Plen
Sittings of the Senate of April 21, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.52/30-04-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
15-04-2024
09-04-2024
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2024 2023 2022
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 21-04-2009 Printable version

Sittings of the Senate of April 21, 2009

11. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către domnii senatori:  

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

  ................................................
 

Mă consultam cu colegii care mă asistă la această ședință. Pe lista de legi pe care o avem astăzi nu sunt termene de adoptare tacită. Până la punctul 12 din ordinea de zi sunt legi care au nevoie și de dezbateri în plenul Senatului.

Ținând cont de faptul că avem întrebări și interpelări și de săptămâna trecută, care ne-au fost adresate, vă supun, conform deciziei noastre, dirijarea timpului rămas până la ora 19.30 către partea de întrebări, interpelări și răspunsuri din partea Guvernului.

Îl rog pe domnul senator David să mă ajute și cu întrebările și interpelările adresate în ședința Senatului din 14 aprilie a.c., pentru a le considera ca făcând parte din dezbaterea noastră.

Avem întrebări care ar fi trebuit prezentate în ședința Senatului de săptămâna trecută și care au fost transmise în scris Guvernului, din partea Grupului parlamentar al PD-L: doamna senator Anca-Daniela Boagiu și domnii senatori Mircea Marius Baniaș, Marian Iulian Rasaliu, Ovidiu Marian, Gheorghe David, Dumitru Florian Staicu.

Din partea Grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC, domnul senator Dan Voiculescu.

Din partea Grupului parlamentar al PNL, domnii senatori Emilian-Valentin Frâncu, Ovidius Mărcuțianu, Măgureanu Cezar-Mircea, Ichim Paul, Romeo Florin Nicoară.

Din partea UDMR, domnul senator Cseke Attila. Toate au fost depuse și transmise Guvernului și, astfel, considerăm procedura de sesizare a Guvernului ca fiind îndeplinită.

Trecem la întrebări și interpelări adresate Guvernului, azi, 21 aprilie 2009.

Din partea Grupului parlamentar al PD-L, domnul senator Șerban Rădulescu. Se pregătește, din partea Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC, domnul senator...

Rog distinșii senatori să aibă curtoazia de a crea condiții pentru ca aceia care s-au înscris la întrebări adresate Guvernului să-și poată exercita acest drept democratic esențial.

 
Șerban Rădulescu

Îl invit pe domnul senator Șerban Rădulescu pentru a adresa o primă întrebare Guvernului României. După intervenția domnului senator Rădulescu se pregătește domnul senator Cseke Attila,

 

Domnul Șerban Rădulescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea mea este adresată Guvernului României, Ministerului Economiei.

Este vorba de o întrebare care mi-a fost adresată mie de către domnul prefect al județului Cluj, domnul Florin Stamatian, în legătură cu o informare susținută de liderii Sindicatului Liber I.S.C.T. Câmpia Turzii - Mechel, afiliat Cartelului Alfa.

Ei reclamă faptul că S.C. Mechel S.A. Câmpia Turzii se află într-un blocaj economic, cu un stoc de aproximativ 70.000 tone fier-beton pe care îl pot oferi la cel mai mic preț de pe piața românească, cu plata la doi ani, dar cu condiția garantării de către stat a plății, la scadență.

Au fost menționate și câteva dintre investițiile aflate în derulare în cadrul județului Cluj, dar și în județele apropiate județului Cluj, care ar avea nevoie de fierul-beton pe care această societate îl poate oferi.

În condițiile în care lucrează doar 500 de angajați, din totalul de 2700, restul fiind în șomaj tehnic, se estimează că S.C. Mechel S.A. Câmpia Turzii va deveni falimentară în aproximativ cinci luni. Este ceea ce declară membrii sindicatului.

Supun atenției Ministerului Economiei această problemă și aștept răspunsul pe care să-l pot înainta mai departe domnului prefect și Sindicatului Liber I.S.C.T. Câmpia Turzii - Mechel.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule senator.

 
Cseke Attila-Zoltan

Domnule senator Cseke, vă rog.

Se pregătește, din partea Grupului parlamentar al PD-L, domnul senator Dumitru Oprea.

 

Domnul Cseke Attila Zoltan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea mea de astăzi este adresată domnului Radu Berceanu, ministrul transporturilor și infrastructurii.

Obiectul întrebării: demersurile ministerului cu privire la reabilitarea DN 19B, Săcuieni - Marghita - Suplacu de Barcău - limită județ Sălaj.

Stimate domnule ministru,

Drumul național 19B cuprinde o porțiune de 41 km, pe raza județului Bihor, trecând prin localitățile Săcuieni, Marghita, Suplacu de Barcău, până la limita județului Sălaj. Este o arteră intens circulată, la orice oră, șapte zile din șapte, care, din cauza construirii Autostrăzii "Transilvania" și a pasivității autorităților din ultima perioadă, a ajuns într-o stare inimaginabilă. Din groapă în groapă, din capcană în capcană, este o adevărată încercare să te aventurezi pe acest drum numit național. Pe multe secțiuni, acest drum național este atât de impracticabil, încât s-a ajuns ca locuitorii zonei să nu-l mai utilizeze pentru a se deplasa, ei folosind rute ocolitoare - drumuri județene sau comunale în stare acceptabilă - pentru a ajunge la destinația dorită, dar șoferii necunoscători se încumetă în continuare pe această arteră, crezând că această categorisire de "drum național" asigură o calitate superioară asfaltului. Foarte repede ești trezit la realitate, îți dai seama că te-ai înșelat amarnic pentru că, de fapt, calitatea acestui "drum național" nu depășește cu nimic calitatea unei artere sătești din anii '50.

Ați putut constata și dumneavoastră, atunci când ați circulat, nu demult, pe acest drum național, că este nevoie de o reabilitare cât mai rapidă a acestei artere, care face inclusiv legătura între frontiera României și județul Sălaj.

Vă rog respectuos, domnule ministru, să-mi oferiți detalii asupra stadiului demersurilor urgente care trebuie întreprinse de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru reabilitarea drumului național 19B.

Solicit răspuns scris și oral.

Attila Cseke, senator UDMR, Circumscripția electorală nr. 5 Bihor, Colegiul electoral nr. 1.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc foarte mult domnului senator.

 
Dumitru Oprea

Domnul senator Dumitru Oprea.

 

Domnul Dumitru Oprea:

Întrebare adresată domnului ministru Ilie Sârbu, Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Suntem în plină campanie agricolă. Mulți fermieri, dar și țărani, proprietari ai gospodăriilor individuale, sunt îngrijorați în privința subvențiilor care le asigură suportul financiar pentru desfășurarea lucrărilor agricole de primăvară-vară.

Situația importurilor de produse agricole începe să devină din ce în ce mai agravantă, demonstrând faptul că agricultura noastră are grave probleme. Știm care sunt măsurile luate de Guvern în această direcție, dar există numeroase controverse pe care le ridică cei direct vizați. Mulți proprietari de terenuri agricole se plâng de birocrația la care sunt supuși în vederea obținerii fondurilor, iar în multe localități apar informații privind neregulile de la agențiile de plăți. Este lăudabilă intenția de a realiza informări în privința subvențiilor în zonele rurale, dar considerăm că așteptările agricultorilor sunt altele.

Prin urmare, domnule ministru, vă rugăm să ne comunicați acțiunile pe care le întreprindeți pentru a asigura la timp subvențiile în vederea derulării în condiții normale a campaniilor agricole, precum și măsurile de reducere a birocrației pentru ca sumele alocate să ajungă cât mai repede la cei direct interesați.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc foarte mult.

 
 

Vreau să menționez faptul că domnul senator Cosmin Nicula a depus în scris cele două întrebări adresate Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței și Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Trecem la capitolul interpelări.

De asemenea, vă aduc la cunoștință că interpelările depuse de colegii senatori pentru a fi prezentate în ședința plenului Senatului de marți, 14 aprilie 2009, au fost transmise Guvernului și celorlalte autorități ale administrației publice vizate, urmând a primi răspuns în termenul prevăzut de Regulamentul Senatului.

Din partea Grupului parlamentar al PD-L au depus interpelări: doamna senator Anca-Daniela Boagiu - interpelare adresată Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, domnul senator Gheorghe David - interpelare adresată Ministerului Apărării Naționale, domnul senator Dumitru Florian Staicu - interpelare adresată Ministerului Economiei, domnul senator Mihail Hărdău - interpelare adresată Ministerului Educației, Cercetării și Inovării.

Din partea Grupului parlamentar al Alianței Politice PSD+PC: doamna senator Doina Silistru - interpelare adresată Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, domnul senator Titus Corlățean - interpelare adresată Ministerului Tineretului și Sportului, domnul senator Laurențiu Florian Coca - interpelare adresată Ministerului Mediului, domnul senator Dan Voiculescu - interpelare adresată Primului-ministru, domnul senator Valer Marian - interpelare adresată Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, domnul senator Trifon Belacurencu - interpelare adresată Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

Din partea Grupului parlamentar al PNL: domnul senator Emilian-Valentin Frâncu - interpelări adresate Ministerului Economiei, Ministerului Sănătății, Primului-ministru, Ministerului Educației, Cercetării și Inovării.

Trecem la partea de interpelări ce vor fi prezentate în plenul ședinței Senatului de astăzi, 21 aprilie 2009.

Domnul senator Iulian Urban a depus în scris interpelarea adresată Ministerului Finanțelor Publice, având ca obiect "Reducerea TVA-ului va aduce mai mulți bani la buget".

 
Sorin-Constantin Lazăr

Îl invit pe domnul senator Constantin Lazăr, din partea Grupului parlamentar al Alianței politice PSD+PC, să prezinte interpelarea.

Se pregăteste domnul senator Vasile Nedelcu, Grupul parlamentar al PNL.

 

Domnul Sorin-Constantin Lazăr:

Mulțumesc, domnule presedinte.

Domnilor colegi,

Interpelarea este adresată domnului Cătălin Marian Predoiu, ministrul justiției și libertăților cetățenesti.

Stimate domnule ministru,

Vă supun atenției Domniei Voastre situația din comuna ieșeană Strunga. Stațiunea balneoclimaterică Strunga are un potențial turistic și economic important pe plan local și regional, fapt recunoscut prin menționarea sa în planurile și proiectele de dezvoltare regională realizate de către autoritățile locale și regionale.

Stațiunea balneoclimaterică Strunga este cunoscută încă din anul 1812. În perioada interbelică, epoca sa de maximă înflorire, aceasta rivaliza cu Stațiuni precum Băile Herculane sau Băile Felix și era cunoscută la nivel european.

După Revoluția din 1989, Stațiunea balneoclimaterică Strunga a fost revendicată de către moștenitorii foștilor proprietari, care au întocmit apoi acte notariale de vânzare a acesteia către investitori privați. Investitorii care au cumpărat stațiunea pot aduce o dezvoltare durabilă a zonei, imperios necesară în acest areal în ziua de astăzi.

Deși sunt de bună-credință, aceste persoane încearcă de câțiva ani să-și realizeze planul propus, însă interese de culise, esențialmente distructive, ale unor intermediari cu interese materiale directe, duc la tergiversarea acestui plan de dezvoltare, în detrimentul, în final, al comunității locale.

Deși investitorii au obținut două hotărâri favorabile, atât pe fond, cât și la apel, la recurs o hotărâre cel puțin suspectă blochează acest plan de dezvoltare, care era pe punctul de a începe în acest an, și amână, pentru alți patru, cinci sau chiar mai mulți ani de procese, momentul în care în comuna Strunga se va demara o activitate benefică pentru economia acestei așezări.

Față de cele prezentate, vă rog, domnule ministru, să cercetați prezenta situație și memoriul anexat și, în măsura în care constatați că sunt indicii de ilegalitate cu privire la soluția hotărârii pronunțate în recurs, să sesizați autoritățile competente.

Vă mulțumesc.

Sorin-Constantin Lazăr, senator în Circumscripția electorală 24 Iași, Colegiul uninominal nr. 2.

 
 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumim domnului senator.

 
Vasile Nedelcu

Domnul senator Vasile Nedelcu, vă rog.

Se pregătește domnul senator Avram Crăciun.

 

Domnul Vasile Nedelcu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului prim-ministru Emil Boc.

Obiectul interpelării: Destructurarea Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor se află, în momentul de față, în subordinea Guvernului și sub coordonarea primului-ministru, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2009 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare, reprezentând o autoritate națională de reglementare și control în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, domenii recunoscute ca fiind de interes strategic național atât în România, cât și în întreaga lume.

Având în vedere responsabilitatea pe care v-ați asumat-o prin această ordonanță, vă rog, domnule prim-ministru, să precizați:

  1. Dacă vi s-a adus la cunoștință faptul că, la nivelul acestei autorități, toate structurile de comandă sunt destructurate și suspendate, existând astfel pericolul izbucnirii unor pandemii sau epizootii cu consecințe deosebit de grave pentru economia românească.
  2. Dacă, la numirea președintelui acestei autorități, ați avut în vedere doar factorul politic și interesele mărunte de grup, dar nu și buna desfășurare a unei activități deosebit de importante.

Solicit răspuns scris și oral. Vă mulțumesc. Semnează Vasile Nedelcu, senator PNL -Călărași.

 
 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule senator.

 
 

Domnul senator Avram Crăciun, Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC, a depus în scris interpelarea adresată Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Domnul senator Nicolae Moga, Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC, a depus în scris o interpelare, de asemenea, adresată Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Domnul senator Vasile-Cosmin Nicula, tot din partea Grupului parlamentar al Alianței Politice PSD+PC, a depus în scris interpelarea adresată Ministerului Mediului.

 
Ion Rotaru

Îl invit pe domnul senator Ion Rotaru, Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC, să prezinte interpelarea pe care o adresează Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Vă rog, domnule senator.

 

Domnul Ion Rotaru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea mea este adresată domnului Radu Berceanu, ministrul transporturilor și infrastructurii, și vizează inițierea unui control la Spitalul CFR 2 București.

Domnule ministru,

Vă aduc la cunoștință următoarea situație: Spitalul CFR 2 este una dintre cele mai căutate unități spitalicești din București și din țară, însă, cu toate acestea, actuala conducere ține să păstreze performanțele spitalului la un nivel mai mult decât mediocru.

Oamenii care au venit în audiență m-au informat că au fost nevoiți să meargă la acest spital și s-au lovit de probleme cum nu credeam că ar mai putea exista într-un spital de prestigiu din capitala europeană a României. Deși există aparatură de înaltă performanță, ea nu este folosită, nu doar din cauza lipsei de personal, cât, mai ales, se pare, din reaua-voință a conducerii.

De exemplu, aparatul "audiograf", achiziționat în anul 2003, nu funcționează din anul 2005, aparatul "mamograf" nu funcționează din anul 2006, "computerul tomograf-ul" și "RMN-ul" funcționează discontinuu, doar câteva ore pe zi, Cabinetul de radiologie este închis după ora 14.00, Laboratorul spitalului este închis, iar lista poate continua.

Iată de ce, domnule ministru, vă rog să precizați:

În condițiile în care se primesc urgențe și ținându-se cont și de Secția nou-născuți din cadrul spitalului, ce se va întâmpla cu pacienții, fiindcă se pare că nici măcar o analiză a sângelui nu se mai poate realiza în acest spital?

Cum poate un spital de asemenea prestigiu să funcționeze în aceste condiții, cu un management atât de neprofesionist?

Intenționați să inițiați un control în acest spital pentru a încerca să preîntâmpinați situații dramatice, cum au fost cele petrecute în alte maternități din țară? Dacă da, v-aș ruga să anunțați public, fiind o problemă de interes general, care sunt rezultatele controlului. Solicit prezentarea răspunsului atât verbal, cât și în scris. Mulțumesc.

 
 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc domnului senator.

 
 

Vreau să îi rog pe reprezentanții Guvernului, prezenți la ședința plenului Senatului, să depună răspunsurile scrise la secretariatul ședinței, acestea urmând a fi transmise doamnelor și domnilor senatori care au formulat întrebări și interpelări.

Astfel, la secțiunea răspunsuri la interpelări, domnule secretar de stat Iuliu Cosmin Coman, vă rog să transmiteți în scris răspunsul din partea primului-ministru la interpelarea adresată de domnul senator Attila Zoltan Cseke, Grupul parlamentar al UDMR. Domnule secretar de stat Ioan Andreica, transmiteți în scris răspunsul la interpelarea adresată Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței de domnul senator Adrian Țuțuianu, Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC. Domnul secretar de stat Marius Lazăr - răspunsuri transmise în scris la interpelările adresate Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale de domnul senator Liviu Câmpanu și domnul senator Vasile Nedelcu, Grupul parlamentar al PNL. Domnul secretar de stat Valentin Preda - răspunsuri transmise în scris la interpelarea adresată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de domnul senator Puiu Hașotti și la interpelarea adresată aceluiași minister de domnul senator

Laurențiu Florian Coca.

Se solicită amânarea termenului de răspuns la interpelarea adresată Ministerului Economiei de doamna senator Anca-Daniela Boagiu. De asemenea, se solicită amânarea termenului pentru răspunsurile la interpelările adresate Ministerului Mediului de către domnul senator Gheorghe Bîrlea, domnul senator Viorel Arcaș, domnul senator Dorel Jurcan și domnul senator Florin Constantinescu

În ceea ce privește răspunsurile la întrebările adresate de colegii senatori, domnule secretar de stat Radu Stancu, vă rog să transmiteți în scris răspunsul la întrebarea adresată Ministerului Administrației și Internelor de către domnul senator Attila-Zoltan Cseke, Grupul parlamentar al UDMR. Domnul secretar de stat Octavian Știreanu - răspuns transmis în scris la întrebarea adresată Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național de domnul senator Puiu Hașotti, Grupul parlamentar al PNL. Domnul secretar de stat Marius Lazăr - răspuns transmis în scris la întrebarea adresată Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale de domnul senator Paul Ichim, Grupul parlamentar al PNL.

Se solicită amânarea termenului de răspuns la întrebările adresate Ministerului Mediului de domnul senator Alexandru Cordoș, Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC, și domnul senator Paul Ichim, Grupul parlamentar al PNL; de asemenea, se solicită amânarea termenului de transmitere a răspunsului la întrebarea adresată Ministerului Sănătății de către domnul senator Laurențiu Chirvăsuță, Grupul parlamentar al Alianței Politice PSD+PC.

Declar închise lucrările ședinței plenului Senatului de astăzi, 21 aprilie 2009, ne revedem săptămâna viitoare.

Vă mulțumesc.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18.30.

 
   

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 16 avril 2024, 3:19
Téléphone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro