Plen
Sittings of the Chamber of Deputies of February 13, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 13-02-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 13, 1997

2. Adoptarea ordinii de zi și a programului de lucru pentru perioada 17-21 februarie 1997.

- P a u z ă -

Lucrările sunt conduse de domnul vicepreședinte Andrei Ioan Chiliman.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă rog să vă ocupați locurile ca să putem să începem partea a două a ședinței noastre de astăzi.

Vom continua lucrările ședinței de astăzi urmând să dezbatem proiectul ordinei de zi și al programului de lucru al Camerei Deputaților pentru săptămâna viitoare, materiale care v-au fost difuzate; sper că le-ați primit.

Dacă la ordinea de zi sunt observații sau comentarii?

Vă rog! Domnul secretar Mitrea.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Săptămâna aceasta am avut oarece probleme cu ordinea de zi și unele dintre legile care sunt acum trecute pentru marți la ordinea de zi sunt cele care ne-au creat probleme în această săptămână. De aceea, ca să ne asigurăm un fond de lucru continuu pentru săptămâna viitoare în cazul în care Guvernul nu trimite promisul pachet de legi, propun ca legea de la punctul 11 să treacă pe poziția 5, după care să curgă actuala ordine de zi.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da. Mulțumesc!

Dacă mai sunt alte remarci? Da, domnule deputat Dan Constantinescu, vă rog.

Domnul Dan Constantinescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Având în vedere faptul că în ședința Comisiei buget-finanțe de săptămâna aceasta o serie de proiecte de lege au fost respinse, vă propun trecerea acestora la Cap.III - proiecte de legi pentru propuneri legislative pentru care comisiile sesizate în fond au propus respingerea, și anume: pct.15 - proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 91 privind datoria publică; pct.18 - proiectul de Lege pentru modificarea Legii 12 privind impozitul pe profit; pct.24 - proiectul de Lege privind modificarea Anexei 1 la Legea 42/93; pct.28 - propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.32/91 privind impozitul pe salarii.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc! Deci, comisia a propus respingerea. Respingerea nu se poate face decât prin votul plenului sau retrimiterea lor la comisie, tot prin votul plenului. Deci, există cele două versiuni: nu se pot ... propunerea făcută nu este regulamentară din punctul acesta de vedere, deci singurele două soluții sunt ca comisia să le ceară înapoi pentru a fi reanalizate sau comisia să facă propunerea respingerii în plen.

Noi nu putem să scoatem de pe ordinea de zi nici un fel de lege, pentru că așa este Constituția.

Domnul Dan Constantinescu:

Tocmai că pentru că pe ordinea de zi există un capitol III - proiecte de legi și propuneri legislative pentru care comisiile sesizate în fond au propus respingerea, am solicitat mutarea acestor puncte amintite la acest capitol III.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Problema este altă. Imediat, domnule Bivolaru.

Deci, problema este altă. La Cap.III sunt cuprinse proiectele de legi și propunerile legislative pentru care comisiile au propus respingerea și proiecte de legi care nu au fost introduse pe ordinea de zi.

Deci, odată introduse pe ordinea de zi proiectele de legi trebuie să-și urmeze cursul, trebuie să ajungă să fie dezbătute în plen sau pot, eventual, pentru anumite legi la care apar probleme, sunt legi care au intrat mai demult, n-au fost dezbătute, spre exemplu acum noua putere cere o serie de modificări, aceste legi se retrimit, la cererea comisiei, către comisii, prin votul plenului.

În caz contrar, legile trebuie supuse aprobării și pot fi respinse cu votul majorității. Deci, nu se pune problema scoaterii lor de pe ordinea de zi și retrimiterii în capitolul acesta III.

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Bivolaru.

Domnul Ioan Bivolaru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Conform Regulamentului nostru, odată înaintate rapoartele de finalizare către Secretariatul Camerei, aceste proiecte se introduc în ordinea de zi, nouă nu ne rămâne în primă instanță decât să mutăm pozițiile de pe ordinea de zi. Știu eu, s-o scoatem de pe poziția 5 s-o băgăm pe poziția 49.

Cererea de respingere poate fi făcută în momentul în care efectiv se supune votului includerea în ziua respectivă când se face dezbaterea; în plen se poate face o respingere întemeiată, deci trebuie susținută, trebuie ca cel care face o astfel de propunere să vină cu o susținere, susținere care, de regulă, ar trebui s-o primim în casetă cu câteva zile înainte pentru ca să votăm în cunoștință de cauză.

Deci, am completat ce ați spus dumneavoastră mai înainte.

În acest context, vă fac de pe acum solicitarea din partea Comisiei de industrii ca la poz.6, se pare că va veni și această poziție astăzi, ca această poziție să fie mutată în ordinea de zi după locul 20, fiind motive foarte serioase de a revedea, din partea comisiei, câteva lucruri în textul respectiv.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Deci, ați propus ca poz.6 să treacă pe 20... este cu plăcuțele de înmatriculare, nu cu certificatele de înmatriculare.

Domnul Ioan Bivolaru:

Nu, este propunerea legislativă privind alocația de energie electrică și am spus să treacă ..., pe poziția 20 este proiectul de Lege pentru declararea orașului Carei ș.a.m.d.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Discutăm de două documente diferite. Aici e vorba de ordinea de zi de săptămâna viitoare; săptămâna aceasta avem într-adevăr pe locul 6 această propunere legislativă pe care, după ce aprobăm ordinea de zi și programul pentru săptămâna viitoare vom trece la dezbaterea acelei ordini de zi și la propunerea comisiei dumneavoastră putem s-o retrimitem la comisie acea ...

Domnul Ioan Bivolaru:

Deocamdată vă propunem să fie după 20, cum am spus, respectiv pe locul 21 în ordinea de zi a săptămânii viitoare.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da, dar ea se află deocamdată pe ordinea de zi a săptămânii ăsteia. Deci, dumneavoastră propuneți să fie trecută pe ordinea de zi a săptămânii viitoare pe poziția...

Domnul Ioan Bivolaru:

21, având în vedere că vă solicităm cu această ocazie - ca să nu mai revenim la microfon din partea comisiei - că nu putem să susținem și rugăm plenul să fie de acord să mutăm pe poziția ordinii de zi, chiar și din săptămâna aceasta, nu după locul 6, să fie trecută după locul 20, deci ceea ce corespunde săptămâna viitoare pe 28.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da, bine, am înțeles. Vă mulțumesc.

Dacă mai sunt propuneri?

În cazul în care nu mai sunt propuneri, voi supune propunerile făcute până acum, în ordinea lor.

Domnul secretar Mitrea a făcut propunerea ca proiectul de lege aflat pe locul 11 pentru ziua de marți, și anume proiectul de Lege privind exercitarea profesiei de farmacist să treacă de pe locul 11 pe locul 5.

Vă supun aprobării această propunere.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Cu majoritatea voturilor... O să vedem exact.

Cine este împotrivă? Abțineri?

Cu majoritatea voturilor și o abținere s-a aprobat această propunere.

Domnul Dan Constantinescu a făcut o propunere care nu este regulamentară, deci nu o voi supune aprobării. Domnul Dan Constantinescu poate să ceară, pe măsură ce apar punctele respective, să fie retrimise la comisie sau să ceară, în cadrul dezbaterilor de fond, respingerea acestor proiecte de legi, în plen.

Voi supune la vot propunerea domnului deputat Bivolaru ca inițiativa legislativă care acum se află pe locul 6 în actuala săptămână, și anume propunerea legislativă privind alocația de energie electrică aferentă consumului casnic să fie trecută pe locul 21 pe ordinea de zi a săptămânii viitoare.

Vă supun aprobării această propunere.

Cine este pentru? Abțineri? Voturi împotrivă?

Cu unanimitate s-a aprobat această propunere.

Vă propun ordinea de zi, cu cele două propuneri aprobate, spre aprobarea dumneavoastră.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Abțineri? Voturi împotrivă? Nu sunt. Vă mulțumesc.

Ordinea de zi a fost aprobată.

O să trecem la aprobarea programului de lucru al Camerei Deputaților în perioada 17-21 februarie 1997.

Domnul Elek Matei Barna:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

O să vă rog să vă spuneți numele ca să poată să-l înregistreze...

Domnul Elek Matei Barna:

Elek Barna mă numesc.

Aș vrea să reamintesc, colegilor cu care am lucrat în vechiul Parlament, de adevăratele lupte care s-au dus privind programul de lucru de la 8.30 până la 16.30.

Având experiența săptămânii în curs, programul a demonstrat că nu s-a lucrat cu mai multă eficiență în această săptămână dacă s-a acordat acea pauză de masă între 13.00 și 14.00. Cu aceasta consider că se prelungește inutil programul, deoarece colegii care vor să servească masa au timpul necesar să se deplaseze până la bufet pentru 20 de minute - 30 de minute, iar lucrările Camerei pot să se desfășoare în condiții normale, drept pentru care aș supune atenției domniilor voastre să revenim la programul normal care, de fapt, circa doi ani de zile, a funcționat în vechiul Parlament, respectiv de la 8.30 până la orele 16.30, fără pauză de masă. Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc. Domnul deputat Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner:

În primul rând, susțin propunerea făcută de domnul Elek Barna. Aș fi făcut-o eu și vă asigur, domnilor colegi, care nu ați fost în legislatura trecută, că se lucra perfect. Cu atât mai mult cu cât, dacă se dă această pauză de o oră, practic nu este o oră, și ajungem la o oră jumătate, dacă nu două, dar mai este o problemă. Este vorba de ziua de vineri. Sigur, există această ședință comună a Camerelor, când va lua cuvântul președintele Franței, vom fi prezenți cu toții aici, dar să avem două pauze de câte o oră, eu consider că este o pierdere de vreme. Și atunci, eu aș propune, cum, de obiecei, vineri nu lucrăm, avem activitate în teritoriu, ca măcar să desființăm una dintre aceste două pauze și, ca să rămână numărul respectiv de ore, în mod excepțional, să începem eventual mai târziu, să începem la 9.00 poate. Senatul, de exemplu, întotdeauna își începe activitatea la ora 9.00, nu la 8.30. Noi avem acest program, că aveam multe lucruri, dar vineri este o zi deosebită și aș propune, de exemplu, ora 9.00 și nu ora 8.30. Și să mă scuzați să fim serioși, venim la ora 8.30 aici și jumătate din colegi n-au venit. Deci, propun ora 9.00 pentru vineri. Vă mulțumesc.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Da, vă mulțumesc. Domnul secretar Miron.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Sigur, în prima parte, accept să vă vorbesc dumneavoastră din partea Biroului permanent, care a propus acest program. Am analizat și noi această problemă a pauzei de o oră, însă am constatat că (eu sunt nou, dar colegii ceilalți din Biroul permanent, mulți sunt vechi) spre deosebire de Parlamentul trecut, când primul apel nominal s-a făcut spre sfârșitul anului 1994, de această dată am avut nevoie de apele nominale chiar din prima săptămână și le-am făcut foarte des. Această problemă a pauzei, care nu trebuie neapărat numită pauză de masă, o pauză în timpul programului a fost adoptată tocmai ca să nu mai existe acest trafic permanent în timpul lucrărilor în care colegii, din diferite motive, ca să meargă la masă sau pentru că au nevoie să mai studieze anumite materiale, părăsesc o jumătate de oră, o oră sala și lucrăm foarte des, trebuie să recunoaștem, cu un cvorum discutabil. De aceea, această pauză a fost propusă de Biroul permanent și o sprijinim. De asemenea, s-a ridicat problema că unii colegi nu vin la ora 9.00, însă, domnule Zoner, cu toată stima, dacă mergem pe această logică a dumneavoastră, înseamnă ca în fiecare săptămână să dăm o jumătate de oră mai târziu. Nu văd de ce, dacă începem la 9.00 într-o zi, dacă am înțeles greșit, sau vă refereați numai la vinerea aceasta... Bun. De acord cu dumneavoastră. Această propunere...

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner (din bancă):

Avem pauze de două ori câte o oră.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Deci, ca vineri să dispară o pauză, această vineri cînd este un program special, nu vreau să vă contrazic, sunt de acord cu propunerea dumneavoastră, credeam că vorbim, în general, de ora 9.00, pentru că atunci s-ar fi întâmplat la fel.

Referitor acum la o intervenție personală, ca deputat, este aceea că eu propun ca joi să nu fie lucru tot în comisii. Nu suntem sesizați la ora actuală cu alte legi decât am fost sesizați și acum două luni de zile. Legile au apărut, comisiile au avut timp să lucreze pe aceste proiecte de lege, cred că este necesar să trecem aceste legi care nu creează așa o dezbatere politică aprinsă, cum a fost și Codul rutier, să le lucrăm. Deci, eu cred că este bine ca joi să avem lucru în plen și să lucrăm proiectele de legi care vin la rând. Deja s-a creat o atmosferă în jurul Camerei că noi cam pierdem vremea.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Vă mulțumesc. Dacă mai sunt alte intervenții legate de propunerea de program. În cazul în care nu mai sunt, vă voi supune spre aprobare propunerile făcute în ordinea lor.

Domnul deputat Barna și domnul deputat Zoner au făcut propunerea ca să nu se mai facă pauza de masă. Vă supun spre aprobare această propunere.

Cine este pentru?

Domnul Aurelian Paul Alecu (din bancă):

Coroborați cele două propuneri; deci, escluderea pauzei și începerea programului de la ora 9.00.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Aceea este a două propunere. Le fac pe rând propunerile, sunt lucruri diferite.

Deci, cine este pentru eliminarea pauzei? Vă mulțumesc.

Cine este împotrivă?

Cine se abține?

Cu 4 voturi împotrivă și 2 abțineri s-a eliminat pauza din program.

Acuma, supun votului dumneavoastră propunerea făcută de domnul deputat Zoner, ca vinerea viitoare programul să înceapă la ora 9.00.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Cine este împotrivă? 1 vot împotrivă.

Abțineri? 1 abținere.

Cu 1 vot împotrivă și 1 abținere s-a aprobat ca programul de vineri, 21 februarie 1997, să înceapă la ora 9.00.

Acuma este vorba de propunerea domnului secretar Mitrea care a propus ca joi... Da, vă rog domnule Zoner.

Domnul Constantin Șerban Rădulescu-Zoner:

Mă scuzați, vă rog. Eu am propus ca să fie eliminată una dintre pauzele de vineri și să începem programaul la 9.00, că altfel nu am făcut nimic. Vineri sunt două pauze de câte o oră și să eliminăm una, aceasta a fost propunerea completă.

Domnul Andrei Ioan Chiliman:

Propunerea dumneavoastră legată de ziua de vineri, legată de pauza zilei de vineri a fost rezolvată suprapunându-se peste cealaltă propunere, propunerea cu începutul la ora 9.00 de vineri a fost separată, am supus-o aprobării. Acum, pentru ziua de joi, domnul secretar Mitrea a făcut propunerea ca să fie activitate în plen și nu în comisii. Vă supun aprobării această... Deci, pentru ziua de joi s-a făcut propunerea ca să nu fie lucru în comisii, activitate în comisii, ci activitate în plen. Vă supun aprobării această propunere.

Cine este pentru? Vă rog să numărați voturile! 25 de voturi pentru.

Abțineri?

Voturile împotrivă sunt oricum mai multe.

Deci, rămâne lucrul pe comisii permanente pentru joi.

Acum sunt obligat, datorită eliminării pauzei, să propun revenirea programului până la ora 16.30 în timpul săptămânii.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Abțineri?

Voturi împotrivă? 1 vot împotrivă.

Cu majoritate s-a acceptat și această revenire a programului la normal în numărul de ore zilnice.

Vă supun spre aprobare programul de lucru al Camerei Deputaților, cu modificările aprobate.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Abțineri? Nu sunt.

Voturi împotrivă. Nu sunt.Vă mulțumesc.

Programul a fost adoptat. În acest program există pentru ziua de vineri după amiază o ședință comună a Camerei Deputaților și a Senatului, care va avea loc în această sală cu prilejul vizitei președintelui Republicii Franceze, domnul Jacques Chirac, în România. Fiind o vizită de o importanță deosebită, legată de integrarea Euro-Atlantică a României, rugămintea Biroului permanent este ca să vă acordați programul în așa fel încât sala să fie plină. Eu vă mulțumesc.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 18 august 2022, 18:57
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro