S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor

din ziua de miercuri, 6 mai 2015

 

 

Şedinţa a început la ora 15,55.

Lucrările au fost conduse de domnul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Au participat: domnul Dan-Ştefan Motreanu – vicepreşedinte, domnul Ion-Marcel Ciolacu, domnul Cristian Buican, domnul Laurenţiu Chirvăsuţă şi domnul Niculae Mircovici – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici (de la ora 16,05) şi doamna Steluţa-Gustica Cătăniciu – chestori, domnul Marian Neacşu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Ludovic Orban – Grupul parlamentar al PNL, domnul Liviu-Bogdan Ciucă – Grupul parlamentar Liberal Conservator, domnul Szabó Ődön – Grupul parlamentar al UDMR,  domnul Varujan Pambuccian – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale (de la ora 16,05), domnul Ştefan Burlacu (de la ora 16,05)– Grupul parlamentar Democrat şi Popular şi domnul Cristian Adrian Panciu - Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

Invitaţi: domnul Eugen Nicolicea – ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, doamna Cristina Crişu – Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă – şeful Departamentului Legislativ, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu şi domnul Gheorghe Popescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, doamna Gabriela Enea – director Direcţia comunicare şi relaţii publice, domnul Andrei Mocearov – şeful Departamentului de studii parlamentare şi politici UE,  doamna Andreea Cleras – director general Direcţia generală afaceri externe, doamna Adelina Palade – director general Cancelarie Preşedinte şi doamna  Alexandra Iordănescu – director general la Cabinet Secretar general.

 

*

Domnul Florin Iordache:

Bună ziua!, stimaţi colegi. Vă propun să începem şedinţa Biroului permanent.

Primul punct al ordinii de zi.

Vă rog, domnule Orban.

 

Domnul Ludovic Orban:

Am depus la Secretariatul general şi vreau să înaintez Biroului permanent o propunere de înfiinţare a unei comisii de anchetă privitoare la verificarea modului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a exercitat atribuţiile în cazul poliţelor RCA.

 

Domnul Florin Iordache:

Este pe ordinea de zi. Discutăm atunci când ajungem la punctul respectiv.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Dacă la ordinea de zi a şedinţelor Camerei Deputaţilor de săptămâna viitoare aveţi observaţii?

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Szabó Ődön:

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Noi propunem ca cele două propuneri legislative de astăzi, cu raport de adoptare, pentru că nu am ajuns la ele să le votăm, să le punem primele la capitolul respectiv pe săptămâna viitoare.

Mulţumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Domnul Neacşu.

 

Domnul Marian Neacşu:

În principiu este o propunere corectă. La capitolul respectiv sunt alte iniţiative legislative cu propunere de adoptare. Vor fi primele două, nu cred că există vreo problemă.

 

Domnul Florin Iordache:

Staff-ul, domnule secretar general, luaţi act.

Ordinea de zi a fost adoptată.

Mulţumesc.

 

PUNCTUL 2

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, domnule deputat.

 

Domnul Szabó Ődön:

La program, dacă se poate luni să avem tot aşa, de la ora 16,00, plen pentru respingeri.

 

Domnul Marian Neacşu:

Noi abia am adoptat Regulamentul şi nu ne-am pus încă de acord asupra procedurilor legate de activitatea dintre Parlament şi Guvern.

Cred că putem să acceptăm această propunere şi să facem şedinţă de plen pentru respingeri.

 

Domnul Florin Iordache:

Atunci vă propun să modificăm, pentru că noi aveam în programul de lucru de la ora 17,00 şedinţă dedicată numai răspunsurilor la întrebările adresate membrilor Guvernului, să avem între orele 16,00-18,00 plen cu propuneri de respingere şi de la ora 18,00 sau 18,30 până la ora 19,00 sesiunea dedicată răspunsurilor la întrebări.

Alte observaţii? Nu sunt.

Cu unanimitate de voturi programul a fost adoptat.

Secretarii de şedinţă sunt domnul Ciolacu şi domnul Buican.

Eu, nefiind luni şi marţi, v-aş propune ca următorul vicepreşedinte – doamna Nassar – pentru săptămâna viitoare să conducă lucrările.

Doamna Nassar ştiu că este plecată în Anglia. Va fi luni?

 

Doamna Andreea Cleras:

Da, vine sâmbătă.

 

Domnul Florin Iordache:

Atunci, vicepreşedinte va fi doamna Nassar şi pentru răspunsuri şi pentru marţi dimineaţă, la declaraţii politice.

 

Doamna Cristina Crişu:

Dacă îmi permiteţi să intervin la programul de lucru.

 

Domnul Florin Iordache:

Ştiu ce vreţi să spuneţi. Noi astăzi am aprobat Regulamentul. Există o solicitare din partea Grupului PNL ca premierul Victor Ponta să se adreseze Parlamentului dar, pentru că astăzi am aprobat Regulamentul şi ziua de luni este consacrată răspunsurilor (e ora primului ministru), de comun acord săptămâna viitoare să stabilim când vine primul ministru. Probabil că în prima zi de luni primul ministru vine şi intrăm în  programul pe care l-am aprobat potrivit Regulamentului.

 

Domnul Marian Neacşu:

În Regulament avem stabilit clar când se desfăşoară aceasta dar, dat fiind că am aprobat Regulamentul înlăuntrul lunii, e clar că trebuie să ne punem de acord.

În măsura în care Grupul PNL este de acord cu această propunere, eu v-aş propune ca Biroul permanent să trimită Guvernului o adresă prin care să specifice acest lucru şi să decomandăm şedinţa de marţi, cum a fost propunerea făcută de Guvern.

 

Domnul Florin Iordache:

Şi marţi să rămână pentru comisii.

 

Domnul Marian Neacşu:

Atunci, primul ministru va fi într-una din zilele de luni, din prima sau din următoarea săptămână.

 

Domnul Florin Iordache:

De acord. Marţi să rămână zi de comisii şi în prima zi de luni primul ministru răspunde şi Guvernul să ia act de noul Regulament.

De acord? Alte observaţii? Nu sunt.

 

PUNCTUL 3

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Avem cereri de procedură de urgenţă din partea Guvernului. Da. Avem şi trei din partea deputaţilor, care nu se aprobă.

De acord? Alte observaţii? Nu sunt.

Adoptat.

 

PUNCTUL 4

Notă privind proiecte de acte legislative şi documente consultative primite de la Comisia Europeană

 

Domnul Florin Iordache:

Sunt observaţii, comentarii? Nu sunt. Le trimitem la comisii.

Adoptat.

PUNCTUL 5

Notă privind documentele emise de Comisia pentru afaceri europene în urma examinării unor propuneri legislative şi documente de consultare ale Uniunii Europene

 

- Puncte de vedere ale Departamentului pentru studii parlamentare şi politici UE

 

Domnul Florin Iordache:

Aveţi observaţii?

Avem aici şi punctul de vedere al Departamentului pentru studii parlamentare.

Vă rog, domnule director.

 

Domnul Andrei Mocearov:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Comisia pentru afaceri europene a trimis o notă prin care solicită ca proiectul de opinie să nu fie trecut prin Hotărâre a Camerei. Acest lucru însă contravine Legii nr.373/2013.

Altă solicitare care este făcută în mod bizar,  în interiorul proiectului de opinie a Comisiei de afaceri europene, este de a nu fi sesizată cu documentul cu care a fost sesizată, ci cu alt document.

Subliniez că documentul cu care a fost sesizată este Raportul de ţară pentru România, care face parte dintr-un pachet lansat la 26 februarie şi al doilea moment important este semestrul european, care a debutat în noiembrie anul trecut.

Cu privire la Raportul de ţară, Comisia de afaceri europene contestă natura acestui raport de ţară care, într-adevăr este un document al serviciilor Comisiei, neoficial. Dar el a fost publicat cu trei luni înainte, tocmai pentru a fi examinat, pentru  că documentul oficial apare odată cu recomandările de ţară la sfârşitul lui mai – începutul lui iunie, trece foarte repede în Consiliu şi statele membre şi Parlamentele naţionale nu au timp să-l examineze.

Deci, documentul propriu-zis, Raportul de ţară, a fost publicat cu trei luni înainte.

 

Domnul Florin Iordache:

Şi ce propuneţi, domnule director?

 

Domnul Andrei Mocearov:

Propunerea este de retrimitere la Comisia de afaceri europene pentru redactarea Hotărârii, pentru că este singura posibilitate.

 

Domnul Florin Iordache:

Am înţeles. Alte observaţii?

Deci, retrimitere la Comisia de afaceri europene pentru un punct de vedere în concordanţă cu ceea ce aţi prezentat dumneavoastră.

Sunt alte observaţii? Nu.

Unanimitate.

Mergem mai departe.

 

PUNCTUL 6

Scrisoare din partea Agenţiei Naţionale de Integritate referitoare la domnul deputat Adăscăliţei Constantin

 

Agenţia Naţională de Integritate a constatat că a fost într-o stare de incompatibilitate.

La Comisia juridică, pentru raport şi proiect de Hotărâre.

Observaţii?

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Doar o observaţie: nu deputatul a fost incompatibil, ci consilierul judeţean.

 

Domnul Florin Iordache:

Da, înainte de a fi deputat. Dar aceasta va constata comisia în raport şi în proiect.

Domnul deputat Adăscăliţei, în perioada cât a fost consilier judeţean, ANI a constatat o anumită stare de incompatibilitate ş.a.m.d. Toate aceste lucruri care se regăsesc în scrisoarea de înaintare de la ANI plus raportul de evaluare vor fi discutate şi în prezenţa domnului deputat.

Deci, la Comisia juridică – raport şi proiect de Hotărâre.

Unanimitate.

Mulţumesc.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea unor deputaţi privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a exercitat atribuţiile în cazul poliţelor RCA

 

Domnul Florin Iordache:  

Aici avem solicitarea din partea unor deputaţi privind înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a exercitat atribuţiile în cazul poliţelor RCA.

Domnule Orban, aceasta este solicitarea dumneavoastră.

Sunt observaţii?

Vă rog, domnule Neacşu.

 

Domnul Marian Neacşu:

Să fie transmisă la grupurile parlamentare pentru luare la cunoştinţă şi propuneri.

 

Domnul Florin Iordache:  

Sigur. Vă rog, domnule Orban, aveţi completări?

 

Domnul Ludovic Orban:

Nu. Va fi o chestiune pe care o vom discuta la nivelul liderilor de grup - a mai fost o dorinţă de extindere a grupului de anchetă din partea unor semnatari, şi am spus că suntem de acord să o susţinem în plen, ca un amendament la proiectul de hotărâre.

 

Domnul Florin Iordache:  

Este în regulă.

Să fie transmisă către grupurile parlamentare, pentru punct de vedere.

 

Domnul Marian Neacşu:

Eu cred că, dat fiind faptul că urmează să vină la grupurile parlamentare modul de lucru şi regulamentul comisiei, noi putem să intervenim pe el, şi forma cu care intrăm la plen să fie deja cea armonizată.

 

Domnul Florin Iordache:  

Este în regulă.

Vă rog, domnule secretar general, să fie distribuită grupurilor parlamentare.

 

PUNCTUL 8

Propunere din partea Grupului parlamentar PSD referitoare la modificarea componenţei Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi

 

Domnul Florin Iordache:  

Avem o propunere din partea Grupului parlamentar al PSD referitoare la modificarea componenţei Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi – este vorba de domnul deputat Săvoiu.

Propunerea va fi transmisă la plen.

Trebuie anunţată în plen, deci va fi anunţată în prima şedinţă de plen.

Luni vom avea plen de respingeri şi pe primul punct la ordinea de zi se va anunţa domnul Săvoiu în locul domnului Adam.

De acord? Adoptată în unanimitate.

 

PUNCTUL 9

Solicitare din partea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci

 

Domnul Florin Iordache:  

Avem o solicitare din partea Comisiei pentru buget – este vorba de decalarea termenului la Proiectele Codurilor fiscal şi de procedură fiscală pentru amendamente pentru marţi şi raport pentru 26 mai.

 

Domnul Marian Neacşu:

Da. Practic, este vorba de o prelungire a termenului iniţial.

 

Domnul Florin Iordache:  

Da. Noi dădusem iniţial un termen mai scurt, dar este depăşit.

 

Domnul Marian Neacşu:

Am văzut că unii colegi de-ai noştri de la toate grupurile parlamentare doresc să depună amendamente în continuare.

Cred că putem să fim de acord cu această solicitare.

 

Domnul Florin Iordache:  

Şi a doua solicitare: comisia să lucreze luni în paralel cu plenul începând cu ora 16,00.

Dacă sunt observaţii. Nu sunt observaţii.

Adoptată în unanimitate.

 

PUNCTUL 10

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi

 

Domnul Florin Iordache:  

Avem o scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi referitoare la vizita în România a Comisiei GRECO. Avem adresa ministrului Justiţiei.

Să fie distribuită pentru a desemna participanţii la această întâlnire.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Este vorba de un chestionar de evaluare care ne-a fost trimis practic direct la Comisia juridică.

Într-adevăr, există o parte din materialul acesta care ţine de Comisia juridică, dar sunt şi alte subiecte care nu ţin numai de Comisia juridică, ci şi de activitatea Parlamentului şi de alte comisii, şi mi s-a părut corect, chiar dacă am primit-o direct, să o direcţionăm către Biroul permanent, pentru ca să decideţi în consecinţă.

Comisia juridică a primit acest material.

Puteţi să îl trimiteţi la comisiile care au căderea de a face materialul acesta şi de a da răspunsul pe nişte puncte.

 

Domnul Florin Iordache:  

Şi despre ce comisii este vorba, domnule Ciucă?

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Sunt unele care ţin de noi, sunt altele care ţin de Parlament, sunt unele care ţin de Statut.

Eu cred că se poate direcţiona de către Secretariatul general.

 

Domnul Florin Iordache:  

Da. Domnule secretar general Panciu, în funcţie de problematică, vă rog să fie trimisă la comisiile de specialitate.

Aprobată în unanimitate.

 

PUNCTUL 11

Raport special al Avocatului Poporului privind problemele identificate în legislaţia specifică plasamentului în regim de urgenţă a minorilor în cazul abuzului, neglijării, exploatării şi a oricărei forme de violenţă

 

Domnul Florin Iordache:  

Avem un raport special al Avocatului Poporului privind problemele identificate în legislaţia specifică plasamentului în regim de urgenţă a minorilor în cazul abuzului, neglijării, exploatării şi a oricărei forme de violenţă.

Vă propun să fie distribuit liderilor.

Domnule Orban, luaţi la cunoştinţă, şi mai aveţi tot pentru lideri distribuit un proiect pentru înfiinţarea unei comisii speciale şi, în momentul în care înfiinţăm această comisie specială, ţinem cont şi de acest raport special al Avocatului Poporului.

Mai există o solicitare privind înfiinţarea unei comisii de anchetă...

 

Domnul Marian Neacşu:

...privind situaţia din centrele de plasament.

 

Domnul Florin Iordache:  

Sigur. Vizează aceeaşi problematică, domnule Neacşu.

Sunt observaţii? Nu sunt observaţii.

Unanimitate de voturi.

 

PUNCTUL 12

Plângere prealabilă pentru revocarea parţială a Hotărârii Parlamentului nr.23 din 1 aprilie 2015 privind numirea unor membri ai Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, depusă de Asociaţia Accept şi şapte organizaţii membre ale Coaliţiei anti-discriminare

 

Domnul Florin Iordache:  

Aici este o plângere prealabilă pentru revocarea parţială a Hotărârii Parlamentului nr. 23 din 1 aprilie 2015 privind numirea unor membri ai Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, depusă de Asociaţia Accept şi şapte organizaţii membre ale Coaliţiei anti-discriminare.

Având în vedere că această problematică vizează Biroul permanent reunit, vă rog, domnule secretar general, să fie distribuită la Biroul permanent reunit.

 

Domnul Marian Neacşu:

Eu cred, mai degrabă, că este o problemă care ţine de Departamentele juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nu este o răspundere politică. Aici este vorba de o plângere prealabilă. Camera Deputaţilor ca organism politic va fi eventual chemată în judecată.

 

Domnul Florin Iordache:  

Vă rog.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Şi eu cred acelaşi lucru: nu vizează o problemă ce ţine de competenţa comisiilor sau a Biroului permanent, ci practic este o procedură prealabilă în demersul de a ataca în instanţă o hotărâre a Parlamentului. Nici una din comisii, şi nici Biroul nu apără în instanţă Parlamentul; sarcina aceasta o are Departamentul juridic sau Direcţia juridică a fiecărei Camere.

Cred că ar trebui ca Biroul permanent reunit să repartizeze către cele două direcţii, pentru că probabil se referă la cele două Camere.

 

Domnul Florin Iordache:  

Da, este corect, pentru că trebuie să ţină cont şi colegii de la Senat.

Deci, pe ordinea de zi a primei şedinţe a Biroului permanent reunit va fi acest material spre informarea şi a colegilor de la Senat, pentru ca cele două Departamente juridice – de la Camera Deputaţilor şi de la Senat - să decidă.

Vă rog.

 

Domnul Niculae Mircovici:

Scuzaţi-mă, dar cred că nu este bine.

Eu cred că aceste documente care sunt de natură prealabilă unei judecări în contencios sunt adresate exact secretarului general al Camerei. Este posibil să fie adresate şi secretarului general al Senatului. Cred că ar trebui ca secretarul general să ia direct legătura cu secretarul general al Senatului şi să procedeze la rezolvarea problemei prin direcţiile juridice. Nu are rost ca noi să aşteptăm Biroul permanent reunit, care nu ştim când se va întruni. Şi aici este un termen prevăzut de lege. Deci, noi nu avem chiar nici o treabă cu acesta. Aceasta este o treabă pur tehnică - de tehnică în ceea ce priveşte procedura juridică şi trebuie să se stabilească între cei doi secretari generali şi departamentele juridice respective. Nu are treabă Biroul permanent reunit sau Biroul nostru permanent. Cred că nici nu trebuie pusă de acum înainte pe ordinea de zi a Biroului permanent treaba aceasta. Trebuie făcută direct prin secretarii generali, pentru cele două departamente juridice.

 

Domnul Liviu-Bogdan Ciucă:

Cred că propunerea este bună.

Ce se întâmplă: s-a plecat de la ideea că colegii noştri de la Senat au pus-o deja pe ordinea de zi viitoare şi, atunci, prin simetrie, aceasta a fost propunerea.

A fost adresată şi preşedintelui Camerei, care direcţionează şi către Biroul permanent şi către secretarul general, şi procedura până aici a fost corectă.

 

Domnul Florin Iordache:  

Ştiu, dar oricum secretarul general este informat şi Departamentul juridic ia măsuri în consecinţă.

Este în regulă. Trecem mai departe.

 

PUNCTUL 13

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

1. Memorandum intern privind plata cotizaţiei pentru acţiunile de cooperare pentru anul 2015 din Regiunea Europa, Adunarea Parlamentară a Francofoniei - APF

 

Domnul Florin Iordache:  

Aici este vorba de plata cotizaţiei pentru acţiunile de cooperare pentru anul 2015 din Regiunea Europa, Adunarea Parlamentară a Francofoniei – APF.

De acord.

Adoptat în unanimitate.

 

2. Memorandum intern privind participarea la cel de-al doilea Summit al Preşedinţilor Parlamentelor Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterana (AP UpM) şi la cea de-a 11-a Sesiune Plenară a AP UpM (Lisabona, Portugalia, 11 – 12 mai 2015)

 

Domnul Florin Iordache:  

Aici este vorba de participarea la cel de-al doilea Summit al Preşedinţilor Parlamentelor Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterana (AP UpM) şi la cea de-a 11-a Sesiune Plenară a AP UpM.

Sunt observaţii? Nu sunt observaţii.

Adoptat cu unanimitate de voturi.

 

3. Memorandum intern  privind participarea la reuniunea care vizează formarea unui grup informal care să dezbată asupra mijloacelor de îmbunătăţire a procedurii „cartonaşului galben”

(Varşovia, Polonia, 13 mai 2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Observaţii? Nu sunt.

Adoptat.

 

4. Memorandum intern  privind participarea la Sesiunea AP NATO (Budapesta, Ungaria, 15-18 mai 2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Participă întreaga delegaţie: domnul Vlase, domnul Orban, domnul Mocioalcă, domnul Tararache şi doamna Alina Gorghiu.

Observaţii? Nu sunt.

Adoptat în unanimitate.

 

5. Memorandum intern  privind participarea la reuniunea Comitetului Parlamentar al Iniţiativei Central Europene – Dimensiunea Parlamentară (Skopje, Macedonia, 19-21 mai 2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Sunt observaţii? Nu sunt.

Adoptat.

 

6. Memorandum intern  privind participarea la reuniunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Comisia pentru probleme sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă (Chişinău, Republica Moldova, 18-20 mai 2015) şi Biroul şi Comisia permanentă

(Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, 21-22 mai 2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Participă domnii Ionuţ Stroe şi Cezar Preda.

Observaţii? Nu.

Adoptat.

 

7. Memorandum intern privind participarea la vizita Comisiei pentru ştiinţă şi tehnologie a AP NATO în SUA

(SUA, 1-4 iunie 2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Participă domnul Vlase.

Observaţii? Nu.

Adoptat.

 

8. Memorandum intern  privind participarea la Forumul Global al Comitetului Evreiesc – AJC (Washington D.C., SUA,

7-9 iunie 2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Participă domnul Vainer.

Observaţii? Nu.

Adoptat.

 

9. Memorandum intern  privind deplasarea domnului deputat Varol Amet în Republica Turcia

(Eskisehir, Turcia, 15-18 mai 2015)

 

Domnul Florin Iordache:

Observaţii? Nu.

Adoptat.

 

10. Informare privind participarea delegaţiei GRUI la cea de-a 132-a Adunare a Uniunii Interparlamentare şi activităţile asociate

(Hanoi, 27 martie – 1 aprilie 2015)

 

S-a luat act.

 

11. Informare privind participarea unei delegaţii a Camerei Deputaţilor la Reuniunea preşedinţilor Comisiilor pentru afaceri economice şi economie digitală

(Riga, Letonia, 19-20 aprilie 2015)

 

S-a luat act.

 

12. Informare privind vizita în România a delegaţiei Comisiei Parlamentare de Prietenie Saudito-Române din cadrul Consiliului Consultativ al Arabiei Saudite, conduse de domnul dr. Zuheir Fahd Al Harithi, vicepreşedinte al Comisiei (Bucureşti, 31 martie – 5 aprilie 2015)

 

S-a luat act.

 

13. Informare privind vizita la Varşovia a unei delegaţii a Grupului parlamentar de prietenie cu Polonia din Parlamentul României (Varşovia, Polonia, 25-27 martie 2015)

 

S-a luat act.

 

PUNCTUL 14

Pentru informare:

- Reglementări referitoare la  codurile de etică şi conduită parlamentară în statele membre ale Uniunii Europene

- Standarde profesionale şi etice pentru parlamentari – Raport OSCE/ODIHR, Varşovia 2013

 

Domnul Florin Iordache:

Sunt observaţii?

Vă rog, domnule Neacşu.

 

Domnul Marian Neacşu:

Dacă tot suntem la acest capitol, informez colegii că am solicitat Comisiei comune pentru Statutul deputatului şi senatorului să-mi transmită proiectul de modificare a Legii nr.96 privind Codul de conduită pe care l-am semnat toţi liderii grupurilor parlamentare care conduceam grupurile parlamentare la data la care am pornit acest demers, împreună cu toate documentele ataşate de atunci încoace, respectiv punctul de vedere al Guvernului, punctul de vedere al Consiliului Legislativ, punctul de vedere al Direcţiei de şedinţe operative din Parlamentul European, pentru a putea relua discuţia asupra acestui proiect.

Ne este utilă această informare. Eu am decis să transmit din nou, prin cabinetul meu, tuturor liderilor grupurilor parlamentare toate aceste seturi de materiale, în aşa fel încât săptămâna viitoare să putem să discutăm asupra Codului de conduită.

 

Domnul Florin Iordache:

Corect. Deci, acest material care ne-a fost distribuit să-l primească toţi liderii, membrii Biroului permanent să ia cunoştinţă, astfel încât săptămâna viitoare să putem distribui comisiei speciale.

Observaţii? Nu.

Adoptat.

 

PUNCTUL 15

Diverse

 

Domnul Florin Iordache:

La ultimul punct de pe ordinea de zi avem un memorandum: Secretariatul General al Guvernului împreună cu Ambasada Statelor Unite organizează în perioada 11-12 mai evenimentul cu tema „Regional Cyber Security Summit” şi solicită să punem la dispoziţie sălile Iorga, Brătianu, Take Ionescu şi Drepturile Omului.

Domnule secretar general, sunt observaţii? Nu.

Adoptat.

Acestea fiind spuse, vă mulţumesc, stimaţi colegi.

Domnul Mircovici va merge la presă.

Declar şedinţa închisă.

La revedere!

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 16,25.