Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe nov. 2012 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 19 noiembrie 2012 ora 19:00

4. Scrisoarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român pentru Informații
la plenul comun consultă

Scrisoarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român pentru Informații

PUNCTUL 4

Scrisoarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român pentru Informații, prin care înaintează:

Raportul privind activitatea desfășurată de Serviciul Român de Informații în anul 2011;

Raportul referitor la constatările, concluziile și propunerile rezultate din examinarea și dezbaterea în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații a Raportului privind activitatea desfășurată de SRI în anul 2011;

Raportul privind activitatea desfășurată de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații în anul 2011.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Rapoartele înaintate prin scrisoarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român pentru Informații le punem pe ordinea de zi într-o ședință viitoare. Mai sunt și altele.

Sunteți de acord? Mulțumesc mult.

Acum hai să stabilim ordinea de zi pentru mâine.

Vom avea această scrisoare și cererea aceasta, conform articolului 1, punctul 27 din Regulamentul comun - dacă nu mă înșel eu - . Un singur punct pe ordinea de zi.

A doua propunere este a domnului senator Ghișe. Eu personal, nu aș introduce pe ordinea de zi în acest moment, o spun cu toată sinceritatea, ca să nu virusăm cele două teme. Este importantă și propunerea domnului Ghișe.

Supun la vot propunerea domnului senator Ghișe.

Cine este pentru? 7 voturi pentru. Nu sunt suficiente voturi. Vă mulțumesc. Deci, nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a intra în ordinea de zi, decât 7 voturi pentru.

Domnul deputat Mircea Toader aveți cuvântul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dumneavoastră ați făcut câteva referiri la poziția care am avut-o pentru introducerea pe ordinea de zi a solicitării premierului. Vreau să spun că intenția este lăudabilă, dar dacă aveați o astfel de intenție, puteam să o facem cu mult timp înainte, știam programul de comun acord. Vom fi într-o situație delicată. Nu va exista - după părerea mea - cvorum. Dacă reușiți și adunați senatorii și deputații este foarte bine, dar pentru noi este o dificultate pentru mâine când avem una din marile probleme ca Parlamentul să fie cel puțin, de data asta, consecvent pentru poziția față de justiție și vă comunic că Grupul nostru susține cererea procurorului general.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Bun. Singura mea rugăminte este să revenim. Eu cred că noi trebuie să avem o atitudine onestă și echitabilă și corectă, iar convocarea plenului reunit este importantă. În ultima săptămână și jumătate, toate marile state europene au avut o dezbatere în Parlament pe această temă. Mandatul pe care l-au primit este unul delicat. Vă aduc aminte că dezbaterea a început acum două săptămâni în Marea Britanie. Și dacă vă aduceți aminte, ambele ....

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Eu v-am spus, dacă vreți să și votăm și luăm o hotărâre.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Îmi permiteți și mie să finalizez? Domnule Toader, este decizia președintelui. Noi îi dăm un mandat și aștept ca domnul președinte să vadă că mandatul pe care noi l-am dat sau pe care-l propunem, poate nu propunem nimic, este abuziv. Este decizia domniei sale, dar este obligația noastră ca Parlament național după Tratatul de la Lisabona și modificare - și avem și lege pentru așa ceva.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Aveți dreptate, dar suntem într-un Parlament ...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Toader, aveți o problemă, eu v-am lăsat să vorbiți. Este obligația noastră ca parlamentari. Eu așa cred și rămân cu tărie la acest punct de vedere. Domnule Borbély, aveți cuvântul.

Domnul László Borbély:

Este problemă de principiu și eu chiar atunci când eram în acel guvern de care ați adus aminte, nu odată și nu de două ori, am ridicat această problemă. Noi, de-a lungul timpului, nu am avut, din păcate, o relație corectă instituțională între Guvern și Parlament în ceea ce privește problemele foarte importante ale Uniunii Europene. Deci, mi se pare a fi o greșeală capitală acum să nu discutăm cu cine va fi mâine. Va fi un punct de vedere al premierului, am înțeles că s-a întâlnit cu președintele României, că au discutat, nu există o discuție în contradictoriu și de acum încolo măcar - și este bine că s-a încetățenit această cutumă - totdeauna când sunt, mai ales discuția pe bugetul pe 6 ani - 7 ani a Uniunii Europene și acest ultim material este la domnul Rompuy, a ajuns din 12, 13 noiembrie, deci, este de actualitate. Deci, este clar, nu că e mâine, că este poimâine, este clar, întotdeauna când sunt asemenea probleme, vine premierul, informează Parlamentul, Parlamentul, dacă vrea să ia act printr-o hotărâre, poate să ia, dar aici cred că este o informare în ceea ce privește atitudinea Guvernului față de ce se va întâmpla la Consiliul Europei.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Nu este o dezbatere pe Raportul de la DG Regio. Dacă ar fi fost alt stat afară de statul român, vă spun că era o bombă atomică Raportul DG Regio. Discutăm despre un mandat pentru viitor și eu cred că așa ar trebui să facem tot timpul. Adică este o chestiune pe care trebuia să o începem din 2007 și n-am reușit.

Deci, vă propun un singur punct pe ordinea de zi, după care vă dau cuvântul domnule deputat, cel al primului ministru al Guvernului să se adreseze Camerei Deputaților și Senatului în legătură cu poziția României la Reuniunea Consiliului European extraordinar pe tema cadrului financiar multianual al Uniunii Europene.

Domnul Mircovici, dacă aveți de spus ceva pe tema aceasta.

Domnul Niculae Mircovici:

Domnule președinte, pe tema asta aș vrea să fac următoarea remarcă. Domnul președinte Traian Băsescu, ca mediator între puterile statului, ca președinte al României, ne-a spus zilele acestea un lucru foarte important. Campania electorală nu presupune întreruperea activității instituțiilor statului și a făcut referire directă la Parlament. Eu cred că este un prilej tocmai de a face dovada că Parlamentul este în sesiune parlamentară și pentru o astfel de problemă atât de importantă să găsim modalitatea prin care să asigurăm cvorumul și nu cvorum de jumătate plus unu, ci un cvorum majoritar pentru a discuta această problemă, cu atât mai mult cu cât al doilea grup de ani în care se face acest buget, noi avem posibilitatea să ne exprimăm, pentru că în prima perioadă de abia pe 1 ianuarie 2007, intrând în Uniunea Europeană, am găsit deja un buget făcut, ori acum este pentru prima dată când ar fi culmea să fie un buget mai prost pentru noi când suntem membrii cu drepturi depline.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

De asta să nu numai vorbim, că este problema de coeziune și de politica agricolă comună. Dacă cineva nu vrea să vină în Parlament, ca să numai plătim bani pe fax ...

Supun la vot ca acesta să fie singurul punct.

Cine este pentru ?

Împotrivă?

Abțineri? O abținere.

Cu o majoritate zdrobitoare se aprobă.

Dacă înainte de a închide ședința mai sunt alte probleme?

Domnul Toader pe final.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte, eu am vrut să vă spun și sunt întru totul de acord cu domnul Borbély că asemenea probleme trebuie discutate în Parlament și chiar m-ar bucura ca de acum încolo, viitorul Parlament să facă așa ceva. Noi n-am făcut-o niciodată și dacă ar fi vrut cineva să facă o analiză pertinentă, trebuia să intre în niște comisii, avem un punct de vedere, ascultăm un discurs al premierului, ne spune ce este frumos sau ce nu este frumos sau ce-i bine și atât. Care este eficiența? Putea să fie o scrisoare deschisă sau pus în presă, dar pe viitor, măcar o dezbatere, discutăm foarte concret problemele europene și noi să avem o decizie în Parlament. Altfel, este un formalism și a puncta ceva în stilul anilor dinainte de ’90...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Dacă sunteți obișnuiți cu domnul Boc care nu prea venea pe aici și nu ne spunea nimic?!

Vă urez o seară frumoasă, doamnelor și domnilor!

Închid ședința de Birou permanent reunit.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 21 mai 2024, 4:36
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro