Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2004-2008 (dep.)
Legături:
Deputat Mirela Adomnicai
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Mirela Elena Adomnicăi > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la doamna deputat Mirela Adomnicăi (Grupul parlamentar al PSD)
Sănătatea copiilor noștri trebuie să primeze față de orice măsuri fiscale

Deputatul social-democrat Mirela Adomnicăi a solicitat Ministerului Finanțelor să facă o evaluare a impactului facilităților fiscale acordate unor produse sau servicii care afectează sănătatea publică și cresc cheltuielile sistemului public de asigurări sociale de sănătate.

„Înțeleg perfect, mai ales în contextul actual în care toată omenirea se confruntă cu o perturbare a lanțurilor de aprovizionare de materii prime și alimente, decizia statului român de a menține o cotă redusă de TVA la produsele agro-alimentare. În mod evident există un interes public justificat de a combate evaziunea din acest domeniu și de a asigura competitivitatea produselor românești, precum și de a garanta siguranța alimentară pentru cetățenii români. Cu toate acestea, există un anumit tip de produse alimentare pentru care cota redusă de TVA nu servește în niciun fel interesul public. Dimpotrivă, aduce deservicii cetățenilor și, pe termen lung, crește cheltuielile statului. Mă refer aici la produse cu un conținut ridicat de zahăr și, în special, la băuturile carbogazoase răcoritoare care au o influență puternică negativă în privința dezvoltării comportamentului alimentar la copii”, a declarat Mirela Adomnicăi.
România a depășit media Uniunii Europene în privința obezității infantile. Unul din patru copii români este supraponderal sau suferă de obezitate. Una dintre cauzele principale ale acestui fenomen este consumul în rândul copiilor a băuturilor răcoritoare cu mult zahăr. Specialiștii ar putea calcula cu cât vor crește costurile sistemului public de sănătate pentru tratarea bolilor asociate cu obezitatea. Aceste băuturi răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr sunt la fel de nocive precum alcoolul și fumatul.
„Din perspectiva sănătății publice, am putea spune că aceste băuturi au un efect nociv, care, pe termen lung vor amplifica cheltuielile cu asistența medicală pentru toate afecțiunile asociate obezității. De aceea, o cotă redusă de TVA la aceste produse nocive este cel puțin la fel de bizară cum ar fi, de pildă, un astfel de regim fiscal avantajos acordat pentru tutun sau alcool. De aceea, am adresat o întrebare Ministerului Finanțelor dacă intenționează să analizeze impactul unor facilități fiscale acordate unor produse sau servicii care afectează sănătatea publică și cresc cheltuielile sistemului public de asigurări sociale de sănătate. Iar în cazul în care se va constata că un astfel de regim fiscal avantajos nu este justificat în cazul unor categorii de produse și servicii, dacă intenționează Ministerul Finanțelor să opereze o modificare a Codului Fiscal în acest sens, iar dacă da, atunci cum ar putea avea loc o astfel de modificare”, a subliniat deputatul PSD.
În timpul guvernării PSD, România a introdus TVA de 9% pentru produsele alimentare și a fost o decizie foarte bună, mai ales acum, când siguranța alimentară devine o problemă din ce în ce mai presantă pentru Europa și pentru întreaga lume. Există, fără îndoială, un interes public pe deplin justificat: siguranța alimentară a României. În același timp însă, o cotă redusă de TVA la anumite produse alimentare, cum sunt cele cu un conținut ridicat de zahăr, în special băuturile carbogazoase, își pierde cu totul justificarea din perspectiva interesului public și chiar încurajează un consum alimentar care contravine interesului public, fiind produse dăunătoare pentru sănătatea copiilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 25 iulie 2024, 10:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro