Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Relații publice > Versiunea pentru printare

primit de la Comisia pentru muncă și protecție socială
privind convorbirile avute de delegația Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților cu reprezentanți ai comitetului omolog din Parlamentul elen

Luni, 13 iunie 2016, a avut loc, la Atena, întrevederea delegației Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, formată din domnii deputați Adrian Solomon (PSD), președintele comisiei, Daniel Iane (PNL), secretar, și Amet Varol (Minorități), membru, cu domnul Nikolaos Manios, președintele Comitetului pentru afaceri sociale din Parlamentul elen precum și cu membri ai comitetului.

Întrevederea a avut loc în contextul vizitei efectuate în Republica Elenă de o delegație parlamentară română din care au mai făcut parte reprezentanți ai Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, precum și ai Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.
Convorbirile cu omologii eleni au evidențiat trendul ascendent al legăturilor tradiționale dezvoltate, de-a lungul anilor, între România și Republica Elenă, pe diverse paliere, cât și dorința reciprocă de a aprofunda cooperarea la nivelul comisiilor de specialitate din cele două foruri legislative.
Agenda întrevederii s-a axat pe teme precum: situația actuală din Grecia și modul de relaționare cu instituțiile creditoare internaționale, sistemul unitar al salarizării bugetare, reformarea sistemului elen al securității sociale, rata șomajului în Grecia și mobilitatea forței de muncă, cu accent pe fenomenul de brain drain, ca provocare pentru ambele țări, etc.
Interlocutorii eleni au făcut o scurtă prezentare a efectelor crizei economice care a afectat țara, a măsurilor de austeritate negociate cu creditorii externi și, în egală măsură, a eforturilor de a menține un dialog cu cetățenii și instituțiile europene. Totodată, au fost făcute referiri la salarizarea unitară, cu menționarea particularităților apărute în anumite sectoare de activitate, și la reforma sistemului de securitate socială, în care prioritatea o reprezintă unificarea caselor de asigurări și a cotizațiilor plătite de către diferitele categorii profesionale.
La rândul său, partea română a adus la cunoștința demnitarilor eleni problemele similare cu care s-a confruntat România în perioada 2009-2012, pe fondul eșecului guvernării de dreapta. Au fost punctate aspecte specifice al sistemului actual românesc de asigurări sociale, inclusiv problema pensiilor speciale, dificultățile apărute în aplicarea grilei unice de salarizare pentru angajații din sectorul bugetar, din Legea 284/2010, statutul medicilor și al cadrelor militare, precum și nivelul salariului minim pe economie.
In context, partea elenă a confirmat că modificările la legislația dialogului social introduse, atât în Grecia, cât și în România, în 2010-2011, au dus la vulnerabilizarea sindicatelor prin dispariția contractelor colective de muncă la nivel național, efectul în Grecia fiind scăderea salariului minim de la 750 Euro la 580 Euro.
Un interes aparte a fost manifestat de către interlocutori pentru efectele pe plan național ale exodului forței de muncă calificată spre statele vest europene, în condițiile în care din România au plecat, în ultimii ani, 10.000 de cadre medicale, iar din Grecia aproximativ 15.000.
In general, convorbirile avute cu demnitarii eleni de către delegația Comisiei pentru muncă și protecție socială au reconfirmat deschiderea părților de a identifica soluții la o serie de probleme concrete cu care ambele țări se confruntă, convenindu-se asupra unui dialog constant, atât în format bilateral, cât și regional, în vederea promovării unor poziții comune la nivel european.
In acest sens, domnul Adrian Solomon a adresat omologului elen, domnul Nikolaos Manios, invitația de a efectua o vizită la București, împreună cu o delegație a Comitetului pentru afaceri sociale, în luna septembrie sau octombrie a.c. Totodată, demnitarul român a arătat că dinamizarea relațiilor între comisii poate fi susținută și printr-un Protocol de colaborare interparlamentară care ar putea fi semnat la nivelul conducerii celor doua foruri legislative, în viitorul apropiat.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 6 octombrie 2022, 21:04
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro