Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2022 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 21 iunie 2022 ora 14:00

2. Avizul comun al comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la candidaturile pentru ocuparea a două posturi de membru în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD)
la plenul comun consultă

Avizul comun al comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la candidaturile pentru ocuparea a două posturi de membru în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Domnul Florin-Vasile Cîțu:

La punctul 2 este înscris avizul comun al comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la candidaturile pentru ocuparea a două posturi de membru în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

De asemenea, există și o solicitare din partea doamnei deputat Victoria Violeta Alexandru și a domnului deputat Liviu-Ionut Moșteanu, liderul Grupului parlamentar al USR din Camera Deputaților, referitoare la refacerea procedurii de vot din cadrul comisiilor de specialitate și privind avizarea candidaților pentru funcția de membru în Colegiul director al CNCD.

Haideți să discutăm mai întâi solicitarea celor doi deputați.

Vă rog.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Foarte pe scurt.

Colegii prezenți la acea ședință au cerut aprobarea sau stabilirea unei proceduri de vot. Președinta de ședință nu a pus asta la vot. Deci trebuia stabilită întâi procedura de vot și a pus, a stabilit dânsa că se va vota un pachet, avizul la pachet pentru toți candidații.

Așa că noi vă solicităm să cereți reconvocarea ședinței comune a Comisiilor juridice, drepturile omului din cele două Camere ale Parlamentului și refacerea procedurii de vot privind avizarea candidaților pentru CNCD.

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Mulțumesc.

Domnul Andronache, liderul...

Doamna Victoria-Violeta Alexandru:

Dar totuși e semnată de doi deputați, dacă-mi permiteți, înainte să ia cuvântul domnul Andronache, să țineți cont de faptul că sunt cu mâna ridicată.

Solicitarea e semnată de două persoane, de subsemnata și de domnul Moșteanu, eu chiar fiind în sală la audieri și puteam să vă relatez de acolo.

Deci, dacă-mi permiteți, aș dori să-mi spun și eu punctul de vedere pe scurt.

(Discuții în sală.)

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Vă spunem... bine, nu sunteți în Biroul permanent, nu știu dacă aveți funcție în Biroul permanent sau nu, dar, ca invitat, vă rog să luați cuvântul.

Doamna Victoria-Violeta Alexandru:

Audierea s-a făcut, mă rog, aparent, în regulă, în sensul în care am putut să punem întrebări tuturor. La final, ni s-a cerut de către președintele care conducea ședința, noul președinte al Comisiei juridice de la Senat - deci este un domn, nu o doamnă - să dăm un aviz pozitiv întregii liste, în condițiile în care unii dintre candidați se prezentaseră lamentabil. Și lasă că se prezentaseră lamentabil, dar unii dintre ei aveau un CV incompatibil conform Legii de organizare a CNCD-ului, cu acea candidatură. Deci cum să dau un aviz pozitiv unei liste întregi, bloc, adică să ridic mâna să fiu pentru cineva care nu avea nici pregătirea și nici prestația corespunzătoare cu funcția respectivă.

În acest sens, colegul meu, domnul deputat Moșteanu, a cerut v-a solicitat, alături de mine, să reluați procedura de vot. Hai, la audieri a fost cum a fost, dar votul cu adevărat a fost viciat.

Și dacă tot mi-ați dat cuvântul, țineți cont de faptul că și din partea Grupului Independenților de Dreapta aveți - și domnul președinte Ciolacu m-a ascultat ieri în Biroul permanent de la Cameră - o solicitare depusă în primele zile ale lunii iunie, am dat și numărul, legat de introducerea pe circuit conform deciziei pe care trebuie să o luați astăzi a Proiectului de lege privind indemnizațiile parlamentarilor, așa cum bine a explicat domnul președinte Ciolacu.

Vă mulțumesc.

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Vă mulțumesc.

Acum domnul lider Andronache de la PNL.

Domnul Gabriel Andronache:

Mulțumesc.

În primul rând, nu înțeleg de ce doamna deputat Violeta Alexandru participă la această ședință, având în vedere faptul că vorbim de ședința Birourilor permanente reunite, în sensul...

Doamna Victoria-Violeta Alexandru:

Mă puteți împinge afară.

Domnul Gabriel Andronache:

Vă rog să nu mă întrerupeți, pentru că eu nu v-am întrerupt, doamna Violeta Alexandru.

Doamna Victoria-Violeta Alexandru:

Scoateți fluturii afară, dacă doriți.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Doamnă, ce faceți?

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Haideți, gata, ați avut cuvântul.

Vă rog frumos.

Domnul Gabriel Andronache:

Mulțumesc.

Pentru că la această ședință sunt invitați doar liderii, doar liderii de grup, nu există Comitetul Liderilor, unde să existe observatori la Comitetul Liderilor, ca în cazul ședințelor de la Camera Deputaților. De aceea nu înțeleg în ce calitate vorbește doamna Violeta Alexandru.

Mergând mai departe. Am fost prezent la ședința respectivă. La începutul ședinței respective, în mod regulamentar, președintele de ședință, domnul Niculescu, a supus la vot procedura, modul în care se va desfășura ședința și a anunțat faptul, și a supus la vot, că în situația în care toți candidații, după audieri, îndeplinesc condițiile prevăzute de regulament, va supune votului un aviz favorabil pentru toți candidații.

Membrii prezenți acolo, în sală, au validat în majoritate această procedură de desfășurare a audierilor.

Ca urmare, la sfârșitul acestei ședințe, în mod regulamentar, președintele de ședință a supus la vot ca să se acorde un aviz favorabil tuturor candidaților.

Prin urmare, nu este absolut nimic de discutat cu privire la această chestiune, procedura a fost respectată, s-a dat un vot pentru toți candidații de a fi avizați favorabil și supuși votului plenului, așa cum urmează să se întâmple în cadrul ședinței de plen.

Mulțumesc.

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Vă mulțumesc, domnule lider.

Am să supun la vot solicitarea celor doi deputați.

Cine este pentru?

Împotrivă?

Abțineri?

Nu sunt.

Solicitarea celor doi deputați a fost respinsă.

Mergem mai departe.

A fost vreo abținere sau cineva pentru? Nu.

Domnul Ilie Dan Barna:

Dan Barna - pentru.

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Sergiu Vlad - pentru.

Domnul Ion-Narcis Mircescu:

Mircescu - pentru.

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Trei voturi pentru, da?

Domnul Ion Mocioalcă:

Și Mocioalcă - pentru.

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Este inadmisibil.

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Domnul Mocioalcă... domnul Mocioalcă...

Domnul Sergiu Cosmin Vlad:

Sigur nu-i pentru.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Sunteți prezent, am înțeles.

Domnul Florin-Vasile Cîțu:

Trei voturi pentru.

Deci, cu majoritate de voturi împotrivă, a fost respinsă.

Mulțumesc.

Vă propun să înscriem avizul comun al comisiilor de specialitate în proiectul ordinii de zi a ședinței comune a Camerelor din data de 22 iunie, la ora 10.00, vot cu buletin.

Cine este pentru?

Mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri?

Nu sunt.

Punctul 2 - aprobat.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 8:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro