Mădălin-Ștefan Voicu
Mădălin-Ștefan Voicu
Sittings of the Chamber of Deputies of February 18, 1997
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2022 2021 2020
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 1997 > 18-02-1997 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of February 18, 1997

  1. Intervenții ale domnilor deputați:
  1.6 Mădălin Voicu - critici la adresa Ministerului pentru Protecția Minorităților;

Domnul Vasile Lupu:

................................................

Are cuvântul domnul Mădălin Voicu de la minorități și se pregătește domnul Alexandru Ionescu - PNȚCD.

Domnul Mădălin Voicu:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Ar fi absurd ca cineva să mă bănuiască de ură de rasă sau xenofobie. Eu nu sunt însă nici Cioabă, nici fostul deputat Răducanu, și, de aceea, doresc și sper să fiu perceput ca atare.

Provin dintr-o familie mixtă, iar tătăl meu cred că face parte din patrimoniul național, dacă nu din cel din internațional. Am toate motivele să respect numele ce îl port, nume ce mi-a fost dat de un mare om de artă și cultură, ce a concertat de-a lungul anilor, printre alții, pentru doi regi și 5 președinți.

Domnilor,

Cerem o analiză profundă mai realistă în ceea ce privește etniile și rolul lor în țară și doresc să mă refer acum în special la romi, pe care cred că-i pot numi, fără să greșesc, minoritatea majoritară în România.Tot respectul pentru maghiari, sunt bine organizați și disciplinați, cu toate că și ei au o sumedenie de probleme, dar nu etnia lor reprezintă, cel puțin din punct de vedere social, problema importantă a minorităților în general.

Oscilând între declarații și atitudini extravagante și o semirealitate, UDMR-ul împiedică cu bună știință România și societatea în întregul ei să urce în trenul democrației țărilor civilizate. Noul minister inventat pentru UDMR, ce poartă numele de Minister pentru Protecția Minorităților, este o aberație. De ce protecție au nevoie minoritățile, de cine sau de ce rău să fie ele protejate? Dacă acceptăm această denumire, înseamnă că în România nu există o siguranță a populației, din care și minoritățile fac parte integrantă.

Domnul Tokay, pentru care trebuie să recunosc că am avut inițial un sentiment nobil, gândindu-mă că dorește, în sfârșit, să limpezească situația tulbure cu privire la o politică realistă față de minorități, face acum gafe peste gafe, încearcă să monopolizeze și să maghiarizeze nu numai ministerul fantomă ce îl conduce, ci încearcă să destabilizeze și să întărâte spiritele etniei ce o reprezint, cu siguranță, în dorința de a ține în continuare romii dezbinați.

Domnul Tokay nu ține seama de propunerile și ofertele făcute de mine și de Partida Romilor, organizație ce reprezintă etnia în Consiliul Minoritățilort Naționale și în Parlament, dorind să promoveze în Oficiul pentru integrare socială a romilor, din structura ministerului, oameni compromiși, nedoriți de țigani, ce se pot lăuda doar că au condamnări penale și ani de pușcărie executați tocmai pentru buna lor purtare și conduită civică și morală. Mă întreb, oare domnul Tokay, dar în special Guvernul, nu sesizează că pericolul evident ce ne paște, prin creditarea unor astfel de personaje, în special în cadrul unui departament ce urmează să se ocupe direct și implicit de spinoasele probleme ale romilor, va duce cu siguranță la acutizarea relațiilor etnice și interetnice în societatea românească?

Din câte știm bine, atât Fondul Monetar Internațional, cât și NATO, dar în special Consiliul Europei, specifică clar în protocoalele lor către noi că România nu poate accede la structurile europene și nord-atlantice, decât în momentul când și problemele minorităților vor fi în totalitate rezolvate. Dacă majoritarii s-au luptat și se luptă pentru o imagine democratică a relațiilor interetnice din țară, atunci de ce o minoritate ca maghiarii, ce au pârât și reclamat în permanență cum că în țară sunt conflicte interetnice, încearcă acum să instige romii, unii împotriva celorlalți, dar și împotriva altor etnii? Probabil că acțiunile concertate ale maghiarilor și crearea de tensiuni în rândul minorităților au ca scop deformarea permanentă a imaginii României, telecomanda lor fiind probabil pe undeva peste ocean sau poate chiar peste Tisa.

Noi atragem atenția foarte serios și cu toată responsabilitatea că vom sesiza toate organismele internaționale abilitate că, în România, problema minorităților nu este nici pe departe rezolvată, dar nu din cauza românilor, ci din cauza maghiarilor, ce de ani în șir s-au plâns că nu beneficiază de drepturile pe care domniile lor le pretind cu atâta tupeu și ambiție.

Romii nu revendică teritorii sau autonomie teritorială și nici poziții politice-cheie, ei doresc, spre deosebire de maghiari, rezolvarea unor probleme esențiale, elementare, de ordin social. Cum poți cere unui copil să se poarte frumos, dacă nu îl crești bine și dacă nu îi acorzi atenția cuvenită? Ce a făcut mama noastră - țara - pentru romi, în general, pentru corectarea stării noastre precare de educație, sănătate și conștiință civică? Cum să avem pretenții de la romi, dacă nu le dăm dreptul firesc și democratic de a se dezvolta în același fel, cu același tratament, ca toți ceilalți?

Și acum, când speranțele noastre au crescut, prin înființarea acestui minister pentru problemele tuturor minorităților (și nu numai pentru unii), ne trezim că maghiarii, ce au beneficiat de acest portofoliu, taie și spânzură și în rândul romilor!

Suntem informați că U.D.M.R.-ul intenționează să sprijine înființarea unui organism al romilor pe Transilvania.

Domnilor,

Este posibil ca maghiarii să dispună în a împărți țara după bunul lor plac?

Sigur că un bofon ca Cioabă, și un infractor de genul lui Nicolae Gheorghe, sau Gheorghe Răducanu, fostul deputat, pot fi manevrați în liniște și, la rândul lor, ei pot manevra o parte dintre romi, "prostimea", am zice, dar noi refuzăm să credem că Guvernul și domnul Ciorbea nu-și dau seama de faptul că domnul Tokay, prin atitudinea și politica sa, atârnă o tinichea mare de gât Executivului, și nu numai.

Suntem loiali celor ce se implică în rezolvarea problemelor noastre, dar nu vom accepta niciodată să fim manipulați și folosiți ca o mare masă, e adevărat, "întunecată", cu a cărei mână să se scoată cărbunii altora din foc...Iar, dacă ar fi să existe, într-adevăr, o mafie țigănească, atunci, aflați domnilor, că ea ar conduce cu siguranță și țara.

O altă problemă ar fi că în România nu există încă o conduită și o responsabilitate civică conturată, darămite o lege firească a presei... Ne confruntăm cu informații și știri de genul acelor care, "fosta mamă Pitulescu" și "actualul tată Nițu", taie și spânzură în rândul țiganilor.

Cu siguranță că mediatizarea exagerată și de multe ori deformată a acestor acțiuni ale poliției au ca scop să deturneze atenția opiniei publice de la greutățile cotidiene ale țării, instigând automat și la un gen de ură de rasă.

Poliția, dacă ar fi competentă și creativă, ar lucra la un plan de prevenire al infracțiunilor și nu s-ar rezuma pur și simplu la acțiuni tehnice, de arestare a celor bănuiți de nereguli.

Cu o floare, ce se cheamă Costică Voicu, și poate încă doi, trei de talia domniei sale, nu se face primăvară, iar eu recomand poliției și celorlalte organe în drept să aresteze și să ancheteze, în primul rând, pe cei ce au furat și fură munți, păduri, ape și văi din bogățiile țării, infractori, ce cu siguranță, nu provin din rândul etniei romilor, că, altfel, ce facem? Mințim populația și cu poliția. O secundă vă mai rețin.

Revenind, susțin că acest "braconaj politic", ce se practică de către U.D.M.R., pune în pericol nu numai relațiile dintre minorități, ci însăși siguranța națională.

La fel, este de datoria mea să sesizez pe cei interesați că atâta timp cât noi, romii, suntem și ne vrem români, nu o minoritate, eventual o etnie, nu vom accepta să fim conduși sau coordonați decât de români, și nu de o minoritate obstrucționistă!

Sprijinim lupta împotriva corupției, a infracționalității, a crimei organizate, dar nu vom accepta niciodată ca un non-român să facă ordine în România, în vecii vecilor...!

Și atunci, vin și spun: dat fiind faptul că Partida Romilor a câștigat în 1996 alegerile locale, precum și cele generale, obținând 156 de posturi de consilieri județeni și 26 de consilieri municipali, precum și dreptul de a fi reprezentați în Parlament, ne întrebăm: cum vor putea colabora acoliții domnului Tokay, pe care domnia sa dorește să-i numească la conducerea Oficiului pentru problemele romilor, cu reprezentanții organizației noastre, din moment ce ei, aceia, nu sunt membri ai Partidei Romilor, și, deci, nu vor putea primi sprijinul nostru și nu sunt nici recunoscuți de majoritatea țiganilor din țară? Este ca și cum un partid în opoziție ar cere sau ar impune miniștri în actualul Guvern, și aceasta denotă că este cel puțin incoerentă politica domnului Tokay.

În concluzie, cerem Guvernului să precizeze atitudinea sa față de U.D.M.R. și implicit față de ministerul domnului Tokay, și să sugereze îmbunătățiri politicii practicate de unguri, în special față de etnia noastră, să ne lase pe noi să hotărâm, bineînțeles, alături de dumneavoastră și la vedere, ceea ce credem că este important și bun pentru etnia noastră, iar aroganța tipică maghiară, ce a dus, pînă acum, la aceste neînțelegeri, sper să nu fie o inițiativă condusă de..., știu eu, Fundația Maghiară pentru Drepturile Omului de la New York, sau, eventual, alte organisme de acest gen care dușmănesc România.

Acest minister despre care se face vorbire are aproape 50 de angajați. La ce ne folosesc nouă acești oameni?

La acest buget actual, de hiperausteritate, cui îi folosesc aceste organisme, când Consiliul pentru Minorități Naționale era foarte bun și suficient?

Dar dacă, totuși, acest minister va supraviețui, atunci, Partida Romilor, ce este reprezentată legitim în Consiliul pentru Minorități Naționale și în Parlament, are datoria și responsabilitatea să conducă Oficiul pentru problemele romilor, nu falșii lideri și trădătorii de cauză etnică și națională, ce sunt acum adulații U.D.M.R.-ului. Toți dorim și luptăm pentru o pace etnică, dar nu-i mai dați atâta nas lui Istvan, că se suie pe divan și rămânem și-n Balcani...

Cerem deci domnului Tokay și Guvernului, doar să respecte legea și Constituția, și mă refer expres la art. 59 alin. 2, în așa fel încât să existe, cum spune germanul, un "zusamenspiel" și nu un permanent și continuu "malentendu", cum spune colegul nostru francez.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Vasile Lupu:

Da, Vă mulțumesc, domnule deputat.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 18 august 2022, 13:31
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro