Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Marius Manolache > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

La acest congres participă reprezentanții principalelor instituții ale statului: Președinția României, Guvernul României, prin intermediul miniștrilor, reprezentanți ai profesiilor liberale, ai mediului academic, precum și reprezentanți ai Parlamentului României.
În acest sens, domnul deputat Marius MANOLACHE a prezentat discursul domnului deputat Bogdan Liviu CIUCĂ, președintele Comisiei, juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, prin care s-a sintetizat raportul de cooperare și colaborare între profesia liberală a avocaților și puterea legiuitoare:
“Este o onoare să particip la lucrările Congresului Avocaților și să reprezint Comisia juridică, de disciplină și imunități din cadrul Camerei Deputaților la acest congres.
Comisia juridică, de disciplină și imunități a fost și este, în tradiția unei relații de cooperare trainice, deschisă oricărei colaborări cu reprezentanții profesiunilor liberale și, în mod deosebi,t cu avocații.
Cu această ocazie, vă reafirm dispoziția manifestată de puterea legislativă, acea putere care este constituită de Parlament, ca unică autoritate legiuitoare a țării, respectiv a Comisiei juridice, de disciplină și imunități, de a colabora cu dumneavoastră, la orice demers legislativ care vizează îmbunătățirea cadrului legal de desfășurare a activității din domeniul justiției. Această colaborare s-a manifestat în ultimii ani prin organizarea de conferințe sau mese rotunde, cu implicarea instituțiilor cu atribuții în domeniu, inclusiv prin participarea reprezentanților dumneavoastră la ședințele Comisiei juridice, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților.
În acest sens, avem în vedere discuțiile și dezbaterile ocazionate de promovarea unor inițiative legislative care au vizat modificarea actelor normative referitoare la statutul magistraților, organizarea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii și cele cu privire la Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
O contribuție foarte consistentă s-a manifestat din partea dumneavoastră cu prilejul adoptării Codului civil, a Codului de procedură civilă, dar și la momentul adoptării Codului penal și a Codului de procedură penală, legi aflate in vigoare în acest moment.
Am convingerea că reprezentați o categorie a profesiei liberale aparte care manifestă o permanentă activitate ce subsumează eforturile de asigurare a desfășurării actului de justiție, cu strictă respectare a principiilor de drept, a reglementărilor constituționale, precum și a celor europene și celor ce derivă din angajamentele României în plan internațional.
Contribuția dumneavoastră la asigurarea unei legislații privind actul de justiție, care să stabilească un cadru coerent și să acopere întreaga problematică în domeniu s-a concretizat în observații și propuneri pertinente față de inițiativele legislative cu care am fost sesizați la nivelul comisiei și care au fost întotdeauna luate în considerare și avute în vedere în stadiul de dezbatere a actelor normative.
Au fost demersuri de substanță și au pus în lumină interesul de a elimina lacune legislative, de a semnala un eventual vid legislativ, de a armoniza într-o manieră clară, lipsită de ambiguități sau interpretări divergente a textelor de lege.
Doresc să vă mulțumesc pentru activitatea susținută pe care o desfășurați, inclusiv aceea de a veghea la asigurarea stabilității legislației și a respectării drepturilor și libertăților cetățenești, așa cum sunt ele consacrate în Constituție și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar când ele sunt încălcate, dumneavoastră, în baza drepturilor legale pe care le aveți, să sancționați aceste încălcări.
Vă doresc succes în activitate!”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 12 iulie 2024, 18:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro