Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Claudia Boghicevici > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Oportunitatea lansării acestei dezbateri a fost dată de faptul că Parlamentul European a adoptat această nouă Directivă conform căreia firmele cu mai mult de 500 de angajați vor fi obligate să raporteze și activitățile non-financiare prin intermediul cărora se reflectă impactul acestora în societate, asupra mediului, a propriilor angajați și a bunei guvernanțe.
Pentru cunoașterea contextului în care se va transpune această directivă în România și pentru dezvoltarea conceptului de "responsabilitate socială corporativă", Partidul Național Liberal și-a propus să aducă la masa discuțiilor reprezentanți ai mediului privat, ai autorităților statului și factori politici. "Am organizat această dezbatere pentru că suntem preocupați de modalitatea de transpunere în legislația românească a acestei Directive și pentru ca în momentul în care aceasta va intra în dezbatere parlamentară să avem un punct de vedere conturat, astfel încât să rezulte un proiect de lege care să răspundă dorinței actorilor care sunt implicați în responsabilitatea socială. Dorim să creăm un cadru care să permită ca toate aceste resurse care sunt rezultate din responsabilitatea socială să fie utilizate cât mai bine și pentru atingerea unor obiective generale", a declarat liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, în deschiderea evenimentului.
Obiectivul noului act normativ este de a crește gradul de transparență și performanța companiilor europene în ceea ce privește impactul asupra mediului și impactul în societate contribuind astfel la dezvoltarea pe termen lung a mediului economic și la creșterea numărului locurilor de muncă.
Importanța acestei dezbateri derivă și din faptul că Directiva are drept termen de transpunere în legislațiile statelor-membre data de 6 decembrie 2016 și prin aceea că nu presupune doar modificarea Codului Fiscal (Legea 571/2003), ci și a tuturor acelor legi care au incidență în aria sa de aplicabilitate: Legea societăților comerciale (Legea nr. 31/1990, republicată), Legea Contabilității (Legea nr. 82/1999, republicată), precum și a altor documente legislative cu caracter special, așa cum este cazul cu Legea Bancară (Legea nr. 58/1998, republicată) sau Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
În opinia deputatului PNL Claudia Boghicevici, data de 6 decembrie 2016 este un termen foarte scurt pentru implementarea acestei noi directive. În acest sens, deputatul a apreciat inițiativa PNL ca fiind necesară mai ales având în vedere că la această dezbatere au existat multiple intervenții care au semnalat elementele esențiale și relevante care trebuie reținute în transpunerea acestei Directive: "Mi-a plăcut observația că, atunci când vorbim despre responsabilitate socială, vorbim și de etică în relația cu consumatorii. Mai mult, la nivelul companiilor există o conștiință din ce în ce mai mare în ce privește efectele asupra mediului a activităților pe care le desfășoară și sunt deschise la a-și dezvolta politici noi de protecție a mediului. Este însă nevoie de o colaborare a instituțiilor statului care să sprijine actorii privați în direcționarea eforturilor de implicare socială. Nu o strategie pe hârtie, ci priorități clare, reale, selectate pe baza unor indicatori clari de urgență, necesitate, oportunitate."
În cadrul dezbaterii a fost evidențiat faptul că este necesar ca factorii politici să se consulte cu reprezentanții mediului de afaceri, în special cu cei care au deja experiență și expertiză în raportarea non-financiară și cu alți actori interesați pentru transpunerea eficientă a prevederilor Directivei la nivelul legislației românești.
"Transpunerea acestei directive trebuie să prevadă, așa cum a fost menționat, ce se va întâmpla atunci când o companie nu raportează și cum se va face diferența între cei care raportează și cei care nu raportează. Noi putem veni cu soluții, să vedem ce se întâmplă în alte țări, cum aplică ei și cum putem transpune la noi", a adăugat deputatul PNL.
O altă concluzie a fost aceea a necesității continuării dezbaterilor pe acest subiect, în acest sens dl. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, a propus să găzduiască un nou eveniment pe tema transpunerii Directivei 2014/95/UE.
În finalul evenimentului, gazdele au mulțumit pentru participarea la această dezbatere și pentru punctele de vedere consistente exprimate de reprezentanții autorităților publice, ai companiilor și ai societății civile, actori care vor beneficia de noile reglementări. "Este o dezbatere tehnică, dar cu implicații asupra tuturor companiilor și asupra noastră implicit. Vă anunț intenția fermă a PNL de a iniția un grup de lucru pentru transpunerea acestei Directive în vederea urgentării procesului de implementare a prevederilor sale și vă propun să faceți parte din acesta. Cred că ne putem aduce aportul la elaborarea unei legislații clare, precise, astfel încât să fie ușor de pus în aplicare", a precizat vicepreședintele PNL Claudia Boghicevici.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 7:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro