Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
filip.havarneanu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Filip Havârneanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Filip Havârneanu (Grupul parlamentar al USR)
Fondul școlii și fondul clasei vor deveni infracțiuni sancționate prin lege

Interzicem prin lege fondul școlii și fondul clasei și sancționăm această colectă!

Am depus astăzi, în Parlament, o nouă inițiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită.

Am lucrat mult pentru a crea un proiect solid, complex și fără lacune, alături de colegii mei USR PLUS Cristian Brian, Daniel Toda și Andrei Miftode.
Care este realitatea? Părinții care au copii în școli de stat sunt constrânși, sub o formă sau alta, să cotizeze la fondul școlii pentru ca, în sala de clasă, elevii să poată studia în condiții decente. Cadrele didactice se transformă, în timpul ședințelor lunare cu părinții, în mesagerii directorilor de școli. Discuțiile cu părinții se desfășoară la limita legii, dascălii apelând tot timpul la vulnerabilitatea sistemului educațional, la sensibilitatea acestora și la înșiruirea unui set de blocaje care ar apărea în actul de predare, dacă la clasă nu s-ar achiziționa logistica solicitată.
Mai mult, majoritatea părinților se tem că, refuzând să contribuie la această formă mascată de corupție, copilul va fi marginalizat, defavorizat în procesul de notare și suspus unui disconfort emoțional de către cadrele didactice. Este inadmisibil ca școlile să continue să încurajeze prestația financiară a părinților, iar acest fapt cât se poate de real trebuie sancționat. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă faptul că nu primesc chitanță sau orice fel de document care poate atesta prin el însuși efectuarea unei plăți. Conform unui studiu realizat în 2021 de Organizația Salvați Copiii, costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, după însumarea cheltuielilor. Această sumă s-a dublat comparativ cu anul 2018, ceea ce denotă faptul că fenomenul cotizațiilor părinților și elevilor se află pe un trend ascendent alarmant.
De ce e nevoie de o lege când deja există un regulament cadru? Pentru că nu a fost niciodată respectat și nu au existat sancțiuni. Conform art. 105 din Legea Educației Naționale, cheltuielile școlilor se asigură din bugetele consiliilor locale, direcționând banii unităților de învățământ prin finanțarea complementară. Persoanele din conducerea școlii, personalul didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, nu au atribuții legale în ceea ce privește strângerea de fonduri de la părinți sau elevi. A pretinde sume de bani reprezintă o încălcare a limitelor de competență a funcțiilor cadrelor didactice. Sumele de bani colectate de la părinți sau elevi nu pot fi cuprinse în buget, neputând fi incluse într-o clasificare de venituri.
Considerăm că educația din România este gratuită și nu trebuie condiționată financiar, întrucât accesul la educație devine astfel discriminatoriu, în funcție de sumele pe care părinții le pot aloca sau nu unităților de învățământ. Astfel de obiceiuri facilitează un așa-numit șantaj emoțional la care sunt supuși și părinții și copiii și încurajează o formă de corupție într-o variantă atenuată. Dacă din punct de vedere moral, integritatea și încrederea în școală au de suferit în momentul în care aceasta pretinde bani pentru a putea funcționa în parametri normali, din perspectivă juridică, această situație se află în zona ilicitului.
Care este efectul acestui proiect dacă devine lege?
Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancțiune cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Anticipăm faptul că aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții. În al doilea rând, părinții sau cei care susțin financiar educația unor elevi vor putea resimți o așa-numită relaxare fiscală, deoarece nu va mai exista grija unor astfel de propuneri. În al treilea rând, persoanele aflate la conducerea unităților de învățământ vor avea șansa adevărată de a manageria un buget de venituri și cheltuieli în vederea asigurării dreptului la educație al tuturor elevilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 5:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro