat această lege care adoptă plafoanele, către președintele României, iar apoi să-i solicităm să ne-o retrimită, să o punem în concordanță cu Legea bugetului sau, așa cum am găsit soluția pentru a modifica plafoanele, pentru ca, începând cu 1 martie 2019, pentru toți copiii din România, mărind deficitul, să putem mări alocațiile - noi considerăm că aceasta este cea mai bună soluție.

Deci, pentru toți colegii de bună-credință, care doresc și care au susținut mărirea alocațiilor, această mărire trebuie să fie în concordanță cu Legea bugetului și cu această lege care vizează plafoanele unor indicatori.

Deci, acesta este punctul de vedere, este perfect regulamentar. Azi-noapte târziu am făcut o ședință a Biroului permanent. Colegii noștri din Comisia pentru buget au făcut un raport suplimentar. În acest raport suplimentar, repet, sunt puse în concordanță. Soluția, repet, pe care am găsit-o ieri, pentru a fi în concordanță cu amendamentul care a fost adoptat, este aceea, repet, de a mări deficitul și de a pune în concordanță plafoanele care se regăsesc în Legea bugetului cu această lege.

Deci, încă o dată, stimați colegi, înainte de a ne critica pentru că am găsit cele mai bune soluții, vă rog să citiți art. 133, în integralitate.

Vă mulțumesc. (Revine la prezidiu.)

Doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Stimați colegi,

Partidul Național Liberal a propus și a reușit să obțină prin vot majorarea alocațiilor pentru copii. Sursa de finanțare, pe care Partidul Național Liberal a identificat-o, venea exact dintr-un excedent de 2.900 de mii de lei, adică două miliarde și ceva, din Bugetul asigurărilor sociale. (Rumoare.)

Dumneavoastră sunteți cei care - n-aș vrea să caracterizez din nou, să nu fie o zi încărcată - ați decis să schimbați sursa de finanțare, cu unicul scop de a vă lipi de această propunere a Partidului Național Liberal. Putem înțelege, sunteți într-o permanentă campanie. Însă, ce vreau să rețineți și să rețină toată lumea, este următorul lucru - ați schimbat sursa de finanțare, este problema dumneavoastră și doar a dumneavoastră! Deficitul bugetar nu este niciodată sursă de finanțare, ci este rezultatul unei construcții bugetare - aceasta pentru economiști.

În același timp, această încercare cinică a dumneavoastră, de a vă lipi de o propunere bună pe care o așteaptă milioane de români, a pus în pericol însăși plata alocațiilor pentru copii, începând cu luna martie. (Rumoare.)

Unica soluție pentru a nu reuși lucrul acesta și a amâna intrarea în plată a alocațiilor majorate pentru copii, de la 1 martie, a fost, din perspectiva dumneavoastră, să abuzați din nou de Constituție și să forțați legile. Această Lege a plafoanelor bugetare nu a plecat de la Parlament, deoarece controlați Parlamentul. Însă procedura constituțională este una foarte clară. Așadar, nu mai căutați țapi ispășitori!

Partidul Național Liberal a propus și a reușit dublarea alocațiilor pentru copii. Orice faceți de acum încolo, în încercarea dumneavoastră disperată de a bloca sau de a vă lipi de o soluție identificată de PNL, nu reprezintă decât încercări populiste și demagogice, ca să folosesc un cuvânt care, aici...

 

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Doamna Raluca Turcan:

... a fost folosit ieri foarte mult, din partea unor oameni care s-au ocupat doar cu demagogia, în ultima perioadă.

 

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc, doamnă!

Doamna Raluca Turcan:

Vă rog...

Da, închei acum.

Așadar, unica concluzie este că, de la 1 martie, datorită Partidului Național al Liberal, copiii vor avea alocațiile majorate. (Rumoare. Aplauze.)

Domnul Florin Iordache:

Stimați colegi,

Vă propun un singur vorbitor de grup parlamentar... (Vociferări.) ... imediat... și apoi voi propune sistarea discuțiilor.

Deci, un singur vorbitor de grup parlamentar...

Grupul USR. Cine dorește?

Doamna Prună, vă rog.

Doamna Cristina-Mădălina Prună:

Stimați colegi,

Cred că am fost destul de clară, mai devreme, când vă spuneam că această modificare pe care ne-o propuneți astăzi, în Parlament, este complet neconstituțională. Este prima dată în istoria parlamentarismului din România când se întâmplă lucrul acesta și creați un precedent periculos. (Vociferări.) Creați un precedent periculos, pentru că aceasta înseamnă că orice lege pe care o vom vota aici, cu majoritate de voturi, poate fi întoarsă, în orice moment, și resupusă votului. Și nu aveți bază în regulament. V-am mai spus lucrul acesta! Putem să... puteți dumneavoastră, de fapt, că aveți și majoritatea, să tăiați din altă sursă de finanțare, și anume, de la pensii speciale, de la PNDL, de unde vreți dumneavoastră, astfel încât să nu modificăm aceste plafoane, așa cum vreți să faceți astăzi.

Există un amendament pe care vi-l putem propune, putem să lucrăm împreună pe acest amendament, dar nu creați acest precedent periculos, pentru că se va întoarce împotriva dumneavoastră, mai devreme sau mai târziu! (Vociferări.)

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Suciu. Grupul PSD.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Bună dimineața, stimați colegi!

Ieri, pe tot parcursul zilei, chiar și în această dimineață, am auzit foarte des invocat cuvântul demagogie.

Stimați colegi de la Partidul Național Liberal,

Nu mai există niciun economist în acest partid care să-i explice doamnei Turcan că nu poți lua bani de la Bugetul asigurărilor sociale și să-i muți în Bugetul de stat, pentru plata alocațiilor? Sunt lucruri complet diferite, interzise prin lege!

Ceea ce ați votat și s-a votat ieri, acel amendament, este neconstituțional și nu poate fi pus în practică. Și dacă, într-adevăr, vă doriți să mărim alocațiile, aceasta este singura soluție posibilă, mărirea plafonului și a datoriei bugetului de stat. Nu există altă variantă! (Rumoare.)

Stimați colegi,

Am votat ieri foarte multe anexe, iar ceea ce ne spuneați și ne propuneați dumneavoastră acum, să tăiem bani din alte părți, presupunea să anulăm toate voturile pe Anexe, pentru că nu puteam lua bani din Anexele rămase.

Și nu mai vreau să primesc lecții de moralitate despre viitorul copiilor, în condițiile în care, stimați colegi de la PNL sau PDL, când erați la guvernare ați votat de 8 ori împotriva măririi alocațiilor!

Și, domnule Robert Sighiartău, unde erați, atât de îngrijorat de soarta copiilor, când dumneavoastră v-ați opus plafonării dobânzilor pentru IFN-uri? Unde erați? Și veniți acum să ne dați lecții de moralitate! (Aplauze. Rumoare.)

Este singura variantă posibilă! Vreți mărirea alocațiilor? Votați ceea ce se întâmplă astăzi!

Și vă mai lansez o provocare. Dacă, într-adevăr, vă doriți mărirea alocațiilor, sunt foarte curios dacă președintele dumneavoastră va ataca bugetul la Curtea Constituțională sau ni-l va trimite înapoi.

Ce este mai important pentru dumneavoastră? Serviciile secrete sau alocațiile? Vreau să văd cum votați! (Aplauze. Vociferări.)

Domnul Florin Iordache:

Drept la replică.

Vă rog.

Domnul Robert-Ionatan Sighiartău:

Măi, Daniele, dar populist ai mai devenit, mă, de când stai lângă Dragnea, mă! (Gălăgie. Vociferări.)

Daniele, din 2012 guvernați! Nu mai invocați istoria, pentru că istoria este în defavoarea voastră! (Vociferări.)

În perioada guvernărilor voastre nu ați făcut absolut nimic, decât ați mințit populația! (Vociferări.)

Așa că, lăsați-o mai ușor cu populismul și, măcar acum, închideți gura! (Vociferări.)

Domnul Florin Iordache:

Da. Vă rog. Drept la replică, fără să mai generăm alt drept la replică.

Domnul Vasile-Daniel Suciu:

Domnule deputat Robert Sighiartău,

Chiar dacă suntem tineri, hai să păstrăm, totuși, formula de politețe, pentru că suntem în Parlamentul României, nu cu măi sau cu băi! (Vociferări.)

O spun și repet - nu primesc lecții de moralitate de la un om care s-a opus din toate puterile plafonării dobânzilor pentru IFN-uri! Câți bani ai făcut, domnule deputat, de pe spatele românilor și al bistrițenilor, cu dobânzi nesimțite? (Aplauze. Gălăgie.)

Cine a plâns? Ați plâns, cumva, doamnă Roberta Anastase, ați plâns, cumva, de soarta românilor, când ați tăiat 25% din veniturile părinților copiilor? V-a interesat, cumva... (Gălăgie.)... v-a interesat, atunci, soarta copiilor noștri? Vrem să votăm majorarea alocațiilor, dar nu se poate face acest lucru prin amendamente demagogice. Aceasta este realitatea! Doar în ședința de plen, de acum, și prin votul de acum! În rest, orice ne spuneți este imposibil de pus în practică și știți lucrul acesta! (Vociferări.)

Domnul Robert-Ionatan Sighiartău:

Lucrul pe care trebuie să-l audă toți românii este că Partidul Național Liberal a majorat alocațiile. (Gălăgie. Aplauze.)

Voi ați încercat și ieri tot felul de tertipuri pentru a anula majorarea alocațiilor. Dacă nu sunteți în stare să majorați alocațiile, plecați, că venim noi la guvernare! (Gălăgie.)

Domnul Florin Iordache:

Niciodată!

Grupul ALDE. Domnul Varujan Vosganian.

Rog colegii să se abțină. Nu suntem la stadion!

Domnul Varujan Vosganian:

Stimați colegi,

Nu cred că este cazul, acum, să facem o listă a tuturor măsurilor care au folosit salariaților, pensionarilor... (Gălăgie.)... micilor investitori și care au fost respinse de opoziție. (Vociferări.)

Domnul Florin Iordache:

Domnule deputat...

 

Domnul Varujan Vosganian:

Aș vrea...

Domnul Florin Iordache:

Numai puțin, domnule Varujan!

Am rugămintea la Grupul PNL să aibă o discuție... sunt 3 colegi acolo care perturbă lucrările!

Dumneavoastră, cu dumneavoastră, cu domnul Ștefan...

Putem păstra o atitudine normală, în Camera Deputaților, vă rog!

Domnul Varujan Vosganian:

Îmi aduc aminte, cu nostalgie, când a fuzionat Uniunea Forțelor de Dreapta cu Partidul Național Liberal, cum arăta Partidul Național Liberal în 2003, când noi am fuzionat, și cum a fost Congresul de atunci, și mă uit la colegii de astăzi, din Parlament, membri ai Partidului Național Liberal, și fac această comparație care mă umple de nostalgie! (Rumoare.)

Aș vrea să continui.

În clipa în care propui un amendament, chiar forțând legea, prin care reduci excedentul de la Bugetul Asigurărilor Sociale, trebuie să știi, dacă ai minime cunoștințe de economie, că acel excedent se include în deficitul bugetului consolidat și anularea acelui excedent duce automat la creșterea deficitului bugetar, exact cu aceeași sumă!

Dacă doreați altă formulă, puteați să propuneți altă formulă! În clipa în care ați solicitat eliminarea excedentului aceluia care contribuia la deficitul bugetului consolidat, ați asumat creșterea deficitului. Din două, una! Ori n-ați știut ce faceți, ori încercați acum să spuneți altceva decât ați făcut!

Dar, stimați colegi de la PNL și USR, vreau să înțelegeți un lucru foarte clar! Mărirea alocațiilor pentru copii este posibilă numai și numai prin votarea Legii bugetului de stat!

Așadar, dumneavoastră nu ați majorat nimic! (Rumoare.) Majorarea se face printr-o lege votată în Parlament și publicată în Monitorul Oficial. Cei care votează legea, ca să fie trimisă la promulgare, aceia permit aplicarea măsurilor prevăzute în bugetul de stat. (Aplauze.) Adică, din două, una! Ori faceți lucrurile până la capăt, propuneți un amendament, vă asumați majorarea deficitului de stat bugetului consolidat, așa cum ați cerut, și votați Legea bugetului de stat, ori, dacă nu, vă asumați că faceți jumătăți de măsură, că de fapt nu știți să duceți lucrurile până la capăt și lăsați-ne pe noi să facem lucrurile cum trebuie! (Aplauze. Gălăgie.)

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Grupul UDMR. Szabó Ödön.

Vă rog.

Repet, suntem la chestiuni de procedură. Am stabilit ca fiecare grup parlamentar să aibă o intervenție. Când intrăm pe dezbaterea proiectului, fiind procedură de urgență, vor fi dezbateri la proiect. Acum discutăm despre procedura pe care văd că o invocați dumneavoastră.

Domnul Szabó Ödön:

Stimate domnule președinte,

Stimați colegi,

Dați-mi voie să revin la două lucruri foarte simple pe ceea ce discutăm astăzi și dacă dorim să rezolvăm o problemă sau nu.

1. Dacă o să vă uitați - și fiecare dintre grupurile parlamentare au analizat ieri realitatea votului care a făcut posibilă creșterea indemnizațiilor pentru copii - nu există grup parlamentar care să nu fi dat măcar un vot pentru acest amendament. Deci este o realitate, o știe toată lumea! Deci toată lumea a dat cel puțin un vot pentru creșterea indemnizațiilor copiilor.

2. A doua chestiune foarte importantă. Eu cred că trebuie consens, pentru că acea propunere, o pot spune tot specialiștii, nu era aplicabilă în forma respectivă! (Vociferări.) Cu toată simpatia pentru acest proiect, acea formă nu era aplicabilă!

Dacă vrem să fie aplicabilă, trebuie să realizăm niște corecții. Și aici, cu câțiva colegi din Parlament sunt parte și într-un grup mai special. Și dați-mi voie să fie și o coardă mai sensibilă. Pilda Regelui Solomon despre femeile care se certau pe un copil a făcut - și știm cu toții - ca, până la urmă, cel care ținea la copil, într-adevăr, să lase copilul în viață.

Stimați colegi liberali, vreți să lăsați în viață acest proiect? Atunci votați ceea ce urmează! (Aplauze.)

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnul Movilă Petru.

Vă rog.

Grupul PMP.

De la Minorități dorește cineva? Nu. Mulțumesc.

De la minoritatea din Iași ești tu, da?

Domnul Petru Movilă:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Din păcate, un lucru bun s-a transformat în dispută și gâlceavă politică. 10% din timp a fost alocat efectiv despre a vorbi despre alocații și despre faptul că este nevoie, într-adevăr, să mărim aceste alocații, și restul, așa cum a spus domnul Ödön, nu ați făcut decât să vă asumați ceea ce se putea face de foarte mult timp.

Partidul Mișcarea Populară a votat în ambele situații și vom vota, ori de câte ori va fi nevoie, lucruri de genul acesta, în interiorul legii și Constituției României.

De aceea, noi, astăzi, trebuie să găsim soluția corectă! Idei despre mărirea alocațiilor am avut toți, îi felicit pe cei care au făcut-o! Noi am votat, dar, haideți să depășim acest lucru, pentru că despre acest proiect de lege nu va rămâne decât disputa, gâlceava și acuzele de la acest microfon.

Putem mult mai mult decât să încercăm, pe rând, să fim buricul pământului, pentru că, din 2004, domnul Varujan a spus corect, fiecare a guvernat cu fiecare. Sunt în sală, și la PSD, și la ALDE și în alte părți, colegi care au guvernat. În 2004, în 2008 au tăiat, n-au tăiat salarii, pensii, au greșit, fiecare să-și asume ce a greșit, dar cred că suntem la momentul în care putem face un lucru bun împreună!

Haideți să-l facem, să terminăm cu aceste lucruri de la microfon!

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Îl invit pe președintele Comisiei pentru buget.

Domnule Lazăr, vă rog să prezentați raportul!

Domnul Sorin Lazăr:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Raportul suplimentar asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019

În ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților, din 15 februarie 2019, s-a stabilit să se solicite Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, să întocmească un raport suplimentar la Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, având în vedere creșterea deficitului bugetar, în urma dezbaterilor Legii bugetului de stat pe anul 2019.

La lucrările comisiei și-au înregistrat prezența 26 de deputați, din totalul de 26 de membri ai comisiei.

În urma examinării opiniilor exprimare, deputații prezenți la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaților, spre dezbatere și adoptare, Proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, cu amendamentele admise prezentate în Anexa nr. 1.

În raport cu obiectul și conținutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Procedură de urgență.

La dezbateri generale, dacă doresc colegii să intervină?

(Domnul deputat Ilie Dan Barna solicită să ia cuvântul.)

La dezbateri generale, da? Vă rog.

De la Grupul USR, un vorbitor.

De la PNL, domnul Huțucă.

Un singur vorbitor, sunt dezbateri generale.

Un vorbitor, procedură de urgență.

Domnul Ilie Dan Barna:

Domnule președinte Dragnea,

Domnule președinte de ședință Iordache,

Ceea ce ați declarat de la acest microfon - mă refer la domnul Iordache, acum - este o eroare profesională gravă, pentru că nu mi-aș permite ca pe niciunul dintre dumneavoastră să vă bănuiesc de dezinformare.

Avem o Decizie a Curții Constituționale, Decizia nr. 233/1999, care spune foarte clar - "... în raporturile dintre autoritățile publice, termenul din Codul civil nu se aplică cel pe zile libere, ci cel pe zile calendaristice...". Termenul pentru această lege a expirat azi-noapte la ora 24,00. În momentul de față, sunteți în afara cadrului constituțional.

În momentul de față, creați un abuz și un precedent, conform căruia, luni, putem să redezbatem această lege și, după fiecare două zile sau cinci zile, orice lege care trece prin Parlament să fie revotată și rediscutată. Ne batem joc de orice idee de Parlament. În acest moment, suntem în afara Constituției! În acest moment, nu mai discutăm despre partide politice și despre nuanțe! Această abordare este total ilegală și, din această perspectivă, ceea ce vă propun și ceea ce vă propune USR este să avem o discuție - și sunt de acord că Legea bugetului trebuie să fie o lege de consens - să avem o discuție, o consultare, prin care să găsim o variantă de realocare - repet, pensii speciale, PNDL sau alte locuri - pentru a nu face acest abuz. Este un abuz grotesc și aruncăm în aer 29 de ani de parlamentarism, în România! Dincolo de asta n-am mai trecut! Trecem o nouă linie roșie și cădem în abis! (Aplauze.)

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Grupul PNL.

Domnule Huțucă, vă rog.

Domnul Bogdan-Iulian Huțucă:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Țin să vă readuc aminte că marți, 12 februarie, am votat cu toții Legea plafoanelor, iar poziția Partidului Național Liberal a fost un vot împotrivă, din rațiuni care, timp de două zile, nu s-au schimbat în niciun fel.

Permiteți-mi să vă reamintesc câteva dintre aceste argumente.

Argumentul principal decurgea din raportul privind situația macroeconomică a României, întocmit de Guvernul României. Faptul că există un grad mare de incertitudine, la nivel mondial, care afectează și înfrânează creșterea economică în Europa, faptul că nivelul creșterii economice, în Europa, este în scădere, de la 2,1 la 1,7, iar noi prognozăm o creștere economică de la 4,1 la 5,5, ignorând total că nu am stimulat în niciun fel mediul investițional, că nu am stimulat în niciun fel oferta, ignorând total efectele dezastruoase ale Ordonanței de urgență nr. 114 și mai ales faptul că, în România, consumul, azi, a început să stagneze. Vă acuzam atunci că manipulați prognoza, pentru a deforma, în mod evident, veniturile bugetare.

Doamnelor și domnilor deputați,

Ieri, în plenul Parlamentului României, a fost aprobată o inițiativă a PNL - mărirea alocațiilor copiilor din România. Și tot ieri, domnul deputat Dragnea a înaintat un amendament prin care deturna sursa de finanțare a acestei inițiative în deficitul bugetar. N-am cum să nu precizez! Argumentația domnului Dragnea sfidează orice logică economică, dar mai ales sfidează prevederile legale în vigoare, respectiv, prevederile Legii responsabilității fiscal-bugetare, prevederi de la care, până în prezent, nu ați derogat.

Dacă domnul Dragnea, împreună cu Guvernul României, cu Ministerul Finanțelor Publice... asta este tot ce poate... să stabilească că un deficit, o gaură, reprezintă o sursă de finanțare, încep să mă îndoiesc că zilele acestea... (Aplauze.)... aici, ni se prezintă bugetul României! Mai degrabă, ni se prezintă o criză bugetară! (Vociferări.)

Noi suntem astăzi în această situație, să discutăm Legea plafoanelor, întrucât domnul Dragnea a inițiat acest amendament. Suntem în situația de a rediscuta o lege pe care s-a dat, în procedură de urgență, vot final, la care au expirat cele 48 de ore de contestare, și care astăzi, la această dată și la această oră, nu ar mai fi trebuit să existe în această clădire.

Doamnelor și domnilor deputați,

Închei prin a fi foarte clar. Partidul Național Liberal nu va gira niciodată un demers care este afectat de mari riscuri de neconstituționalitate. (Vociferări. Aplauze.)

Vă mulțumesc.

(Domnul deputat Viorel Ștefan solicită să ia cuvântul.)

Domnul Florin Iordache:

Numai puțin, domnule Viorel Ștefan.

Domnul Bichineț și apoi domnul Viorel Ștefan, Grupul PSD.

Domnul Corneliu Bichineț:

Domnule președinte Iordache,

Dumneavoastră sunteți un om foarte atent la nuanțe, dar, muncind foarte mult, câteva nopți la rând, au început să vă scape chestiunile de detaliu.

În timp ce ne ciondăneam aici, la ora 20,00, președintele Partidului PRO România tocmai anunța la RTV că acel partid a mărit alocațiile. USR le mărea și el. PNL, în mod cert, le-a mărit și aseară, și dimineață. (Râsete. Aplauze.)

Eu sunt în Partidul Mișcarea Populară. Sigur că mi-ar plăcea să spun că și Partidul Mișcarea Populară a mărit alocațiile copiilor, dar am primit destule semnale de acasă că un sfert din copiii țării au plecat flămânzi la școală și în această dimineață.

În altă ordine de idei, domnule Liviu Dragnea, ați fost lovit din toate direcțiile, în perioada aceasta! Să știți de la un străin - nu toți oamenii care au funia la gât sfârșesc prin a fi spânzurați!

Mult succes Parlamentului României! Iar acest buget, dacă trebuie să-l mai discutăm două zile, două zile stăm să-l discutăm, numai să iasă bun, încât să nu adâncim criza României, pentru că în lume este greu! (Aplauze.)

Mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Domnul Viorel Ștefan, Grupul PSD.

Domnul Viorel Ștefan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi,

Am ascultat cu atenție reală tot ce s-a spus și în dezbaterile din cursul serii de ieri, de azi-noapte, și în cursul acestei dimineți, atât la Comisia pentru buget, finanțe, cât și în plenul Camerei Deputaților.

Pot să accept că există un interes deosebit de a capitaliza politic această discuție despre mărirea alocațiilor copiilor. Dar îmi este foarte greu să accept că oameni, despre care eu știam că sunt profesioniști, că sunt economiști recunoscuți și validați prin ceea ce au făcut până acum, vin la acest microfon și fac afirmații care îi descalifică. Și o spun cu regret.

Îmi pare rău să văd că oameni pe care îi apreciam se descalifică, punând ca prioritate capitalizarea acestei dezbateri politice în detrimentul profilului profesional. Nu pot să accept!

Cum poți să vii să spui că poți lua excedentul Fondului de pensii? Fondul de pensii se constituie pe bază de contribuții, iar în contrapartidă cu aceste contribuții nu se pot constitui decât drepturi în contul celor care au contribuit. Cum poți să afirmi cu obstinație că se poate face acest lucru, să transferi de la Fondul de pensii la bugetul de stat, care se constituie pe bază de impozite și taxe, care au caracter fiscal? Este o aberație! Vă rog din suflet, stimați colegi, dacă țineți cât de puțin la profilul dumneavoastră profesional, nu mai faceți astfel de afirmații, mai ales în plenul Camerei Deputaților, în fața camerelor de luat vederi! Vă aude întreaga populație. (Rumoare.)

A doua chestiune. S-a făcut de mai multe ori afirmația că s-a votat creșterea indemnizațiilor. Fals! Nu s-a votat creșterea indemnizațiilor, s-a votat majorarea unei alocații bugetare, fără să existe temeiul legal care să justifice o astfel de prevedere bugetară. Știm cu toții - și fac apel la colegii economiști, finanțiști din partidele de opoziție, pentru că ei știu și nu înțeleg de ce ei vin aici și spun contrariul - că nu poți să faci o alocație bugetară, dacă nu ai temei legal să bugetezi o astfel de sumă.

De aceea, este adevărat că soluția pe care o propunem noi este una la limită, dar este singura care poate să ne scoată din această situație.

Deci, nu putem transfera și atunci folosim... și o spun din nou pentru a înțelege și cei care au afirmat altceva - deficitul bugetar este sursă de finanțare a cheltuielilor! (Rumoare.) Cine a spus că nu este sursă, nu știu în ce carte a citit sau cine l-a sfătuit să facă o astfel de afirmație! Deficitul bugetar este sursă de finanțare a cheltuielilor. Nu există altă soluție, deci ne asumăm! Să majorăm sursa de finanțare pe baza deficitului - Guvernul deja lucrează, a lucrat și azi-noapte, lucrează de dimineață. Astăzi la prânz va fi pus pe site-ul Ministerului, pentru transparență, Proiectul de Ordonanță care să opereze modificarea legii în care sunt prevăzute nivelurile acestor indemnizații.

S-a vorbit aici în termeni generali - că este de la simplu la dublu. Care simplu? Care dublu? Este adevărat, una dintre indemnizații este 84 de lei. S-a spus că de la 84 de lei ne-am dus la 150 de lei, și este aproape dublu. Dar mai sunt încă două tipuri de indemnizații, pe care nimeni nu le-a luat în calcul! Acest lucru se va reglementa cu maximă urgență și este într-adevăr o situație care reclamă o intervenție printr-o procedură excepțională de legiferare, acea ordonanță de urgență, pentru a crea temeiul legal. Până Legea bugetului va fi în Monitorul Oficial, trebuie să existe temeiul legal care să permită să se efectueze cheltuieli în legătură cu alocațiile pentru copii, pentru că, altminteri, suma prevăzută în buget va rămâne acolo și nu va putea fi cheltuită. Pentru că abia atunci vom încălca o prevedere din Constituție, care spune că nimeni nu poate angaja o cheltuială fără să aibă temei legal.

Deci, vă rog, haideți, dacă vrem să rezolvăm această problemă... cred că am luptat suficient pentru a o capitaliza politic, haideți să ne oprim aici, să ne concentrăm pe a rezolva aspectul tehnic al problemei. Și apreciez modul în care am lucrat dimineață la Comisia pentru buget, finanțe, când toți colegii au înțeles că nu există altă soluție. Sigur, votul a fost influențat politic - unii s-au abținut, unii au votat împotrivă -, dar asta este altceva. Dar cu toții am înțeles că aceasta este unica soluție prin care putem ieși din situația creată.

Vă rog din suflet să ne oprim aici cu dezbaterile de altă natură și să aprobăm această lege, această modificare pe Legea privind plafoanele bugetare, pentru că, altminteri, nu vom putea utiliza sursa bugetară care s-a creat în mod artificial, prin adoptarea acestui buget. (Aplauze.)

Vă mulțumesc.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc, domnule coleg.

Trecem la dezbaterea pe articole.

La titlul legii...

(Domnul deputat Pavel Popescu solicită să ia cuvântul.)

Un vorbitor de grup.

La titlul legii avem 10 amendamente admise.

La art. 1 dacă sunt intervenții? Nu.

La art. 2?

La art. 3 dacă sunt intervenții? Nu.

La 4? La 5? La 6?

La art. 7?

La Anexa nr.1? La art. 8?

La Anexa nr. 2?

La Anexa nr. 3?

Mulțumesc. Rămâne la votul final.

Peste 10 minute începem votul final și apoi vom continua cu plenul comun.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 3 aprilie 2020, 7:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro