Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Claudia Boghicevici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Claudia Boghicevici (Grup PDL)
Rovana Plumb trebuie să fie în fruntea listei miniștrilor remaniați. În mandatul Rovanei Plumb Ministerul Muncii a fost transformat în accesoriu al campaniei electorale PSD

Deputatul Claudia Boghicevici, membru al Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, 10 motive pentru care mandatul de ministru al Muncii al doamnei Rovana Plumb trebuie să înceteze.

Deputatul de Arad consideră că acest bilanț real al ministrului Plumb demonstrează faptul că Ministerul Muncii a fost folosit în ultimele 9 luni doar ca accesoriu al campaniei electorale a PSD, marile probleme din domeniul social rămânând neadresate.
"Cea mai gravă situație pentru care doamna ministru nu a venit cu nicio soluție este cea a șomajului în rândul tinerilor. Rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns în primul trimestru din 2014 la 25,7%, România are alocați de la UE aproape 500 de milioane de euro pentru a fi utilizați în 2014-2015 și cu toate acestea nu avem niciun proiect amplu demarat de Ministerul Muncii. În plus, în ciuda promisiunilor că vor fi create 1 milion de locuri de muncă, realitatea este că România are cu 16.000 mai mulți șomeri, iar numărul locurilor de muncă/angajaților este cu 600.000 mai mic față de 2012. În al treilea rând, proiectul de lege al economiei sociale pe care l-am inițiat și care ar asigura locuri de muncă pentru persoanele defavorizate este blocat în Parlament de majoritatea guvernamentală.
O altă inepție a ministrului Plumb a fost mințirea pensionarilor în ceea ce privește indexarea pensiilor și recalcularea lor conform indicelui de corecție. În 2014 punctul de pensie trebuia majorat conform Legii 263/2010 cu minim 5%, guvernul Ponta a acordat doar o indexare de 3,75% a punctului de pensie. Dacă în primăvara acestui an Ponta și Plumb se lăudau cu recalcularea a 263.000 de pensii, în fapt era vorba de respectarea unei decizii a Curții Constituționale care constatase incorectitudinea unei ordonanțe date chiar de Guvernul Ponta, nici până acum nu știm ce se întâmplă cu acești pensionari, după ce avem o a doua decizie de neconstituționalitate. În același timp, proiectul de lege pe care l-am inițiat privind pensiile ocupaționale și care ar permite diferitelor categorii să contribuie la fonduri de pensii separat care să le asigure pensii mai mari a primit un aviz negativ de la Guvern. Un subiect ignorat în totalitate de actuala conducere a Ministerului Muncii este necesitatea abordării deficitului demografic, domeniu în care nu s-a venit cu nicio soluție. Nici în ceea ce privește situația persoanelor cu dizabilități doamna ministru Plumb nu se poate lăuda cu vreo realizare ba dimpotrivă. Ca la fiecare sfârșit de an primăriile rămân fără bani și avem luni întregi de când indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora nu au mai fost acordate. Așa se întâmplă în Vaslui, Iași, Argeș, Prahova, Giurgiu, ca să dau doar câteva exemple. Tot legat de persoanele cu dizabilități, anul acesta Parlamentul a aprobat un proiect de lege pe care l-am inițiat pentru susținerea de la bugetul de stat a instruirii câinilor însoțitori pentru aceste persoane.
Nici până în acest moment Ministerul nu a venit cu normele de aplicare la această lege, deși au trecut aproape 6 luni. De altfel Guvernul nu a fost în stare să vină anul acesta nici cu Strategia Națională pentru Persoanele cu Dizabilități 2014-2020. O variantă pusă în dezbatere publică la începutul acestui an a fost criticată aspru de toți cei care activează în acest domeniu și abia acum, la sfârșit de an, Ministerul va veni cu o nouă variantă. Nu în ultimul rând, un alt motiv al demisiei doamnei Plumb este bătaia de joc din campania electorală cu ajutoarele de la Uniunea Europeană. Prin vocea doamnei Plumb, Guvernul s-a folosit de un program finanțat cu bani de la Uniunea Europeană pentru a-și face campanie electorală. Și mai grav este însă că aceste cupoane au fost distribuite greșit, foarte multe persoane care trebuiau să le primească nu le-au primit și în schimb au ajuns la persoane care nu aveau nevoie. Acestea sunt principalele elemente ale unui bilanț real al mandatului doamnei Plumb în fruntea Ministerului Muncii. Sunt dovezi clare că doamna Plumb a folosit această instituție doar ca accesoriu al campaniei electorale a PSD", a declarat deputatul liberal .
Claudia Boghicevici consideră că toate aceste dovezi ale incapacității doamnei Plumb de a conduce Ministerul Muncii nu o recomandă pe aceasta să rămână în funcție și într-un an dificil economic, cum se preconizează a fi 2015.
"Doamna Plumb nu a avut nicio viziune pentru acest Minister, nicio soluție pentru rezolvarea dezechilibrelor structurale din sistemul social românesc și nicio deschidere spre găsirea soluțiilor împreună cu reprezentanții societății civile sau ai opoziției parlamentare. Alegerile prezidențiale au reprezentat un moment al adevărului și pentru prestația doamnei Plumb în fruntea Ministerului Muncii și sper să aibă decența să își înainteze demisia înainte de prezentarea noului buget pe 2015. Ar fi o dramă pentru România să o avem pe doamna Plumb ministru al Muncii și într-un an atât de dificil economic cum se anunță 2015", a conchis deputatul de Arad.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 8:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro