Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
filip.havarneanu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Filip Havârneanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Filip Havârneanu (Grupul parlamentar al USR)

Nu m-am gândit până azi cât de greu ar putea fi să vorbești despre 48 de zile de război în 3 minute. Zilele trecute am simțit că trebuie să fac mai mult, politic, instituțional, și m-am alăturat colegilor parlamentari din 11 țări pentru a susține “Declaration of Unity” pentru Ucraina Europeană.

Am fost la Kiev, Irpin și Bucha și tot ce pot să spun este că pentru ruși moartea este cuvântul de bază.
Sprijinul comunităților internaționale trebuie să dubleze munca voluntarilor neobosiți care îi îngrijesc pe refugiați ca pe frații lor. Trebuie să susținem Ucraina și să ne asumăm asta. Trebuie să susținem embargoul total împotriva Rusiei, altfel, finantăm crime!
Astăzi am 3 minute la dispoziție să vă confirm că în Ucraina moartea este peste tot. Nicio clădire nu mai este întreagă. Ferestrele sunt sparte, mașinile sunt carbonizate și pline de urmele gloanțelor. Pe străzi sunt tancuri arse, cioburi și mine periculoase pe care poți călca oricând. Sunt rămășite de om la tot pasul, iar la una dintre gropile comune din Bucha, la care am fost, erau 400 de cadavre. Doar 3 au putut fi identificate. Pe corpurile acelor oameni nevinovați erau urme de tortură, aveau ochii arși, femeile erau legate, copiii desfigurați în bătaie. Am încercat să alungăm un cățel de pe trotuar care voia să muște dintr-o bucată de picior uman. Asta este o imagine greu de procesat, dar cei care mai cred că ucrainenii își bombardează singuri țara trebuie contraziși cu fapte, poze, relatări. Suntem datori cu acest adevăr!
Rusia a pornit un război împotriva umanității, împotriva libertății de alegere, împotriva urmașilor ucraineni. La Irpin nu e casă fără urme de gloanțe. Nu e stradă fără dărâmături. Nu poate fi vorba despre a repara ceva. Nu se mai pot repara nici clădirile, nici viețile celor care s-au trezit torturați, batjocoriți, schingiuiți. Nu se mai pot repara viețile copiilor cărora rușii le-au ucis părinții sub ochi, cu un glonț în cap. Din punct de vedere material, Irpin va trebui reconstruit de la zero. Emoțional, nu știm dacă își va reveni. După ce au omorât localnicii, rușii au ascuns bombe legate cu fire în frigidere, astfel încât, dacă le deschide cineva, să le explodeze în față. Au ascuns bombe în jucăriile copiilor.
În tot acest peisaj, vă rog să vă imaginați două doamne care măturau pe jos. Care, terifiate, strângeau cu o mătură și un făraș tot ce este năruit, deși, pentru a face curățenie este nevoie de o mie de oameni. Erau în șoc posttraumatic. Acest genocid trebuie judecat și pedepsit. Nu așa arată "eliberarea". Așa arată răul făcut de ruși unui popor care a vrut să meargă pe calea europeană. Așa arată mutilarea unei națiuni. Ucraina este o țară martirizată în numele democrației și viețile luate atât de nedrept nu vor putea fi nicicând uitate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 4:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro