ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr.47 din 11 aprilie 2002
de modificare și completare a Legii minelor nr. 61/1998 și a Legii petrolului nr. 134/1995
Textul actului publicat în M.Of. nr. 267/22 apr. 2002

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituția României,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. I. - Legea minelor nr. 61/1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.113 din 16 martie 1998, se modifică după cum urmează:

1. Punctul 25 al articolului 3 va avea următorul cuprins:

„25. producția minieră - cantitatea de produse miniere extrasă în vederea prelucrării și/sau comercializării de către titular;”

2. Punctul 28 al articolului 3 va avea următorul cuprins:

„28. redevența minieră - suma datorată de concesionar bugetului de stat pentru resursele minerale extrase în vederea prelucrării și/sau comercializării de către titular;”

3. Articolul 31 va avea următorul cuprins:

„Art. 31. - (1) Redevența minieră cuvenită bugetului de stat se stabilește la o cotă procentuală din valoarea producției miniere, după cum urmează:

a) o cotă de 2% pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu, auro-argintifere, de metale nobile, radioactive, minereuri de metale rare și disperse, roci aluminifere și produse reziduale miniere;
b) o cotă de 6% pentru substanțe utile, nemetalifere;
c) o cotă de 8% pentru săruri haloide;
d) o cotă de 6% pentru roci utile, cu excepția rocilor ornamentale la care cota este de 10%.

(2) Redevența minieră cuvenită bugetului de stat pentru ape minerale naturale la sursă se stabilește în echivalentul a 2 euro/1.000 litri la cursul Băncii Naționale a României de la data plății.

(3) Redevența minieră este datorată din ziua începerii realizării producției și se plătește trimestrial, cu scadență la data de 25 a primei luni din trimestrul următor.”

Art. II. - Legea petrolului nr. 134/1995, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.301 din 29 decembrie 1995, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Literele f) și m) ale articolului 2 vor avea următorul cuprins:

„f) operațiuni petroliere semnifică ansamblul de activități privind explorarea, dezvoltarea și exploatarea unui zăcământ petrolier, înmagazinarea subterană, transportul și tranzitul petrolului pe conducte magistrale, precum și operarea terminalelor petroliere aflate în domeniul public al statului;
.............................................................................................
m) redevența petrolieră reprezintă suma datorată de către titularii acordurilor petroliere bugetului de stat, în condițiile legii, pentru efectuarea activității de exploatare a unui zăcământ petrolier și pentru utilizarea bunurilor aflate în domeniul public al statului, necesare transportului și tranzitului petrolului pe conducte magistrale, precum și operării terminalelor petroliere;”

2. Articolul 29 se abrogă.

3. Articolul 30 va avea următorul cuprins:

„Art. 30. - Titularii acordurilor petroliere sunt obligați la plata către bugetul de stat a unei redevențe petroliere. Redevența petrolieră se stabilește după cum urmează:

a) o cotă procentuală din valoarea producției brute extrase pentru operațiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere, după cum urmează:

       REDEVENȚA                         PRODUCȚIA BRUTĂ
------------------------------------------------------------------
           %                             gaze naturale
                                         106 m3/trimestru
------------------------------------------------------------------
 3,5% pentru zăcăminte care produc       sub 10
 7,5% pentru zăcăminte care produc       între 10 și 50
 9% pentru zăcăminte care produc         între 50 și 200
13% pentru zăcăminte care produc         peste 200
------------------------------------------------------------------
            %                            țiței/condensat
                                         103 tone/trimestru
------------------------------------------------------------------
 3,5% pentru zăcăminte care produc       sub 10
 5% pentru zăcăminte care produc         între 10 și 20
 7% pentru zăcăminte care produc         între 20 și 100
13,5% pentru zăcăminte care produc       peste 100
------------------------------------------------------------------

b) o cotă de 5% din valoarea veniturilor brute realizate din operațiunea petrolieră de transport și tranzit al petrolului prin sistemele naționale de transport al petrolului, precum și din operațiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere, aflate în domeniul public al statului. Redevența petrolieră este datorată din ziua începerii operațiunilor petroliere și este plătibilă trimestrial, cu scadență la data de 25 a primei luni a trimestrului următor.”

4. Articolul 32 va avea următorul cuprins:

„Art. 32. - Verificarea exactității datelor pe baza cărora se calculează redevența petrolieră se face de autoritatea competentă, precum și de organele de stat cu atribuții în domeniul controlului financiar.

Pentru neplata în termen a redevenței petroliere se datorează majorări de întârziere și penalități de întârziere, conform legislației fiscale în vigoare.”

5. După alineatul 2 al articolului 43 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:

„Activitățile de operare a conductelor magistrale aparținând sistemelor naționale de transport al petrolului, precum și a terminalelor petroliere se atribuie direct, printr-un acord petrolier, persoanelor juridice care desfășoară aceste activități la data intrării în vigoare a prezentului alineat.”

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemnează:

p. Ministrul finanțelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

p. Ministrul industriei și resurselor,
Mihai Berinde,
secretar de stat

București, 11 aprilie 2002.
Nr. 47.


Luni, 09 septembrie 2024, 20:20

Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.