Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Vasile Varga > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

„Conform art. 2 alin. 2 și 3 din lege, posibilitatea dobândirii de terenuri agricole extravilane de către alte persoane decât cele române se face în condiții de reciprocitate, a cărei verificare cade în sarcina Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Prin urmare, ne punem o întrebare retorică și anume dacă ar putea MADR, prin structurile sale teritoriale, să facă asemenea verificări, atât timp cât pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu se găsește postată o asemenea informație, iar legiuitorul nici măcar nu s-a gândit să creeze vreo obligație Ministerului Afacerilor Externe în acest sens. Răspunsul este unul singur: NU. Astfel, constat atât în calitate de parlamentar, dar și de notar, că actele de vânzare-cumpărare ce se vor încheia cu persoanele fizice sau juridice străine vor fi susceptibile de nulitate absolută”, a declarat liberalul Vasile Varga.
Un aspect extrem de periculos asupra căruia a atras atenția deputatul PNL îl reprezintă prevederile legii referitoare la obligativitatea obținerii avizului specific al Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Culturii, situații prevăzute la art. 3 din lege. Astfel, lipsa avizelor prevăzute mai sus sancționează cu nulitatea absolută actul de vânzare-cumpărare. „Cum poți introduce o sancțiune așa de dură pentru lipsa avizelor, în situația în care nu faci obligatorie înscrierea în cartea funciară a cazurilor prevăzute în lege și anume distanța mai mică de 30 de km față de frontieră și față de țărmul Mării Negre a imobilului sau la o distanță mai mică de 2,4 km față de un obiectiv special ori existența pe suprafața imobilului a unor situri arheologice sau cu potențial arheologic. Mai mult decât atât, actul normativ nu prevede nici măcar cu caracter generic care sunt criteriile de acordare a avizului de către instituțiile emitente, aspect ce nu poate face obiectul normelor de aplicare a legii, ci al unei reglementări cu caracter primar, de nivelul legii organice, având în vedere implicațiile asupra exercițiului dreptului de proprietate, care beneficiază de o protecție constituțională”, a mai spus parlamentarul Vasile Varga.
Alt aspect grav se regăsește în prevederile art. 6 alin. 3 care prevăd obligația primăriilor de a transmite MADR un dosar care să cuprindă lista preemptorilor în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. „Primăriile vor fi în imposibilitatea redactării unei liste a preemptorilor exactă și completă, în termen de trei zile de la data înregistrării cererii de afișare a ofertei de vânzare, în condițiile în care termenul legal de exercitare a dreptului de preemțiune este de 30 de zile. Din cauza acestui termen extrem de scurt există riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vânzare, întrucât sancțiunea nerespectării dreptului de preemțiune este nulitatea absolută. De asemenea, primăriile se vor confrunta și cu probleme generate de lipsa de personal și de resursele financiare și logistice necesare punerii în aplicare a acestei legi”, a mai spus Varga în cadrul conferinței de presă.
Parlamentarul PNL apreciază că există rețineri întemeiate cu privire la posibilitatea aplicării în termenul legal și în condiții constituționale a prevederilor Legii nr. 17/2014 în forma sa actuală, din cauza unor aspecte din conținutul reglementării, aspecte de natură să producă consecințe negative asupra circuitului civil imobiliar. „Astăzi trebuia să fie deja publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice, al ministrului apărării naționale și al ministrului culturii privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Titlului I din Legea 17/2014. În afară de postarea pentru dezbaterea publică pe pagina de internet a MADR a proiectului de ordin, altceva nu s-a întâmplat. Ba din contră, starea de incertitudine continuă”, a spus Varga.
După publicarea actului normativ pe 12 aprilie, normele metodologice trebuiau publicate în termen de șapte zile în Monitorul Oficial, adică cel târziu pe 19 aprilie.
„Se vede clar că ministerele implicate în acest proces legislativ au fost incapabile să armonizeze aceste prevederi în timpul prevăzut de legea-cadru care este deja în vigoare, dar care nu se poate pune în aplicare tocmai din lipsa acestora. Se impune o demisie de onoare a ministrului agriculturii care și-a asumat promovarea acestui act normativ. Vinovat este și premierul Victor Ponta, cel care coordonează activitatea miniștrilor direct implicați în elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, publicată în Monitorul Oficial nr. 178/12 mar. 2014”, a declarat Vasile Varga, deputat PNL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 1 octombrie 2023, 3:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro