Plen
Sittings of the Senate of March 23, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.36/02-04-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
16-04-2024
15-04-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 23-03-2009 Printable version

Sittings of the Senate of March 23, 2009

19. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:

 

- DUPĂ PAUZĂ -

 
Anca Daniela Boagiu

Domnul Alexandru Pereș:

Doamnelor și domnilor senatori, Vă rog să vă ocupați locurile în sală, să putem trece la ultima parte a ședinței noastre de astăzi - întrebări și interpelări adresate reprezentanților Executivului, și sperăm ca aceștia, sigur, cei care sunt prezenți, să ne și ofere răspunsurile solicitate.

La secțiunea întrebări, dau cuvântul doamnei senator Anca Daniela Boagiu, din partea PD-L, și se pregătește domnul senator Alexandru Cordoș, din partea Alianței politice PSD+PC.

 

Doamna Anca Daniela Boagiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea este adresată domnului ministru Ion Bazac, Ministerul Sănătății.

Domnule ministru,

Sistemul informatic unic integrat pentru medicii de familie a fost introdus de la 1 ianuarie 2008 cu scopul de a asigura transparența totală asupra felului în care sunt gestionați banii publici și un control eficient al serviciilor medicale și farmaceutice furnizate asiguraților.

Colegiul Medicilor din România a prezentat mai multe probleme ale acestui sistem, probleme care mi-au fost aduse la cunoștință și de cetățenii locuitori ai sectorului 2 din București.

În primul rând, activitatea medicilor de familie este afectată deoarece numeroase persoane au fost invalidate pe listele medicilor lor de familie, persoane care pot dovedi calitatea de asigurați.

A doua problemă este aceea că sunt multe aspecte care nu au fost clarificate: cine ce date gestionează, cine este responsabil pentru calitatea datelor?

De asemenea, nu există reglementări cu privire la datele care pot fi colectate fără acordul pacientului și la modalitatea de utilizare a acestor date, unele excedând cadrul de gestionare a fondurilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ca urmare, vă adresez următoarele întrebări:

Care este stadiul de implementare a sistemului unic integrat?

Care sunt măsurile pe care intenționați să le luați pentru a remedia problemele semnalate anterior?

Vă mulțumesc.

Senator Anca Daniela Boagiu, Colegiul nr. 4 - București.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, doamna senator.

 
Alexandru Cordoș

Are cuvântul domnul senator Alexandru Cordoș, Alianța politică PSD+PC, și se pregătește domnul senator Emilian Frâncu, din partea PNL.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule senator.

 

Domnul Alexandru Cordoș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Întrebarea mea este adresată domnului ministru Nicolae Nemirschi, Ministerul Mediului.

Obiectul interpelării - Mutarea deșeurilor toxice în satul Bădeni, județul Cluj-Napoca.

Stimate domnule ministru, Pentru populația unei țări, construcția unei autostrăzi ar trebui să fie un prilej de bucurie și, mai ales, de mărturie foarte clară a gradului de civilizație a unei națiuni.

Numai pentru noi, românii, construirea Autostrăzii Transilvania este un lung prilej de vorbe, de ipoteze și de controverse.

După ce, vreme de 30 de ani, sute de mii de tone de otravă, o adevărată bombă ecologică, îngropate la Turda au zăcut într-un anonimat perfect, scoaterea lor la suprafață prin demararea lucrărilor la Autostrada Transilvania a generat discuții fără sfârșit.

Sătenii din localitatea Bădeni, județul Cluj-Napoca, localitate care a fost aleasă pentru depozitare, sunt nemulțumiți că va fi afectat ecosistemul și înseși condițiile lor de viață și de trai, ei fiind din tată în fiu agricultori, respectiv cultivatori de zarzavaturi.

Vă întreb, stimate domnule ministru, dacă aveți cunoștință despre problema deșeurilor de la fosta Uzină chimică din Turda și dacă mutarea lor în satul Bădeni pune în pericol sănătatea și chiar viața localnicilor.

Vă solicit răspuns în scris și oral.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, domnule senator.

 
Emilian Valentin Frâncu

Are cuvântul domnul senator Emilian Frâncu - cu două întrebări adresate Ministerului Educației, Cercetării și Inovării și Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale -, se pregătește domnul senator Attila Cseke, de la UDMR.

 

Domnul Emilian Valentin Frâncu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Prima întrebare este adresată doamnei Ecaterina Andronescu, ministrul educației, cercetării și inovării.

Doamna ministru, Descentralizarea învățământului creează o anumită îngrijorare în rândul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar preocupate de riscul ca prin decizii, regulamente, evaluări și alte acte administrative primarii și/sau directorii de școli să-și manifeste bunul plac față de educatorii, învățătorii și profesorii aflați la catedră.

Vă rog să-mi comunicați, doamna ministru, ce măsuri și ce mecanisme instituționale intenționați să introduceți în sistemul de învățământ pentru a proteja cadrele didactice de subiectivismul mai sus enunțat.

Solicit prezentarea răspunsului dumneavoastră verbal și în scris.

Emilian Frâncu, senator de Vâlcea, Colegiul uninominal nr. 2.

A doua întrebare este adresată domnului Ilie Sârbu, ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale.

Domnule ministru, Una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă agricultorii români, indiferent că vorbim despre producția de cireșe, lapte sau carne, este colectarea deficitară a produselor agricole, mai ales în zonele de deal și de munte.

Vă rog să-mi comunicați, domnule ministru, ce măsuri va lua Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale în vederea stimulării activităților de colectare a produselor agricole, în concordanță cu statutul european al României și în completarea măsurilor introduse în ultimii ani în această direcție.

Solicit prezentarea răspunsului dumneavoastră verbal și în scris.

Emilian Frâncu, senator de Vâlcea.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

 
Cseke Attila Zoltán

Are cuvântul domnul senator Attila Cseke, din partea UDMR, și se pregătește domnul senator Marian Iulian Rasaliu, din partea PD-L.

Aveți cuvântul, domnule senator.

 

Domnul Cseke Attila Zoltán:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea mea de astăzi este adresată domnului Radu Berceanu, ministrul transporturilor și infrastructurii, și are ca obiect demersul Executivului cu privire la proiectul de linie feroviară de mare viteză pe ruta Budapesta - București - Constanța.

Stimate domnule ministru, La propunerea părții române, cele două ministere coordonatoare ale activității de transport din România și Republica Ungară au convenit semnarea, în marja ședinței comune româno-ungare de la Sibiu din data de 14 noiembrie 2007, a declarației comune privind realizarea în viitor a unei linii feroviare de mare viteză pe ruta Budapesta - București - Constanța, cu legătură la rețeaua europeană de transport feroviar.

Prin această linie se va asigura legătura feroviară a României cu axa de mare viteză: Paris - Strasbourg - Stuttgart - Viena - Bratislava - Budapesta.

Proiectul a fost extins în cursul anului 2008 cu participarea părții austriece, astfel încât să existe posibilitatea accesării unor fonduri europene necesare întocmirii unui studiu de prefezabilitate în vederea demarării proiectării investiției menționate.

Totodată, s-a convenit ca partea română să fie partener-lider, conducător al proiectului.

Vă rog respectuos, domnule ministru, să-mi oferiți detalii privind stadiul demersurilor întreprinse de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru continuarea acestui proiect transnațional de infrastructură de importanță majoră pentru România.

Solicit răspuns în scris și oral.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

 
Marian Iulian Rasaliu

Are cuvântul domnul senator Marian Iulian Rasaliu, care va adresa o întrebare ministrului finanțelor publice, se pregătește domnul senator Sorin Bota, Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

 

Domnul Marian Iulian Rasaliu:

Întrebarea este adresată domnului Gheorghe Pogea, ministrul finanțelor publice.

Obiectul interpelării: Situația deficitară a SC "Ecoterm" - RA Făgăraș, județul Brașov.

Domnule ministru, Prin Ordonanța Guvernului nr. 36/2006 privind instituirea prețurilor locale de referință pentru energia termică furnizată prin sisteme centralizate, a fost adoptată schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de societățile care produc, transportă și distribuie energie termică.

În ceea ce privește SC "Ecoterm" - RA Făgăraș, la data de 31.12.2008 nivelul subcompensărilor rezultate din sumele datorate de bugetul de stat pentru compensarea combustibilului aferent energiei termice furnizate populației în anul 2008 se ridică la 861.215 mii lei.

Ca urmare a existenței acestor subcompensări de la bugetul de stat, SC "Ecoterm" - RA Făgăraș, sigurul furnizor de energie termică pentru populația municipiului Făgăraș, se află la ora actuală într-o situație dificilă, de blocaj financiar.

În memoriului din partea SC "Ecoterm" - RA Făgăraș, județul Brașov, se solicită sprijin Ministerului Finanțelor Publice pentru avizarea "Notei de fundamentare privind alocarea unor sume provenite de la bugetul de stat în scopul menținerii funcționalității serviciului de termoficare din municipiul Făgăraș", notă pe care Prefectura Județului Brașov și Consiliul Județean Brașov au înaintat-o spre aprobare Guvernului României.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc foarte mult.

 
Marius Sorin Ovidiu Bota

Domnul Alexandru Pereș:

Are cuvântul domnul senator Sorin Bota, Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC - două întrebări adresate ministrului turismului și ministrului transporturilor și infrastructurii -, se pregătește domnul senator Paul Ichim, Grupul parlamentar al PNL.

 

Domnul Marius Sorin Ovidiu Bota:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Întrebarea este adresată doamnei Elenea Udrea, ministrul turismului.

Obiectul întrebării:

Turismul în Maramureș, în suspensie.

Stimată doamnă ministru,

Având în vedere bugetul generos pentru investiții în infrastructura turismului, vă întreb, pe această cale, care sunt prioritățile aferente acestor investiții în turismul din Maramureș.

Luând în considerare faptul că vizita dumneavoastră în județul Maramureș, planificată pentru începutul lunii martie 2009, a fost anulată, aș fi interesat să știu când veți identifica, împreună cu factorii de decizie din județ, investitori și parlamentari, aceste priorități.

Solicit răspuns în scris și oral.

Vă mulțumesc.

A doua întrebare este adresată domnului Radu Mircea Berceanu, ministrul transporturilor și infrastructurii.

Obiectul întrebării: Situația hotelului "Astoria".

Stimate domnule ministru,

Pentru lămurirea poveștii care a început cu executarea hotelului "Astoria" pentru o datorie de nici 17.000 euro, cunoscută și sub denumirea de "tunul anului 2008", până la descoperirea de către corpul de control al fostului ministru al transporturilor a așa-zișilor vinovați de vânzarea hotelului a curs multă cerneală în presă și pe la DNA.

Pentru lămurirea mea și a opiniei publice, vă rog, domnule ministru, să îmi răspundeți la următoarea întrebare:

Care este stadiul și care sunt șansele de recuperare a hotelului "Astoria" și ce demersuri juridice s-au realizat împotriva celor care au facilitat, în interiorul companiilor și a ministerului, realizarea acestui tun imobiliar?

Din informațiile pe care le dețin, se pare că planurile acestor adevărate tunuri imobiliare continuă și în 2009, de data aceasta sub mandatul dumneavoastră, ca o moștenire grea pe care doresc să v-o semnalez pentru a nu repeta experiența din 2008.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, domnule senator.

 
Paul Ichim

Domnul senator Paul Ichim, Grupul parlamentar al PNL.

Domnul senator Iulian Urban și domnul senator Dan Voiculescu nu sunt prezenți în sală, dar înțeleg că au depus textul scris al întrebărilor.

Se pregătește domnul senator Dumitru Oprea.

Aveți cuvântul, domnule senator Paul Ichim.

 

Domnul Paul Ichim:

Îi cer scuze colegei mele, referitor la declarația politică, nu am știut că prezintă același subiect.

Domnule președinte,

Nu știu care este procedura, însă trebuie să sesizez că am depus două întrebări la care am primit răspuns parțial, de fapt, unul este eronat și unul este parțial.

O să revin la subiectul celor două întrebări luni, săptămâna viitoare.

Întrebarea de astăzi se adresează domnului Nicolae Nemirschi, ministrul mediului, și este parțial asociată declarației politice pe care am susținut-o astăzi, referindu-se la aplicarea Programului "Casa verde".

Ordinul nr. 1.339/2008 al ministrului mediului și dezvoltării durabile pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală și energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătățirea calității aerului, apei și solului a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

Ordinul a fost semnat de ministrul mediului și dezvoltării durabile de la acea dată, domnul Atilla Korodi.

Prin Programul "Casa verde" în jur de 20.000 de români ar fi trebuit să primească o subvenție de 90% din valoarea unui sistem de panouri solare ori alte tipuri de sisteme: geotermale, eoliene etc.

Dosarele de înscriere pentru obținerea subvenției de 90% urmau să fie depuse începând cu data de 5 ianuarie 2009.

Vă rog, domnule ministru, să precizați de ce a fost întrerupt acest program.

Mai mult, de ce a fost anulată ordonanța privind normele de creditare?

De asemenea, dacă finanțarea pentru acest proiect este externă sau este suportată de stat, în ce măsură unitățile sanitare au întâietate în abordarea subvențiilor?

În opinia mea, unitățile sanitare mari ar trebui să aibă această întâietate, la fel ca și alte instituții sociale, s-ar face chiar și economie, mai ales că plătim de la buget.

Nu considerați că Programul "Casa verde" ar trebui să se aplice deja în cazurile unităților sanitare?

Vă rog să îmi precizați și când aveți de gând să treceți la implementarea efectivă a acestui proiect.

Vă mulțumesc pentru atenție.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

Legat de răspunsurile care v-au fost înmânate pentru cele două întrebări, dacă mai rămâneți în sală și dacă este prezent reprezentantul ministerului căruia dumneavoastră i-ați adresat întrebările, puteți să îi cereți lămuriri în momentul în care vom trece la partea de răspunsuri.

 
Dumitru Oprea

Dau cuvântul domnului senator Dumitru Oprea, Grupul parlamentar al PD-L.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule senator.

Se pregătește domnul senator Gheorghe David, Grupul parlamentar al PD-L.

Precizez că domnul senator Vasile Cosmin Nicula a depus în scris două întrebări, una adresată ministrului transporturilor și infrastructurii și una adresată ministrului culturii, cultelor și patrimoniului național.

Aveți cuvântul, domnule senator.

 

Domnul Dumitru Oprea:

Întrebarea este adresată domnului Constantin Niță, ministrul pentru întreprinderi mici și mijlocii, comerț și mediul de afaceri.

Domnule ministru, Întrucât ne găsim în situația identificării soluțiilor de ieșire din criză și de sprijinire a mediului de afaceri, consider că este important să ținem cont de recomandările Parlamentului European, regăsite în Small Business Act, aprobat în martie 2009, referitoare la stimularea întreprinderilor mici și mijlocii, al căror număr se ridică la 23 milioane la nivelul Europei.

Sunt lăudabile măsurile în direcția sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii: crearea Fondului de Contragarantare a creditelor, creșterea sumelor alocate de la buget pentru susținerea lor, oferirea de facilități fiscale.

În aceste condiții, vă rugăm să ne comunicați, domnule ministru, obiectivele și acțiunile ce vor fi continuate de minister în următorii ani pentru sprijinirea celor interesați în dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii, astfel încât să se construiască premisele relansării economice.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, domnule senator.

 
Gheorghe David

Înainte de a da cuvântul domnului senator Gheorghe David, constat că domnul senator Șerban Valeca nu este prezent în sală, probabil a depus la secretariatul ședinței întrebarea adresată ministrului transporturilor și infrastructurii.

Dau cuvântul domnului senator Gheorghe David, cu rugămintea ca, fiind ultimul vorbitor la partea de întrebări a ședinței, să adreseze, în continuare, și interpelarea.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule senator.

 

Domnul Gheorghe David:

Mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea este adresată domnului Marian Zlotea - președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare.

Domnule președinte,

În județul Timiș există cel mai mare număr de ovine din țară.

La dificultățile pe care le întâmpină crescătorii de ovine se adaugă și cea a lipsei crotaliilor, motiv pentru care, în acest moment, există un număr mare de miei ce nu pot fi comercializați.

Această deficiență îi afectează foarte grav mai ales pe exportatori.

În acest sens, vă rog să-mi comunicați urgent dacă s-au luat măsuri pentru eliminarea acestei deficiențe.

Interpelarea este adresată doamnei Ecaterina Andronescu, ministrul educației, cercetării și inovării.

În data de 9 martie anul curent, consiliul de administrație al Colegiului Național de Artă "Ion Vidu" din Timișoara a depus la Inspectoratul Școlar Județean Timiș o notă de fundamentare cu privire la cifra de școlarizare la nivelul școlilor de artă, însoțită de mai multe propuneri.

Conform planului-cadru elaborat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, în viitorul an școlar s-a prevăzut să funcționeze o singură clasă I, cu 25 elevi. "Această cifră - se spune în notă - nu poate fi o bază de selecție pentru toate secțiile și instrumentele, respectiv pian și vioară, instrumente al căror studiu se începe doar în clasa I, nu în clasa a V-a sau în clasa a IX-a."

Probleme legate de numărul de clase și cifra de școlarizare, neconforme cu specificul unei astfel de instituții de învățământ, sunt și pentru viitoarea clasă a V-a, unde, în actualul an școlar, învață 45 de elevi.

Pentru evitarea situațiilor care se prefigurează, autorii notei de fundamentare propun următoarele soluții, considerate optime de ei din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel economic:

Astfel, din cele trei clase a V-a existente în prezentul an școlar, 22, 23 elevi - secția muzică, 10 elevi - secția coregrafie, în viitorul an școlar să existe doar două clase paralele, una cu 28 de elevi - muzică, iar cealaltă cu 17 elevi - muzică și 10 elevi - coregrafie.

În sprijinul acestei solicitări se menționează: "Dacă propunerea s-ar aproba (...), am face o selecție extrem de riguroasă, făcând să rămână cei mai buni elevi la pian și vioară, unii să fie orientați spre instrumentele de suflat-percuție (...) și pentru instrumentele orchestrei simfonice."

În felul acesta s-ar reduce, de asemenea, și numărul de ore.

În final, se cere ca, în loc de reducerea unei clase I și a unei clase a V-a, propunere făcută de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, să fie redusă o clasă a V-a și o clasă a VI-a.

Dacă s-ar proceda astfel în viitorul an școlar și s-ar continua această politică educațională și în următorii ani, numărul de clase gimnaziale s-ar putea reduce de la 12 la 8.

În acest sens, vă rog să analizați de urgență solicitarea prezentată și să-mi comunicați rezultatul în scris.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, domnule senator.

 
Elena Mitrea

Dau cuvântul doamnei senator Elena Mitrea, pentru a prezenta interpelarea adresată ministrului dezvoltării regionale și locuinței, se pregătește domnul senator Emilian Frâncu, Grupul parlamentar al PNL, o interpelare adresată prim-ministrului.

Aveți cuvântul, doamna senator, vă rog.

 

Doamna Elena Mitrea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Vasile Blaga, ministrul dezvoltării regionale și locuinței.

Obiectul interpelării: Derularea Programului de construcții "Locuințe pentru tineri, destinate închirierii" în orașul Buhuși.

Stimate domnule ministru,

Au trecut deja nouă luni de când Primăria orașului Buhuși a transmis către ministerul dumneavoastră o adresă prin care Consiliul Local Buhuși vă solicită sprijinul pentru derularea Programului de construcții "Locuințe pentru tineri, destinate închirierii" și în orașul nostru.

După cum bine știți, construirea de locuințe pentru tineri reprezintă o prioritate pentru dreptul de a accede la o viață decentă, mai ales a celor cu venituri modeste.

Analiza situației social-economice a orașului Buhuși, care se confruntă cu lipsa acută a locurilor de muncă, cu venituri mai mult decât modeste și cu fenomenul migrării forței de muncă în afara granițelor, a condus la concluzia că este imperios necesară înscrierea orașului Buhuși în Programul de construcții "Locuințe pentru tineri, destinate închirierii", derulat de ministerul pe care îl conduceți.

În plus, pentru ca proiectul să poată fi implementat și în orașul Buhuși, consiliul local a identificat, așa cum ați solicitat, un teren având suprafața de 2.750 metri pătrați, situat la intersecția dintre străzile Tudor Vladimirescu și Ioan Vodă cel Cumplit, teren cu acces la utilități: electricitate, gaz metan, alimentare cu apă, canalizare, telecomunicații.

Acest teren este propice construirii de locuințe pentru închiriere, destinate tinerilor cărora sursele de venit nu le permit achiziționarea în proprietate a unei locuințe, și nici închirierea uneia la prețurile pieței.

Vă rog, domnule ministru, să vă aplecați cu interes și celeritate asupra solicitării noastre.

Doresc răspuns în scris și oral.

Cu deosebită considerație, senator Elena Mitrea, Bacău.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, doamna senator.

 
Emilian Valentin Frâncu

Dau cuvântul domnului senator Emilian Frâncu, Grupul parlamentar al PNL, se pregătește domnul senator Attila Cseke, Grupul parlamentar al UDMR.

Vă rog, domnul senator.

 

Domnul Emilian Valentin Frâncu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelare adresată domnului Emil Boc, prim-ministru al Guvernului României.

Obiectul ei se referă la atitudinea Guvernului actual față de problemele SC "Oltchim" - SA Râmnicu Vâlcea.

Domnule prim-ministru, Atât la Bruxelles, cât și la București, Compania SC "Oltchim" - SA Râmnicu Vâlcea are nevoie de sprijin pentru a ieși din actuala situație care v-a fost expusă de mai multe ori, inclusiv printr-un memoriu semnat de autoritățile județului Vâlcea și de parlamentarii vâlceni.

Vă întreb, domnule prim-ministru, în ce fel va sprijini Guvernul pe care-l conduceți, concret, Compania SC "Oltchim" - SA, cu respectarea riguroasă a uzanțelor și a legislației Uniunii Europene pentru a ieși din actuala situație dificilă.

Pe 24 februarie anul curent, dumneavoastră ați întreprins o vizită la SC "Oltchim" - SA Râmnicu Vâlcea, cu acest prilej fiindu-vă prezentată situația combinatului și fiindu-vă solicitat sprijinul în vederea ieșirii din dificultate.

Vă rog, domnule prim-ministru, să-mi comunicați ce anume ați întreprins în această direcție în perioada care s-a scurs de la vizita dumneavoastră și până acum.

Cu ocazia aceleiași vizite, ați promis deblocarea sumei de 13,4 milioane lei, reprezentând rambursarea către combinatul chimic vâlcean a restanței de TVA, care trebuia restituită de stat acestui agent economic.

Vă rog să-mi comunicați, domnule prim-ministru, la ce sumă se ridică acum restanța TVA de rambursat SC "Oltchim" - SA Râmnicu Vâlcea și când anume se va reveni la ritmul normal al derulării acestui tip de operațiuni cu societatea menționată.

Solicit prezentarea răspunsului dumneavoastră verbal și în scris.

Mulțumesc.

Emilian Frâncu, senator de Vâlcea, Colegiul uninominal nr. 2.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

 
Cseke Attila Zoltán

Dau cuvântul domnului senator Attila Cseke, Grupul parlamentar al UDMR, se pregătește domnul senator Gheorghe Bârlea, Grupul parlamentar al PD-L.

Aveți cuvântul, domnul senator.

 

Domnul Cseke Attila Zoltán:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea de astăzi este adresată domnului Cristian Diaconescu, ministrul afacerilor externe.

Stimate domnule ministru, Relația de după 1989 dintre România și Republica Ungară au cunoscut o ascensiune continuă și semnificativă.

Interesul concordant al ambelor state central-europene în a accede în familia și structurile statelor democratice ne-a adus mai mereu împreună, pe același drum, în ultimii câțiva ani.

Suntem două națiuni și două state învecinate cu istoric îmbelșugat, dar, câteodată, și contradictoriu.

E drept, nu ne-am aflat întotdeauna de aceeași parte a baricadei.

Am avut păreri, idei și deziderate distincte, chiar divergente în unele momente istorice majore ce au trecut peste această parte a Europei, dar, totuși, am clădit împreună ceva: respectul reciproc al celuilalt, iar încercarea și demersurile noastre comune de a înțelege interesul și aspirațiile concordante și consecvente ne-au făcut să fim toleranți și uniți, români și maghiari, România și Republica Ungară.

În acest context, a căzut ca un trăsnet asupra relațiilor româno-ungare - pecetluite, de ceva vreme, și prin organizarea a patru ședințe comune ale celor două guverne în perioada anilor 2005-2008 - mesajul autorităților române conform căruia vizita particulară a Președintelui Republicii Ungare, domnul László Sólyom, pe data de 15 martie 2009, cu scopul de a participa la festivitățile de comemorare a izbucnirii Revoluției maghiare de la 1848, nu este de actualitate, urmată de știrea că a fost revocată autorizația de aterizare pentru aeronava cu care dorea să sosească șeful de stat ungur la Târgu Mureș.

Cred cu tărie că este necesară lămurirea unor aspecte privind această vizită despre care oficialitățile române au oferit foarte puține și puerile explicații.

Astfel, vă rog respectuos, domnule ministru, să-mi oferiți detalii privind vizita, preconizată pentru data de 15 martie 2009, a Președintelui Republicii Ungare, domnul László Sólyom, în România.

Care au fost motivele revocării autorizației de aterizare, autorizație emisă de autoritatea de specialitate din domeniu, în speță Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru aeronava prezidențială ungară pe Aeroportul Internațional din Târgu Mureș în ziua de 15 martie 2009?

Dintre multiplele avioane înregistrate militar folosite de șefi de state sau de guvern care au vizitat România în decursul anilor, a existat vreun caz de refuz pe motivul caracterului militar al avionului cu care călătorea președintele sau premierul respectiv?

Menționez că avionul civil cu care a călătorit delegația Guvernului României, condusă de prim-ministrul în funcție la data respectivă, care a participat la ședința comună de guvern româno-ungară de la Szeget din data de 21 octombrie 2008, a aterizat pe aeroportul militar NATO de la Kecskemét, neexistând probleme de obținere a autorizației de aterizare.

În final, care sunt demersurile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a întreprins și le va întreprinde în perioada ce urmează pentru remedierea imaginii șifonate a autorităților române în această chestiune?

Solicit răspuns în scris și oral.

Attila Zoltán Cseke, senator, Grupul parlamentar al UDMR, Circumscripția electorală nr. 5 - Bihor, Colegiul uninominal nr. 1.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, domnule senator.

 
Gheorghe Bîrlea

Dau cuvântul domnului senator Gheorghe Bîrlea, Grupul parlamentar al PD-L, urmează domnul senator Gheorghe Pop, Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

Aveți cuvântul, domnule senator.

 

Domnul Gheorghe Bîrlea:

Domnule președinte,

Interpelarea mea se adresează domnului Nicolae Nemirschi, ministrul mediului, și are ca obiect realizarea lucrărilor de închidere și ecologizare a minei Poienile de sub Munte, județul Maramureș.

Domnule ministru, Perimetrul corespunzător de zăcământ Repedea - Poienile de sub Munte, județul Maramureș, a fost aprobat pentru închidere prin Hotărârea Guvernului nr. 1.846/2004.

În acest scop a fost inițiat un proiect de închidere a lucrărilor miniere subterane de legătură cu suprafața, stabilizarea haldelor de steril și evacuarea apelor de mină.

Cu toate că există proiecte, invocându-se lipsa de fonduri, nu se realizează stabilizarea, ecologizarea și încadrarea peisagistică a haldei din fostul sector de exploatare, aceasta reprezentând un pericol major pentru populația din zonă și pentru mediu.

Mediatizarea recentă a situației pe postul de televiziune "Realitatea TV" a suscitat emoții și neliniști în legătură cu potențialul pericol de contaminare a solului, apei, animalelor cu resturi de uraniu.

Față de cele prezentate, domnule ministru, vă rugăm să ne precizați măsurile pe care le puteți lua pentru ca lucrări din sectorul de exploatare Repedea - Poienile de sub Munte, județul Maramureș, să înainteze și să își atingă finalitatea.

Aștept răspuns în scris.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, domnule senator.

 
Gheorghe Pop

Are cuvântul domnul senator Gheorghe Pop, Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC, se pregătește domnul senator Daniel Humelnicu, Grupul parlamentar al PD-L.

Vă rog.

Aveți cuvântul.

 

Domnul Gheorghe Pop:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelarea este adresată Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, domnului ministru Ilie Sârbu.

Obiectul interpelării:

Subvenții restante în agricultură.

Domnule ministru, Se știe că anul 2008 a fost un an dezastruos pentru pomicultura României, din cauza prețurilor foarte mici - doar 0,10 lei/kilogram de mere - practicate de fabricile producătoare de sucuri concentrate și a afluxului, pe piețele românești, de fructe din Polonia și Ungaria, țări care au o pomicultură modernizată și alocă subvenții pe hectar mult mai mari decât România.

De asemenea, în anul 2007, în județele Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Bistrița, Cluj, Mureș, Alba, precum și în altele, pomicultura a fost afectată de înghețul târziu din primăvară, care a produs pierderi între 50 și 100% din producție.

Majoritatea societăților comerciale pomicole sunt datoare băncilor și furnizorilor de îngrășăminte și pesticide.

Vă solicit, domnule ministru, să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  • De ce nu se aplică Legea privind completarea anexei nr. 2 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 123/2006, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 291/2008, lege care prevede susținerea cu 1.500 lei/hectar a costurilor pentru tratamente fitosanitare, arat, pregătit teren și alte lucrări agricole?
  • Când se va aplica, domnule ministru, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2008 privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de înghețul târziu de primăvară în pomicultură, aprobată prin Legea nr. 169/2008, pentru care s-au emis inclusiv normele metodologice de aplicare?
  • Credeți, domnule ministru, că programul ajutorului de minimis din Regulamentul Uniunii Europene, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1.195/ 2008, prin care se acordă ajutor pentru 3 hectare de plantație pomicolă, poate ajuta marile ferme pomicole de 50, 250 sau 1.000 de hectare să se modernizeze?

În final, vă rog, domnule ministru, să dispuneți aplicarea de urgență a acestor legi pentru a salva fermele pomicole de la dezastru.

Sunt ferme care absorb o importantă forță de muncă din localitățile țării, iar majoritatea marilor ferme poate asigura necesarul de fructe pentru populația țării, dar și disponibilul pentru export.

Solicit răspuns în scris și verbal.

Mulțumesc.

Semnează senatorul Pop Gheorghe.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc și eu, domnul senator.

 
Augustin Daniel Humelnicu

Dau cuvântul domnului senator Daniel Humelnicu, Grupul parlamentar al PD-L, urmează domnul senator Alexandru Cordoș, Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

Aveți cuvântul.

 

Domnul Augustin Daniel Humelnicu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelare adresată domnului Ion Bazac, ministrul sănătății.

În județul Botoșani s-a sesizat următoarea problemă majoră în legătură cu acordarea și distribuirea gratuită a laptelui praf, formula pentru sugari, copii cu vârste între 0-12 luni:

În conformitate cu art. 1 alin. (2) din Legea nr. 321/2001, "costul laptelui praf, acordat în condițiile alin. (1), se suportă din bugetul Ministerului Sănătății", iar la art. 2 se prevede: "distribuirea laptelui praf se realizează prin consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor, respectiv consiliilor locale".

Din cele prezentate de cetățenii județului Botoșani, mai exact cei care se confruntă cu această problemă, considerăm foarte importantă responsabilitatea Ministerului Sănătății.

Potrivit Autorității de Sănătate Publică, începând cu luna ianuarie 2009 în gestiunea acestei autorități nu mai există nicio cantitate de lapte praf.

Instituția a făcut demersurile necesare pentru soluționarea acestei probleme, dar Ministerul Sănătății nu a dat niciun răspuns.

Reprezentanții Autorității de Sănătate Publică afirmă că au solicitat Ministerului Sănătății acordarea de fonduri pentru achiziționarea unei cantități de 1.000 kilograme lapte praf, însă aceste fonduri nu au mai ajuns la Botoșani.

Vă solicit, în concluzie, domnule ministru, să ne comunicați în ce mod și ce măsuri veți lua privind aplicarea Legii nr. 321/2001.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

 
Alexandru Cordoș

Dau cuvântul domnului senator Alexandru Cordoș, se pregătește domnul senator Valer Marian. Aveți cuvântul.

 

Domnul Alexandru Cordoș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată domnului Radu Berceanu, ministrul transporturilor și infrastructurii.

Obiectul interpelării:

Factorii responsabili în mutarea deșeurilor toxice din orașul Turda.

Domnule ministru, Problema deșeurilor toxice din orașul Turda ce urmează a fi depozitate într-o comună clujeană suscită nu numai probleme legate de potențiala poluare a mediului și de afectarea condițiilor de viață ale locuitorilor din satul Bădeni, ci ridică și întrebări referitoare la încredințarea unui contract de o valoare foarte mare, 16 milioane euro, unei firme din Turda fără licitație.

În plus, suma necesară strămutării deșeurilor toxice, prevăzută, de altfel, în bugetul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, ar trebui să fie pusă la dispoziția firmei care va executa lucrarea de mutare a deșeurilor, dar conducerea CNADNR și cea a firmei Bechtel își pasează una alteia responsabilitatea plății, după cum se pare.

Controversa este alimentată mai ales de faptul că principiul poluatorului plătitor nu poate fi utilizat, din păcate, în acest caz, din simplul motiv că Uzinele chimice Turda au schimbat, într-un ritm amețitor, proprietarii și nu mai poate fi identificat adevăratul vinovat pentru depozitarea deșeurilor în subsolul Turzii.

Cu alte cuvinte, firma Bechtel susține că, prin contract, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România s-a obligat să predea terenul liber de orice sarcini de exploatare, descărcare arheologică etc., iar Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România tergiversează începerea lucrărilor de mutare a deșeurilor sub pretext că lucrarea îl privește pe constructorul autostrăzii.

În speranța că veți identifica, stimate domnule ministru, soluții pentru deblocarea situației existente în prezent și pentru identificarea celei mai eficiente și moderne metode pentru a nu afecta echilibrul ecosistemului din satul Bădeni, județul Cluj, unde vor fi strămutate deșeurile, solicit răspuns în scris și oral.

Cu deosebită considerație, Alexandru Cordoș, senator PSD de Cluj, Colegiul uninominal nr. 4 - Turda.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

 
Valer Marian

Domnule senator Valer Marian, aveți cuvântul.

 

Domnul Valer Marian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată domnului Dan Nica, ministrul administrației și internelor, și are ca obiect contrabanda fără precedent din județul Satu Mare.

În perioada 2006-2008, sub protecția unor politicieni PNL și UDMR, cu complicitatea unor șefi și lucrători din Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră, din serviciul secret al Ministerului Administrației și Internelor și din vămile sătmărene, contrabanda cu țigări aduse din Ucraina a înregistrat o amploare fără precedent pe raza județului Satu Mare, care a devenit o placă turnantă pentru traficului cu țigări spre restul țării și spre țările din vest, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Franța.

În vederea realizării unei contrabande organizate, de amploare, s-au constituit rețele transfrontaliere de crimă organizată în care sunt implicați interlopi numeroși și periculoși din județul Satu Mare și din zonele limitrofe din Ucraina și Ungaria.

Țigările de contrabandă sunt aduse din Ucraina prin Vama Halmeu, cu autocamioane TIR sau cu microbuze, ori prin "fâșia verde" de pe raza comunelor Halmeu și Tarna Mare, și sunt scoase din țară spre Ungaria, prin vămile Petea și Urziceni, cu complicitatea unor vameși polițiști de frontieră, inclusiv a unor polițiști de ordine publică.

Potrivit informațiilor ce mi-au parvenit și dezvăluirilor din presa locală din ultimii ani, în contrabanda cu țigări din Ucraina sunt implicate cel puțin 12 cadre cu funcții de conducere din Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră, care le asigură condiții prielnice traficanților ce folosesc mașini de teren puternice și aparate de termoviziune pentru a depista patrulele aflate în misiune pe fâșie, în timp ce aparatele de termoviziune ale Poliției de Frontieră, în sectoarele cele mai asaltate de contrabandiști, sunt aproape tot timpul defecte, iar jeep-urile primite în dotare au fost retrase de la agenții de patrulare pentru a fi folosite de unii șefi, inclusiv pentru asigurarea protecției pe șoselele din județ a transporturilor ilicite de țigări.

În sectoarele prin care se efectuează contrabanda organizată au fost angajați în cadrul Poliției de Frontieră în jur de 20 de agenți care nu îndeplinesc condițiile de studii, prezentând diplome de bacalaureat falsificate și neprezentând foile matricole aferente.

Aceștia au fost folosiți în operațiunile de sprijinire a contrabandei.

La un autocamion TIR cu țigări de contrabandă aduse din Ucraina se câștigă 80.000-100.000 euro, contrabandiștii și complicii lor realizând profituri substanțiale, de milioane de euro.

Pe lângă profituri fabuloase ilicite, contrabanda cu țigări a adus violență și nesiguranță în județul Satu Mare, Poliția, DIICOT și DGA scăpând situația de sub control în unele localități de frontieră.

În plus, recent, inspectori ai Comisiei Europene de la Bruxelles au depistat, la Vama Halmeu, o afacere ilegală cu usturoi în valoare de milioane de euro, în care au fost implicați mai mulți vameși.

Aceștia au înregistrat fictiv, pe calculator, în jur de 170 autocamioane TIR ce transportau usturoi declarat ca fiind importat din China.

Acestea ar fi tranzitat Vama Halmeu, din Ungaria spre Ucraina.

În realitate, nu a fost efectuat niciun transport de usturoi, dar, în urma acestor operațiuni frauduloase, a fost decontat TVA aferent, adică 19% din valoarea transporturilor.

Există indicii că, de pe urma operațiunilor de contrabandă cu țigări și usturoi, au beneficiat politicieni din fostele partide de guvernământ PNL și UDMR, care au obținut sume substanțiale folosite în campaniile electorale pentru alegerile locale și parlamentare din anul 2008.

Pentru considerentele expuse și având în vedere că fosta conducere a Ministerului Administrației și Internelor, precum și conducerea Inspectoratului Național al Poliției de Frontieră nu au fost sensibilizate de numeroasele semnalări ale presei sau ale polițiștilor onești, privind amploarea contrabandei cu țigări la frontierele cu Ucraina și cu Ungaria, vă solicit să dispuneți corpului de control al ministrului de interne să efectueze verificări riguroase în acest sens în județul Satu Mare, urmând să pun la dispoziția reprezentanților dumneavoastră toate informațiile pe care le dețin.

Solicit să-mi comunicați ulterior constatările acestor verificări și măsurile dispuse pentru diminuarea și eradicarea contrabandei la frontiera de nord-vest a României.

Solicit răspuns în scris și oral.

Domnule președinte,

Am depus această interpelare miercuri, 18 martie anul curent, dar coincidența face ca azi-dimineață, în timp ce mă aflam pe aeroportul din Satu Mare, să aflu că DNA a organizat o acțiune amplă, cu elicoptere, forțe de poliție și de jandarmerie aduse din alte județe, în urma căreia au fost reținuți patru polițiști și nouă contrabandiști.

Acțiunea DNA este salutară, în contextul în care Poliția, DGA și DIICOT au scăpat situația de sub control, dar sper ca DNA să meargă până la capăt, respectiv până la șefii din Poliția de Frontieră și din alte structuri ale Ministerului Administrației și Internelor, care, în ultimii ani, au favorizat, protejat sau chiar dirijat filiere ale contrabandei cu țigări din Ucraina.

Sper ca acțiunea de azi-dimineață să nu fie una de imagine ori de eliminare a concurenței.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Să sperăm, domnule senator.

În orice caz, vă mulțumesc pentru interpelare.

Precizez, la această secțiune de interpelări, faptul că domnul senator Dorel Constantin Borza a depus textul scris al interpelării la secretariatul ședinței.

La fel, domnul senator Dan Voiculescu, domnul senator Vasile Cosmin Nicula și domnul senator Toader Mocanu au depus textele scrise ale interpelărilor.

 
   

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 17 avril 2024, 9:21
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro